Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail tanklarının imha görüntüsü! Kassam Tugayları: Altı İsrail askeri öldürdük

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail tanklarının imha görüntüsü! Kassam Tugayları: Altı İsrail askeri öldürdük

19.11.2023 - 13:11 | Son Güncellenme:

İsrail'e balistik füze fırlatan Husilerin Kızıldeniz'de bir İsrail gemisine el koyduğu bildiriliyor. Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları ise Gazze'deki çatışmalarda çekilmiş yeni video kaydını paylaştı.

İsrail'in Gazze'yi adım adım işgal ettiği savaşta kırk beşinci gün, dünyanın dört bir yanından acil ateşkes çağrıları yükseliyor. Yalnızca Cumartesi günü Gazze'de altı askeri öldürülen İsrail ordusunun kaybı ise 66'ya yükseldi.

PARİS'TE SESSİZ YÜRÜYÜŞ

Fransa’nın başkenti Paris’te, Gazze Şeridi’nde ateşkes için sessiz yürüyüş düzenlendi.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, dünyanın dört bir yanından Gazze Şeridi’nde ateşkes için eylemler sürüyor. Fransa’nın başkenti Paris’te sanatçıların ve entelektüellerin girişimiyle ateşkes için sessiz yürüyüş düzenlendi. Dünya Arap Enstitüsü önünde başlayan yürüyüş, Yahudi Sanat Müzesi’nin önünden geçilmesinin ardından Arts et Métiers Meydanı’nda son buldu.

Yürüyüşe Laure Calamy, Elsa Zylberstein, Pierre Richard, Isabelle Adjani, Sami Bouajila, Claude Lelouch ve Marek Halter gibi ünlü isimlerin yanı sıra Fransa’nın eski Kültür Bakanı Jack Lang da katıldı. Yürüyüş sırasında herhangi bir slogan atılmazken, üzerinde yazı olmayan beyaz bir pankart açıldı. Bazı göstericiler ise ellerinde beyaz bayraklar taşıdı.

FRASA GAZZE'YE İKİNCİ GEMİSİNİ GÖNDERİYOR

Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere tıbbi yardım sağlamak amacıyla helikopter gemisi Dixmude’nun Doğu Akdeniz'e gönderileceği duyuruldu.

RUSYA VE İRAN'DAN GAZZE'DE ATEŞKES ÇAĞRISI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, yaptıkları telefon görüşmesinde Gazze Şeridi’nde son durumu ele aldılar. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, görüşmenin İran’ın talebi doğrultusunda gerçekleştirildiği aktarılarak, "Görüşmede Filistin-İsrail çatışmasındaki mevcut duruma odaklanıldı" denildi.

Haberin Devamı
BM'DEN OKUL SALDIRILARINA SERT TEPKİ

İsrail’in dün Gazze Şeridi’nde Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) ait okullara yönelik saldırılarına BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, sert tepki gösterdi. Gazze Şeridi’nde 24 saatten kısa bir süre içinde UNRWA’ya ait iki okulun vurulmasının kendisini derinden sarstığını belirten Guterres, “Birçoğu kadın ve çocuk olmak üzere onlarca insan Birleşmiş Milletler tesislerinde güvenlik ararken öldürüldü ve yaralandı. Çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle yüz binlerce Filistinli sivil Gazze'deki Birleşmiş Milletler tesislerine sığınmaktadır. Tesislerimizin dokunulmaz olduğunu bir kez daha teyit ediyorum” dedi.

“Acil insani ateşkes çağrımı yineliyorum”

İsrail ve Filistin arasında devam eden çatışmaların her gün aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu kabul edilemez sayıda sivil can kaybına yol açtığını aktaran Guterres, “Buna bir son verilmelidir. Acil insani ateşkes çağrımı yineliyorum. Ayrıca Katar hükümeti tarafından yürütülen tüm arabuluculuk çabalarını da takdirle karşıladığımı ifade etmek isterim” dedi.

“Bu eylemler sadece savaş kurallarını açıkça ihlal etmekle kalmıyor, aynı zamanda insanlığı da hiçe sayıyor“

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini ise yaptığı açıklamada, UNRWA tesislerine yönelik saldırıların zalimce olduğunu belirterek, "24 saatten kısa bir süre içinde Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş ailelerin barındığı iki UNRWA okulu vuruldu” dedi.

