Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail'den skandal! Rehineyi Hamas savaşçısı sanıp kurşun yağmuruna tuttular

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail'den skandal! Rehineyi Hamas savaşçısı sanıp kurşun yağmuruna tuttular

16.12.2023 - 12:30 | Son Güncellenme:

İsrail ordusu 100'den fazla Filistinli erkeği Hamas savaşçısı diye çıplak bir şekilde aradı ve bilinmeyen bir yere götürdü. Günler sonra konuşan esirlerden biri yaşadığı dehşeti dünyaya duyurdu. İsrail basını ise, ordunun rehineleri nasıl öldürdüğünü yazdı. Söz konusu haberde İsrail askerlerinin kritik hatası dikkat çekti.

Gazze'deki savaşta yetmiş ikinci güne girildi. Bölgeden gelen bütün gelişmeleri canlı olarak aktarıyoruz.

HAMAS'TAN AVRUPA ÜLKELERİNE ABD ÇAĞRISI

Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik artarak devam eden saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada, "ABD bu işgalin, etnik temizliğin, kadın ve çocukların öldürülmesinin suç ortağıdır. Bize yönelik bu saldırganlığı reddeden tüm Avrupa ülkelerini, halkımıza yönelik soykırım için İsrail'e 'yeşil ışık' yakan ABD'ye baskı yapmaya çağırıyoruz” dedi.

İSRAİL GENELKURMAY BAŞKANI HALEVİ'DEN AÇIKLAMA

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları gece gündüz devam ederken, İsrail ordusunun bölgede tutulan 3 esiri öldürmesinin yankıları sürüyor. Dün yaşanan olayın ardından bugün yaptığı ilk açıklamada İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, “70 cehennem gibi günden sağ kurtulan 3 esir, İsrail Savunma Kuvvetleri’ne (IDF) doğru hareket etti ve güçlerimiz tarafından öldürüldü” dedi.

Gazze Şeridi’ndeki IDF askerlerinin esirleri canlı olarak kurtarmaktan başka bir şey istemediğini belirten Halevi, "Bu olayda başarılı olamadık. Esirlerin ölümünden dolayı ailelerin derin üzüntüsünü hissediyoruz” ifadelerini kullandı.

“IDF ve komutanı olarak ben, yaşananlardan sorumluyuz” diyen Halevi, çatışmaların devamında bu tür olayların tekrarlanmaması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

“Beyaz bayrak çekip teslim olmak isteyenlere ateş açmak yasaktır”

Anlık bir kararın ölümle sonuçlanabileceğini kaydeden Halevi, “3 rehine bir tehdit oluşturmadıklarını anlayabilmemiz için her şeyi yaptı. Üzerlerinde bomba taşıdıkları yönünde şüphelenmeyelim diye üstsüz hareket ettiler ve anlamamız için beyaz bir bez tuttular” şeklinde konuştu.

Rehinelere ateş açılmasının kurallara aykırı olarak gerçekleştirildiğini aktaran Halevi, “Beyaz bayrak çekip teslim olmak isteyenlere ateş açmak yasaktır. Ancak bu ateş çatışma sırasında ve baskı altında gerçekleştirilmiştir” dedi.

IDF’in olayla ilgili ön soruşturmayı bitirdiğini ve kara kuvvetlerine yeni protokoller gönderdiğini söyleyen Halevi, “Bulgular hakkında aileleri bilgilendirdik ve bunları şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıkladık” ifadelerini kullandı.

TEL AVİV'DE NETANYAHU PROTESTOSU

İsrail Ordusunun, İsrailli rehineleri 'yanlışlıkla' öldürmesinin ardından, Tel Aviv'de gerilim daha da tırmandı. Onbinlerce kişi Netanyahu'yu protesto etmek için sokağa indi.

Haberin Devamı
BU GECE TOPLANIYOR

İsrail medyasında yer alan bilgilere göre; savaş konseyi bir takas anlaşmasına varmayı amaçlayan müzakerelere geri dönme olasığını tartışmak üzere bu gece toplanıyor.

BM'DEN İSRAİL'İN REHİNELERİ ÖLDÜRMESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

BM Raportörü'nden yapılan açıklamada "İsrail güçlerinin, Filistinlileri zararsız görünseler dahi ateş edilmeleri gereken tehdit varsaydıkları (beyaz bayraklı İsrailli esirleri öldürmelerinden) anlaşılıyor" ifadeleri yer aldı.

"67 GÜNDÜR YEMEK YOK"

El-Awda Hastanesi Müdürü Ahmed Muhanna, temel gıda ve tıbbi malzemelerin Gazze'nin kuzeyindeki tesise henüz ulaşmadığını söyledi. Muhanna 67 gündür hastanede yiyecek olmadığını hatırlatarak "İsrail tankları hastanenin çevresinde, girişleri kapatıyorlar. Ameliyathaneleri tahrip ettiler" dedi.

