Dünya Gazze'deki savaşta son dakika! İsrail bomba yağdırmaya devam ediyor, dünya ayağa kalktı...

Gazze'deki savaşta son dakika! İsrail bomba yağdırmaya devam ediyor, dünya ayağa kalktı...

11.11.2023 - 12:21 | Son Güncellenme:

Kassam Tugayları Gazze'deki savaşta kaydedilmiş en net görüntüyü yayınladı. İngiltere'nin başkenti Londra'da ise yüz binlerce insan Filistin için sokağa döküldü. İsrail'in Gazze'ye bombardımanı devam ederken Netanyahu'dan flaş bir yeni açıklama geldi. Dünya İsrail vahşeti için ayağa kalktı...

Savaşın otuz altıncı gününde gözler Gazze'nin yanı sıra Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad, Lübnan'ın başkenti Beyrut ve İngiltere'nin başkenti Londra'da olacak. Bütün gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

37 BEBEĞİN HAYATI BÜYÜK TEHLİKEDE

Tel-Aviv merkezli sağlık çalışanları örgütü İnsan Hakları İçin İsrailli Doktorlar tarafından yapılan açıklamada, “Şifa Hastanesi’nde 2 prematüre bebek hayatını kaybetti ve diğer 37 prematüre bebeğin hayatı büyük tehlikede” ifadeleri kullanıldı.

"DURUM TAMAMEN KONTROLDEN ÇIKTI"

Gazze Şeridi’nin en büyük ve merkez hastanesi olan Şifa Hastanesi’nin Direktörü Muhammet Abu Salmiya, hastanedeki yakıtın tükendiğini belirterek, “Durum tamamen kontrolden çıktı” dedi.

FRANSA'DA FİLİSTİN'E DESTEK SÜRÜYOR

Fransa’nın başkenti Paris’te binlerce kişi Filistin’e destek için yürüdü. Republique Meydanı'nda başlayan ve işçi sendikaları ile sol partilerin desteklediği gösteride, “Acil ateşkes sağlansın”, “Gazze'deki katliam durdurulsun”, "İsrail'in bu yaptığı savaş değil soykırım”, “Filistin özgür kalacak”, “Gazze asla İsrail'in sömürgesi olmayacak” sloganları atan Filistin destekçileri, “Macron işbirlikçi”, “İsrail'e birileri yeter demeli” gibi sloganlarla İsrail ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a tepki gösterdi. Sık sık İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için “katil” sloganı atan göstericiler, ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Netanyahu’nun eli kanlı pankartlarını taşıdı.

Öte yandan, gösteri alanında bazı gruplar Fransa'da gözaltına alınan Filistinli aktivist Meryem Ebu Dakka’nın sınır dışı edilmesini de protesto etti. Taşınan bazı pankartlarda, İbranice yazıların olması dikkat çekti.

Fransa İçişleri Bakanlığı, gösteriye izin verdi

Daha önce Fransa’da düzenlenen Filistin’e destek gösterilerine izin vermeyen Fransa İçişleri Bakanlığı bugünkü gösteriye izin verdi. Önceki gösterilerde alana konuşlandırılan polis gücünün bu gösteride konuşlandırılmadığı gözlendi. Nation Meydanı’nda son bulan gösteriye beklenenin üzerinde bir katılım oldu.

Haberin Devamı
NETANYAHU'DAN YENİ AÇIKLAMA

Netanyahu, "Ölümlerden Hamas sorumlu. Sivillere verilecek zararların sorumluluğu Hamas'a aittir. Bizi değil Hamas'ı suçlayın. Hamas ve DEAŞ çocukları rehin tutuyor insanlık suçu işliyor" açıklamasında bulundu.

DOKTORLAR DÜNYAYA SESLENDİ

Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından yapılan açıklamada, "Burada öldürülüyoruz, lütfen bir şeyler yapın" denildi.

