Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Hamas'tan sınır ötesi sürpriz! İsrail bir başka ülkeden vuruldu

Gazze'deki savaşta son dakika... Hamas'tan sınır ötesi sürpriz! İsrail bir başka ülkeden vuruldu

28.02.2024 - 14:23 | Son Güncellenme:

ABD ordusundan CENTCOM'un duyurusunda yer almayan detay, Almanya denkleme girdi. Hamas, bugün füze yağmuruyla İsrail'e büyük bir sürpiz yaptı.

Gazze'deki savaşta beş ay dolmak üzere, Akdeniz kıyı şeridinden bütün Orta Doğu'ya yayılan çatışmalar devam ediyor. Bölgede yaşananları dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

YARDIM TIRLARI KİLOMETRELERCE KUYRUK OLUŞTURDU

Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, Gazze Şeridi'ne girmeyi bekleyen yüzlerce yardım tırının oluşturduğu kilometrelerce uzunluktaki kuyruğa ait görüntüleri paylaştı.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılar sürerken, bölgeye yeterli sayıda yardım hala ulaştırılamıyor. Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, Gazze Şeridi'ne girmeyi bekleyen yüzlerce yardım tırının oluşturduğu kilometrelerce uzunluktaki kuyruğa ait görüntüleri paylaştı.

ENKAZ HALİNDEKİ BİNALARDA YAŞAM MÜCADELESİ

Gazze Şeridi’ndeki Filistinliler, İsrail saldırılarında enkaz haline dönen binalara sığınarak yaşam mücadelesi veriyor. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 145 gündür devam ederken, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin, İsrail saldırılarında enkaz haline dönen binalarda verdiği yaşam mücadelesine dikkat çekti.

İSRAİL NUSEYRAT MÜLTECİ KAMPINI VURDU

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ediyor. İsrail ordusu, Nuseyrat Mülteci Kampı’nı vurdu. Yerel kaynaklar, saldırı öncesi uyarı yapılmadığını ve sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığını aktardı. Saldırıda, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Saldırının ardından olay yerine çok sayıda ambulans ve sivil savunma ekibi sevk edildi.

Haberin Devamı
ALMANLAR HUSİ SALDIRISINI PÜSKÜRTTÜ

Alman donanması Kızıldeniz'deki Husi saldırısını püskürttü. Ordunun X kanalında yaptığı açıklamaya göre, bir Alman firkateyni, Kızıldeniz'deki uluslararası gemi taşımacılığının korunmasına yardımcı olmak amacıyla 19 Şubat'ta başlatılan AB misyonu kapsamında Yemen'deki Husilerin saldırısını başarıyla savundu. Alman fırkateyninde herhangi bir yaralanma ve maddi zarar oluşmadı.

BIDEN'A SEÇİMDE GAZZE ŞOKU

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Demokrat Parti'nin dün Michigan eyaletinde yapılan ön seçimini kazandı. Ancak Biden Gazze politikası yüzünden oy kaybetti. Michigan'da on binlerce Demokrat Partili seçmen Biden'ı protesto ederek "çekimser" oy kullandı.

HAMAS'TAN DİRENİŞ EKSENİ'NE GAZZE'YE DESTEĞİ ARTIRMA ÇAĞRISI

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye, İran destekli askeri koalisyona Gazze'ye daha fazla siyasi baskı, para ve silah desteği verme çağrısında bulundu.

İran'ın Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen'deki vekil güçleri Direniş Ekseni olarak adlandırılıyor.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta konuşan Hamas'ın siyasi büro şefi Haniye, ayrıca Filistinlilerden Ramazan ayının ilk günü olan 10 Mart'ta Kudüs'teki kutsal mabed Mescid-i Aksa'ya yürümelerini istedi.

İsmail Haniye, "Mescid-i Aksa kuşatması ile Gazze kuşatması bir ve aynıdır" dedi.

Haberin Devamı
SAVAŞIN ORTASINDA BELİRDİ! DRONE UFO'YU KAYDETTİ



Dünyanın kaderini değiştiren savaşta iki yıl geride kalırken, bir insansız hava aracının kaydettiği görüntü büyük ses getirdi.

