Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail jetleri Lübnan'a girdi! Hizbullah kritik noktaya saldırdı, Orta Doğu'da tansiyon yükseldi

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail jetleri Lübnan'a girdi! Hizbullah kritik noktaya saldırdı, Orta Doğu'da tansiyon yükseldi

07.01.2024 - 10:10 | Son Güncellenme:

Aksa Tufanı operasyonunun mimarlarından, Gazze'nin 'Hayalet'i Muhammed Deyf'e ait ilk net fotoğraf yayınlandı. İsrail ordusu tarafından paylaşılan kare, Mossad'ın istihbaratını alt üst etti. İsrail jetleri ise Hizbullah'ın Meron Dağı'na düzenlediği roket saldırısı sonrası Lübnan'a girdi bölgede tansiyon yükseldi.

İsrail-Hamas arasındaki savaşta üçüncü aya girildi. Bölgeden gelen bütün gelişmeleri canlı olarak aktarıyoruz.

BLINKEN: FİLİSTİNLİLER EVLERİNE DÖNEBİLMELİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turunun dördüncü durağı olan Katar’da temaslarının ardından Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani ile ortak basın toplantısı düzenledi. Blinken, Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'deki ticari gemilere saldırılarının "dünyanın dört bir yanındaki insanlara zarar verdiğini" belirterek, "Bir düzineden fazla ülke Husilerin gelecekteki saldırılarından sorumlu tutulacağını açıkça ifade etti” dedi.

İsrail’in devam eden saldırılarında Gazze Şeridi’nde yerinden edilmiş Filistinlilerin evlerine dönebilmeleri için Birleşmiş Milletler'in (BM) önemli bir rol oynayabileceğini belirten Blinken, "Filistinli siviller, şartlar elverir vermez evlerine dönebilmeli. Gazze'yi terk etmeleri için baskı yapılamaz, yapılmamalıdır” dedi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda öldürülen 2 gazeteciye değinen Blinken, gazetecilerin öldürülmesini "hayal edilemez bir trajedi" olarak nitelendirdi. Saldırıda hayatını kaybeden Fotomuhabir Hamza Dahdouh’un 26 Ekim’deki İsrail saldırılarında eşini, kızını ve torununu kaybeden, geçtiğimiz ay ise yaralanan Al Jazeera’nın Gazze Büro Şefi Wael Dahdouh'un oğlu olduğunu hatırlatan Blinken, "Yaşadığı dehşeti hayal bile edemiyorum. Bir kez değil, şimdi ikinci kez” dedi.

"Bu insanlığımız için büyük bir sınav"

Al Thani ise yaptığı açıklamada, dünyanın Gazze'deki sivillerin acı görüntülerine alışmaya başladığını söyleyerek, "Bu insanlığımız için büyük bir sınav" ifadelerini kullandı. Al Thani ayrıca, Blinken ile Gazze Şeridi’nde ateşkese varılması ve esirlerin serbest bırakılmasına yönelik çabaları görüştüklerini aktardı.

İSRAİL POLİSİ, 3 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU ÖLDÜRDÜ!

İsrail polisi, Kudüs’teki bir kontrol noktasına düzenlenen araçlı saldırıya karşılık verildiği sırada “yanlışlıkla” 3 yaşındaki Filistinli kız çocuğunun vurularak öldürüldüğünü açıkladı.


İsrail polisi, Filistinli bir kız çocuğunu öldürdü. İsrail polisi, Kudüs Valiliğine bağlı Biddu kasabasındaki kontrol noktasına bir aracın çarptığını belirterek, araçta bulunan 1’i kadın olmak üzere 2 kişinin etkisiz hale getirildiğini aktardı. Polis, araçla düzenlenen saldırıda bir İsrail polisinin hafif şekilde yaralandığını ifade etti. Saldırıya karşılık verildiği sırada “yanlışlıkla” 3 yaşındaki Filistinli bir kız çocuğunun vurularak öldürüldüğünü açıklayan polis, “Açılan ateş sonucu başka bir araçta bulunan bir kız çocuğu vuruldu" dedi.

Sağlık ekipleri, Filistinli kız çocuğunun açılan ateş sonucu ağır yaralandığını ve kısa bir süre sonra olay yerinde hayatını kaybettiğini açıkladı.

NETANYAHU'DAN ŞOKE EDEN İSTEK

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kabine toplantılarında konuşulan ve yaşanan olayların basına sızmasından rahatsız olduğunu belirterek, söz konusu toplantılara katılan kabine üyelerinin ve üst düzey yetkililerin yalan makinesine sokulmasını içeren bir yasa çıkarmak istediğini açıkladı.

Haberin Devamı
"KUZEY GAZZE'DEN ÇEKİLECEKLER"

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari ise ordunun Gazze'nin kuzeyinden çekileceğinin sinyalini verdi. Hagari, bölgede hiçbir Hamas savaşçısı kalmadığını öne sürerek "Kuzey Gazze'deki Hamas varlığı tamamen yok edildi" dedi. Arap basını bu açıklamaları İsrail ordusunun kuzeyden çekileceğine yönelik yorumladı.

