Dünya Gazze'deki savaşta son dakika! İsrailli bakandan skandal paylaşım! İşkenceyi itiraf etti

Gazze'deki savaşta son dakika! İsrailli bakandan skandal paylaşım! İşkenceyi itiraf etti

15.11.2023 - 09:15 | Son Güncellenme:

Dünyanın izlediği baskında işgalci İsrail askerleri hastane binasındaki odaların duvarlarını yıkıyor, gözleri bağlı halde avluya çıkarılanlar ise çıplak olarak sorgulanıyor. İsrail ordusunun yayınladığı propaganda videosunun sonunda ise askerlerin Şifa Hastanesi'nde olduğuna dair ilk net görüntüler servis edildi. Öte yandan İsrailli Bakanı Itamar Ben-Gvir, ziyaret ettiği yüksek güvenlikli hapishanede adeta işkenceyi övdü.

İsrail ordusu günlerdir kuşatma altında tuttuğu Gazze'nin en büyük tıp kopleksi Şifa Hastanesi'ne baskın düzenledi. Gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

BMGK'DAN 'GAZZE'DE ARA' TASARISINA ONAY

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada, Gazze Şeridi’nde “genişletilmiş insani duraklamalar” talep eden karar tasarısı kabul edildi. Oylamada 12 ülke lehte oy kullanırken, Rusya, ABD ve İngiltere ise çekimser kaldı.

FİLİSTİN'İN BM DAİMİ GÖZLEMCİSİ MANSUR'DAN SERT TEPKİ

Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesi’ne düzenlediği baskınla tüm uluslararası normları ihlal ettiğini belirterek, "Görünüşe göre, ne kadar ağır olursa olsun hiçbir suç uluslararası toplumun İsrail'e dur demesi için yeterli değil” dedi.

KATAR'DAN SORUŞTURMA ÇAĞRISI

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki hastanelere yönelik saldırıları sonrası Katar, uluslararası soruşturma çağrısında bulundu. Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun hastanelere yönelik saldırılarının incelenmesi için Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere "acil bir uluslararası soruşturma" çağrısında bulunuldu.

Katar, İsrail'in Şifa Hastanesi’ne düzenlediği baskını "bir savaş suçu ve uluslararası yasaların açık bir ihlali" olarak nitelendirerek, uluslararası toplumu, sivilleri hedef alan yeni suçlara karşı caydırıcı bir rol oynamaya ve İsrail'i sorumlu tutacak hızlı ve kararlı tedbirler almaya çağırdı.

Öte yandan Katar, Gazze Şeridi’ndeki esirlerin serbest bırakılması için İsrail ve Hamas arasında arabuluculuk yapıyor.

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSU BİLDİRİ DAĞITTI

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyinden zorla göç ettirdiği Filistinlilerin sığındığı güneydeki Han Yunus bölgesine bildiri atarak halkın bazı yerleri terk etmesini istedi.

GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'de başlattığı saldırılarda hayatını kaybedelerin sayısı 11 bin 500'e ulaştı.

BM YENİDEN BİR ARAYA GELİYOR

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu saldırıları devam ederken, Gazze Şeridi’ndeki insani duruma ilişkin sunulan 5. karar tasarısını oylayacak. BM Güvenlik Konseyi, Gazze Şeridi’ndeki insani durumu görüşmek için yeniden bir araya gelecek. Toplantıda, Malta tarafından sunulan karar tasarısı oylanacak. Söz konusu karar tasarısı, Gazze Şeridi’ndeki insani durumla ilgili 5’inci karar tasarısı olacak.

Haberin Devamı
KANADA BAŞBAKANI RESTORANDA PROTESTO EDİLDİ

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına yönelik tutumu nedeniyle yemek yediği restoranda Filistin yanlısı bir grup tarafından protesto edildi. Protestocular, Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısında bulunurken, 2 kişi gözaltına alındı.

NETANYAHU ŞİFA HASTANESİ SALDIRISINI ÖVDÜ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde "ulaşamayacakları yer olmadığını" ileri sürerek, yüzlerce yaralı ve yerinden edilmiş Filistinlilerin bulunduğu Şifa Hastanesi'ne yapılan baskınla övündü.