'KAÇINILMAZ OLMASINDAN KORKUYORUZ'

Birleşmiş Milletler'in (BM) yardım kuruluşlarının temsilcileri, Gazze Şeridi'nde kötüleşen insani durum konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) uyardı. Güvenlik Konseyi'ni Salı günkü oturumda bilgilendiren BM yetkilileri, Gazze'ye gıda yardımlarının ulaştırılmasında ciddi sıkıntılar yaşanmakta olunduğunu söyledi, nüfusunun en az dörtte birinin, 579 bin kişinin, kıtlığın eşiğinde olduğunu vurguladı.

BM yetkilileri, çaresizlik içerisindeki tüm bölge halkının acilen gıdaya ihtiyaç duyduğunu ancak insani yardım konvoylarının sistematik olarak engellendiğini anlattı, bazı kamyonlara ateş açıldığını, bazı kamyonların da yağmalandığını aktardı.

OCHA: Çocuklar bir deri bir kemik kalıyor

BM yetkilileri, Gazze'de kıtlık tehlikesinin arttığının altını çizerken, bu tehlikenin bertaraf edilmesi için de ilk adım olarak İsrail ile Hamas arasında ateşkes ilan edilmesi gerektiğine işaret ettiler.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Koordinasyon Direktörü Ramesh Rajasingham, "Hiçbir şey yapılmadığı takdirde, Gazze'de yaygın bir kıtlığın neredeyse kaçınılmaz olmasından korkuyoruz" derken, neredeyse 30 bine ulaşan Filistinli ölü sayısının daha da artmasından endişe duyduklarını aktardı.

Rajasingham, Gazze'nin kuzeyinde iki yaşın altındaki her altı çocuktan birinin 'akut yetersiz beslenme' sorunu yaşadığına işaret ederken çocukların 'bir deri bir kemik kaldığını' kaydetti.

WFP: Dünyadaki en kötü seviye

Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Yardımcısı Carl Skau ise Gazze'deki çocukların yetersiz beslenme seviyesi için 'dünyadaki en kötü seviye' ifadelerini kullanırken, herhangi bir değişiklik olmadığı takdirde Gazze'nin kuzeyinde kıtlık yaşanmasının kaçınılmaz olacağını söyledi.

WFP'nin üç hafta aradan sonra 18 Şubat'ta Gazze'nin kuzeyine yeniden yardımlar göndermeye başladığını anlatan Skau, çalışanlarının güvenliğinin tehlikeye girmesi nedeniyle bu çalışmaları durdurmak zorunda kaldıklarını anlattı. Skau, hem 18 hem 19 Şubat'ta WFP konvoylarına ateş açıldığını, yağmalama olaylarının yaşandığına işaret ederek insani yardımların ulaştırılması için güvenli çalışma ortamının tesis edilmesini istedi.

RUSYA: NATO İLE DOĞRUDAN SAVAŞ KAÇINILMAZ


Fransa lideri Macron dün adeta Rusya ve NATO askerlerinin karşı karşıya getirecek planını açıkladı. Kremlin ise bu sözlere karşın geri adım atmadı ve gözdağı niteliğinde bir açıklamada bulundu.

Haberin Devamı
GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Filistinli yetkililer, Gazze'deki ölü sayısının 29 bin 954'e yükseldiğini duyurdu. Bölgedeki yaralı sayısı ise 70 bin 325 olarak açıklandı.

HAMAS'TAN SÜRPRİZ! KASSAM TUGAYLARI SINIR ÖTESİNDEN İSRAİL'İ VURDU



Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyini füze yağmuruna tuttuğunu duyurdu.

Telegram kanalından açıklama yapan Kassam Tugayları, iki ayrı füze yağmurunda İsrail'e 40 Grad füzesinin ateşlendiğini bildirdi.