İSRAİL JETLERİ LÜBNAN'A GİRDİ

İsrail medyası ordudaki üst düzey subayların İsrail Genelkurmay Başkanlığı'na ve siyasi kademeye bir mesaj gönderdiğini duyurdu. Walla isimli internet sitesi, subayların savaşın önceliklerinin değişmesi gerektiğini bildirdiğini yazdı. Subaylar Hizbullah'a karşı olan savunma pozisyonunun saldırıya geçmesini talep etti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bir İsrailli yetkili "Kuzey Komutanlığı ve deniz kuvvetleri hazırlanmaya başladı. Bu hafta önemli toplantılar ve planların onaylaması yapılacak" dedi.


İSRAİL SAVAŞ UÇAKLARI LÜBNAN'A SALDIRDI

Yerel basında bu haberler çıkarken İsrail jetleri Lübnan hava sahasına girdi ve ülkenin güneyinde uçtu. Ses hızını aşan uçakların arkasındaki dumanlar bölgedeki insanların kamerasına yansıdı. Lübnan basını jetlerin Hizbullah'a ait fırlatma alanı, askeri bina ve altyapılarını hedef aldığını duyurdu, bazı füzeler ise boş alanlara düştü.


Öte yandan İsrail jetleri havalanmadan hemen önce Hizbullah, İsrail'in kuzeyine roket saldırısı düzenledi. Hizbullah tarafından yapılan açıklamada İsrail'in Meron Dağı'nda bulunan İsrail hava gözlem üssüne 62 roket fırlattığını bildirdi ve burayı yok edeceklerini duyurdu.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 23 BİNE YAKLAŞTI

Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısını 22 bin 835 olarak açıkladı. Son 24 saatte 113 kişinin ölümüne neden olurken, 250 kişi de yaralandı. Bölgedeki yaralı sayısı ise 58 bin 416 olarak bildirildi.

Haberin Devamı
GAZETECİLERE KARŞI "İGRENÇ SUÇ"

Gazzeli yetkililer İsrail'in iki Filistinli gazeteciyi daha öldürmesini kınadı. Savaşın başından beri bölgede toplam 100 gazeteci yaşamını yitirirken konuyla ilgili Gazze'deki medya ofisi "İşgalci İsrail ordusunun gazetecilere karşı işlediği iğrenç suçlar artıyor" ifadelerini kullandı.

"DİPLOMATİK PENCERELERİ KAPATMADIK"

İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari Hizbullah'ın Hamas uğruna bütün bölgeyi riske attığını öne sürdü. Diplomatik yolların hala açık olduğunu belirten Hagari "Silahlarla bile olsa halkımızı savunma yetkimiz var. Diplomatik pencereleri hala kapatmadık" dedi.

İSRAİL ÇARESİZ KALDI! 55 METRELİK SİSTEM HİZBULLAH İÇİN ÇALIŞTIRILDI

ABD, İsrail'i Hizbullah'a karşı bir savaş açmaması için özel olarak uyardı. Washington Post'a konuşan diplomatlar, Washington kanadının olası bir savaşta İsrail'i büyük tehlikelerin beklediğini yazdı. İsrail ordusu ise Hizbullah'a karşı kullanmak için tedavülden kaldırdığı cihazı tekrar kullanmaya başladı.

ABD ÜRETİMİ

"Gökyüzü'nün damlası" isimli radar sistemi iki yıl sonra tekrar operasyonel faaliyetlerde kullanmak için bu sabah saatlerinde fırlatıldı. İsrail'in kuzeyinde Hizbullah mevzilerini gözetleyecek olan radar balonunun üretimini ise ABD'li şirket TCOM sağlıyor, TCOM'un bir numaralı finansörü ise ABD Savunma Bakanlığı.

2022 yılında İsrail Hava Kuvvetleri'ne teslim edilen radar füzesinin hedefi İran ve Suriye'den gelen küçük ve tespit edilmesi zor hedefler ve özellikle küçük İHA'ları durdurmak olacak.

İsrail ordusu her ne kadar 30 yıldır bu tür bir cihazı ordusunda kullansa da radar füzelerinin çıkış noktası 1950'li yıllara dayanıyor. İlk olarak ABD tarafından üretilen bu sistemler taradığı alandaki uçan neredeyse her şeyi tespit ediyor ve hava savunma sistemlerini ve jet pilotlarını bu hedeflere yönlendiriyor.


250 KİLOMETRELİK MESAFE

İsrail Savunma Bakanlığı radar tespit mesafesinin ne kadarla sınırlı olduğunu resmi olarak duyurmadı ancak yerel medyaya göre "Arrow" füze sistemiyle aynı olduğu ( 250 kilometre) belirtiliyor.

Düşük maliyeti nedeniyle tercih edilen radar füzesinin boyutu ise yaklaşık 55 metre.

Haberin Devamı
HAKAN FİDAN BLINKEN'A NE SÖYLEDİ? ABD BASINI YAZDI

ABD Dışişleri Bakanı Blinken savaşın başından beri tam 4 defa Orta Doğu'ya geldi. Bölgeye gitmeden önce Türkiye'de temaslarda bulunan Blinken'ın Bakan Fidan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmeler dünyada ses getirdi.