ORTAK BİLDİRİ

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen 8. Olağanüstü İslam Zirvesi'nin ardından yayımlanan ortak bildirgede, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları savaş suçu olarak betimlemesi talep edilirken, Kimyasal Silahların Yasaklanması Teşkilatı’na İsrail’in kimyasal silah kullanımını araştırması yönünde çağrı yapıldı.

Haberin Devamı
GAZZE'DEKİ CAN KAYBI SAYILAMADI

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İletişim ve internet kesintileri nedeniyle bugün Gazze'deki can kayıpları sayılamadı" denildi.

ENDONEZYA HASTANESİ'NİN ÇEVRESİNE SALDIRILAR

İsrail'in, Gazze'deki Endonezya Hastanesi'nin çevresine peş peşe şiddetli saldırılar düzenlediği belirtildi.

HASTANEDEN KAÇMAK İSTEYENLERE ATEŞ AÇTILAR

Sınır Tanımayan Doktorlar, El Şifa Hastanesi'nden çıkmaya çalışan insanlara ateş açıldığına dair haberleri doğruluyor.

X'te, "Bu yazının yazıldığı sırada personelimiz, El Şifa Hastanesi'nden kaçmaya çalışan insanların kendilerine ateş edildiğine tanık oluyor" dedi.

Bu arada Filistin Kızılayı, İsrail tanklarının Kudüs Hastanesi'nden sadece 20 metre kadar uzakta olduğunu söyledi.

X'te "Doğrudan hastaneye ateş açıldı ve yerinden edilenler arasında aşırı panik ve korku durumu var" denildi.

Haberin Devamı
LONDRA'DA TARİHİ GÜN

İngiltere'de bir kez daha Filistin'e destek veren kalabalıklar başkent Londra'da sokaklara döküldü. Organizatörler yürüyüşe 500 bin kişinin katılabileceğini tahmin ediyor.

Gazze’de ateşkes çağrısının dile getirildiği yürüyüş, Londra’daki ünlü Hyde Park’tan başladı. Protestonun havadan çekilen görüntülerinde, dev kalabalığın caddelerde ilerlediği görüldü.

Yürüyüş için Londra polisi alarma geçmiş durumda. Yürüyüşün, 1. Dünya Savaşı’nın bitişini anma günü etkinliği ile çakışması nedeniyle, polis sokak olaylarına karşı önlem alıyor.

Filistin’e destek yürüyüşüne katılacaklara, Cenotaph adı verilen anma anıtı çevresine yaklaşırlarsa gözaltına alınacakları uyarısı yapıldı. Polis göstericilerin İsrail ve ABD Büyükelçilikleri çevresine yaklaşmasına da izin vermeyecek.

GÖZALTILAR VAR

Sağ görüşlü gruplar da Londra'nın merkezinde toplandı. Polisle bu gruplar arasında arbede yaşandı. Londra polisi bu gruplarda yer alan 80 kişinin gözaltında olduğunu duyurdu.

AFP'nin Londra'dan servis ettiği fotoğraflarda, gözaltı anlarının yanı sıra Filistin bayrağı taşıyan bir göstericinin bir kişi tarafından saldırıya uğraması da yer aldı.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan ortaya çıkan görüntülere İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın açıklamalarının neden olduğunu söyledi.

İÇİŞLERİ BAKANI'NA ÖFKE

Yürüyüş Londra polisi ile İçişleri Bakanı Suella Braverman’ı da bir kez daha karşı karşıya getirdi. Bakan Braverman Filistin’e destek yürüyüşüne izin veren Londra polisini eleştirdi, protestoya 'nefret yürüyüşü' gibi akılalmaz bir suçlama yöneltti.

Polisi 'çifte standart' uygulamakla suçlayan Braverman, daha önce sağ görüşlü grupların yürüyüşünün yasaklandığını hatırlattı ve Londra polisinin Filistin halkı ile dayanışma yürüyüşlerini 'kayırdığını' iddia etti.

Londra Emniyet Müdürü Mark Rowley ise yürüyüşü yasaklamak için ellerinde neden bulunmadığını açıkladı.