Saldırılar sırasında söz konusu okullarda yaklaşık 11 bin kişinin bulunduğunu ifade eden Lazzarini, "Bu, Gazze'de hiç kimsenin ve hiçbir yerin güvende olmadığının bir başka kanıtıdır. Bir kez daha sivillere güvenlik ve koruma sağlaması amaçlanan sığınaklar vuruldu ve aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda insan hayatını kaybetti. Bu eylemler sadece savaş kurallarını açıkça ihlal etmekle kalmıyor, aynı zamanda insanlığı da hiçe sayıyor” dedi.

CAN KAYBI 13 BİNE YÜKSELDİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırıları 7 Ekim’den bu yana devam ederken, saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı her geçen gün artıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 5 bin 500’ü çocuk, 3 bin 500’ü kadın olmak üzere 13 bine yükseldiği bildirilerek, yaralıların sayısının ise 30 bine ulaştığı aktarıldı. Bakanlık ayrıca, İsrail’in El Zeytun Mahallesi'ne şafak vakti düzenlediği saldırıda aynı aileden 41 kişinin öldüğünü bildirdi.

ABD'DEN REHİNE AÇIKLAMASI

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Jon Finer, İsrail ve Filistin arasında devam eden esir takasına ilişkin anlaşmaya dair yaptığı açıklamada, "Son günlerde, buna son saatlerde dahil olmak üzere önemli ilerlemeler kaydedildi" dedi.

Haberin Devamı
HUSİLER KIZILDENİZ'DE İSRAİL GEMİSİNE EL KOYDU

İsrail'e ait tüm kargo gemilerine saldıracağını duyuran Yemen merkezli Husilerin bir İsrail gemisine el koyduğu bildiriliyor.

El Arabiya, Galaxy Leader isimli İsrail gemisinin Kızıldeniz'de Husilerin eline geçtiğini duyurdu. Gemide 22 mürettebat vardı.

İran destekli grup, son yayımladığı videoda Babülmendep Boğazı'ndan geçen tüm İsrail bayraklı gemilerin hedef alınacağını ilan etmişti. Husiler, yanı sıra tüm ülkelere İsrail gemilerinde çalışan vatandaşlarını geri çekme çağrısı da yapmıştı.

İsrail'den yapılan ilk açıklamada, el konulan gemide bir İsrail vatandaşının bulunmadığı kaydedildi.

Başkent Sana dahil Yemen'in batısını yıllardır kontrol eden Husiler, Suudi Arabistan'ın başını çektiği koalisyonla yıllarca savaştı. Grup, Gazze'deki savaşın başlamasıyla İsrail'e balistik füzeler ateşledi ve kamikaze drone'lar gönderdi.

YENİ GÖRÜNTÜ YAYINLAYAN KASSAM TUGAYLARI: 6 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜRDÜK



Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, Gazze şehrinin yakınlarındaki işgalci İsrail güçlerine yeni bir saldırı düzenlediğini açıkladı. Kassam Tugayları, sıfır mesafeden altı İsrail askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Kassam Tugayları'nın yayınladığı son görüntüde ise, vurulan İsrail tankları ve zırhlı araçları yer aldı. Pencereden ateşlenen roketin imha ettiği tanktan, yakın mesafeden yok edilen zırhlı araca kadar birçok farklı saldırı yer aldı.

Ekim ayı sonunda başlayan Gazze'nin karadan işgalinde İsrail ordusunun 66 asker kaybettiği biliniyor.

PREMATÜRE BEBEKLER AMBULANSLARLA GAZZE'NİN GÜNEYİNE TAŞINIYOR



Al Jazeera, Şifa Hastanesi'ndeki 31 prematüre bebeğin altı ambulansla Gazze Şeridi'nin güneyine götürüldüğünü duyurdu.

Sivil toplum kuruluşu Çocukların Kurtarın, İsrail askerlerinin işgali altındaki Gazze'nin en büyük hastanesi Şifa'ya bebekleri tahliye etmek için altı ambulans gönderdi. Prematüre bebekler, Gazze'nin güneyindeki iki hastanede tedavi altına alınacak.

Ancak Al Jazeera, güneydeki hastanelerin de kapasitesinin dolduğunu bildiriyor. Bebeklerin nakledileceği hastanelerden biri olan Nasır'da, yalnızca altı kuvöz boş durumda.

Haberin Devamı
REHİNE YAKINLARI NETANYAHU'NUN KONUTUNUN ÖNÜNDE

Binlerce İsrailli, Gazze'de tutulan rehinelerin ailelerinin başlattığı yürüyüşe katılarak hükümeti rehinelerin serbest bırakılmasına öncelik vermeye çağırdı.