Kassam Tugayları, saldırıda Beyt Hilal'deki İsrail ordusunun 769'uncu Doğu Tugayı karargahı ve hava üssü hangarlarının vurulduğu bilgisini verdi.

İsrail basınından Yediot Ahronot, Beyt Hilal'deki karargahın vurulduğu görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı ve saldırıyı Hamas'ın üstlendiğini yazdı.

İsrail ordusu ise, 8 Ekim'den bu yana sınır hattında çatıştığı Hizbullah'a ait hedefleri hava saldırılarıyla vurduğunu açıkladı.

Saldırılar gece yarısı ve bu sabah gerçekleşti, İsrail jetlerinin hedef aldığı yerler arasında silah depoları ve üretim tesisleri var.

RUSYA VE ABD BİRBİRİNE GİRDİ



Geride kalan yaklaşık beş ayda birçok ateşkes ya da çatışmalara ara verme tasarısının geldiği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), bir kez daha gündem Gazze'ydi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki yüzbinlerce insanı sürüklediği açlığın ve gıda erişiminin tartışıldığı oturumda, Rusya ve ABD temsilcileri şiddetli bir şekilde tartıştı.

Rusya'nın BM daimi temsilcisi Vassily Nebenzia, Batılı ülkelerin İsrail'in açlığı Gazze'de bir silah olarak kullanmasına izin verdiğini söyledi.

ABD'nin BMGK'daki birçok ateşkes girişimini veto ettiğini hatırlatan Nebenzia, silahların susmasıyla birlikte gönderilecek yardımların Gazze'de kitlesel bir açlığı önleyeceğini kaydetti.:

"Washington, bu gerilimde eşi benzeri olmayan sivil kurbanların sorumluluğunu bütünüyle taşıyor. Kurbanların sayısı şu an 30 bine yakın. Ve bu, ABD'nin Güvenlik Konseyi'nde Gazze'ye dair vetosunun sonucu."

ABD'nin BM Büyükelçi yardımcısı Robert Wood ise, Rus temsilcinin sözlerine Ukraynalıların her gün vahşi ve barbarca bombardımanların yanı sıra cinayetlerle her gün yüzleştiklerini söyleyerek yanıt verdi.

Vassily Nebenzia da ABD'li diplomata karşılık verdi, Gazze ve Ukrayna'nın karşılaştırılamayacağını savunup Irak, Afganistan ve Suriye'deki Amerikan saldırılarını hatırlattı.

Haberin Devamı
BUBİ TUZAKLI BİNA PATLADI, İSRAİLLİ BİNBAŞI VE YÜZBAŞI ÖLDÜRÜLDÜ

Ekim ayı sonundan itibaren Gazze Şeridi'ni karadan işgale başlayan İsrail ordusu, iki askerinin daha öldüğünü açıkladı. Gazze'nin kuzeyindeki çatışmalarda yedi askerin de ağır yaralandığı belirtiliyor.

Böylece, İsrail'in Gazze'deki asker kaybı 242'ye yükseldi.

Resmi açıklamaya göre, Givati Tugayı'ndan Tzabar Taburu Gazze şehri yakınındaki Zeytin Mahallesi'nde bir binada pusuya düşürüldü.

Bubi tuzağıyla patlatılan binada İsrail işgal ordusundan binbaşı Iftah Shahar ve yüzbaşı Itai Seif öldü. Yedi askerin de aynı binada yaralandığı bilgisi var.

GAZZE'NİN KUZEYİNDEKİ VE GAZZE ŞEHRİNDEKİ BİNALARIN EN AZ YÜZDE 80'İ HASARLI



ABD'deki New York Şehir Üniversitesi (CUNY) Graduate Center'dan Corey Scher ve Oregon State University'den Jamon Van Den Hoek'in uydu verilerinden yaptığı analize göre hazırlanan aşağıdaki harita, savaşın başlangıcından bu yana hasarın hangi kentsel alanlarda yoğunlaştığını gösteriyor.

