Dünya Gazze'deki savaşta son dakika! Rehine takasında üçüncü günde İsrailli ve Filistinli esirler teslim edildi

Gazze'deki savaşta son dakika! Rehine takasında üçüncü günde İsrailli ve Filistinli esirler teslim edildi

26.11.2023 - 10:01 | Son Güncellenme:

Hamas ve İsrail arasında üçüncü rehine takası gerçekleşti. İngiliz Times gazetesi ise 50 gündür devam eden savaşta İsrail'in karşılaştığı 'acı gerçeği' manşete taşıdı.

Perşembe günü ilan edilen ateşkesle beraber Orta Doğu'daki esir takası hız kazandı. Bölgeden gelen tüm gelişmeleri canlı olarak aktarıyoruz.

HAMAS'TAN BIDEN'A YANIT

Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına son verme gücüne sahip olduğunu belirterek, “Ateşkesin uzatılmasından bahsetmek çözüm değil” dedi.

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalarda insani ara devam ederken, Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta çatışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Hamdan, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarını sona erdirmesine yönelik baskı yapmasını beklediğini aktararak, "Başkan Biden, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısına son verme olanağına sahip. Bunu yapabilecek güce sahip ve ateşkesin uzatılmasından bahsetmek çözüm değil. Çözüm, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısına son vermek ve İsrail'i Filistin halkıyla ilgili uluslararası kararları uygulamaya zorlamak" dedi.

BIDEN'DAN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VURGUSU

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ve Filistin arasında iki devletli çözüm vurgusu yaptı. Biden sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “İki devletli çözüm, hem İsrail hem de Filistin halkının uzun vadeli güvenliğini garanti etmenin tek yoludur. İsraillilerin ve Filistinlilerin eşit ölçüde özgürlük ve onur içinde yaşayabilmelerini sağlamak için bu hedef doğrultusunda çalışmaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

100 YARDIM TIRI ULAŞTI

İsrail ve Filistin arasındaki insani ara çerçevesinde Refah Sınır Kapısı'ndan geçen 100 yardım tırı Gazze Şeridi'nin kuzeyine ulaştı.

İsrail ile Filistin arasında 24 Kasım’da başlayan insani ara sürerken, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır’dan Gazze Şeridi’ne yardım tırları geçmeye devam ediyor. İsrail-Filistin arasında 7 Ekim’de patlak veren çatışmalar sırasında Gazze Şeridi’nin kuzeyine yardımların ulaşması engellenirken, insani ara ile kuzeydeki Filistinlilere de insani yardımlar ulaşmaya başladı.

Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nin kuzeyine 100 yardım tırının ulaştığı belirtilerek, “Yardımlar ihtiyacı olan binlerce kişiye ulaştı. Yardımın içerisinde gıda, bebek maması, su, süt ve battaniye yer alıyor” denildi.

Filistin Kızılayı Sözcüsü Abdel Celil Hanjal ise “Birkaç gün önce bu bölgelere herhangi bir şey ulaştırmak imkansızdı” dedi.

Haberin Devamı
İNSANİ ARA UZAYACAK MI?

İsminin açıklanmaması koşuluyla basına konuşan Hamas’a yakın bir kaynak, Hamas’ın Gazze Şeridi’nde yarın sona erecek olan insani arayı 2 ila 4 gün uzatmaya hazır olduğunu iddia etti.

İsrail ile Hamas arasında 24 Kasım’da saat 07.00’de başlayan insani aranın yarın sona ermesi beklenirken, Hamas’ın insani arayı 2 ila 4 gün uzatmaya hazır olduğu iddia edildi. İsminin açıklanmaması koşuluyla basına konuşan Hamas’a yakın bir kaynak, Hamas’ın Gazze Şeridi’nde yarın sona erecek olan insani arayı 2 ila 4 gün uzatmaya hazır olduğunu öne sürerek, "Hamas arabuluculara direniş hareketlerinin mevcut ateşkesi 2 ila 4 gün uzatmaya istekli olduğunu bildirdi” dedi.

İsrail, esir takası anlaşması kapsamında insani aranın uzatılacağı her gün için ilave 10 Filistinli mahkumu bırakmayı kabul etmişti.