Londra sokaklarını dolduran yüz binlerce gösterici, İçişleri Bakanı Braverman'ı istifaya davet etti.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da yürüyüşün zamanlama açısından 'saygısızca' olduğunu savunuyordu.

EL ŞİFA HASTANESİ'NDE DÜZİNELERCE BEBEĞİN HAYATI TEHLİKEDE

Filistinli sağlık yetkilileri, yakıt yetersizliği sebebiyle operasyonların askıya alınmasının ardından El-Şifa Hastanesi'nde düzinelerce bebeğin hayatının risk altında olduğunu söyledi.

Gazze sağlık bakanlığı 45 bebeğin risk altında olduğunu bildirirken, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'daki Filistin sağlık bakanlığı bu sayının 39 olduğunu söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre şu anda Gazze'de kuvözde 130 yeni doğmuş bebek bulunuyor.

HAMAS SÖZCÜSÜ RİYAD ZİRVESİNDE

Beyrut'tan El Cezire'ye konuşan Hamas sözcüsü Usame Hamdan, Riyad'da düzenlenen Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı ortak zirvesi hakkında yorum yaptı.

Hamdan Arap ve Müslüman liderlerin odaklanması gereken üç şey olduğunu söyledi.

"Birincisi, İsrail saldırılarını ve Filistinlilere karşı soykırımı durdurmak için" dedi, ülkeleri İsrail ile ilişkileri kesmeye çağırdı.

"İkinci nokta ise insani, tıbbi yardım ve yakıt göndermek ve çok önemli olan üçüncüsü, Filistin davasının başka bir temelde değil, Filistin hakları temelinde çözülmesi gerektiği konusunda tek bir ağızdan konuşmaktır. Son otuz yıldaki barış süreci İsrail'in ihtiyaçları üzerine inşa edildi ve başarısızlığın nedeni de bu" diyerek ekledi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberin Devamı
İSRAİL HİZBULLAH MEVZİSİNİ VURDU



Orta Doğu'da dört ülkede patlamalara yol açan savaş şiddetleniyor, İsrail ordusu haftalardır çatıştığı Hizbullah'ın Lübnan topraklarındaki bir mevzisini bombaladığı görüntüleri yayınladı.

İSRAİL ORDUSU: CİBALİYE'DE ÇATIŞMALAR DÖRT SAAT SÜREYLE DURDURULDU

İsrail ordusu, Gazze'den geçen ana yolun bugün yerel saatle 16:00'ya (14:00 GMT) kadar tahliyelere açıldığını doğruladı.

Ayrıca sivillerin Selahaddin yolu üzerinden güneye doğru hareket etmelerini teşvik etmek amacıyla Cibaliye mülteci kampı bölgesinde yerel saatle 14.00'e kadar 'taktik bir duraklama'nın sürdüğünü de belirtiyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAHMUD ABBAS: FİLİSTİNLİLER BENZERSİZ BİR SOYKIRIM SAVAŞIYLA KARŞI KARŞIYA

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Riyad'daki zirvede Filistinlilerin 'benzersiz bir soykırım savaşıyla' karşı karşıya olduğunu söyleyerek, ABD'yi İsrail'e Gazze saldırısını durdurması için baskı yapmaya çağırdı.

The Guardian gazetesinin haberine göre, Abbas ayrıca Filistinlilerin İsrail saldırıları karşısında uluslararası korumaya ihtiyaç duyduğunu da açıklamalarına ekledi.

Haberin Devamı
RİYAD ZİRVESİ BAŞLIYOR

Riyad'daki zirve, Suudi Veliaht Prens'in açılış konuşmasıyla başladı.

Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı liderlerine seslenen Muhammed bin Selman, Gazze'deki askeri operasyonların derhal durdurulması ve tüm esir ve tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

"Bu, uluslararası toplumun ve BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'in uluslararası insancıl hukuku ağır ihlallerine son vermede ve dünyanın benimsediği çifte standartı kanıtlamada başarısızlığını kanıtlayan bir insani felakettir."