Haberin Devamı
FRANSIZ VEKİL: GAZZE'DE 4 BİN FRANSALI SAVAŞIYOR

Fransız milletvekili Thomas Portes, İsrail ordusunun işlediği savaş suçları nedeniyle Fransız Yahudilerin İsrail için savaşmasını kınadı. Portes, Gazze'de yaklaşık 4 bin Fransızın olduğunu belirterek "Bu durum Fransa'nın onurunu lekeliyor. Fransız uyruklu kişilerin mahkemeye çıkartılıp ceza almasını talep ediyorum" dedi.

 

İSRAİL'DEN CİBALİYE'YE SALDIRI: 14 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Gazze Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Munir El Barş, İsrail ordusunun yerel saatle 07.00 sıralarında Gazze şehrinin 4 kilometre kuzeyindeki Cibaliye’de 2 evi hedef aldığını duyurdu. Barş, "Cibaliye'de iki evi hedef alan hava saldırısı sonucu şu ana kadar çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 14 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı. Evler, Gazze Şeridi genelinde çok sayıda yerinden edilen kişiye ev sahipliği yapıyordu. Tüm yaralılar ve cansız bedenler Cibaliye'nin kuzeyindeki sağlık noktamıza getirildi. Enkaz altında çok daha fazlası var. Bölge sakinleri ve sivil savunma ekipleri daha fazla kişiyi çıkarmak için çalışıyor" ifadelerini kullandı.

İSRAİL ORDUSU REHİNELERİ NASIL ÖLDÜRDÜ?

İsrail ordusu dün gece Hamas ile çıkan çatışmalarda üç İsrailli rehineyi yanlışlıkla öldürdüklerini açıkladı. İsrail medyası ise olayla ilgili yeni detaylara ulaştı. Buna göre üç rehinin çıplak, birinin beyaz bayrak taşıdığı belirtildi.

Çatışmalarda rehineyi gören bir İsrail askerlerinin "Terörist" diye bağırdığı ve daha sonra çok sayıda askerin rehinelere kurşun yağdırdığı aktarıldı.

İki rehine olay yerine hayatını kaybederken bir diğeri yakındaki bir binaya sığınmayı başardı. Burada İbranice konuşarak askerlere seslenen talihsiz rehine yine askerler tarafından vurularak hayatını kaybetti.

 

Haberin Devamı
"ABD UÇAK GEMİSİNİN GÖREV SÜRESİNİ UZATTI"

Adı açıklanmayan iki ABD'li yetkili, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in İsrail yakınlarında bulunan USS Gerald R. Ford uçak gemisine ve USS Normandiya savaş gemisinin görev süresini uzattığını ifade etti. ABD'li yetkililer, Austin'in uçak ve savaş gemisine birkaç hafta daha Akdeniz'de kalması yönünde talimat verdiğini aktardı.

İNGİLİZLER: HEDEFİ YOK ETTİK

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada HMS Diamond gemisinin Kızıldeniz'de ticaret faaliyetleri yapan gemileri hedef alan bir saldırı İHA'sını düşürdüğünü belirtti ve "Bir Sea Viper füzesi ateşleyip hedefi yok ettik" dedi.

İSRAİL ÇIPLAK SİVİLLERİ NEREYE GÖTÜRDÜ?

İsrail ordusu geçtiğimiz günlerde yüzlerce sivil Filistinli erkeği Hamas savaşçısı diye çıplak bir şekilde sokaklarda yürütmüş, daha sonra da elleri ve ayaklarından bağladığı bu kişileri bilinmeyen bir yere götürmüştü. Middle East Eye gazetesine konuşan esirlerden biri o bilinmeyen yerin ne olduğunu dünyaya duyurdu.

30 yaşındaki Hakim isimli genç, İsrail askerlerinin Gazze'nin yeraltındaki tünellerinde Hamas savaşçılarını ararken kendisini kullandığını belirtti. Canlı kalkan olarak tünellere indirilen Hakim, askerlerin beline uzaktan kumandalı patlamaya hazır bombaları kafasına ise bir kamera taktıklarını bildirdi.

"ÖLECEĞİMDEN EMİNDİM"

Hakim'e göre, askerler kendisini tünele bırakıp ilerlemesini ve bölgeyi araştırmasını istedi. Açıklamalarının devamında Hakim konuyla ilgili şöyle devam etti:

"Kafamdaki kameradan bir Hamas savaşçısı görürlerse bombayı patlatacaklardı. Öleceğimden yüzde yüz emindim ama kimseyi bulamayınca beni tünelden çıkardılar"

Hakim'in ifadesine göre kendisiyle birlikte 15 yaşındaki bir çocuk daha benzer bir göreve maruz kaldı. Gözaltına alınan ikili üç gün sonra serbest bırakıldı.

