Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İran'ın savaşçıları İngilizleri vurdu! 6 aylık gizli eğitim, savaşı Orta Doğu'ya yayma planı

Gazze'deki savaşta son dakika... İran'ın savaşçıları İngilizleri vurdu! 6 aylık gizli eğitim, savaşı Orta Doğu'ya yayma planı

11.01.2024 - 15:16 | Son Güncellenme:

ABD'li yetkililer Hizbullah'ın hem Orta Doğu hem de Dünya genelinde kendilerine yönelik yaptıkları planlara ulaştıklarını ve bunlar gerçekleşirse savaştan çekileceklerini söyledi. Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davası bugün Lahey'de başladı. Dünya basını ise İran'ın özel eğittiği Husi savaşçıların ABD ve İngiliz donanmasına saldırı düzenlediğini bu saldırılarda İngilizleri vurduklarını duyurdu.

 

Üç aydır devam eden İsrail-Hamas savaşında bölgedeki kaos devam ediyor. Bütün gelişmeleri canlı olarak aktarıyoruz.

ABD VE İNGİLTERE'DEN YEMEN'E HAVA SALDIRISI

ABD ve İngiltere Yemen'de Husi hedeflerine yönelik havadan saldırı başlattı. Yemen'in başkenti Sana'da patlama sesleri duyulduğu belirtiliyor.

KIZILDENİZ'DE 27 SALDIRI

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Yemen saatiyle 02.00 sıralarında Husiler tarafından balistik füze saldırısı düzenlendiğini bildirerek, söz konusu saldırının geçtiğimiz sene 19 Kasım’dan bu yana Husiler tarafından Kızıldeniz’de düzenlenen 27’nci saldırı olduğu ifade edildi.

İSRAİL'İN YARGILANDIĞI DAVADA İLK PERDE

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Gazze’de Filistin halkına soykırım yapmak ve Birleşmiş Milletlerin (BM) Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal etmekle suçladığı İsrail aleyhinde açtığı soykırım davasının Uluslararası Adalet Divanında görülen ilk duruşması sona erdi. Netanyahu’nun İsrail askerlerine yaptığı “Amalek” alıntısı duruşmada delil olarak sunuldu.

Haberin Devamı
'DÜNYA FİLİSTİN HALKININ VAHİM DURUMUNA UYANDI'

İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn, mahkeme oturumuna katılmak üzere bugün Lahey'deydi. Corbyn, bir açıklama yaparak Güney Afrika'yı davayı Uluslararası Adalet Divanı'na götürdüğü için övdü.

"Dünya Filistin halkının vahim durumuna uyandı" diyen Corbyn, İsrail'in; 'sivillere, çocuklara, okullara, evlere ve tarımsal yerlere' bombardımanını eleştirdi.

'İSRAİL SOYKIRIM NİYETİNİ GÖSTEREN HESAPLANMIŞ DAVRANIŞ MODELİ SERGİLİYOR'

Davanın kendi payına düşen kısmını kapatırken Güney Afrika yüksek mahkemesi avukatı Adila Hassim Lahey'de şunları söyledi:

"Bütün bu eylemler, tek tek ve kolektif olarak, İsrail'in soykırım niyetine işaret eden hesaplanmış bir davranış biçimini oluşturmaktadır. Bu niyet İsrail'in şu davranışlarından açıkça görülmektedir:

Gazze'de yaşayan Filistinlileri, büyük ölçekli, cinayet niteliğindeki yıkıma sebep olan silahlar kullanarak ve sivilleri hedef alınıyor.

Filistinlilerin sığınabileceği güvenli bölgeler belirlenip, bombalanıyor.
Gazze'deki Filistinliler; gıda, su, sağlık hizmetleri, yakıt, temizlik ve iletişim gibi temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılıyor.

Sosyal altyapı, evler, okullar, camiler, kiliseler, hastaneler yok ediliyor. Çok sayıda çocuk; öldürülüyor, ağır yaralanıyor, yetim bırakılıyor.