Protestocular Tel Aviv'den Kudüs'e kadar yürüdükten sonra Başbakan Binyamin Netanyahu'nun konutunun önünde bir gösteri düzenledi.

Netanyahu, rehine yakınları tarafından Hamas'ın alıkoyduğu kişilerin serbest bırakılması için daha fazlasını yapmamakla eleştiriliyor.

Rehinelerin serbest bırakılması talebiyle Salı günü Tel Aviv'de başlayan yürüyüş Cumartesi günü Kudüs'e ulaştı. Protestocular yürüyüşlerinin sonuna doğru kısa bir süre durarak yüzlerce sarı balonu bıraktılar.

Yerel basına göre Cumartesi günü Tel Aviv'in kuzeyindeki Caesarea'da yaklaşık 400 kişi protesto gösterisi düzenleyerek Netanyahu'yu istifaya çağırdı.

YENİ ZELANDA İŞÇİ PARTİSİ'NDEN ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki saldırılarını 'orantısız ve ayrım gözetmeyen' olarak niteleyen Yeni Zelanda İşçi Partisi, resmi açıklamasında acil ateşkes çağrısında bulundu.

İSRAİL'DEN 'TAHMİN EDİLEMEZ' BOMBARDIMAN



Al Jazeera, İsrail hava saldırılarının Gazze'nin güneyindeki Han Yunus yakınları ile orta bölümde yoğunlaştığını bildiriyor. Bombardıman için 'önceden kestirilemeyen' ifadesini kullanan Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, iki bölgenin de İsrail ordusu tarafından tahliye edilenler için güvenli olarak ilan edildiğini hatırlatıyor.

Pazar gününün ilk saatlerinden itibaren Han Yunus'un doğu yakasında birçok evin İsrail jetleri tarafından yok edildiğini bildiren muhabir, Gazze'nin kuzeyinden bölgeye gelen Filistinlilerin bir kez daha yerinden olduğunu aktardı.

Günün ilerleyen saatlerinde ise Gazze'nin orta kesimi ve güneyindeki İsrail saldırılarında 15 Filistinlinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Filistin haber ajansı Wafa, Nuseyrat mülteci kampındaki bir saldırının 13 can aldığını bildirdi.

Han Yunus'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Tarık Ebu Azzum, öğle saatlerinde bir hastane yakınlarında büyük bir patlama olduğunu aktardı.

Haberin Devamı
ÇOCUK AYAKKABILARI BAŞKANLIK SARAYI ÖNÜNDE



Güney Amerika ülkesi Şili'nin başkenti Santiago'da göstericiler İsrail'i Gazze'de katlettiği çocuklar ayakkabılarla anıldı.

İsrail ordusunun Birleşmiş Milletler'e ait iki okula daha saldırmasını protesto eden Şilili göstericiler, acil ateşkes talep etti.

Santiago'daki La Moneda başkanlık sarayı önünde buluşan Filistin destekçileri, ellerinde bayraklar ve pankartlar taşıdı.

WP 'ANLAŞMAYA YAKLAŞTILAR' DİYE YAZDI, BEYAZ SARAY AÇIKLAMA YAPTI



Amerikan Washington Post gazetesi, İsrail, Hamas ve ABD arasında yürütülen müzakerelerin anlaşmaya yaklaştığını duyurdu. WP, savaşın beş gün boyunca durması ve onlarca rehinenin serbest bırakılmasını öngören anlaşmanın önünde 'son dakika' engelleri var.

Beş gün süresince silahların susacağını dile getiren Washington Post, haberini müzakerelere aşina olan kaynaklarına dayandırdı. Habere göre, anlaşmanın hayata geçmesi halinde her 24 saatte 50 ya da daha fazla rehine serbest bırakılacak.

Washington Post'un haberi Beyaz Saray sözcüsüne soruldu. Beyaz Saray sözcüsü, henüz bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.

Al Jazeera'nın Washington muhabiri John Holman, anlaşma için birkaç haftadır müzakerelerin sürdüğünü hatırlatıp "Kesin olan şu ki, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu üzerindeki anlaşma baskısı artıyor" yorumunda bulundu.

YENİ VİDEODA AMERİKAN SAVAŞ GEMİSİ DE VAR

Geride kalan haftalarda İsrail'e balistik füze ateşleyen ve kamikaze insansız hava araçları gönderen Yemen'deki Husi grubu, yeni bir video yayınladı. İsrail'e ait ticari gemilerin Umman Denizi'nden Kızıldeniz'e girmek için kullanacağı Babülmendep Boğazı'nda hedef alınacağını duyuran İran destekli Husiler, yanı sıra İsrail şirketleri tarafından işletilen gemilerin de vurulacağını bildirdi.