GAZZE METROSU

Savaştan önce 2.3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'nin altı adeta bir yer altı şehri gibi. Yoğun tünel ağı Mısır'dan İsrail'e uzanırken bu tünellerde Hamas kuvvetleri silah, operasyon ve lojistik faaliyetlerini yapıyor. Bazı tüneller yerin 40 metre altına kadar uzanabiliyor.

Haberin Devamı
İSRAİL-LÜBNAN ARASINDA ÇATIŞMA

İsrail ordusu Lübnan sınırında Hizbullah ile çıkan çatışmada iki askerin yaralandığını bildirdi.

KEREM ŞALOM SINIR KAPISI'NDA BİR İLK

İsrail yönetimi, Gazze Şeridi ile arasındaki Kerem Şalom Sınır Kapısı’nın insani yardımların geçişi için açılmasına ilk kez izin verdi.

İSRAİL BULDOZERLERİ HASTENİN ÖNÜNDE FİLİSTİNLİLERİ EZDİ

Böölgedeki muhabirler, Gazze'de bulunan İsrail buldozerlerinin Kamal Adwan Hastanesi dışına sığınan Filistinlilerin çadırlarını ve insanları vahşice ezdiğini bildiriyor.

Haberin Devamı
OKUL BASKININDAN YENİ DETAYLAR: 25 ÖLÜ, 50 REHİNE

İsrail radyosu bir saat önce düzenledikleri okul baskınında 25 Hamas savaşçısının öldürüldüğünü öne sürdü. Radyo 50 kişinin ise sorgulanmak üzere teslim alındığını bildirdi.

Geçtiğimiz günlerde İsrail ordusu yüzlerce Filistinli sivil erkeği çıplak bir şekilde aramış ve bilinmeyen bir yere götürmüştü. Skandal görüntüler dünyada yankı uyandırmıştı.

GAZZE'DE PERŞEMBE GÜNÜNDEN BERİ İNTERNET ÇEKMİYOR

Telefon hatlarındaki kesilme, Gazze'deki insani durumun daha da kötüleşmesine neden oldu. Perşembe akşamından beri internet ve telefon hatlarının çekmediği Gazze ile ilgili açıklamalarda bulunan Birleşmiş Milletler, "Gazze'deki iletişim ciddi bir şekilde kesintiye uğradı, insani yardımlar ve kurtarma çalışmaları sekteye uğradı" dedi.

İSRAİL BİR ÜLKEYE DAHA SALDIRMAYA HAZIRLANIYOR

7 Ekim'de Hamas'ın güneyden İsrail'e saldırması sonrası Lübnan'da faaliyet gösteren Hizbullah harekete geçti. İsrail'e defalarca roket fırlatan Hizbullah savaşçıları sık sık da Tel Aviv kanadıyla sıcak çatışmaya girdi. İsrail bu bölgedeki güvenliği sağlamak için sivilleri tahliye etti ve 4 kilometrelik bir tampon bölge oluşturdu. Hizbullah ise İsrail'e göre savaşın başından beri toplamda 150 bin roket, füze ve topçu mermisi ateşledi.

"KARA BULUTLAR GELİYOR"

İsrail'in Jerusalem Post gazetesi tarafından yapılan haberde ise ordunun Hizhullah ile savaşmak için ikinci bir cephe açmaya hazırlandığı bildirildi. İsrail'in en eski askeri tugayı olan Alexandroni Tugayı burada Hizbullah'a karşı mücadele verecek.

Seth J. Frantzman imzalı haberde 7 Ekim saldırısı sonrası 350 bin yedek askerin kuzey, güney ve Batı Şeria olmak üzere dağıtıldığı hatırlatıldı ve "İsrail'in kuzeyine kara bulutlar geliyor" ifadesi kullanıldı. Frantzman ayrıca Hizbullah'a karşı savaşmak için yedek askerlerin eğitiminin devam ettiğini söyledi. Bu eğitimler arasında tank kullanımı ve ateşlemesi, silah kullanımı ve saldırılara karşı reaksiyon verme gibi konular yer alıyor.



"BİR SONRAKİ AŞAMAYA HAZIRLANIYORUZ"

İsrail'in kuzeyinde birliğin askerleriyle röportaj yapan Frantzman, son iki ayda askerlerin Hizbullah tarafından sık sık hedef alındığını bildirdi. Birlikten bir asker Jerusalem Post'a "Olabilecek en zor şey için çalışıyoruz. Sadece savunmayacağız, onları vuracağız da" dedi.