'SOYKIRIMLAR ASLA ÖNCEDEN İLAN EDİLMEZ'

Soykırımlar asla önceden ilan edilmez, ancak bu mahkeme, soykırım eylemlerine ilişkin makul bir iddiayı haklı çıkaran bir davranış biçimini ve ilgili niyeti tartışmasız bir şekilde gösteren son 13 haftalık delillerden faydalanmakta.''

İsrail, Güney Afrika'nın davasını 'temelsiz' ve 'kan iftirası' olarak nitelendirdi. Davada savunma için yarın üç saat süresi olacak.

GAZZE'DE CAN KAYBI 23.469

Gazze Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında yaklaşık 23.469 Filistinlinin öldüğünü ve 59.604 Filistinlinin ise yaralandığını bildirdi.

Haberin Devamı
BLINKEN: İRAN'I İZOLE ETMENİN BİR YOLU DA BU

Orta Doğu turu kapsamında Mısır'a giden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken," Arapların İsrail'le yakınlaşması 'İran'ı izole etmenin bir başka yolu." dedi.

 

UMMAN'DA KAYBOLAN GEMİNİN ADRESİ İZMİR ÇIKTI

Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları kurumu ve İngiliz deniz güvenliği şirketi Ambrey tarafından yapılan açıklamalarda, Irak'ın Basra limanından İzmir'e petrol taşıyan Marshall Adaları bandıralı "St Nikolas" adlı tankere Umman'ın Sahar kenti açıklarındayken silahlı, askeri kıyafetli ve maskeli şahıslar tarafından baskın gerçekleştirildiği belirtildi. Tankerin rotasını İran'ın Bandar-e-Jask limanına doğru değiştirdiği, takip sisteminin ise kapatıldığı aktarıldı.

"İLETİŞİM KAYBEDİLDİ"

Tankeri işleten Yunanistan merkezli Empire Navigation şirketinden yapılan açıklamada da, 145 bin ton petrol taşıyan tankerle temasın kaybedildiği duyuruldu. Tankerde 18'i Filipin, 1'i Yunan olmak üzere 19 mürettebat bulunduğu belirtildi.

İRAN'IN EĞİTTİĞİ HUSİLER İNGİLİZLERİ VURDU

Husiler Çarşamba gecesi savaşın başından bu yana yaptıkları en büyük saldırıyı gerçekleştirdi. ABD ve İngiliz donanmasına İHA'larla saldıran Yemenli savaşçılar Washington'a hasar veremedi ancak İngiliz gemilerini vurmayı başardı. Saldırı sonrası İngiliz gemisinde küçük çaplı hasar oluştu. İngiltere ve ABD kanadı ise yaptıkları ayrı açıklamalarda artık Husilere bir yanıt vereceklerinin sinyalini verdi.

Telegraph gazetesinin haberinde ise Yemen'in bazı bölgelerini kontrol eden İranlı Devrim Muhafızlarının Husileri saldırı için eğittiği yazıldı. İran tarafından bizzat eğitim alan savaşçıların sayısının ise yüzlerce olduğu belirtildi. Telegraph ayrıca bu savaşçıların Çarşamba günü İngiliz ve ABD gemilerine saldıran savaşçılarla aynı kişiler olduğunu öne sürdü.


KONUM: HAZAR DENİZİ KIYISI

İranlı kaynaklar tarafından gazeteye verilen bilgiye göre Husi savaşçılar Hazar Denizi'nin kıyı şeridinde bulunan Ziba'da 6 ay boyunca eğitim gördü.


Husilere yönelik ilk deniz bilimi ve teknolojisi kursu Ocak 2020'de başlatıldı ve Husiler, istihbarat sızıntılarını önlemek amacıyla diğer asker ve öğrencilerden ayrı bir yerde tutuldular. Askeri uzmanlar ise İran'ın bu hamlesiyle Orta Doğu'daki savaşı genişletmek için çabaladığını söyledi.