'TUTUKLULARA SÜREKLİ MARŞ DİNLETİLİYOR'

İsrail'de kolluk kuvvetleri ve hapishanelerden sorumlu aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, ziyaret ettiği yüksek güvenlikli hapishanede "elleri kelepçeli 8 mahkumun karanlık, tuvaletin yerde bir delik şeklinde, yatakların ise demir olduğu hücrede tutulduğunu ve tutuklulara sürekli milli marş dinletildiğini" söyledi. Ben-Gvir, geçmişte hükümetin onayladığı "terör suçları için idam cezasının" yasalaşması amacıyla çalışmalarını devam ettireceğini açıkladı.

Haberin Devamı
YAKIT GİRİŞİNE İLK KEZ İZİN VERİLDİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim’den bu yana devam ederken, saldırıların başlamasından bu yana Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze Şeridi’ne ilk kez yakıt girişine izin verildi. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) Gazze Direktörü Thomas White yaptığı açıklamada, Mısır’dan Gazze Şeridi’ne 23 bin 27 litre yakıt girişi olduğunu belirtti.

White, söz konusu yakıtın kullanımının İsrailli yetkililer tarafından kısıtlandığını belirterek, yakıtın su dağıtım tesislerinde veya hastanelerde kullanılamayacağını sadece Refah Sınır Kapısı’ndan geçen yardımların bölgeye dağıtımı için kamyonlarda kullanılacağını açıkladı.

White, söz konusu yakıtın hayat kurtarma faaliyetlerini sürdürmek için günlük ihtiyacın yalnızca yüzde 9'una denk geldiğini ifade etti.

DSÖ'DEN ŞİFA HASTANESİ TEPKİSİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'in Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesi’ne yönelik askeri müdahalesinin kesinlikle kabul edilemez olduğunu belirterek, “Hastaneler savaş alanı değildir” dedi.

DOKTOR VE HEMŞİRELERİ TAŞIYAN UÇAK MISIR'A HAREKET ETTİ

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Gazzeli kardeşlerimizin tedavisinde kullanılmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ilaç ve tıbbi malzemeler ile bölgede görev yapacak olan doktor ve hemşireleri taşıyan Hava Kuvvetlerimize ait uçak Mısır’a hareket etti." ifadeleri kullandı.

Haberin Devamı
"SÖZ VERİYORUM HASTALARIN YANINDAN AYRILMAYACAĞIZ"

Gazze'deki hastanelerin genel müdürü Dr. Münir el-Bursh, İsrail askerlerinin acil servis ve ekipmanları tahrip ettiğini söyledi ve ekledi:

"Onlar buradalar. Hastalar, kadınlar ve çocuklar dehşet içinde. Sonuna kadar hastaların yanında kalacağız, söz veriyorum"

GAZZE'DE SALGIN KRİZİ

Gazze'deki can kaybı ve yaralı sayısı artmaya devam ederken, Filistinlilerin sığındıkları okul, hastane, kamp gibi alanlardaki aşırı kalabalık ve tıbbi malzeme, su, hijyen sıkıntısı nedeniyle bulaşıcı hastalıkların yayılma riski de arttı. El Aksa Şehitleri Hastanesi'nin çocuk bölümüne mide ve bağırsak rahatsızlığı yaşayan onlarca çocuk da getirildi. Hastane Sözcüsü Dakran, çocuklar arasındaki bulaşıcı hastalıkların yaygınlaştığını, en sık görülen hastalıklar arasında mide-bağırsak enfeksiyonu, zatürre gibi hastalıkların yer aldığını söyledi. Su sıkıntısı nedeniyle birçok ailenin çocuklarını denizde yıkamak zorunda kaldığını belirten El Dakran, elektrik kesintisi sonucu arıtma sistemlerinin çalışmadığını, bu nedenle denizin de kirlendiğini anlattı.