 

 

 

REİSİ'DEN MÜSLÜMAN ÜLKELERE ÇAĞRI

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Müslüman ülkelerin İsrail'in hava sahasını kullanmasını yasaklamasını ve ABD'nin bölgedeki askeri üslerinden İsrail'e silah göndermesini engellemesini önereceğini söyledi.

Reisi, Riyad'da düzenlenen ortak İslam-Arap zirvesine katılan düzinelerce lider arasında yer alıyor.

 

 

 

 

 

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN RİYAD'DA



Gazze'deki savaş ve krizin ele alınacağı Olağanüstü İslam Zirvesi'ne katılmak üzere Suudi Arabistan'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Riyad'a ulaştı. Zirvede kürsüye çıkacak Erdoğan'ın yanı sıra diğer ülke liderleriyle de ikili görüşmeler yapması bekleniyor.

ABD ÜSSÜNE YİNE KAMİKAZE DRONE

Irak ve Suriye'deki ABD üslerini hedef alan saldırılara bir yenisi eklendi. Irak'taki Harir hava üssünün bir kamikaze drone tarafından vurulduğu ve hasar meydana geldiği bildiriliyor.

Harar üssü, Irak'ın kuzeyindeki Erbil yakınlarında.

'İSRAİL ORDUSU ŞİFA HASTANESİ'NDE BEYAZ FOSFOR KULLANDI'

Filistinli yetkililer, işgalci İsrail ordusunun Gazze'nin en büyük hastanesini beyaz fosforla bombaladığını söylüyor.

Filistin Sağlık Bakanı Mai el Kaila, "Bu uluslararası alanda yasaklanmış bir silahtır. İsrail'in Şifa Hastanesi'ni beyaz fosforla bombalamasının hesabını kimin vereceğini merak ediyoruz" dedi.

Filistinli Bakan devamında, "Kaçınılmaz ölüm, Gazze hastanelerindeki hastaların kaderi haline geldi ve biz bundan İsrail'i, Birleşmiş Milletleri ve uluslararası toplumu sorumlu tutuyoruz" ifadelerini kullandı.

İSRAİL ASKERLERİ VURULDU

İsrail'in 31 Ekim'de başlattığı Gazze Şeridi'ni karadan işgal operasyonunda neredeyse iki hafta geride kaldı. Kara işgalinde onlarca askerini kaybeden İsrail ordusuna vurulan ağır darbelerden biri, Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'da kayda alındı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları tarafından paylaşılan kayıtta, bir binaya mevzilenen İsrail askerlerinin penceredeki net görüntüsü var. Peşinden Kassam Tugayları tarafından işgal güçlerine nişan alındığı görüldü ve ardından bir patlama sesi duyuldu.

'BU HASTANELER MEZARLIĞA DÖNECEK'

Daha önce de bildirildiği gibi, İsrail güçleri Gazze Şehri'ndeki El Şifa hastanesini kuşattı, bölgede orada kalan personel ve hastalar için büyük endişe hakim.Daha önce de bildirildiği gibi, İsrail güçleri Gazze Şehri'ndeki El Şifa hastanesini kuşattı, bölgede orada kalan personel ve hastalar için büyük endişe hakim.


Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), tıbbi koordinatör yardımcısı Dr. Muhammad Ebu Mughaiseb, ateşkes veya tıbbi yardım olmazsa 'bu hastanelerde kalan tüm hastalar ölecek ve bu hastaneler mezarlığa dönüşecek' dedi.
Mughaiseb BBC'ye, Gazze'deki ana çocuk hastanesinin yoğun bakım ünitesinin tanklar tarafından hedef alındığını, MSF ekiplerinin ve diğer sağlık personelinin hastaları terk etmek zorunda kaldığını akatardı:


"Çocuk hastanesi, sağlık ekibi hastaneden ayrıldı ve yoğun bakımda 5 bebek vardı. Bu bebekler artık bombalanan bir hastanede yalnız bırakıldı, bu bebekler ölecek."