BIDEN'IN RUHU BİLE DUYMADI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in geçirdiği bir operasyonun ardından yaşanan komplikasyonlar nedeniyle 1 Ocak’ta hastaneye kaldırıldığını dün açıklamıştı.

Ancak, Austin’in hastaneye kaldırılmasının ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden gizlendiği ortaya çıktı. ABD’deki CBS’e konuşan adı açıklanmayan ABD’li bir yetkili, Austin’in hastanede olduğu bilgisinin Beyaz Saray’a Perşembe sabahına kadar verilmediğini söyledi.


Bu süreçte, Austin’in hangi kararları aldığı ya da yetkilerinin ne kadarını yardımcısı Kathleen Hicks'e devrettiği ise bilinmiyor.

BLINKEN KATAR YOLCUSU


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken gün içerisinde Katar'a gelecek. Blinken Katar'dan sonra Batı Şeria ve İsrail'e de gidecek. İsmi açıklanmayan bir Katarlı yetkiliye göre ise bölgedeki ateşkes şimdilik zor gözüküyor. Geçtiğimiz hafta Beyrut'ta İsrail jetleri tarafından öldürülen Salih el-Aruri nedeniyle anlaşmanın imzalanması beklenmiyor.

Haberin Devamı
"REHİNELER İÇİN İNŞA EDİLEN KAFESLER BULUNDU"

İsrail ordusu Hamas'ın rehineleri esir tuttuğunu öne sürdüğü kafesler bulduğunu açıkladı. İddialar bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı, ancak ordu bu kafeslerle rehinelerin tünellerde taşındığını iddia etti.

CENİN'E HAVA SALDIRISI

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun Cenin'e hava saldırısı düzenlediğini ve en az 6 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

İSRAİL ORDUSU 'HAYALET'İ DÜNYAYA GÖSTERDİ

Dünya onu 7 Ekim Cumartesi sabahı yayımlanan ses kaydıyla tanıdı. Hamas'ın İsrail'e gerçekleştirdiği Aksa Tufanı Operasyonu'nun başladığını duyuran kayıttaki ses, İsrail'in daha önce altı suikast girişiminden kurtulan Muhammed Deyf'e aitti. Söz konusu kayıtta Deyf şöyle diyordu:

'Halkımıza karşı ABD ve batı ülkelerinin devam ettirdiği suçlara son vermeye karar verdik. Düşman artık hesap vermeden eğlenemeyeceğini anlayacak'

SON HALİNİ BİLEN YOK

İsrail'in Gazze'ye yıllar önce düzenlediği bir saldırıda kolu ve bacağını kaybeden Deif'in hakkında Mossad dahil kimse tam olarak kim olduğunu bilmiyor. Onu 1980'li yıllarda tanıyanlar o zaman bile Deyf ismiyle anıldığını söylerken, bazıları da doğum ismiyle tanıdıklarını söylüyor. Gazze'nin 'Hayaleti' olarak anılan Deyf'in şimdiye kadar basına sızan sadece bir fotoğrafı var. Deyf'in lakabının "Misafir" olmasının nedeni ise İsrail istihbaratı tarafından tespit edilmemek için her geceyi Gazze'de farklı bir evde geçirmesi olduğu söyleniyor.

YILLAR SONRA GELEN GİZEMLİ FOTOĞRAF

İsrail'in Kanal 12 televizyonu ise Deyf'in 2018 yılına ait olduğunu belirttiği bir fotoğrafı yayınladı. İsrail basını söz konusu karenin muhtemelen bir sosyal etkinlik sırasında çekildiğini kaydetti. Kanal 12 ayrıca fotoğrafın Gazze'deki İsrail askerleri tarafından bulunduğunu da ekledi. Ynet internet sitesine göre İsrail askerleri Gazze'deki Rimal mahallesinde yer alan bir tünel ağında Deyf'e ait olduğu öne sürülen tekerlekli sandalye buldu.

 İSRAİL ORDUSU İLK KEZ PAYLAŞTI

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari,Hamas'ın askeri liderlerinden Muhammed Deyf'in yeni ve güncel bir fotoğrafını yayınladı. Fotoğrafta elinde bir yığın ABD doları ve plastik bir bardak meyve suyu tuttuğu görülen Deyf'in yanında bir de arkadaşı bulunuyor. Dahası iddialara göre Deyf'in kolu ve bacağının olmadığı öne sürülüyordu, bu fotoğrafta ise fiziksel bir probleminin olmadığı gözüküyor.

İsrail istihbaratının yakın zamanda elde ettiği bilgiye göre Deif'in fiziksel durumunun iyi olduğu, gözünde bir görme kaybı olduğu ve hafif topalladığı belirtiliyor. Jerusalem Post ise fotoğrafın Gazze'nin işgali sırasında incelenen bilgisayarlardan elde edildiğini bildiriyor.

 

Haberin Devamı