İRAN'DAN GAZZE'YE İNSANİ YARDIM TALEBİ

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan BM'yi Gazze yardımı konusunda 'acil' harekete geçmeye çağırdı. Emirabdullahiyan konuyla ilgili "Gazze'ye gönderilen insani yardım miktarı çok küçük ve neredeyse sıfır seviyesinde. Birleşmiş Milletler'in bu konuda acil ve ciddi adımlar atması gerekiyor"

Haberin Devamı
İSPANYA'DAN İSRAİL'E ELEŞTİRİ

İspanya Başbakanı Pedro Sanches İsrail-Hamas arasında devam eden savaşta Tel Aviv'i eleştirdi. Sanchez İsrail'i sivilleri öldürmesine son vermeye çağırdı. Hamas'a da seslenen Sanchez "Rehinelerin derhal bırakılması" gerektiğini talep etti.

İLK GÖRÜNTÜ

İsrail ordusu baskına dair paylaştığı görüntülerde hastaneye ellerinde silahlarla giren askerlere yer verdi, ayrıca hastaneye ilaç sevk ettiği uzun bir propaganda videosu yayınladı.

Resim sosyal medya hesaplarından paylaşılanlar arasında bir zırhlı araçta bekleyen ve hastane yakınındaki sokakta siper alan askerler de var. Al Jazeera'nin hastane içinden edindiği kaynaklarda ise İsrail ordusunun 200 kişiyi gözaltına aldığı belirtiliyor.




ANKET AMERİKALILARIN ATEŞKES İSTEDİĞİNİ GÖSTERDİ

Ankete göre yüzde 68 ateşkes çağrısında bulunurken ABD kamuoyunun İsrail'e desteği azalıyor

Yeni bir anket, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının, acil ateşkes yönünde artan taleplerinin karşılanmasının gerektiğini düşünen birçok Amerikalıyı üzdüğünü ortaya koydu.

Ankete katılanların yalnızca yüzde 32'si, 'ABD'nin İsrail'i desteklemesi gerektiğini' söyledi.

Ankete katılanların yaklaşık yüzde 68'i, 'İsrail ateşkes ilan etmeli ve müzakere etmeye çalışmalı' ifadesine katıldıklarını belirtti.

Yüzde 39'luk bir kesim, bir ay önceki yüzde 27'ye kıyasla, 'ABD'nin tarafsız bir arabulucu olması gerektiği' fikrini destekledi.

Yüzde 15'lik bir kesim ise, ABD'nin savaşa hiçbir şekilde müdahil olmaması gerektiğini savundu.

Desteğin azalması, Gazze'de haftalardır süren ve 11.200'den fazla kişinin ölümüne yol açan ağır bombardımanın ardından geldi ve İsrail için endişe verici bir işaret olduğu yorumu yapıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YÜZLERCE HASTA ŞİFA HASTANESİ'NDEN TAHLİYE BEKLİYOR

Filistinli yetkililer, İsrail askerleri tarafından işgal edilen Şifa Hastanesi'nden yüzlerce hastanın tahliyeye ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, tahliye edilmesi gereken 650 hastanın 22'si yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor.

36 bebek ve solunum cihazlarına bağlı hastalar ise her an yaşamını yitirebilir.

Hastaneden ayrılmayı bekleyen doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık yetkilierinin sayısı ise, yaklaşık 400.

GÜNEY AFRİKA: 'DUR' DEME VAKTİ GELDİ

Orta Amerika ülkesi Belize'in İsrail'le diplomatik ilişkilerini koparmasıyla savaşın başından beri söz konusu adımı atan ülkelerin sayısı üçe yükseldi. Güney Amerika ülkesi Bolivya ile Afrika ülkesi Güney Afrika, daha önce Gazze'deki savaş nedeniyle İsrail'le köprüleri atmıştı.

İsrail'den büyükelçilerini çeken ülke sayısı ise, yedi. Türkiye'nin yanı sıra Kolombiya, Ürdün, Şili, Bahreyn, Çad ve Honduras diplomatlarını Tel Aviv'den geri çağırdı.

Güney Afrika'dan bugün yapılan açıklamada, İsrail'in işlediği insanlığa karşı suça dur deme vaktinin geldiği kaydedildi. Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, dünyanın Gazze'deki trajediyi yeterince gördüğünü belirtti, ülkesinin İsrail'i Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edebileceğini söyledi.