Haberin Devamı
HAMAS'TAN LAHEY AÇIKLAMASI

Hamas, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'in Gazze'deki işgalini derhal durdurmasına yönelik bir karar alması gerektiğini açıkladı. Gruptan yapılan açıklamada konuyla ilgili "Mahkemenin adalete hizmet eden ve İsrailli savaş suçlularını sorumlu tutan bir karar vermesini umuyoruz." dedi.

'İSRAİL'İN EYLEMLERİ SOYKIRIMDIR'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Lahey'de İsrail'in yargılanmasıyla devam eden davaya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

"İnsanlık vicdanı bu davayı izliyor..." diyen Çelik, "İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanında açılan davanın ilk duruşması devam ediyor... İsrail’in eylemleri soykırımdır. Ve gereken şekilde cezalandırılmalıdır." ifadelerini kullandı.

SOYKIRIM DAVASI BAŞLADI

Hollanda’nın Lahey kentindeki Barış Sarayı’nda (Vredespaleis) yerel saatle 10:00’da başlayan duruşmanın ilk gününde, Güney Afrika, soykırım suçlamasına ilişkin savlarını sözlü olarak dile getirecek. Güney Afrika Cumhuriyeti öncelikli olarak, İsrail'in Gazze'deki tüm askeri operasyonlarının derhal askıya alınması için, ihtiyati tedbir kararı verilmesini istiyor. Yüksek Mahkeme öncelikli olarak bu talebi ele alacak. Cuma günü de, İsrail, hakkındaki suçlamalara ilişkin sözlü savunma yapacak. İsrail’in talebi üzerine bugün ve yarın yapılacak sözlü oturumlar, birer saat uzatıldı. Duruşmalar, iki gün boyunca 10:00 - 13:00 saatleri arasında görülecek ve Uluslararası Adalet Divanı’nın internet sitesinden canlı olarak izlenebilecek. Güney Afrika tarafından 29 Aralık’ta açılan davada, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki eylemlerinin "soykırım niteliğinde" olduğu vurgulandı. Dava dilekçesinde, İsrail’in "Gazze'deki Filistinlileri daha geniş bir ulusal, ırksal ve etnik grubun parçası olarak yok etmeye yönelik özel bir niyete" sahip olduğu savunuldu.


İsrail'in, Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini belirten Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarının derhal askıya alınması için, ihtiyati tedbir kararı çıkarılmasını istedi. Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail hükümetinin Gazze’deki uygulamalarını kendi ülkesindeki “apartheid (ırk ayrımcılığı) rejimiyle” kıyaslıyor.

Dava hakkında merak edilen sorular:

DAVA NEDEN ULUSLARARASI ADALET DİVANI'NDA AÇILDI?

BM’nin en üst yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin aksine, bireysel suçlar yerine sadece devletler arasındaki ihtilafları ele alıyor. Bu nedenle dava Uluslararası Adalet Divanı’nda açıldı.

İSRAİL İDDİALARA NE DİYOR?

Duruşmada İsrail’i, eski Yüksek Mahkeme Başkanı Aharon Barak temsil edecek. İsrail hükümeti, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin iddialarına sert bir dille karşı çıkıyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, sosyal medya platformu X aracılığıyla yaptığı açıklamada, “İsrail, Güney Afrika tarafından yayılan kan iftirasını ve Uluslararası Adalet Divanı’na başvurusunu tiksintiyle reddediyor" dedi.


Haiat, “Güney Afrika'nın iddiası hem fiili hem de hukuki dayanaktan yoksundur, ve Mahkeme'nin alçakça ve aşağılayıcı bir şekilde istismar edilmesini teşkil etmektedir” ifadesine yer verdi. Güney Afrika’nın bu girişimi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve diğer hükümet yetkilileri tarafından da tepkiyle karşılandı.