Gazze Şeridi’ndeki insani aranın başladığı 24 Kasım’dan bu yana Hamas tarafından 40 İsrailli ile 18 yabancı uyruklu, İsrail tarafından ise 117 Filistinli tutuklu serbest bırakıldı.

BIDEN'DAN İNSANİ ARA AÇIKLAMASI

Hamas'ın İsrail ile varılan insani aranın 3’üncü gününde ABD-İsrail vatandaşı 4 yaşındaki kız çocuğunu serbest bırakması sonrası açıklamada bulunan ABD Başkanı Joe Biden, "Amacımız bu arayı yarından sonra da devam ettirmek" dedi.

39 FİLİSTİNLİ SERBEST BIRAKILDI

İsrail’in insani aranın 3’üncü gününde 39 Filistinli mahkumu daha serbest bırakması ile İsrail ve Filistin arasındaki 3’üncü esir takası tamamlandı.

Gazze Şeridi’nde verilen 4 günlük insani aranın 3’ncü gününde İsrail ve Filistin arasındaki 3’üncü esir takası tamamlandı. İsrail, Hamas’ın 14 İsrailli ve 3 yabancı uyruklu esiri bırakmasının ardından 39 Filistinli mahkumu serbest bıraktı.


Hamas, insani ara kapsamında 13 İsrailli, 3 Taylandlı ve 1 Rus esirin serbest bırakılarak Kızılhaç’a teslim edildiğini aktarmıştı. Rus esirin Rusya-İsrail vatandaşı olduğu ifade edilmişti.

İsrail ile Hamas arasında 24 Kasım günü saat 07.00’de başlayan insani arada şu ana kadar Hamas tarafından 40 İsrailli ile 18 yabancı uyruklu ve çifte vatandaş, İsrail tarafından ise 117 Filistinli tutuklu serbest bırakıldı.

Haberin Devamı
NETANYAHU, GAZZE ŞERİDİ’NİN KUZEYİNİ ZİYARET ETTİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail-Filistin çatışmalarının başlamasından bu yana ilk kez Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki İsrail birliklerini ziyaret etti.

İsrail ve Filistin arasında 7 Ekim’de patlak veren çatışmaların 51’nci gününde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki İsrail birliklerini ziyaret etti. Kask ve çelik yelek giyen Netanyahu ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Rehinelerimizi geri getirmek için her türlü çabayı gösteriyoruz ve sonunda hepsini geri getireceğiz" dedi.

39 FİLİSTİNLİ SERBEST BIRAKILACAK

Katar, bugün İsrail hapishanelerinden 39 Filistinlinin serbest bırakılacağını duyurdu.

İSRAİL'DEN BASIN MENSUPLARINA SALDIRI

İsrail, rehine takası sırasında Ofer hapishanesinin bulunduğu bölgede basın mensuplarının da olduğu yere saldırı düzenlendi. Saldırıda bir Filistinli yaralandı.

Haberin Devamı
3.REHİNE TAKASI BAŞLADI

Hamas, İsrail ile varılan anlaşmada insani aranın 3’üncü gününde 14 İsrailli ve 3 yabancı uyruklu esiri serbest bıraktı.

İsrail ile anlaşma kapsamında verilen 4 günlük insani aranın 3’ncü gününde Hamas, Gazze Şeridi’nde üçüncü esir grubunu serbest bıraktı. Hamas tarafından yapılan açıklamada, insani ara kapsamında 13 İsrailli, 3 Taylandlı ve 1 Rus esirin serbest bırakılarak Kızılhaç’a teslim edildiği aktarıldı.


Esirlerin serbest bırakıldığı İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından da doğrulanarak, "Kızılhaç'tan alınan bilgiye göre 14 İsrailli ve 3 yabancı uyruklu esirin Kızılhaç'a nakledildiği belirtildi" ifadeleri kullanıldı. Serbest bırakılan Rus'un Rusya-İsrail çifte vatandaşı olduğu belirtildi.


