Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... El-Kassam Tugayları İsrail askerlerini böyle pusuya düşürdü! Tünellerden çıktılar

Gazze'deki savaşta son dakika... El-Kassam Tugayları İsrail askerlerini böyle pusuya düşürdü! Tünellerden çıktılar

30.12.2023 - 20:40 | Son Güncellenme:

Devrim Muhafızları'nın liderini Suriye'de öldüren İsrail, şimdi de bir gecede kolordu komutanı dahil 11 İranlı yetkiliyi başkent Şam'da hava saldırısıyla etkisiz hale getirdi. Suriye ordusu ise İranlı askerlerin neden bölgede olduğunu açıkladı. Öte yandan El Kassam Tugayları sıcak çatışmalara dair görüntüleri yayımladı.

7 Ekim tarihinden beri devam eden İsrail-Hamas arasındaki savaşta bütün gelişmeleri canlı olarak aktarıyoruz.

“NETANYAHU İKTİDARDAYKEN HAYATIMIZ BU, FELAKET ÜSTÜNE FELAKET”

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları aralıksız devam ederken, Hamas tarafından bölgede esir olarak tutulanların aileleri İsrail’in başkenti Tel Aviv’de protestolarını sürdürüyor. Akşam saatlerinde başkentteki Habima Meydanı'nda toplanan esir yakınları ve onlara destek vermek isteyen binlerce kişi, “Daha iyi bir İsrail” sloganlarıyla acil seçim çağrısı yaptı. Hamas tarafından Gazze Şeridi’nde tutulan esirlerin bir an önce geri getirilmesini isteyen göstericiler, esir anlaşmasında serbest bırakılmayanların terk edilmemesini talep eden pankartlar taşıdı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya da tepki gösteren İsrailliler, “Netanyahu iktidardayken hayatımız bu. Felaket üstüne felaket, felaket üstüne felaket" sloganları atarak İsrail başbakanının istifasını istedi.

Protesto gösterisinde konuşma yapan Rotem Telem, “Her iki taraftan da insanlar boş yere ölüyor. Çocukların ölmesi bir politika değildir. Korkarım bize 7 Ekim’de kaybettiğimiz bir savaşı kazandığımızı söylüyorlar” dedi.

DSÖ'DEN AÇILAMA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, İsrail bombardımanı altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyinde 4, güneyinde ise 9 hastanenin kısmen faaliyette olduğu duyuruldu.

İSRAİL, FİLİSTİNLİLERİ GÖÇE ZORLUYOR

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’de başlattığı saldırılar 85 gündür aralıksız devam ediyor. İsrail ordusunun ayrım gözetmeksizin bölgedeki her noktaya yaptığı saldırılar binlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden olurken, milyonlarca Filistinliyi ise göçe zorluyor. İsrail ordusunun sık sık vurduğu Gazze Şeridi’ndin merkezindeki Maghazi, Nuseyrat ve Bureij Mülteci Kampları’nda yaşayan binlerce Filistinli eşyalarını araçlara yükleyerek yaşamak için güneydeki Refah şehrine göç ediyor.


"YERİNDEN EDİLMİŞ FİLİSTİNLİLERİN SAYISI 657 BİNİ AŞTI"

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin sayısının 657 bini aştığı belirtilirken, büyük bir kısmının barınacak yerinin olmadığı aktarıldı. İsrail işgali nedeniyle Filistinlilerin zorla yerinden edilmesinin kınandığı açıklamada, çoğu çocuk ve kadın 150 binden fazla kişinin gidecek yerinin olmadığı doğrulandı. UNRWA açıklamasında ayrıca, yerinden edilmiş Filistinlilerin sağlıklı gıda ve temiz su gibi temel ihtiyaçlardan yoksun olduğu belirtilirken, trajik şartlarda yaşayan Filistinlilerin aşırı soğuk ve bulaşıcı hastalıklar nedeniyle acılarının daha da arttığı kaydedildi.

Haberin Devamı
EL-KASSAM TUGAYLARI TÜNELLERDEN BÖYLE ÇIKTI

Hamas'ın silahlı kanadı El-Kassam Tugayları İsrail askerlerini hedef aldığı yeni görüntüleri paylaştı.

ALMANYA'DA FİLİSTİN YÜRÜYÜŞÜ

İsrail’in Gazze Şeridi‘nde binlerce masum sivile yönelik saldırıları sürerken, dünyanın dört bir yanında İsrail’e tepkiler büyüyor. Almanya’da bugün başta başkent Berlin olmak üzere Mainz, Düsseldorf ve birçok kentte eş zamanlı Filistin‘e destek etkinlikleri düzenlendi. Başkentin önemli merkezlerinden Ku'Damm'da Adenauerplatz Meydanı'nda toplanan yaklaşık bin Filistin destekçisi, İsrail'in Gazze'de uyguladığı şiddetin sona ermesi için çağrıda bulundu. Filistin Milli Marşı‘nın çalmasıyla başlayan gösteride, uluslararası topluma ve Alman hükümetine çağrıda bulunularak, Gazze'deki katliama göz yumulmaması istendi. Konuşmacılar özellikle, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un tutumunu eleştirerek, bu ikiliyi seçmenlerine ihanet etmekle suçladı.