GAZZE'DE İNTERNET VE TELEFONLAR TAMAMEN KESİLİYOR



2,3 milyon insanın İsrail bombardımanı altında sıkışıp kaldığı Gazze Şeridi'nde, önümüzdeki saatlerde tam bir iletişim kesintisi olacağı bildiriliyor. Gazze Şeridi'nin iki ana telekom şirketi Paltel ve Cevval ortak açıklama yaptı, yakıtın bitmesi nedeniyle santrallerin kademeli olarak kapatıldığını bildirdi.

ERDOĞAN'DAN İSRAİL'E: ATOM BOMBASI VAR MI, SIKIYSA AÇIKLAYIN!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir 'terör devleti' olarak tanımladığı İsrail'e ve Binyamin Netanyahu'ya seslendi, "Artık ecelin geliyor, gidicisin" dedi.

İSRAİL SİVİLLERİ SİLAHLANDIRIYOR! 7 EKİM'DEN BERİ HER GÜN ORTALAMA 1700 SİLAH RUHSATI VERİLDİ



İsrail Ulusal Güvenlik Bakanlığı, savaşın başından bu yana İsraillilere her gün ortalama 1700 silah ruhsatının verildiğini ve bunun önceki yıllara göre keskin bir artış olduğunu açıkladı.

Haaretz gazetesinin haberine göre, 7 Ekim'den bu yana 236 bin silah ruhsatı başvurusu yapıldı. Bu rakam, 20 yıllık rutin başvuru sayısından bile fazla.

Verilere göre savaş başladığından bu yana 18 bin İsrailli sivil, ruhsat sürecini tamamladı ve bir silah satın aldı.

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, başvuru süreci devam eden İsraillilere başvurularının tamamlama çağrısı yaparken, henüz başvurmayanların başvurularını bugün yapmalarını söyledi.

HASTANE BAHÇESİNDE ÇIPLAK SORGU

Gazze'den bildiren Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, Şifa Hastanesi'ni basan İsrail ordusunun onlarca çıplak ve gözleri bağlı insanı sorguya çektiğini aktardı. Kıyafetleri olmayan yaklaşık 30 kişinin hastane dışına çıkarıldığını belirten Al Jazeera, söz konusu Fiilstinlilerin gözleri bağlı halde hastanenin avlusunda sorgulandığını bildirdi. Hastanedeki kaynağından aldığı bilgiyi paylaşan muhabir, sorgulanan grubun tanklarla çevrildiğini de ekledi. Hastane içerisinde ise işgal askerleri ameliyat binasında odalar arasındaki tüm duvarları yıkıyor. Al Jazeera muhabiri, şimdiye kadar Gazze'nin en büyük hastanesinin Hamas'ın komuta merkezi olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığını, yanı sıra rehinelerden bir iz de olmadığını söyledi. Muhabir Mahmud, Filistinlilerin Hamas'ın hastanede faaliyet gösterdiğine dair herhangi bir delilin İsrail ordusu tarafından gösterilmesinden korktuğunu da ekledi.

GAZZE'DEN SICAK FOTOĞRAFLAR



Uluslararası haber ajansları, baskın sonucu İsrail askerlerinin kontrolüne geçen Şifa Hastanesi'nden herhangi bir fotoğraf servis edebilmiş değil. Ancak AFP, hem Gazze'nin kuzeyindeki bombardımandan hem de güneydeki Han Yunus'tan çok sayıda fotoğraf geçti.






BM YÖNETİCİSİ: DEHŞETE KAPILDIM

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, İsrail'in Şifa Hastanesi'ne gerçekleştirdiği baskın karşısında dehşete kapıldığını söyledi.

"Hastaneler savaş alanı değildir" diyen BM yöneticisi, yeni doğan bebeklerin, hastaların, sağlık çalışanlarının ve sivillerin korunmasının diğer tüm endişelerin önünde olduğunu vurguladı.

ÜRDÜN ŞİFA HASTANESİ BASKININI KINADI

Ürdün Dışişleri Bakanlığı İsrail ordusunun Şifa Hastanesi baskınını kınadı. Bakanlığın X hesabı üzerinden yapılan açıklamada yaşananlar 'Uluslararası hukukun ihlali' olarak değerlendirildi.