İSRAİL, ŞAM ULUSLARARASI HAVALİMANI’NA HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

İsrail, Suriye topraklarına hava saldırısı düzenledi. Suriye basınında yer alan haberlerde, İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’da yer alan Şam Uluslararası Havalimanı ile başkent yakınlarındaki birçok noktaya hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Haberlerde Şam Uluslararası Havalimanı’na ait pistin vurulduğu ifade edilerek, uçakların Lazkiye ve Halep'e yönlendirildiği belirtildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de İsrail’in Şam Uluslararası Havalimanı’nı hedef aldığını aktardı. İsrail tarafı saldırılara ilişkin açıklama yapmazken, saldırılarda can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

HAMAS RUS ESİRİ SERBEST BIRAKTI

Hamas, Rus vatandaşı olan bir rehinenin serbest bırakıldığını duyurdu.

Haberin Devamı
"ATEŞKES SONRASI SALDIRILARA DEVAM EDECEĞİZ"

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halev ateşkesin ardından İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarına devam edeceğini bildirdi. Halevi konuya ilişkin "Çerçeve tamamlandığında rehinelerin serbest bırakılmasına devam edilmesi ve Hamas'ın yıkımı için operasyonlarımıza kararlılıkla devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

MISIR, BUGÜN SERBEST KALMASI BEKLENEN 39 FİLİSTİNLİ VE 13 İSRAİLLİNİN LİSTESİNİ ALDI

Mısır, Pazar günü serbest bırakılması planlanan 39 Filistinli 13 İsraillinin listesinin kendilerine ulaştığını açıkladı.

Mısır Devlet Bilgi Servisi (SIS) başkanı Diaa Rashwan yaptığı açıklamada, bunun dört günlük ateşkes anlaşmasının üçüncüsü olacağını söyledi.

Açıklamada, "Ateşkes barikatlar olmadan devam ediyor" denilerek, Pazar günü Mısır'dan Gazze'ye iki akaryakıt kamyonu ve ikisinde yemek pişirmek için gaz içeren 120 yardım paketinin geçtiği belirtildi.

SERBEST KALAN FİLİSTİNLİ MAHKUM HAPİSHANEDE YAŞADIKLARINI ANLATTI

Serbest bırakılan Filistinli mahkum Mustafa Şehadeh, 7 Ekim'in ardından bulunduğu hapishane koşullarının daha da kötüleştiğini söyledi.

Toplamda 8 ay İsrail hapishanesinde kalan Şehadeh, savaşın başlamasından sonra gardiyanlardan gördüğü muamelenin daha da kötüleştiğini ve mahkumların dış dünyayla bağlantısının kesildiğini, medya erişiminin olmadığını anlattı.

Şehadeh, "Vücut aramalarına başladılar ve tüm eşyalarımızı, hatta traş makinelerimizi aldılar" dedi.

Filistinli genç, kendilerini giderek azaltılan günlük dinlenmelerden bile mahrum bıraktıklarını kaydetti.

Şehadeh, yüksek ateşi olan ve tıbbi bakım sağlanmayan bir mahkum gördüğünü de ekledi.

Haberin Devamı
ELON MUSK İSRAİL'E GELİYOR

Elon Musk Pazartesi günü İsrail'e geliyor. Musk burada hem İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, hem de Başbakan Netanyahu ile görüşecek. Netanyahu ile Musk arasındaki görüşmenin detayları henüz kesinleşmedi ancak görüşmenin birkaç saat sürmesi bekleniyor.

JAKE SULLIVAN: İNANMAK İSTİYORUM

ABD'nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, NBC'ye verdiği bir röportajda, Hamas'ın ateşkes kapsamında 4 yaşındaki Avigail Eden'in gün içerisinde serbest bırakılma olasılığına inanmak istediğini kaydetti.

HUSİLER İSRAİL'E AİT TANKER GEMİSİNİ KAÇIRDI

Haaretz gazetesinin haberine göre Husiler, İsrail'e ait 'Central Park' adlı bir tanker gemisini kaçırdı. Geminin İsrailli işadamı Eyal Ofer'e ait olduğunu belirtiliyor. 21 Kasım'da Fas'tan yola çıkıp Süveyş Kanalı'nı geçen gemi, konumunu en son 22 Kasım'da göndermişti.

GEMİ ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA GELDİ

Kaçırılan geminin bağlı olduğu şirket Zodiac Maritime konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Önceliğimiz gemideki 22 mürettebatımızın güvenliğidir. Gemide Rus, Vietnam, Bulgar, Hint, Gürcü ve Filipinlilerden oluşan çok uluslu bir mürettebat bulunuyor"

İSRAİL ASKERLERİ ATEŞKESE RAĞMEN 7 FİLİSTİNLİYİ VURDU

İsrail askerleri 4 günlük ateşkese rağmen Gazze şeridindeki sivilleri hedef aldı. Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre İsrail keskin nişancıları, insani araya rağmen Gazze'deki Endonezya hastanesi çevresinde Filistinlileri hedef alarak 3 kişiyi yaraladı.

Keskin nişancılar ayrıca Kudüs Hastanesi civarındaki ev ve mülklerini kontrol etmek isteyen 4 kişiyi de hedef alarak yaraladı.

İSRAİL: 13 REHİNE DAHA SERBEST BIRAKILACAK

Kızıl Haç'ın üst düzey yetkililerinden olan Pascal Hundt Sky News'e Pazar günü daha fazla İsrailli rehinenin serbest bırakılacağından 'emin olmadığını' söyledi. İsrailli yetkililer ise bugün yaptıkları açıklamada Hamas'ın 13 rehineyi daha serbest bırakacaklarını kaydetti. Tel Aviv, serbest bırakılacak esirlerin listesinin İsrail tarafına ulaştığını da duyurdu.

İNGİLİZ MEDYASI YAZDI: İSRAİL'İN ACI GERÇEĞİ

50 gündür devam eden Hamas-İsrail savaşında geçtiğimiz Perşembe günü 4 günlük ateşkes ilan etti. Bu ateşkes hem İsrail hem de Gazze'de yaşayan siviller için kısa süre de olsa bir rahatlama sağladı. Ancak bu olumlu habere rağmen İsrail'in rehine krizini yönetme biçimi, savaşını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

İngiliz Times gazetesinde yer alan "İsrail 50 gün sonra savaşın kontrolünü kaybetti" başlıklı haberde 50 gündür İsrail'in 500 bin askeriyle (Yedekler dahil) kabaca 25 bin kişilik Hamas'a karşı savaştığı hatırlatıldı.

HAMAS'IN KOZU

Ateşkes ne kadar sürerse sürsün, İsrail ordusu (IDF) bu arayı askerlerini yeniden konuşlandırmak, istihbarat tablosunu iyileştirip saldırılarını planlayacak. Hamas için de benzer bir şey söylemek mümkün. Hamas'ın 20'ye yakın ABD'liyi rehin aldığı biliniyor. Bu ateşkes süreci boyunca ABD'ye adeta "kanca" takan Hamas, bir sonraki ateşkes in gerçekleşmesi için bu kozuna güveniyor.

GÜNEYDEKİ SİVİLLER İŞGALİ ENGELLİYOR

İsrail ordusunun Gazze'nin güneye ilerlemesi çok daha büyük sorunları beraberinde getirecek. Bölgede hem Birleşmiş Milletlere ait kamplar hem de Gazzeli sivil nüfusu oldukça yüksek. İsrail güneydeki sivillere her ne kadar bölgeyi terk etmeleri yönünde çağrıda bulunsa da uzmanlar bu durumun imkansız olduğunu söylüyor. Nüfusun yoğun olması nedeniyle de kara harekatının devam etme olasılığı epey düşüyor.


İSRAİL'İN ACI GERÇEĞİ

Tel Aviv için acı gerçek şu ki, resmi olarak ilan edilen savaş birçok yönden ters gidiyor. İsrail ordusu Hamas'ın operasyonel kabiliyetini elbette engelledi, ancak yok edemedi. Hamas'ın güneye çekilmesiyle ve uluslararası kamuoyunda tepkilerinde artmasıyla İsrail ordusu istediği operasyonları Gazze'nin güneyi için gerçekleştiremeyecek.

Times, İsrail ordusu için her şeyin 7 Ekim'den itibaren farklı gerçekleşebileceğini ancak artık çok geç olduğunu da belirtiyor. Hedef gözetmeksiniz yapılan bombardımanlar, Gazze şehrine verilen devasa zararların nedenini İngiliz gazete, İsrail'in plansızlığına bağlıyor.


Başbakan Binyamin Netanyahu ve savaş kabinesine bu konuda suçlayan Times, Netanyahu'nun saldırı sonrası bir "ertesi gün planı" bulmak zorunda olduğunu belirtiyor, ancak 7. haftasına giren savaşta İsrail tarafında henüz böyle bir plan gözükmüyor.

FİLİSTİN KIZILAYI: ATEŞKESE RAĞMEN BİR FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Filistin Kızılayı, Gazze'nin merkezinde bulunan Maghazi mülteci kampında İsrail güçleri tarafından hedef alınan Filistinli bir çiftçinin hayatını kaybettiğini ve bir başkasının da yaralandığını söyledi.

İsrail, olayla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

 

EL KASSAM TUGAYLARI, KİLİT KOMUTANININ ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, kuzey Gazze'den sorumlu kıdemli komutan Ahmed el Gandur'un savaşta hayatını kaybettiğini duyurdu.

Grubun sosyal medya kanalından yapılan açıklamada, çatışmada üç askeri liderin daha öldürüldüğü yazıldı.

HAMAS YETKİLİSİ: TÜM FİLİSTİNLİLER SERBEST KALIRSA ESİRLERİ BIRAKMAYA HAZIRIZ

Hamas'ın siyasi büro üyesi Gazi Hamad bir televizyon yayınına katılarak açıklama yaptı.

El Kassam Tugayları'nın dört günlük ateşkes anlaşmasına bağlı olduğunu ve İsrail hapishanelerindeki tüm Filistinli tutukluların serbest bırakılması karşılığında tüm tutukluları serbest bırakmaya hazır olduklarını kaydetti.

Şu anda uluslararası ortaklarla birlikte ateşkesin olası uzatılması konusu üzerinde çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

"Önceliğimiz halkımıza yönelik saldırganlığı durdurmaktır. Gazze'deki bu soykırımı durdurmak istiyoruz."

'İSRAİL GAZZE'YE 40 BİN TON BOMBA ATTI'

Gazze'de hükümetin medya ofisi başkanı, Al Jazeera'ye bölgedeki durum hakkında konuştu. Açıklamalara göre, İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yaklaşık 40 bin ton bomba attı.

Yanı sıra, Gazze'de nüfusun üçte biri temel ihtiyaçlardan yararlanamıyor ve Gazze'de öldürülen çocuk sayısı geçen yıl dünyadaki tüm çatışmalarda ölen çocukların sayısını aşmış bulunuyor.

YARDIM TIRLARI GAZZE'DE

Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’ndan geçen tırlar Gazze Şeridi’ne gıda malzemeleri gibi temel ihtiyaç malzemelerini taşıyor. İnsani aranın başlamasından bu yana Gazze Şeridi’ne 200 tır geçti. Varılan anlaşma ile yardım taşıyan tırlar 7 Ekim’den bu yana ilk kez Gazze Şeridi’nin kuzeyine de ulaşmış olacak. İsrail tarafından yapılan açıklamada tırların 61 tırın Gazze Şeridi’nin kuzeyine geçtiği kaydedildi. Böylece Kuzey valiliklere gıda, su, barınma ekipmanları ve tıbbi malzeme içeren 61 tırlık en büyük yardım konvoyunun gönderilmiş oldu.

İSRAİL GAZZE'DE 5 MİLYON ŞEKELE EL KOYDU

İsrail Savunma Bakanlığı, 7 Ekim'den beri devam eden işgal süreci boyunca Gazze'de 5 milyon şekel yani yaklaşık 1.33 milyon dolar nakit para ele geçirdiklerini açıkladı. Paraların Hamas'ın kaleleri ve yetkililerinin evinde bulunduğunu belirten bakanlık bu miktarın İsrail hazinesine ekleneceğini bildirdi.

"ABD İRAN'I NÜKLEER BOMBAYLA VURSUN"

İsrail medyası, ateşkesin ortasında İran'ı yok etme planını içeren bir analiz yayınladı. ABD'nin başrolü oynadığı yazıda nükleer ve ekonomik savaş gündeme getirildi.

TRUMP: ABD'Lİ ESİRLERDEN HABER VAR MI?


Eski ABD başkanı Donald Trump, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes anlaşmasını eleştirdi. Kendi kurduğu Truth Social uygulamasından açıklamalarda bulunan Trump, "Hamas'ın şimdiye kadar bir Amerikalı rehineyi geri getirmediğini fark eden oldu mu? Bunun tek bir nedeni var, ülkemize ve liderimize saygılı değiller. Amerika olarak karanlık bir dönemden geçiyoruz" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden Salı günü yaptığı açıklamada, Hamas'ın kaçırdığı Amerikalıların yakın gelecekte serbest bırakılmasını umduğunu söylemişti.

SERBEST KALAN İSRAİLLİ: BİZE PİDE VERDİLER

Dün oğlu Ohad ve annesi Ruth'la birlikte esaretten serbest bırakılan Keren Munder'in kuzeni Merav Mor Raviv, üçünün esir düştüklerinden beri birlikte olduğunu ancak kendileriyle birlikte kaçırılan büyükbabaları Abraham'ın onlardan ayrı tutulduğunu söyledi.

Mor Raviv, verdiği röportajda " Ailem, amcamın başına neler geldiğini bilmiyorlardı, onun öldüğünü sanıyorlardı" dedi ve esir kaldıkları süre boyunca yemek olarak kendilerine pide verildiğini aktardı.

 

İSRAİL ASKERİNDEN KIZINA SKANDAL "HEDİYE"

Gazze'nin işgaline katılan bir İsrail askeri, ordudaki komutanlarından izin aldıktan sonra iki yaşındaki kızını aradı. 2 yaşındaki çocuğunun doğum gününü kameralar önünde kutlayan askerin "Bu patlamayı 2 yaşındaki prensesim Ella'ya armağan ediyorum, onu çok özledim" dediği duyuldu. Asker ayrıca bombalanacak binanın koordinatlarını telsizden yetkiliye iletti.


GERİ SAYIM BİTER BİTMEZ PATLADI

Videonun ilerleyen kısımlarında yaklaşık 10 askerin geri sayım yaptığı kayıtlara geçti. Geri sayım bittiğinde arka planda bir binanın İsrail ordusu tarafından hedef alındığı ve dumanların yükseldiği görüldü. Öte yandan 52 saniyelik kayıt boyunca çatışma seslerinin hiç kesilmediği de dikkat çekti.

"PLANLI SALDIRI" İDDİALARINI ÇÜRÜTEBİLECEK VİDEO

Konuyla ilgili sosyal medyadan kısa bir açıklama yayınlayan Middle East Monitor (MEM) ise İsrail'in savaşın başından beri yaptığı "planlı" saldırılara atıfta bulundu. MEM, bu tür saldırılarının İsrail ordusunun aslında hedef gözetmeden saldırılar yaptığını kanıtlar nitelikte olduğunu bildirdi.

İSRAİL ASKERLERİ YAĞMAYA BAŞLADI

Öte yandan İsrail askerleri tarafından kayda alınan bir başka videoda, bir kişinin Noa isimli kız arkadaşı için Gazze'de bulduğu bir kolyeyi kameraya gösterdiği sosyal medyada kısa sürede gündem oldu. Kalp şeklindeki kolyenin üzerinde "sonsuza kadar" ifadesinin yazdığını belirten askerler kolyenin orijinal gümüş olduğunu söyledi.


İSRAİL: GAZZE'NİN KUZEYİNE GİTMEYİN

İsrail ordusu halen devam etmekte olan ateşkese rağmen Filistinlileri bir kez daha kuzey Gazze Şeridi'ne gitmemeleri konusunda uyardı. Cuma günü ise güneyden kuzeye doğru giden iki Filistinli İsrail tarafından öldürüldü, aynı saldırıda 11 kişi de yaralandı.

"HAMAS'I ORTADAN KALDIRMAK HAYALDEN İBARET"

Bazı eski Fransız büyükelçileri İsrail'in Hamas'ı tamamen ortadan kaldırmasını "hayal" olarak nitelendirdi. Le Monde gazetesinde yayınlanan köşe yazısında "Hamas'ın ortadan kaldırılması hedef değil slogandır" ifadesi kullanıldı.