DURUŞMALARDAKİ BEKLENTİ

Bugün ve yarın tarafları dinleyecek olan Yüksek Mahkeme, öncelikli olarak Güney Afrika’nın, İsrail’in Gazze’deki askeri faaliyetlerini derhal durdurulması talebini ele alacak.

Mahkeme, sunulacak belgeler ışığında bu talebi kabul edebilir ya da yetkisizlik kararı verebilir. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin mahkemeye, İsrail’in soykırım suçu işlediğine ilişkin yeterli kanıtı sunması durumundaysa, uzun bir yargılama süreci başlayacak.

Uluslararası hukuk uzmanlarına göre, soykırımın belirlenmesi karmaşık bir hukuki ve siyasi süreç gerektirdiği için, yargılama uzun zaman alabilecek.

Uluslararası hukuk uzmanı Prof. Dr. Jan Wouters’a göre, soykırımı kanıtlamak için yalnızca bir nüfus grubunun öldürülmesi değil, aynı zamanda bunun bir ırksal grubu tamamen veya kısmen yok etmeye yönelik özel bir niyetle yapıldığının da kanıtlanması gerekiyor.

Haberin Devamı
"İRAN VE HUSİLER SALDIRILARI BERABER PLANLIYOR"

Birleşmiş Milletler toplantısında ABD'li yetkililer İran'ı "Husilere gelişmiş silah sistemleri sağladığı" için sert bir şekilde eleştirdi. ABD kanadı, Husilerin saldırıları İran ile beraber planladığını öne sürdü.

HAN YUNUS VE REFAH'TA ÖLÜ SAYISI 12'YE YÜKSELDİ

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’un batısında Ebu Namus ailesine ait evi gece saatlerinde bombaladı. Saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 7 Filistinli hayatını kaybetti, 25 Filistinli yaralandı. İsrail ordusu, “güvenli bölge” olarak nitelendirdiği Refah kentini de vurdu.

Yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı bir noktaya gerçekleştirilen saldırı sonucu 5 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

İNGİLİZLER DUYURDU: GEMİYLE İLETİŞİM KESİLDİ

Umman Körfezi'ndeki bir gemiye kimliği belirsiz kişiler çıktı. Umman ve İran karasularında yaşanan gelişmede gemiyle iletişim tamamen kesildi. İngiltere donanması tarafından duyurulan olayla ilgili henüz başka bir bilgi bulunmuyor.

Haberin Devamı
ABD'Yİ ORTA DOĞU'DAN GERİ ÇEKECEK TUZAK

Politico'ya konuşan ABD'li istihbarat yetkilileri Hizbullah'ın Orta Doğu'da ABD'yi vurmaya hazırlandığını duyurdu dahası sadece Orta Doğu değil, Hizbullah'ın en büyük tuzaklarından biri de ABD'li yetkilileri kendi ülkelerinde suikast düzenlemek.

"ÇEKİLİRİZ"

Yetkililer, İran destekli savaşçıların böyle bir planlarının olduğunu gizli istihbarat raporlarında gördüklerini doğruladı. Yetkililer, Hizbullah'ın gerçekleştirebileceği saldırı türlerinin ayrıntılarını vermekten kaçındı ancak İran destekli grubun bölgedeki diğer savaşçılarında olmayan yeteneklere sahip olduklarını kaydetti.

Politico ise ABD'li yetkililer veya askerlere yönelik bir suikastın olması durumunda savaştan uzak kalmaya çalışan Biden yönetiminin politikasının değişeceğini bildirdi. Analize göre ABD kanadı böyle bir durumda İsrail'i yalnız bırakarak bölgeden çekilmeyi tercih edecek. Hem Çin hem de Rusya ile mücadele veren ABD kanadının üçüncü bir mücadeleye girmeyeceği belirtildi.