FRANSA’DA “FİLİSTİN'E DESTEK, GAZZE'DE ATEŞKES” MİTİNGİ

Fransa’nın başkenti Paris’te yarın düzenlenmesi planlanan fakat Fransa İçişleri Bakanlığının izin vermediği “Filistin'e destek, Gazze'de Ateşkes" mitingi bugün binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanı 85 gündür devam ediyor. Dünya liderleri çoğu çocuk ve kadın 21 bin 672 Filistinlinin katledilmesi karşısında sessiz kalırken, birçok ülkede halk saldırıların başlamasından bu yana Filistin’e
destek gösterileri düzenliyor.

Fransa’nın başkenti Paris'te Chams-Elysee Caddesi üzerinde yarın düzenlenmesi planlanan Filistin'e destek gösterisi Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından “Hamas yanlısı bir gösteri” olarak nitelendirilerek yasaklanınca, gösteri bugüne alındı. Başkentteki mağaza zincirlerinin bulunduğu Chatelet Meydanı'nda binlerce kişinin katıldığı miting sıkı güvenlik önlemleri altında gerçekleşti. Ellerinde Filistin ve Fransız bayraklarıyla mitinge gelen Filistin destekçileri, gösteride sık sık Gazze'de ateşkes çağrısı yaparken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u İsrail ile işbirliği yapmakla suçladı. Göstericiler sık sık “Katil İsrail”, “Katil İsrail'in işbirlikçisi Macron sloganları attı.

Haberin Devamı
REFAH'TA 1 MİLYON İNSAN SIKIŞTI

Gazze'nin güneyinden açıklamalarda bulunan Birleşmiş Milletler yetkilisi Tom White, bölgede 1 milyon insanın olduğunu kaydetti ve bu insanların çoğunun kuzeyden buraya geldiğini bildirdi.

White, çoğu insanın ev yerine plastik çadırlarda kaldığını hatırlatırken durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğini bildirdi.

ABD'DEN İSRAİL'E SİLAH SATIŞI

Başkan Joe Biden yönetimi, bu ay ikinci kez Kongre’nin onayını almadan “acil durum” gerekçesiyle İsrail'e silah satışı kararı aldı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, yaptığı açıklamada, "İsrail'in savunma ihtiyaçlarının aciliyeti göz önüne alındığında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, satışın derhal yapılmasını gerektiren bir acil durumun mevcut olduğuna dair Kongre'ye ayrıntılı gerekçeler sundu. ABD, İsrail'in güvenliğine kendini adamıştır. İsrail'in kendisini karşı karşıya olduğu tehditlere karşı savunabilmesinin sağlanması, ABD'nin ulusal çıkarları açısından hayati önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Gazze Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den beri devam eden savaşta ölü sayısının 21 bin 672'ye yükseldiğini duyurdu. Son 24 saatte 165 kişi yaşamını yitirirken bölgedeki yaralı sayısı 56 bin 165 olarak açıklandı.

Haberin Devamı
LÜBNAN'I VURMAYA DEVAM EDECEĞİZ

İsrail ordusu Hizbullah'ı vurmaya devam edeceklerini ancak bu saldırıların Gazze'deki kadar yoğun olmayacağını bildirdi. Bir yetkili ise konuyla ilgili "Dün ülkemizi hedef almak üzere ateşlenen Hizbullah roketlerinin çoğunu kendi topraklarında düşürdük" dedi.

"SAVAŞ BİRKAÇ HAFTAYA BİTECEK"

Gazze'deki katliamlarına devam eden İsrail ordusunun bir numaralı hedefi Hamas'ın lideri Yahya Sinvar. İsrail ordusu, Sinvar'a ait bir tünel ağını ve bir sığınağı imha ettiğini açıkladı. Askeri yetkililer bölgenin haftalar önce keşfedildiğini de ekledi. Bir yetkili ayrıca tünelin savaşmak ve kaçmak için inşa edildiğini öne sürdü. Bağımsız kaynaklar ise İsrail'in bu iddiasını doğrulayamadı.