İsrail bayrağı taşıyan bütün gemilerin hedefte olduğunu belirten Husiler, diğer ülkelere İsrail gemilerindeki mürettebatlarını çekmesi çağrısında bulundu.

Husilerin videosunda Babülmendep Boğazı net şekilde gösterildi, Amerikan savaş gemilerinin vurulduğu göze çarptı.

Başkent Sana'nın da bulunduğu Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, 1700 kilometre uzaklıktaki İsrail şehri Eilat'a balistik füze ateşledi. Yanı sıra kamikaze drone'ları da İsrail semalarına gönderen grup, İran'ın 'direniş ekseni' olarak tanımladığı kuşağın en güneyinde yer alıyor.

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSU İKİ ASKER İSMİ DAHA AÇIKLADI

İsrail ordusu, Gazze'deki işgalde ölen iki askerinin daha ismini açıkladı.
21 yaşındaki Binyamin Meir Airly ve 28 yaşındaki Roey Biber'in ölümüyle İsrail'in kara işgalindeki kaybı 66'ya çıktı. Haaretz gazetesi, yalnızca Cumartesi günü altı askerin Gazze'de öldürüldüğünü yazdı.

291 HASTA, 25 SAĞLIK ÇALIŞANI HALEN ŞİFA HASTANESİ'NDE



Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 25 sağlık çalışanı ve 291 hastanın halen 'ölüm bölgesi' olarak tanımladığı Şifa Hastanesi'nde olduğunu duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü liderliğindeki Birleşmiş Milletler (BM) ekibi, İsrail ordusu tarafından işgal edilip tahliye edildikten sonra hastanede bir saat boyunca incelemelerde bulundu.

İsrail işgal kuvvetlerinin baskın düzenlediği Gazze'nin en büyük hastanesi Şifa, bir haftadır savaşın odak noktası. İsrail'in isteğiyle hastane tahliye edilirken, WHO halen içeride olanlara dair son bilgileri paylaştı.

WHO, hastalar arasında durumu fazlasıyla kritik olan 32 bebek ve solunum cihazına bağlanamayan yoğun bakımdaki iki kişinin de bulunduğunu bildirdi. Yanı sıra 22 diyaliz hastasının da durumu kritik.

HAARETZ: İSRAİL HELİKOPTERLERİ KENDİ VATANDAŞLARINI VURDU


İsrail'in Haaretz gazetesi, polis kaynaklarına dayandırdığı haberinde, 7 Ekim'de Hamas'ın saldırısına müdahale eden bir İsrail savaş helikopterinin müzik festivalindeki sivilleri de vurduğunu iddia etti.

Haberde, soruşturmanın aynı zamanda bir İsrail savaş helikopterinin Hamaslılara ateş açarken sivilleri de vurduğunu ortaya çıkardığını iddia ederek, şu ifadelere yer verildi:

"Bir polis kaynağına göre, soruşturma aynı zamanda olay yerine gelen ve görünüşte oradaki teröristlere ateş açan İsrail ordusuna ait bir savaş helikopterinin de bazı festival katılımcılarını vurduğunu gösteriyor. Polise göre festivalde 364 kişi öldürüldü."

GÖRÜNTÜLERİ YAYINLADILAR

İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesi de Hamas'ın Gazze'den 7 Ekim'de düzenlediği saldırıya İsrail Hava Kuvvetlerine ait helikopterlerin müdahale ettiği anlara ilişkin bir haber yayımlamıştı.

İsrail ordusunun müdahale sırasında yaşadığı duruma ilişkin haberde şu iddiaya yer verilmişti:

"Hamas teröristleri kalabalığın arasına yavaşça karışmaları ve ne olursa olsun kıpırdamamaları yönünde talimat aldı. Böylelikle hava kuvvetlerini aşağıdakilerin İsrailli olduğuna inandırmaya çalıştılar. Bu aldatmaca, Apache helikopterleri tüm kısıtlamalardan kurtulmak zorunda kalana kadar bir süre işe yaradı. Pilotlar kimin terörist kimin İsrailli olduğunu ayırmanın zor olduğunu anlayınca saat 09.00 sıralarında bazıları üstlerinden izin almadan bağımsız olarak teröristlere karşı top mermisi kullanmaya karar verdi."