GAZZE'DEKİ TAYLANDLI SAYISI 18'E ÇIKTI

Tayland Dışişleri Bakanlığı Cumartesi gecesi serbest bırakılan dört Taylandlı rehinenin ailesini telefonla aradı ve iyi dileklerini iletti. Bakanlık ayrıca İsrail yetkililerinden, daha önce Gazze'de olduğu bilinmeyen iki Tayland vatandaşının daha esaret altında tutulduğuna dair bilgi aldıklarını, böylece kalan Taylandlı rehinelerin toplam sayısının 18'e çıktığını söyledi.

KATAR: ATEŞKESİ UZATMAYI UMUYORUZ

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Majed El- Ensari, CNN'e, Katar'ın ateşkesi uzatmak için girişimlerini sürdürdüğünü bildirdi. Ensari, "Katar, İsrail-Hamas arasında köprü kurma görevini üstlendi. Yakalanan ivmeyle birlikte ateşkesin uzamasını umuyoruz" dedi.

ÜÇÜNCÜ REHİNE TAKASININ BUGÜN GERÇEKLEŞMESİ BEKLENİYOR

Hamas'ın, Pazar günü Filistinli mahkumların karşılığında üçüncü bir İsrailli esir grubunu serbest bırakması bekleniyor. Cumartesi günü 13 İsrailli ve dört Taylandlı rehineyi serbest kaldı. İsrail de buna karşılık, 39 Filistinli mahkumun serbest bırakıldığını açıkladı. Netanyahu'nun ofisi, Hamas tarafından Pazar günü serbest bırakılacak esirlerin listesinin kendilerine ulaştığını duyurdu. Listenin güvenlik görevlileri tarafından kontrol edildiği ve ailelere bilgi verildiği de açıklamada belirtildi.

AİLESİNE KAVUŞAN FİLİSTİNLİ MAHKUM: RÜYA GİBİ

Cumartesi günü İsrail tarafından serbest bırakılan 39 Filistinli mahkumdan biri olan Shorouq Dwayyat, Kudüs'te ailesiyle yeniden bir araya geldikten sonra yaşadığı karışık duyguları anlattı. Dwayyat, ailesinin kendisinin haksız yere sorumlu tutulduğunu söylediği 2015 yılındaki bıçaklı saldırı sebebiyle aldığı 16 yıllık hapis cezasının yarısını çekmişti. Dwayyat, "Sanki rüyada olduğumu hissediyorum ama Gazze'deki savaşın bir an önce durmasını umuyorum" dedi. İsrail, Hamas'ın şu ana kadar 41 esiri serbest bıraktığı dört günlük ateşkes kapsamında, 39'u Cuma günü olmak üzere toplam 78 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı.

GECE SAATLERİNDE ESİR TAKASI

İsrail ile Hamas arasındaki anlaşma kapsamında verilen 4 günlük insani arada 3’ncü güne girilirken, dünyanın beklediği 2’nci esir takası da gerçekleşti. İnsani yardım kuruluşu Kızılhaç’tan edinilen bilgilere göre, Hamas'ın 13 İsrailli ve 4 Taylandlı rehineyi serbest bıraktığı bildirildi. Filistin Kurtuluş Örgütü’ne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti'nden yapılan açıklamada ise İsrail'in 39 Filistinli mahkumu serbest bıraktığı kaydedildi. Filistin’in resmi haber ajansı WAFA da İsrail'in 33'ü çocuk, 6'sı kadın olmak üzere 39 Filistinliyi serbest bıraktığını duyurdu.


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada da 13 İsrailli ile 4 Tayland vatandaşının İsrail'e ulaştıkları bildirildi.

GECİKME YAŞANDI

Hamas, İsrail yardım kamyonlarının Gazze'nin kuzeyine girmesine izin verene dek 2’nci esir takasının erteleneceğini duyurmuştu. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari ise X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada, esir takası konusundaki sorunların çözüldüğünü ve takasta 2’nci etabın başlayacağını ifade etmişti. Yaşanan kısa gecikmenin ardından esir takası gerçekleşmişti.

timeline

Canlı Anlatım Özeti