İSRAİL ORDUSUNDAN ARAPÇA PAYLAŞIM



İsrail ordu sözcüsü, X platformundaki Arapça paylaşımında baskını aklamak için Gazze'nin en büyük sağlık tesisine tıbbi ekipman, kuvöz ve bebek maması teslim ettiklerini yazdı ve iki fotoğraf paylaştı. İsrail askerlerinin hastaneye girerken Hamas üyeleriyle çatıştığını öne süren sözcü Avichay Adraee, Arapça konuşan İsrail sağlık ekiplerinin hastanede olduğunu da ekledi.

İsrail ordu sözcüsünün paylaştığı mesajın altına yüzlerce yorum geldi, yorumlardan birinde tankların kuşattığı bir bebeği gösteren çizim vardı.

Şifa Hastanesi'nden bir doktor ise, hastane çalışanlarının silah sesleri nedeniyle hala pencerelerden uzak durduğunu söyledi.

İSRAİL ORDU RADYOSU: ŞİFA HASTANESİ'NDE REHİNELERE DAİR BİR İŞARET YOK

Şifa Hastanesi'ni gece yarısı basan İsrail ordusu, bu sabah yaptığı açıklamada operasyonun devam ettiğini bildirdi. Ordu radyosu ise, Gazze'nin en büyük hastanesi Şifa'da şimdiye kadar rehinelerin varlığına ilişkin hiçbir işaret olmadığını duyurdu.

Dev hastane kompleksini günlerce bombalayan, en sonunda tanklarla kuşatıp baskın düzenleyen İsrail ordusu, hiçbir kanıt sunmadan hastanenin altında Hamas'a ait karargah olduğunu ileri sürüyordu.

İSRAİL BATI ŞERİA'DA ARAFAT ANITINI YIKTI



İşgal altında tuttuğu Batı Şeria'daki Tulkerim mülteci kampına baskın düzenleyen İsrail ordusu, Filistin lideri Yaser Arafat'ın anıtını buldozerle yıktı.

Al Jazeera, sosyal medyada dolaşıma giren görüntüyü doğruladığını bildiriyor.

Video, sekiz Filistinlinin İsrail askerleri tarafından öldürüldüğü saatlerce süren baskın sırasında çekildi. Kayıtta buldozerlerin Arafat anıtını yok ettiği görülüyordu.

Filistin haber ajansı Wafa ise, 15 saati bulan baskının sonunda işgal askerlerinin su, elektrik ve diğer altyapı tesislerinin yanı sıra evler ve işyerlerini kasıtlı olarak yıktığını aktardı.

İSRAİL ASKERLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARINI SORGUYA ÇEKTİ

Uluslararası televizyon kanalı Al Jazeera (AJ) İsrail ordusunun Şifa Hastanesi'ndeki sağlık personeli ve hastaları sorguladığını bildirdi. Askerlerin hastanede bütün odaları didik didik aradığını kaydeden AJ, İsrail ordusunun hastanenin ana binasının birçok kapısına elektronik kontrol noktaları koyduğu ve insanları tek tek çağırdığını aktardı.

Hastanede yaklaşık 3 bin kişi var ve bu insanların güvenliğine dair herhangi bir garanti bulunmuyor.

DÖRT GÜNDÜR GÜNCELLEME YAPILAMIYOR



7 Ekim tarihinde başlayan savaşta İsrail ordusu haftalarca havadan bombardımana tuttuğu Gazze Şeridi'ne Ekim ayının son günü kara işgali başlattı. İsrail katliamında 4 bin 500'ü çocuk 11 bin Filistinli yaşamını yitirdi. Birleşmiş Milletler, Filistinli yetkililerin dört gündür can kaybını güncelleyemediğini bildiriyor. Son güncellemenin 10 Kasım tarihinde yapıldığını belirten BM'ye göre, hastanelerdeki hizmetler ve iletişimin çökmesi nedeniyle hayatını kaybedenler kayıt altına alınamıyor.

