Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İran'dan İsrail'e gözdağı! Fettah ve Mehran'ı sergilediler: Daha sert karşılık veririz

Gazze'deki savaşta son dakika... İran'dan İsrail'e gözdağı! Fettah ve Mehran'ı sergilediler: Daha sert karşılık veririz

27.04.2024 - 11:12 | Son Güncellenme:

Orta Doğu'yu alev topuna çeviren gerilimde, yeni işgal saldırısından önce İsrail'den Mısır'a 'son şans' uyarısı geldi. Doğu Akdeniz'e açılan İngiliz donanma gemisinin rotası ise, Gazze Şeridi. İran, İsrail’e gerçekleştirdiği saldırıda kullandığı füzeleri sergiledi.

İsrail'in Gazze'yi yerle bir ettiği savaşta 205'inci güne girilirken, ateşkes çabalarında yeni bir hareketlilik var. Bölgedeki bütün gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

İSRAİL'DEN ESİR YAKINLARINA SERT MÜDAHALE

İsrail Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını sürdürüyor. Bölgede esir tutulan İsraillilerin aileleri ve onlara destek ermek isteyen binlerce kişi başta başkent Tel Aviv olmak üzere birçok şehirde protesto gösterileri düzenliyor. Bugün başkentte bir araya gelen İsrailliler Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine tepki gösterdi. Ayalon Otoyolunu kapatan göstericiler, esirlerin evlerine dönmelerini talep ederken, yürüttüğü politika nedeniyle Netanyahu’yu istifaya davet etti. Begin Caddesi'nde ise polis göstericilerle çatıştı. İsrail polisi gösterinin yasadışı olduğunu belirtirken, göstericilere Kaplan Sokağı'na dönmeleri çağrısında bulundu.


Gösteride konuşan esir yakını, "Netanyahu ve Smotrich Gazze'de öldürülenlerin ve esirlerin cesetlerinin üzerine villalar inşa etmeyi planlıyor. Matan'ımın üzerine villa inşa etmek istiyorlar ama bu olmayacak" ifadelerini kullandı.

ALMANYA’DA POLİSTEN FİLİSTİN DESTEKÇİLERİNE SERT MÜDAHALE

Almanya’da her hafta sonu olduğu gibi bugün de Filistin’e destek yürüyüşü düzenlendi. Birleşik Filistin Milli Komitesi'nin başkent Berlin’deki Hermannplatz Meydanı'nda düzenlediği yürüyüş Filistin milli marşının okunmasıyla başladı. Yapılan konuşmaların ardından Mehringdamm Caddesi‘ne doğru yürüyüşe geçen yaklaşık bin Filistin destekçisi, "Filistine Özgürlük", "Almanya finanse ediyor, İsrail bombalıyor" gibi sloganlar atarken, "Soykırımı durdurun", "Hitler ölmedi" yazan pankartlar taşıdı. Gösteriye destek veren Yahudi bir çiftin ise "Yahudiler soykırıma karşı" yazan bir pankart taşıdığı görüldü.

"ALMANYA, İSRAİL'E SİLAH SATIŞINI DURDURMALI"

Başkentteki gösteride eylemciler, İsrail'in Filistin'deki saldırılarının sona erdirilmesini ve Almanya'nın İsrail'e silah sevkiyatını durdurmasını istedi. Daha çok İsrail'in saldırganlığına göz yuman siyasetin ve siyasetçilerin hedef alındığı konuşmalarda, "Alman ve Avrupa kamuoyundan gerçeği olduğu gibi görmelerini, Filistin halkının 76 senedir, İsrail işgali ve saldırganlığı altında zulüm gördüğünü kabul etmelerini istiyoruz. Yapılan saldırıların ve insanların katledilmesinin bir an önce önüne geçilmesi gerekiyor. Filistinlilerin kendi kararlarını kendilerinin verebilmesini, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına izin verilmesini istiyoruz" ifadelerine yer verildi.

BERLİN POLİSİNDEN SERT MÜDAHALE

Sakin başlayan ve sakin biten yürüyüşün ardından Alman polisi bazı göstericileri zor kullanarak gözaltına aldı. Bir bankanın içerisine giren göstericiler, polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Polisin orantısız güç kullanarak bazı göstericileri yere yatırdığı ve ters kelepçe taktığı görüldü. