Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail Lübnan'ı yasaklı silahla vurdu! Orta Doğu'daki skandalın arkasından ABD çıktı

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail Lübnan'ı yasaklı silahla vurdu! Orta Doğu'daki skandalın arkasından ABD çıktı

11.12.2023 - 08:53 | Son Güncellenme:

ABD merkezli Washington Post gazetesi, Orta Doğu'da İsrail'in bir başka skandalını daha dünyaya duyurdu. Söz konusu skandalın arkasından ise Washington yönetimi çıktı.

 

Savaşın altmış altıncı gününde hayatını kaybedenlerin sayısı 18 bini aştı. Tüm gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

HAVA ÜSSÜ'NE İHA SALDIRISI

Irak'ta ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin bulunduğu Ayn el-Esed Askeri Hava Üssü'ne, silahlı insanız hava aracı (SİHA) ile saldırı düzenlendi.

İSRAİL’İN BEYAZ FOSFOR KULLANMASINDAN ENDİŞELİ

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail’in Lübnan’ın güneyine düzenlediği saldırıda beyaz fosforlu top mermisi kullandığı yönünde çıkan haberlerin ardından yaptığı açıklamada, "Raporları gördük. Bu konuda kesinlikle endişeliyiz. Daha fazla bilgi edinmek için sorular soracağız" dedi.

İSRAİLLİ ASKERLERİN İNFAZI KAMERADA

İsrail güçleri 8 Aralık'ta mülteci kampına baskın düzenledi. Baskında silahsız Filistinlilere ateş açıldığına dair görüntüler sosyal medyada yer aldı. İsrail askerlerin bir grup Filistinli gence ateş açtığı görüldü. İsrail makamlarından görüntülere ait bir açıklama gelmedi.

Haberin Devamı
KATAR REFAH’TA SAHRA HASTANESİ KURUYOR

İsrail saldırı nedeniyle sağlık sistemi çökme noktasına gelen Gazze Şeridi’nde Katar’ın 50 yatak kapasiteli sahra hastanesi kuracağı belirtildi. Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, Katar’ın söz konusu hastanenin kurulum işlemlerinin başlandığı ifade edilerek, 50 yatak kapasiteli hastanenin içerisinde ameliyathane, yoğun bakım ünitesi, resepsiyon ve radyoloji servislerinin yer alacağı belirtildi. Açıklamada, hastanenin Filistin Kızılayı'na bağlı Kudüs Hastanesi personeli tarafından yönetileceği ifade edildi.

GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 18 bin 205’e yükseldiğini açıkladı.

GAZZE’DE TOPLU MEZARLAR KAZILIYOR

İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana saldırıları devam ederken, can kaybı her geçen gün artıyor. İsrail saldırılarında ölenler için Gazze Şeridi’nde yer alan Maghazi Mülteci Kampı’nın güneyinde toplu mezar kazıldı. Onlarca kişi kazılan toplu mezarlara defnedildi. Toplu mezara defnedilenler arasında Nisman ailesinin üyeleri de yer alırken, Nisman ailesinden bir kadın hastaneden mezar alanına taşınmayı bekleyen naaşların önünde diz çökerek gözyaşı döktü.

Abu Muhammad Nisman yaptığı açıklamada, Deir El Balah kentinde yer alan Zawaida bölgesinde bulunan amcasına ait eve önceden uyarı yapılmadan saldırı düzenlendiğini belirterek, saldırıda onlarca kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Saldırı sırasında evde çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 40 kişinin bulunduğunu söyleyen Nisman, El Şati Mülteci Kampı’ndan saldırılar nedeniyle Zawaida bölgesine kaçan sivillerin bulunduğunu aktardı. Saldırı sonrası enkaz altında hala çok sayıda cesedin olduğunu belirten Nisman, sivil savunma ekiplerinin imkanlarının yetersiz olması nedeniyle söz konusu cesetlerin enkaz altından çıkarılmadığını açıkladı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında bugüne kadar en az 7 bini çocuk 17 bin 997 kişi hayatını kaybetti, 49 bin 229 kişi de yaralandı.

Haberin Devamı
JAPONYA'DAN GAZZE'YE 65 MİLYON DOLARLIK YARDIM

Japonya Başbakanı Fumio Kishida Gazze'deki çatışmaların devam etmesi nedeniyle kaygılı olduklarını bildirdi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Kishida, Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan'a, Japonya'nın bölgeye gıda, su ve tıbbi malzeme için 10 milyon dolar değerinde acil yardım sağladığını ve 65 milyon dolar değerinde ek insani yardım teslimatı üzerinde çalıştığını söyledi.

İSRAİL ORDUSU SİNVAR'IN ESKİ OFİSİNİ KONTROL ALTINA ALDI

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Hamas'ın Gazze'deki eski karargahının ele geçirildiği bildirildi. Ordu sözcüsü Daniel Hagari ele geçirilen bölgenin Hamas'ın bir numaralı ismi Yahya Sinvar'ın planları yaptığı üs olduğunu öne sürdü.

Hagari ayrıca İsrail askerlerinin şu anda Hamas savaşçılarının yoğun olarak bulunduğu Cibaliye, Shajaiye, Han Yunus'a odaklandığını kaydetti.

İRAN: HAMAS'IN SALDIRISINDAN HABERİMİZ YOKTU

Katar'da düzenlenen Doha Forum'da konuşan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan , insanların 7 Ekim saldırısını Gazze'ye yönelik savaşın başlangıç noktası olarak düşünmemesi gerektiğini söyledi.

İran'ın bu saldırıdan haberinin olmadığının altını çizen Emirabdullahiyan, "Bu savaş Lübnan ve Yemen cephesi olarak genişledi. Burada faaliyet gösteren Hizbullah ve Husiler bizim vekil güçlerimiz değil" dedi.

Haberin Devamı
NETANYAHU GAZZE İÇİN 'GİZLİ EKİP' KURDU


İsrail'in Channel 13 televizyon kanalının haberine göre Başbakan Netanyahu, savaş sonrası Gazze için özel bir ekip kurdu. Söz konusu ekipte, İsrail ordusu, Mossad ve önemli siyasetçiler yer alıyor. Habere göre bu ekip şimdiye kadar sadece dört kez bir araya geldi.

İsmini vermek istemeyen bir İsrailli yetkili ise İsrail'in ABD Büyükelçisi Mike Herzog'un da toplantılarda bulunduğunu ve ABD'nin tartışmalardan haberdar olduğunu söyledi.

LÜBNAN YASAKLI SİLAHLA VURULDU

7 Ekim'de Hamas'ın saldırısı sonrası alt üst olan İsrail'e El Kassam Tugayları dışında en büyük tehlikeyi yaratan grup Hizbullah oldu. İsrail'in kuzeyinde 66 gündür her iki tarafta sık sık yakın temasa geçti, hatta Tel Aviv'e ait jet uçakları Hizbullah savaşçılarını Suriye'de bile vurdu. İsrail son olarak dün akşam saatlerinde Şam'a bir hava saldırısı düzenledi, saldırıda iki Hizbullah savaşçısı yaşamını yitirdi.

KALINTILARI BULUNDU

Washington Post gazetesi ise bugün İsrail'in Lübnan'a yönelik iki aydır sürdürdüğü saldırıları ele alan bir analiz yayınladı. Bölgede gazete için çalışan bir muhabir, İsrail sınırı yakınındaki Dheira'ya ateşlenen ve en az dört evi yakıp kül eden 155 milimetrelik üç top mermisinin kalıntılarını bulduğunu söyledi.


'WP' KODU ORTAYA ÇIKARDI

Yüksek sıcaklıklarda yanan beyaz fosforla donatıldığı tespit edilen bu top mermileri, cilde yapışarak ölümcül yanıklara ve solunum yolu hasarına neden oluyor ayrıca uluslararası hukuka göre kullanılması yasak bir silah. Mermilerin üzerinde bulunan üretim kodları ABD ordusunun yurt içinde üretilen mühimmatları sınıflandırmak için kullandığı terminolojiyle eşleşiyor. Kodlara göre bu mermiler 1989 ve 1992 yıllarında Louisiana ve Arkansas'taki mühimmat depolarında üretildi. Mermilerin üzerinde yazılan "WP" kodu ise silah uzmanlarına göre fosfor bombasını simgeleyen bir işaret.


Öte yandan 2 bin nüfuslu bir kasaba olan Dheira 7 Ekim'den beri çatışmaların odak noktası haline geldi. Sınırın hemen karşısındaki İsrail radar kulesi, Hizbullah'ın İsrail'e yönelik saldırıları için bir hazırlık alanı olarak kullanılıyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre son 66 günde İsrail saldırıları nedeniyle 94 kişi öldü, Hizbullah ise bu sayının 85'inin savaşçılarının oluşturduğunu öne sürüyor.

RUSYA'DAN HAMAS'A TELEFON

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Sergey Lavrov'un Yardımcısı Mihail Bogdanov'un Hamas ve diğer Filistinli gruplarla bir telefon görüşmesi yaptığını açıkladı. Bogdanov bu görüşmede Gazze'de bulunan esirlerin serbest bırakılmasını talep etti.

Haberin Devamı
İSRAİL ÜÇ ASKERİN DAHA ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ DUYURDU, 24 SAATTE TOPLAM SAYI 7 OLDU


İsrail helikopterleri yaralı askerleri taşıyor.

Sabah saatlerinde ikisi subay dört askerin öldüğünü açıklayan İsrail ordusu, öğleye doğru üç askerin daha Gazze'deki işgal sırasında çatışmalarda öldürüldüğünü duyurdu.

Buna göre, ölenler bir binbaşı, bir yüzbaşı ve bir çavuş.

Ölen askerlerin tamamı, 8111 Taburu'ndan. Sabah açıklanan listedeki askerlerden ikisi de, aynı taburdandı.

İsrail medyası, Han Yunus çevresindeki çatışmalarda bir patlayıcının infilak ettiğini ve aynı taburdan 5 askerin öldüğünü yazdı. Patlamada dört asker de yaralandı ve birinin durumu ağır.

Kimliği açıklanan son üç askerle birlikte İsrail'in Gazze'deki kara işgalinde kayıpları 104'e çıktı.

İSRAİL'İN SURİYE SALDIRISINA HİZBULLAH'TAN AÇIKLAMA


İsrail ordusu dün gece saatlerinde Suriye'yi hedef aldı. Suriye medyası, patlamaların Şam'ın her yerinden duyulduğunu bildirdi. Saatler sonra açıklama yapan Hizbullah ise iki savaşçısının Suriye yakınlarında yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi iki Hizbullah savaşçısının yanı sıra iki de Suriyelinin saldırılarda hayatını kaybettiğini bildirdi.

ÜÇ AVRUPA ÜLKESİNDEN HAMAS'A YAPTIRIM ÇAĞRISI

Fransa, Almanya ve İtalya, AB'den Hamas'a yaptırım çağrısında bulundu. Üç ülkenin dışişleri bakanları tarafından AB Dış politika Şefi Josep Borrell'e bir mektup yazıldı. İngiliz medyasının ulaştığı mektupta "Hamas ve destekçilerine karşı özel bir yaptırım önerisine tam destek veriyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSUNDAN BİR TAHLİYE EMRİ DAHA



İşgal ordusunun Arapça sözcüsü Avichay Adraee, X platformundan paylaştığı mesajda Gazze'nin kuzeyinde yaşayan Filistinlilerden acil şekilde güneye gitmelerini istedi.

Sabah saat 10.00 ila 04.00 arasında Selahaddin yolu üzerinden güneye geçilmesini isteyen İsrail ordusu, aynı zaman aralığında güneydeki Refah'ta da saldırı düzenlenmeyeceğini aktardı.

SINIRDA ÇAPRAZ ATEŞ, ÇATIŞMA ŞİDDETLENİYOR



İsrail ile Hizbullah arasında Lübnan sınırında devam eden savaş bu sabah şiddetlendi.

Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah, sınırın güneyindeki İsrail şehri Ma'alot Tarşiha'ya sekiz roket ateşledi. Sosyal medyada yayınlanan görüntüler, İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe'nin devreye girdiğini ve roketlerin engellendiğini gösterdi. Bazı roketler açık alanlara düştü.

Lübnan'dan bildiren Al Jazeera muhabiri ise, İsrail ordusunun Nekura, Zibkin, Yarin, Mervahin ve El Cebin gibi kasabalara top atışları yaptığını duyurdu.

Hizbullah, bugün yaptığı açıklamada Gazze'deki savaştan bir gün sonra, 8 Ekim'de başlayan çatışmalarda 100 üyesinin öldüğünü belirtti.

İSRAİL GAZZE'DE 142 KADINI TUTUKLADI

Filistinli yetkililer, Ekim ayı sonunda başlayan kara işgalinde İsrail birliklerinin 142 kadını tutukladığını açıkladı.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, işgal güçlerinin tutuklayıp hapse attıkları arasında kadınların yanı sıra çocuklar ve yaşlı insanlar da var.

Gazze'den İsrail'e götürülen tutukluların konulduğu hapishanelerden ikisi, Damon ve Hasharon.

İsrail ordusu, işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da ise binlerce Filistinliyi tutuklayıp en az 275 kişiyi katletti.

 

İSRAİL TANKLARI HAN YUNUS'TA

İsrail ordusuna ait tanklar, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a ulaştı. Şehrin sakinleri İsrail ordusunun gece boyu ilerlediğini, savaş uçaklarının ise bölgenin batısını vurduğunu bildirdi. Tel Aviv yönetimi Yahya Sinvar dahil Hamas'ın üst düzey komutanlarının Han Yunus'ta olduğuna inanıyor.

SKANDAL GÖRÜNTÜLERE DAİR İSİMSİZ AÇIKLAMA



İsrail işgal birliklerinin Gazze'de yüzlerce Filistinliyi iç çamaşırlarıyla gözaltına aldığı görüntülerin yankısı dinmiyor. Üst düzey bir İsrailli yetkili, bazılarının gözleri bağlı ve diz çökmeye zorlanmış halde videoya alınıp fotoğraflanan Fiilstinlilerin görüntüsünün 'rahatsız edici' olduğunu kabul etti.

The Times of Israel'e konuşan adının verilmemesi kaydıyla konuşan söz konusu yetkili, buna karşın bomba ya da silah şüphesi nedeniyle gözaltına alınanların soyulması gerektiğinde ısrar etti.

Ancak üst düzey İsrailli yetkili gözaltına alınanların çoğunun daha sonra neden bırakıldığına dair bir açıklama yapmadı.

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ise, işgal ordusuna iç çamaşırlarıyla teslim olanları gösteren daha fazla fotoğarafın artık internette dolaşmayacağını söyledi. Resmi televizyon Kan'a konuşan Hanegbi, "Hiçbir işe yaramıyor" dedi.

Walla internet sitesindeki haberde ise, İsrail ordusu ve istihbarat birimleri arasında söz konusu görüntülere dair bir bölünmüşlük olduğu kaydedildi.


İnternet sitesine konuşan eski bir üst düzey yetkili, skandal görüntülerin İsrail'e yardım ettiğinin şüpheli olduğunu kaydedip son ortaya çıkan bir videodaki kurguya vurgu yaptı.

İsrail'in dolaşıma soktuğu video kaydında bir Birleşmiş Milletler okulu yakınında onlarca iç çamaşırlı Filistinli erkeğin gözaltına alındığı görülüyor. İsrail işgal askerleri arka arkaya anonslar yaparken, kalabalık arasından sıyrılan yaşlı bir adam elindeki silahla onlarca adım atıp silah ve tabancayı yere bıraktı. İsrailli yetkili, "Hangi senaryoda adam silahını teslim etmeden önce soyunur? Mantık önce silahın teslim edildiğini ardından kıyafetlerin çıkarıldığını söyler" dedi.


Aynı yetkili, gözaltına alınan herkesin Hamas üyesi olmadığını ve birçoğunun serbest bırakıldığını da dile getirdi. Yetkiliye göre, kullanılan bu yöntem ulusslararası seviyede psikolojik bir hasara yol açabilir.

NETANYAHU'NUN GİZLİ BULUŞMALARINDA SÜRPRİZ İSİM

İsrail medyası, aralarında Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ve Stratejik İlişkiler Bakanı Ron Dermer'in de bulunduğu gizli bir ekibin Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığında Gazze'nin geleceğini planladığını yazdı.

Kanal 13 televizyonuna göre, İsrail ordusundan generallerin de yer aldığı küçük gizli ekipte istihbarat ajansları Mossad ve Şin-Bet de var.

Savaştan sonra Gazze'nin tartışıldığı gizli buluşmalardaki en dikkat çekici isim ise, İsrail'in ABD Büyükelçisi Mike Herzog oldu. Kanal 13, Washington'ın şimdiye kadar dört kez gerçekleşen ve bu hafta beşincisi yapılacak gizli toplantıdan haberdar edildiğini, İsrail'in ABD'ye bir plan sunmasının önemli olduğunu bildirdi.

Washington'ın Tel Aviv yönetimine savaş sonrası plan için baskı yaptığını aktaran televizyon, ABD'nin ayrıca bir an önce savaşın bitirilmesini istediğini de kaydetti.

Times of Israel, Gazze'deki savaşın ardından atılacak adımlarda ABD ve İsrail'in farklı poziyonlarına dikkat çekiyor. Washington Gazze'de herhangi bir tampon bölge oluşturulması ya da Filistinlilerin topraklarının azaltılması gibi planlara karşı çıkıyor.