41 kilometre uzunluğundaki Gazze Şeridi'nde birçok mahalle ve şehir İsrail saldırılarında haritadan silindi, enkaz altında kalanlara ulaşılamadı. Filistinli yetkililer 2 bin 700 insanın kaybolduğunu biliriyor. Kayıpların enkaz altında can verdiği tahmin ediliyor.

GAZZE ŞEHRİ'NDE YALNIZCA BİR HASTANE ÇALIŞIR DURUMDA

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA), Salı günü yaptığı son güncellemede, Kuzey Gazze'de kalan Gazze Şehrinde hastanelerden yalnızca birinin içeride bulunanlar için 'minimum seviyede' hâlâ çalışır durumda olduğu bildirildi.

Ofis, "Diğerler hastanelerin tümü, enerji, tıbbi sarf malzemeleri, oksijen, yiyecek ve su eksikliği sebebiyle faaliyetlerini durdurdu ve buna civardaki bombardımanlar ve çatışmalar da eklendi" dedi.

 

İSRAİL ORDUSU GAZZE'DE ÖLEN İKİ SUBAYIN İSMİNİ AÇIKLADI



İsrail ordusu, Gazze'deki işgalde ölen askerlerden ikisinin daha ismini yayınladı. Yüzbaşı Omri Yosef David ile yüzbaşı Yedidya Asher Lev'in Gazze'deki çatışmalarda öldüğünü duyuran ordu, ayrıca dört askerin de ağır yaralandığı bilgisini paylaştı.

31 Ekim'de başlayan kara işgalinde İsrail'in 50'ye yakın asker kaybı var.

İSRAİL'E MESAJ: GEMİLERİNİZİ BATIRACAĞIZ



Yemen'in batısını kontrole eden İran destekli grubun yayın organları, "Gemilerinizi batıracağız" İsrail'e ait alev alev yanan bir ticari gemi fotoğrafıyla sundu.

İSRAİL ASKERLERİ ŞİFA HASTANESİ'NİN BODRUMUNDA



Gece yarısı tanklarla kuşatılan Gazze'nin en büyük hastanesi Şifa'ya baskın düzenleyen İsrail askerleri, içeride arama yapıyor. Hastane yönetiminin Al Jazeera'ya verdiği bilgiye göre, işgal birlikleri hastanenin bodrumuna kadar indi.

Yüzlerce İsrail askerinin ameliyat ve acil servise girdiğini aktaran Al Jazeera, hastaneyi terk etmeye çalışan bazı insanların üzerine ise ateş açıldığını bildirdi. Filistinli yetkililer ise, işgal askerlerinin hastaneye yaptığı baskın sırasında içeriden tek bir kurşun bile atılmadığı bilgisini verdi.

GÖRGÜ TANIĞI: ALTI TANK GÖRDÜM

Şifa Hastanesi'ndeki bir görgü tanığı, Kader El Zanun, "Askerler içeriye sis bombası attı, insanlar nefes alamıyorlar" ifadesini kullandı. Tankların hastane içerisine girdiğini belirtip ""Hastane tesisi içerisinde altı tane tank gördüm. Yüzlerce komando acil servisin bulunduğu ana binaya girdi. Bazı askerler maskeliydi ve Arapça 'Kıpırdamayın' diye bağırdıklarını duydum" diyen Filistinli kadınla, kısa süre sonra bağlantı kesildi.

'BİZE NE YAPACAKLARINI BİLMİYORUZ'

Hastane doktorlarından Ahmed Mukalati, belirsizliğin korkularını artırdığını söyleyip ekledi:

"Bize ne yapacaklarını bilmiyoruz. İnsanları öldürecekler mi yoksa terörize mi edecekler, bilmiyoruz. Bütün propagandanın yalan olduğunu biliyoruz, onlar da Şifa Hastanesi'nde hiçbir şey olmadığını bizim kadar biliyorlar. Durum kötü. İnsanları sakinleştirmeye çalıştık."


'ÖLDÜREBİLİRSİNİZ AMA İŞBİRLİĞİ YAPMAM'

Al Jazeera yayınına telefonla katılan hastane müdürü Münir el Berş, operasyonu başlatan İsrailli subaya "Beni hastalarımın arasından alıp tutuklamak ya da öldürmek istiyorsanız sorun yok hazırım ama işbirliği yapmam" dediğini aktardı.

Filistin Sağlık Bakanı Mai El Kaila, hastane içerisine operasyon düzenleyen İsrail'in 'insanlığa karşı yeni bir suç' işlediğini söyledi. Filistin haber ajansı Wafa'ya konuşan El Kaila, "El Şifa'daki sağlık personelinin, hastaların ve sığınan insanların hayatlarından işgal güçleri sorumludur" dedi.

Gazze'yi karadan işgale girişen İsrail ordusu, hiçbir kanıt sunmadan Şifa Hastanesi'nin altında Hamas'ın ana karargahının olduğunu ileri sürüyordu. ABD tarafından da dün ilk kez desteklenen bu iddialar Filistinli yetkililer ve hastane yöneticileri tarafından defalarca yalanlandı.


Hastane doktorlarından Mervan Ebu Seda'nın iki gün önce çektiği bir fotoğraf. Elektrikler kesik olduğu için bebeklere kuvöz yerine aynı yatakta bakılıyordu. Hastanede son günlerde çok sayıda bebek yaşamını yitirdi.

İsrail ordusu, gece yarısı yaptığı açıklamada Şifa Hastanesi'ne operasyon başlattığını duyurdu, daha önce dile getirdiği iddiaları yineledi.

Hamas ise bu sabah yaptığı ilk açıklamada Şifa Hastanesi'ne yapılan baskında tüm sorumluluğun ABD Başkanı Joe Biden'da olduğunu belirtti. Hamas'a göre, Beyaz Saray hastane operasyonuna yeşil ışık yaktı.

Gazze'nin en büyük hastanesi olan El Şifa'da binlerce kişinin sığındığı biliniyor. Ancak tahminler farklılık gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü, Salı günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 700 hasta ve 400 personelin yanı sıra 3 bin sivilin hastanede bulunduğunu aktardı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı ise en az 2 bin 300 kişinin halen hastanede olduğunu, bunların 650'sinin hastalar, 200-500 arası personel ve 1500'ünün sivil olduğunu söyledi.

HASTANE BAHÇESİNDE ÇIPLAK SORGU

Gazze'den bildiren Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, Şifa Hastanesi'ni basan İsrail ordusunun onlarca çıplak ve gözleri bağlı insanı sorguya çektiğini aktardı.

Kıyafetleri olmayan yaklaşık 30 kişinin hastane dışına çıkarıldığını belirten Al Jazeera, söz konusu Fiilstinlilerin gözleri bağlı halde hastanenin avlusunda sorgulandığını bildirdi. Hastanedeki kaynağından aldığı bilgiyi paylaşan muhabir, sorgulanan grubun tanklarla çevrildiğini de ekledi.

Hastane içerisinde ise işgal askerleri ameliyat binasında odalar arasındaki tüm duvarları yıkıyor.

Al Jazeera muhabiri, şimdiye kadar Gazze'nin en büyük hastanesinin Hamas'ın komuta merkezi olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığını, yanı sıra rehinelerden bir iz de olmadığını söyledi. Muhabir Mahmud, Filistinlilerin Hamas'ın hastanede faaliyet gösterdiğine dair herhangi bir delilin İsrail ordusu tarafından gösterilmesinden korktuğunu da ekledi.

WASHINGTON'DA SAVAŞIN BİTMESİNİ İSTEYEN KONUŞMA YUHALANDI



ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleşen İsrail yanlısı gösteriye on binlerce kişi katıldı, ülkenin dört bir yanından uçaklar ve trenlerle Washington'a gelenler oldu. Amerikalı siyasetçilerin de katıldığı gösteride savaşın sona ermesini isteyen bir konuşma yapan siyasi analist Van Jones kalabalık tarafından yuhalandı, göstericiler 'Ateşkes yok' sloganları attı.

İsrail'in en güneyinde yer alan Eilat şehrine balistik füzeler ateşleyen ve kamikaze drone'lar gönderen Yemen'deki Husiler, yeni yayınladıkları mesajda Kızıldeniz'deki İsrail gemilerini batıracaklarını duyurdu.

timeline

Canlı Anlatım Özeti