İSRAİL ASKERİNDEN İTİRAF

İsrail'in en önemli haber kaynaklarından Kanal 12 İsrail ordusundaki askerlere dayandırdığı haberinde savaşın "birkaç hafta içinde" biteceğini yazdı. Askeri olarak başarılı olduklarını öne süren yerel medya, siyasi olarak zor duruma düştüklerini çünkü Sinvar'ı anlaşmaya itmenin neredeyse imkansız olduğunu aktardı.
Gazze'nin altında benzersiz bir yeraltı tünel sistemi olduğunu hatırlatan Kanal 12, Sinvar ve ekibinin bu nedenle hiçbir yerde bulunamadığını ancak çok büyük bir olasılıkla Han Yunus'un altında olduğunu iddia etti.


ANLAŞMA NEDEN ZOR OLACAK?

Kanal 12, İsrail ordusunun geri çekileceğini zaten Sinvar'ın tahmin ettiğini dolayısıyla rehine pazarlığı konusunda elinin güçlü olduğunu belirtiyor. Mısırlı yetkililere göre Hamas, Gazze'de kurulacak olan yeni siyasi otoriteyi yalnızca "küçük ve bölgesel" olursa kabul edecek.

SON 24 SAATTE EN AZ 100 FİLİSTİNLİ DAHA HAYATINI KAYBETTİ

Bir sağlık yetkilisi gazetecilere, İsrail'in Gazze Şeridi'nin orta bölgesinde son 24 saat içinde düzenlediği bombalı saldırılarda en az 100 Filistinlinin daha öldüğünü, 158 kişinin ise yaralandığını aktardı.

Haberin Devamı
BİR GAZETECİ DAHA YAŞAMINI YİTİRDİ

İsrail ordusunun gece saatlerinde Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat Mülteci Kampı'na saldırı gerçekleştirdiği bildirildi. Saldırıda evi hedef alınan El-Kuds Kanalı muhabiri Cebr Ebu Hedrus ile ailesinden 6 kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nden yapılan açıklamada, Hedrus’un ölümünün ardından İsrail’in 7 Ekim’den bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda ölen gazetecilerin sayısının 106’ya yükseldiği duyuruldu. Hedrus için onlarca meslektaşı sabah saatlerinde bir araya gelerek Aksa Şehitleri Hastanesi'nin bahçesinde cenaze namazı kıldı.

ABD BASINI: İSRAİL ORDUSU YETERSİZ

New York Times gazetesi, 7 Ekim'de Hamas'ın saldırısında İsrail ordusunun büyük bir ihmali olduğunu belirtti. Saldırıya hazırlıksız yakalanan askerlerin olayları WhatsApp ve Telegram'dan takip ettiğini bildiren gazete, İsrail ordusunun olası saldırılara hali hazırda bir planının olmadığını aktardı.

İsrail kanadından ise New York Times'ın bu iddialarına yanıt gelmedi.

"REHİNLELERE ATEŞ AÇIN"

İsrail ordusu 15 Aralık tarihinde üç İsrailli rehineyi öldürdü. Skandalın perde arkası dün ortaya çıkarken bugün de konuyla ilgili yeni detaylar servis edildi. CNN International tarafından yapılan analizde, tehdit olarak algılanan üç İsrailli rehineye ateş açan İsrail askerleri ikisini öldürdü, rehinelerden biri ise kaçmayı başardı. Kaçan rehine sığındığı bir harabede İbranice "Yardım edin" diye bağırdı. Bu sırada komutan "dışarı çık" diyerek rehineyi yanlarına çağırdı. Bölgedeki İsrail askeri ise tank sesinden komutanının dediğini duyamayınca rehineyi kurşuna dizdi.

200 METRE ARAYLA YARDIM İŞARETLERİ

Haberde ayrıca rehinelerin öldürülmesinden önceki günlerde, İsrail askerlerinin Hamas'ın silahlı adamlarıyla savaşırken bir binadan İbranice yardım çığlıkları duydukları ve askerlerin bunun kendilerini tuzağa düşürme girişimi olduğunu düşündükleri belirtildi.

İsrail'e ait İHA'lar rehinelerin öldürüldüğü yerden yalnızca 200 metre uzaklıkta "SOS" ve "Yardım edin" yazılı işaretler saptadı. İsrail ordu sözcüsü Jonathan Conricus CNN'e verdiği demeçte "Askerlere söylediğimiz tek şey dikkatli olmaları ve güvenlik kontrollerine uymaları. Bulundukları ortam çok zorlu" dedi.

Öte yandan İsrail Başbakanı Netanyahu dün gece yaptığı açıklamada "Rehineler konusunda temaslarımızı sürdürüyoruz. Ayrıntılı bilgi veremem ancak herkesi geri getirmeye çalışıyoruz" dedi.