Bir başka asker ise bölgede yapılan tatbikatlarla ilgili "Zor bir savaşın içerisindeyiz. Agresif olarak bir sonraki aşamaya hazırlanıyoruz. Yapacağımız çok iş var" dedi.

İSRAİL'DEN BİR OKULA DAHA BASKIN

İsrail ordusu Gazze'de bulunan bir okula içerisinde Hamas savaşçılarının olduğunu öne sürerek baskın düzenledi. An itibariyle okulda arama yapan İsrail ordusundan konuyla ilgili resmi bir açıklama gelmedi.

KUZEY GAZZE'DE 14 ÖLÜ


İsrail Gazze'nin kuzeyinde bulunan iki eve hava saldırısı düzenledi. Saldırıda 14 kişi yaşamını yitirdi. Bölgede bulunan Al Jazeera muhabiri, enkazların altında kalan çocukları dünyaya gösterdi.

İRAN MOSSAD AJANINI İDAM ETTİ

İran'ın resmi ajansı IRNA, İsrail'in Mossad istihbarat servisinden bir ajanın cumartesi günü İran'ın güneydoğusunda idam edildiğini yazdı. Haberde ajanın ismi verilmedi ancak söz konusu şahsın yabancı servislerle iletişim kurarak belgeler aktardığı bildirildi.

BASINA SALDIRAN İSRAİL POLİSİ AÇIĞA ALINDI

İsrail medyasına göre, İsrail polisi Anadolu Ajansı için çalışan foto muhabirine vahşice saldıran iki askeri 'operasyonel faaliyetten' uzaklaştırarak açığa aldı.

Mustafa Alkharouf dün işgal altındaki Doğu Kudüs'te iki İsrail sınır polisi tarafından adeta tekme tokat dövüldü ve hastaneye kaldırıldı. Habere göre, uzaklaştırma 'olayın ayrıntıları incelenene' kadar geçerli olacak.

İSRAİL YİNE BM OKULUNU VURDU

Filistin'in resmi haber ajansı Wafa, İsrail'in bir kez daha Birleşmiş Milletler'e ait okulu vurduğunu duyurdu. El-Mezraa isimli okulda çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu aktaran Wafa, İsrail'in ayrıca Refah semtini de gece boyunca bombaladığını bildirdi.

İRAN'DAN ABD HELİKOPTERİNE MÜDAHALE

ABD, 27 Kasım tarihinde "USS Dwight D. Eisenhower" gemisinin Hürmüz Boğazı'ndan geçerek Basra Körfezi'ne girdiğini duyurdu. Nükleer başlıklı Eisenhower, bölgedeki sivil gemileri Husi saldırılarından korumak için demir attı. Bölgede defalarca Husilerin hedefi olan Eisenhower 19 gün sonunda bölgeden ayrıldı.
İran tarafından yapılan açıklamada Eisenhower'ın yakından izlendiği belirtildi. Tuğamiral Alireza Tangsiri konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Yaklaşık 20 gündür ABD filosunu gözetliyoruz. Propaganda amaçlı buradaydılar, hiçbir şey yapmadılar" dedi. ABD tarafı ise henüz Basra Körfezi'nden ayrıldıklarını doğrulamadı.

ABD'DEN GERİ ADIM

İran aynı zamanda ABD donanmasının bölgeden ayrıldığına dair bir de video yayınladı. Görüntülerde İranlı yetkilinin geminin kaptanı ile konuştuğu görüldü. İkili arasında geçen konuşma şöyle:

-İranlı yetkili: Kaptan size daha önce de söyledik, helikopterinizi geminin üzerinde tutun.

-ABD'li kaptan: Bu hat uluslararası deniz hukukuna bağlı.
İranlı yetkili: Helikopteriniz izin almadan uçuyor ve provoke ediyor. Helikopteri geminin üzerinde tutun.

Bu konuşmadan sonra küçük bir İran teknesi ABD, gemisine yakın bir mesafeden geçiyor ve İranlı yetkili bir kez daha ABD'ye teknenin kendilerine ait olduğunu ve helikopteri indirmesini söylüyor, ABD tarafı ise bu sefer helikopteri gemiye indiriyor.

KASIM SÜLEYMANİ DETAYI

İranlı yetkilinin, ABD'ye helikopteri indirttiği görüntüler devam ederken video bir aranda Tahran tarafının ofisini gösteriyor. Telsizin ucundaki İranlı görevlinin hemen yanında ABD tarafından 2020 yılında öldürülen Devrim Muhafızlarının eski lideri Kasım Süleymani de bulunuyor.