BİR EVDE 69 FİLİSTİNLİ VARDI, İSRAİL BOMBARDIMANINDA YALNIZCA 14'Ü KURTULDU



İsrail işgal ordusunun Gazze'nin güneyi ve orta bölümünü yoğun şekilde bombardımana tuttuğu bildirildi.

41 kilometrelik Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan Refah'ta, işgalcilerin güneydeki operasyonu genişletmesiyle saldırılar şiddetlendi. Refah'ta Subh ailesine ait ev vuruldu, yaşamını yitirenlerin çoğu çocuk.

Gazze'nin güneyinin en büyük şehri Han Yunus'ta İsrail tankları Filistinlileri dışarı itiyor. Kuzeydeki bombardımandan kaçıp Han Yunus'a sığınan yaklaşık 1,5 milyon Gazzeliye şimdi de buradan gitmeleri söyleniyor ancak Akdeniz kıyı şeridinde güvenli bir yer yok.

Gazze'nin orta kesimindeki Nuseyrat mülteci kampından yine can kaybı haberleri var.

Orta bölgedeki şehirler İsrail işgal birlikleriyle Filistinli gruplar arasında sokak savaş alanına dönüşmüş halde.

Gazze şehrindeki El Megazi mülteci kampında gece gerçekleşen saldırıda bir ailenin yaşadığı ev yok oldu. Al Jazeera tarafından doğrulanan video görüntüsü, evin enkazından çıkmayı başaran Filistinlileri gösteriyordu. Kuzeydeki saldırıların ardından El Megazi'ye sığınanların barındığı evdeki 69 kişiden yalnızca 14'ü sağ kaldı.

ŞAM'DA PATLAMA SESLERİ



İsrail ordusunun Suriye'nin başkenti Şam'ı hedef alan saldırıları sonucu hava savunma sistemleri devreye girdi.

Suriye medyası, patlamaların Şam'ın her yerinden duyulduğunu bildirdi.

İsrail savaş uçaklarının işgal altında tutulan Golan Tepeleri üzerinden ateşlediği füzeler, başkent Şam'ın çevresini hedef aldı.

Yerel saatle akşam 23.05'te gerçekleşen saldırının ardından Şam'da konuşlu hava savunma sistemleri aktif hale geldi, resmi haber ajansı SANA'ya göre İsrail füzelerinin bazıları düşürüldü. Resmi ajans, İsrail füze saldırısının sınırlı bir maddi hasara yol açtığı bilgisini verdi.

GAZZE'DEN YENİ ÇATIŞMA GÖRÜNTÜSÜ


İsrail ordusu, bu sabah yaptığı açıklamada üç askerin Gazze'de öldürüldüğünü, bir askerin ise bir trafik kazasında öldüğünü bildirdi. İsmi açıklanan askerlerden ikisi, binbaşı.

Böylece, Ekim ayı sonunda başlayan Gazze işgalinde öldürülen İsrail askeri sayısı 102'ye çıktı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları ise, hafta sonunda İsrail işgal birliklerine ait 44 aracın imha edildiğini duyurdu.

Telegram hesabından Gazze'deki sokak çatışmalarına dair yeni görüntüler yayınlayan Kassam Tugayları, ayrıca iki günde 40 İsrail askerinin öldürüldüğünü de ekledi.

Kassam Tugayları,bubi tuzaklarıyla çok sayıda binanın havaya uçurulduğunu ve İsrail askerlerinin toplu halde bulunduğu yerlere havan topu ateşlendiğini belirtiyor.

RUSYA-İSRAİL ARASINDA KRİZ



İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 16 Ekim'den bu yana ilk kez Rusya lideri Vladimir Putin'le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Yarım saat süren görüşmede, Netanyahu Putin'e Rusya'nın Gazze konusundaki tutumundan 'memnun olmadığını' söyledi. İsrail Başbakanı ayrıca Rusya ile İran arasında 'tehlikeli bir işbirliği' olduğunu savundu.

Geçen hafta BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'de acil ateşkes çağrısı yapan karar tasarısını destekleyen ülkelerden biri, veto yetkisi olan Rusya'ydı.

BEYAZ SARAY ULUSAL GÜVENLİK DANIŞMANI İSRAİL YOLCUSU

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail'in başkenti Tel Aviv'e gidiyor.

Yerel medya, hafta sonu gerçekleşecek ziyarette Sullivan'ın İsrail yönetimine Gazze'ye daha fazla insani yardıma izin verilmesi için baskı yapacağını yazdı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı ayrıca, ABD'nin artan sivil kayıplarardan duyduğu endişeyi de Tel Aviv'e aktaracak.