 

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSU: HEM HAVADAN HEM DE KARADAN VURUYORUZ

İsrail ordusu, donanma ve hava kuvvetlerinin Gazze'deki hedefleri vurduğunu ve askerlerin de şiddetli çatışmalara girdiğini bildirdi. Askeri yetkililer saldırılarda düzinelerce Hamas savaşçısını öldürdüğünü söyledi ve Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'da Hamas tarafından kullanılan iki binayı da yıktığını ekledi.

İsrail ordusu her ne kadar ölenlerin Hamas savaşçısı olduğunu öne sürse de Gazze Sağlık Bakanlığı son 24 saatte 187 sivilin öldüğünü açıkladı.

CİBALİ'YE VE NUSEYRAT'A SALDIRI

İsrail ordusu bu sabah erken saatlerde Cibaliye ve Nuseyrat Mülteci Kampları'na saldırı düzenledi. Al Jazeera saldırıda bir gazetecinin öldüğünü belirtirken Hamas savaşçıları ve İsrail ordusu arasında çatışmaların yoğunlaştığını ekledi.

REFAH'A "YERALTI DUVARI" PLANI

Al Jazeera muhabiri, İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki Refah sınır kapısının doğusuna ağır ateş ve top mermisi attığını bildirdi. İsrail medyası ise ülkenin Refah'ta kaçakçılık için bir yeraltı duvarı inşa etmeye hazırlandığını bildirdi.

İSRAİL'E SOYKIRIM DAVASI

Bugün Güney Afrika Cumhuriyeti üst düzey yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü eylemler nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) başvurulduğu ve İsrail’e karşı dava açıldığı duyuruldu. UAD’ye yapılan başvuruda, “İsrail’in söz konusu eylemleri Filistinli ulusal, ırksal ve etnik grubun önemli bir bölümünün yok edilmesini amaçladığı için soykırım niteliğindedir. Eylemlerin arasında Gazze Şeridi’ndeki Filistinlileri öldürmek, onlara ciddi zarar vermek ve fiziksel yıkımlarına yol açacak şekilde hesaplanmış yaşam şartlarına maruz bırakmak yer almaktadır” ifadeleri kullanıldı.

"SİNVAR'IN SIĞINAĞI İMHA EDİLDİ"


İsrail ordusu, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'a ait bir tünel ağını ve bir sığınağı imha ettiğini açıkladı. Askeri yetkililer bölgenin haftalar önce keşfedildiğini de ekledi. Bir yetkili ayrıca tünelin savaşmak ve kaçmak için inşa edildiğini öne sürdü. Bağımsız kaynaklar ise İsrail'in bu iddiasını doğrulayamadı.

YENİ ATEŞKES İDDİASI

İsrail basını Katar'ın Tel Aviv yönetimine esir takasıyla ilgili yeni bir teklif sundu. Buna göre çatışmalara bir ay ara verme karşılığında Hamas'ın 40 ila 50 rehineyi serbest bırakacağı öne sürüldü. İddialara İsrail kanadından bir yanıt gelmedi.

İSRAİL JETLERİ HAVALANDI İRAN'A AĞIR DARBE

Arap basınında çıkan haberlere göre Cuma gecesi, İsrail ordusu Şam Uluslararası Havalimanı'nı vurdu. Hava saldırısının hedefi ise yine İran Devrim Muhafızları komutanlarıydı. Saldırıda ilk belirlemelere göre 11 üst düzey komutan yaşamını yitirdi.
Suudi medya kanalı Al-Hadath'ın haberine göre, Suriye'nin doğusundaki Devrim Muhafızları komutanı Nur Raşid de başka bir saldırıda yaralandı. Arap medyası Devrim Muhafızları komutanlarının üst düzey delegelerle görüşmek üzere havaalanında olduğu bildirildi.


İRAN YALANLADI

Devrim Muhafızları sözcüsü Serdar Ramzan Şerif Cuma günü yaptığı açıklamada, Şam Uluslararası Havalimanı'nda düzenlenen hava saldırısında 11 komutanın öldürüldüğü yönündeki haberleri yalanladı.

Suriye kanadı ise İsrail'in saldırılarını doğruladı. Bir askeri yetkili yerel medyaya yaptığı açıklamada İsrail füzelerinin Golan Tepeleri'nden geldiğini öne sürdü.


ABD VE RUS BASININDAN ÇARPICI İDDİALAR

ABD basınında da gündem olan gelişme hakkında Fox News'e katılan bir uzman İran'ın vekil güçleri arasındaki bağlantıyı sağlamak için Suriye'de varlığını artırmaya çalıştığını kaydetti ve İsrail saldırısında hayatını kaybedenler arasında kolordu komutanlarının da olduğunu bildirdi. 

Rus medyası ise İranlı komutanların bölgede üst düzey Suriyeli yetkililerle görüşmek için beklediklerini aktardı.