Dr. Ebu Mughaiseb ayrıca ilaç sıkıntısının o kadar ciddi olduğunu ve ameliyatların anestezi olmadan yapıldığını da sözlerine ekledi.

 

ŞİFA HASTANESİ'NDE YAKIT BİTTİ

İsrail'in günlerdir saldırdığı Gazze'nin en büyük hastanesi Şifa'da korkulan oldu. Dev tıp kompleksinde yakıt bitti, yeni doğan bebek ünitesinde ölümler başladı.

Hastanenin yöneticisi Dr. Muhammed Ebu Salmiya, elektrik, su ve internetin de kesin olduğunu söyledi. Hastaları kaybetmeye başladıklarını belirten Dr. Salmiya, ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaşadıklarını da vurguladı.

DELEGELER SUUDİ ZİRVESİNE GELİYOR

Arap ve Müslüman liderler, Suudi Arabistan'ın Riyad şehrinde düzenlenecek olan acil toplantı için bölgeye ulaşmaya başladı.

Liderlerin savaşın sona ermesi çağrısında bulunacak ortak bir bildiri üzerinde çalışması bekleniyor.

 

 

 

HİZBULLAH'TAN DİKKAT ÇEKEN VİDEO



İsrail ordusuyla 8 Ekim'den bu yana Lübnan sınırında çatışan Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah, bir kez daha taraftarlarına seslenecek.

Suudi Arabistan'daki önemli zirveyle aynı gün gerçekleşecek konuşma, yerel saatle öğleden sonra 15.00 sularında başlaması bekleniyor.

Savaşın dördüncü haftasında suskunluğunu bozan Nasrallah, geçtiğimiz hafta Lübnan'da kalabalık bir gruba video kaydıyla seslenmiş, konuşma uluslararası medya tarafından yakından izlenmişti.

İsrail'e birçok tehdit savuran Hizbullah lideri, Lübnan'ın güneyinden yeni bir cephe açılması da dahil birçok senaryodan söz edip savaşın bölgeye yayılmasının İsrail'e bağlı olduğunu vurgulamıştı.

İran destekli Hizbullah, Lübnan'ın en büyük ve ciddi gücü. İran'ın Direniş Ekseni olarak tanımladığı kuşağın önemli üyelerinden biri olan Hizbullah, Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın müttefiki. 


Hizbullah liderinin konuşması beklenirken, örgüt bir video paylaştı. İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmaları gösteren kayıtta İsrail askerleri ve zırhlı araçlarının hedef tahtasına oturtulduğu görüldü, "Bununla kanaat etmeyeceğiz" denildi.

Hizbullah ayrıca bugün yaptığı açıklamada, İsrail'e ait bir askeri aracı Karantine Tepeleri'nde vurduğunu duyurdu. Açıklamada, sınırdaki bir İsrail askeri noktasına güdümlü füze ateşlendiği de yer aldı.

GAZZE'DE BU SABAH



Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), İsrail tarafından aralıksız bombardımana uğrayan Gazze Şeridi'nden yeni fotoğraflar servis etti.

AFP'nin karelerinde Filistinlilerin tahliye için gönderildiği güneydeki Refah kentinde yerle bir olmuş binalar var. Yanı sıra, Gazze'nin güneyindeki en büyük şehir Han Yunus'ta yakınlarını kaybeden Filistinlilerin feryatları ve bombardıman sonucu gökyüzüne yükselen dumanlar da AFP tarafından fotoğraflandı.






TAHLİYE EDİLENLER YOL KENARLARINDA UYUYOR

Al Jazeera, İsrail bombardımanından kaçarak Gazze'nin kuzeyinden kaçıp güneyine gelen Filistinlilerin Birleşmiş Milletler okullarında değil yol kenarlarında uyuduğunu bildiriyor.