Bütün bir Gazze Şeridi'nde en az 150 bin binanın hasar aldığı belirtiliyor. Binaların en az yüzde 80'inin hasar gördüğü düşünülen Gazze'nin kuzeyi ve Gazze şehri en çok hasar gören yerler olarak öne çıkıyor.

Analiz aynı zamanda güneydeki Han Yunus'taki binaların yüzde 64'ünün hasar aldığını gösteriyor.

Yardım görevlileri binalar ve altaypıya verilen hasar nedeniyle 500 binden fazla insanın artık dönecek bir evi olmadığını söylüyor.

ALMANYA DENKLEME GİRDİ

Halihazırda dünyanın en tehlikeli su yolunda aralıksız süren adı konulmamış savaşta bugün denkleme Almanya da dahil oldu.

Başkent Sana ve ülkenin en büyük limanı Hudeyde dahil Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, bir kez daha Kızıldeniz'de seyreden gemilere kamikaze drone'larla saldırdı.

ABD'nin Yemen özel temsilcisi Tim Lenderking, Arap Yarımadası'nın en güneyinde yer alan ülkedeki İranlı ajanların Husiler'e yardım ettiğini savundu. Tim Lenderking, İranlıların yanı sıra Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah üyelerinin de Yemen'de olduğunu kaydetti.

ABD Senatosu'nun alt komitesinde konuşan Yemen özel elçisi, sahadaki ajanlara dair herhangi bir kanıt sunmadı ancak Washington yönetimi aynı tezleri son birkaç aydır yüksek sesle dile getiriyor.

Tim Lenderking, ayrıca Aden Körfezi ile Kızıldeniz arasındaki Babülmendep Boğazı çevresinde devriye gezen gemilere ve ABD ile İngiltere'nin hava saldırılarına rağmen Husilerin geri adım atmadığını kabul edip Yemenli grubun caydırılamadığını belirtti.

İsrail işgal birliklerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesini isteyen İran destekli Husiler, ABD'nin başını çektiği Refah Muhafızları Operasyonu adlı uluslararası koalisyonun yanı sıra Avrupa Birliği'nin Kızıldeniz misyonu Aspides güçleriyle çatışıyor.

ABD'nin Orta Doğu operasyonlarını yöneten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Salı akşamı 21.50 ila 22.55 arasında Husilerin beş kamikaze silahlı insansız hava aracının Kızıldeniz semalarında düşürüldüğünü duyurdu.

Resmi açıklamaya göre, Husilerin kamikaze dronelarını bir savaş uçağı ve bir koalisyon savaş gemisi havada vurdu.

CENTCOM'un açıklamasında yer almayan detay ise, Husi drone'larını düşüren savaş gemisinin Almanya'ya ait olduğuydu. Aspides operasyonu için Kızıldeniz'e konuşlandırılan Hessen fırkateyninin, ilk Husi atağını geri püskürttüğü bildiriliyor. Hessen'in İran destekli grubun ateşlediği iki kamikaze drone'u düşürdüğü bilgisi var.

İngiliz donanmasına bağlı Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları (UKMTO), CENTCOM açıklamasından kısa süre önce Hudeyde açıklarında bir geminin roketle hedef alındığını duyurdu.

Haberin Devamı
SINIR SAVAŞI KIZIŞIYOR



8 Ekim'den beri devam eden Hizbullah ve İsrail ordusunun sınır çatışmaları, özellikle son birkaç haftada yoğunlaştı.

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Ayta eş Şaab'daki Hizbullah hedeflerine savaş uçaklarıyla saldırdığını açıkladı. Ayta eş Şaab'da Hizbullah militanlarının vurulduğunu kaydeden işgal ordusu, ayrıca Taybeh, Beyt Lif, Sıddıkin gibi yerleri de bombardımana tuttuğunu bildirdi.

Times of Israel, Lübnan'ın güneyinde birçok noktanın vurulduğu misillemenin Salı günü Hizbullah'ın iki büyük roket yağmuruna yanıt olduğu yorumunu yaptı. Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah, Salı günü ayrıca İsrail ordusu için stratejik önemdeki bir radar üssüne füze ateşledi.