Öte yandan yine aynı yetkililer ABD'nin hali hazırda Orta Doğu'dan bir çekilme planı olduğunu ve bunun görüşüldüğünü ancak son günlerde tartışmaların kesildiğini aktardı.

 

SOYKIRIM DAVASI BUGÜN BAŞLIYOR

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, “Gazze'deki Filistin halkına soykırım yaptığı” gerekçesiyle İsrail hakkında açtığı dava, Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda bugün görülmeye başlanıyor.

NETANYAHU: FİLİSTİNLİLER İLE SAVAŞMIYORUZ

X hesabı üzerinden yaptığı açıklamalarda Gazze'deki insanlara yönelik soykırım yapmadıklarını öne süren İsrail Başbakanı Netanyahu, "Birkaç noktayı kesinlikle açıklığa kavuşturmak istiyorum: İsrail'in Gazze'yi kalıcı olarak işgal etme veya sivil nüfusunu yerinden etme gibi bir niyeti yok. İsrail, Filistin halkıyla değil, Hamas ile savaşıyor ve bunu uluslararası hukuka tamamen uygun şekilde yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

IRAK'TA TANSİYON YÜKSELDİ

Irak’ın kuzeyindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Erbil kentinde bulunan Uluslararası Erbil Havaalanı’ndaki koalisyon güçlerine SİHA saldırısı engellendi. IKBY hükümetine bağlı Terörle Mücadele Birimi tarafından yapılan açıklamada, ABD öncülüğündeki terör örgütü DEAŞ karşıtı koalisyon güçlerinin bulunduğu Uluslararası Erbil Havaalanı’na SİHA ile saldırı girişiminde bulunulduğu ve söz konusu SİHA’nın hedefine ulaşamadan hava savunma sistemi tarafından düşürüldüğü aktarıldı.

"LÜBNAN'A GİRİP YOK EDECEĞİZ"


İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Gazze'nin merkezinde bulunan askerleri ziyaret etti. Burada Gazze'deki işgal hakkında bilgi alan Halevi, Lübnan'a yönelik bir süredir konuşulan ikinci cephe hakkında çarpıcı ifadeler kullandı.

Halevi, "Çok karmaşık bir alanda mücadele ediyoruz. Daha önce yapmadığımız şeyleri yapıyoruz. Birçok ders çıkardık" dedi ve ekledi:

"Gazze'ye girip istediğimiz her şeyi yaptık. Lübnan'da aynı şekilde oraya girip, her yeri yok edeceğiz. Lübnan'da yok edemeyeceğimiz bir bölge yok. Sizi doğru yerlere operasyona göndereceğiz, sizde doğru olanı yapacaksınız. Lübnan cephesi uzun bir savaş olacak"

İSRAİL'DEN KANLI SALDIRI

Filistin medyası İsrail ordusunun sabah saatlerinde Han Yunus'ta bulunan bir eve saldırı düzenlediğini bildirdi. Saldırıda 7 kişi yaşamını yitirirken 25 kişi de yaralandı. Yerel kaynaklar ölenlerin arasında kadın ve çocukların olduğunu da ekledi.

İSRAİL ASKERLERİNE TÜNEL PUSUSU


El Kassam Tugayları İsrail askerlerine kurdukları pusunun görüntülerini yayınladı. Drone ve eğitimli köpek ile bölgenin güvenli olduğunu düşünen İsrail askerleri kurulan bubi tuzağı yardımıyla tünele çekildi.

HER ŞEYİ İZLEDİLER

Anbean Hamas'ın karargahındaki bir kameraya yansıyan görüntülerde bir ip yardımıyla tünele girmeye çalışan askerlerin karanlık bir yolda ilerlediği ve daha sonra içeriden dumanların geldiği kayıtlara geçti. Hamas, içerideki askerlerin birçoğunun öldüğünü bazılarının ise yaralandığını kaydetti.

Öte yandan görüntünün çekildiği konum ise Şeyh Radwan bölgesi.