Yüz binlerce Filistin'in evlerini terk etmek zorunda kaldığı savaşta, kafileler 41 kilometrelik kıyı şeridinin güneyine doğru hareket etti. Güneydeki Filistin şehirlerinde Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) ait okulların tamamen yerinden edilmiş insanlarla dolduğunu aktaran Al Jazeera, yeni tahliye edilenler için yer kalmadığını belirtti.

Televizyonun muhabirleri, güneydeki Han Yunus ve Refah gibi şehirlere kaçan Filistinlilerin binaların bombardımana tutulmasından korktuğu için yol kenarlarında uyuduğunu da ekledi.

LONDRA'DA YÜZ BİNLERCE İNSANIN TOPLANMASI BEKLENİYOR



Geride kalan haftalarda dev gösterilere ev sahipliği yapan İngiltere'nin başkenti Londra'da, bugün bir kez daha yüz binlerce insanın Filistin için toplanması bekleniyor.

Öğleden sonra başlayacak protestonun ana gündemi, Gazze'de acil ateşkes.

'Filistin için Ulusal Yürüyüş'ün 11 Kasım'da gerçekleşmesi, İngiltere'de bir dizi tartışmayı alevlendirdi. Birinci Dünya Savaşı'nın bitişini sembolize eden Ateşkes Günü'nde gerçekleşecek gösterinin gazilere saygısızlık olacağını öne sürenler arasına, Başbakan Rishi Sunak da katıldı.

Filistin yanlısı gösterilere karşı oluşuyla bilinen İçişleri Bakanı Suella Braverman ise, bugünkü yürüyüşü tamamen kabul edilemez olarak niteledi.

RİYAD YOLUNDA MESAJLAR


Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bugün önemli bir toplantı var. Gazze'deki savaş ve insani kriz, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın acil toplantılarında ele alınacak. Sekizinci İslam Zirvesi'ne katılanlar arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İranlı mevkidaşı İbrahim Reisi de var.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Riyad'a doğru yola çıkmadan yaptığı açıklamada ABD'nin savaşa dair çelişkili sinyaller verdiğini söyledi. "Amerikalılar savaşın genişlemesini istemediklerini söylüyorlar ancak söyledikleri ile yaptıkları örtüşmüyor. Siyonistlerin savaş makinesinin yakıtını Amerikalılar sağlıyor" dedi.

Reisi ayrıca Filistin'in İslam dünyasının en önemli meselesi olduğunu vurgulayıp artık konuşmanın değil harekete geçme zamanının geldiğini kaydetti.

Orta Doğu'nun önemli iki ülkesi İran ve Suudi Arabistan, Mart ayında Çin'in arabulucuğuyla yeni bir sayfa açtı. İlişkilerin onarılmasının ardından ilk kez bir İran Cumhurbaşkanı Suudi Arabistan'ı ziyaret ediyor.

Yanı sıra, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın da Suudi Arabistan'daki zirveye katılması bekleniyor. Bu, Esad'ın 12 yıllık iç savaşta Suudi Arabistan'ı ilk ziyareti olacak.

MACRON İSRAİL İÇİN SAKINCALI KELİMEYİ TELAFFUZ ETTİ



Fransa lideri Emmanuel Macron'un İsrail'in bebekler ve kadınları bombalamayı durdurmasını istemesi, Tel Aviv'de hemen yankı buldu.

İsrail'in geleneksel müttefiki Paris yönetimi, Gazze'yi işgale dönen savaşta bugüne kadar Tel Aviv'e destek verdi.

Ancak Fransa Devlet Başkanı Macron'un Cuma günü yaptığı açıklama, savaşın otuz altıncı gününde bir ilk niteliği taşıyordu. Sivillere saldırmanın hiçbir gerekçesinin olamayacağını kaydeden Macron, "Bebekler, kadınlar, yaşlılar bombalanıp öldürülüyor. Bunun hiçbir gerekçesi ve meşruiyeti yoktur. Bu yüzden İsrail'i durmaya çağırıyoruz" dedi.

İsrail'in 7 Ekim'de uğradığı saldırının üstünden bir ay geçtiğini hatırlatan Fransız lider, "Bir ay sonra, bu şekilde başa çıkmaya çalışırsanız bence kınanan ve suçlu olan siz olursunuz" cümlesini de kurdu.

Daha önce gündeme getirmediği ateşkesi de dile getiren Macron, silahların susmasının tek çözüm olduğunu da ekledi.

Röportajda Macron'a ABD ve İngiltere'nin de yer aldığı diğer ülke liderlerinin ateşkes çağrısına katılmasını isteyip istemediği de soruldu. Fransız lider, "Umarım katılırlar" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, Macron'a yanıt vermekte gecikmedi. Netanyahu, dünya liderlerinin İsrail yerine Hamas'ı kınaması gerektiğini savundu, İsrail ordusunun sivilleri çatışma bölgesinden çıkarmaya çalıştığını ileri sürdü.

İsrail'in ana müttefiki ABD ve İngiltere, ateşkese halihazırda karşı çıkıyor. İsrail ordusunun her gün saldırılarına dört saat ara verileceğini duyuran ABD, özellikle Orta Doğu ülkeleri tarafından yoğun baskı altında.

ŞİFA HASTANESİ'NE BOMBARDIMAN YOĞUNLAŞTI



Gazze içlerinde ilerleyen İsrail işgal birlikleri hastaneleri tanklarla kuşattı. İsrail'in ana hedefinde, günlerdir çevresini ve avlusunu bombaladığı Gazze'nin en büyük hastanesi Şifa var.

İsrail güçleri tesisi kuşatıp ön kapısına saldırırmaya devam ederken, tüm gözler Gazze Şeridi'nin en büyük tıbbi tesisi olan El Şifa Hastanesi'nde. Kelimenin tam anlamıyla 'şifa evi' olarak tercüme edilen Dar el-Şifa, Gazze'deki en büyük ve en kapsamlı tıp kompleksi ve üç özel tesisten oluşuyor; cerrahi, dahiliye ve doğum ve jinekoloji.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Şifa Hastanesi'ne saldırıların dramatik şekilde yoğunlaştığını bildirdi. İsrail bombardımanının özellikle son birkaç saatte arttığını duyuran MSF, hastanedeki personelin 'felaket bir durum' bildirdiğini kaydetti. Sınır Tanımayan Doktorlar, ayrıca, hastanedeki personeliyle iletişim kuramadığını, kendilerinin ve hastaların güvenliği konusunda 'ciddi endişe duyduğunu' kaydetti.

Şifa Hastanesi'nin yöneticisi Dr. Muhammed Ebu Salamiya, hastane etrafında ve her yerde silah sesleri ile bombardımanları duyduğunu söyleyip mevcut tabloyu "Bu şu anda korkunç bir durum" diyerek özetledi.

Bazı kişilerin artık güvenli bir yer olmadığı için Şifa'dan tahliye edildiğini de belirten Dr. Salamiya, aralıksız İsrail bombardımanının ortasında yaptığı açıklamada, "Hasta ve yaralılar hastanenin tüm koridorlarını işgal ediyor ve cerrahi operasyonlar gerçekleştiremiyoruz" dedi.

Şifa Hastanesi'ne İsrail saldırılarından kaçan binlerce Filistinlinin sığındığı biliniyor.

Gazze'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi'nde de tablo farklı değil. Al Jazeera'ya konuşan bir doktor, "7/24 çalışıyoruz ve eğer ara verirsek en fazla iki saat oluyor, sonra Gazze'ye yönelik artan saldırı sebebiyle tekrar göreve dönüyoruz" deyip ekledi:

"Ancak daha da önemlisi tıbbi malzeme, özellikle de anestezik ekipmanlarda ciddi bir eksiklik var. Bugün acil durumlarda kullandığımız ilaçlar kalmadı, acil hastalar için alternatif ilaçlara başvurduk."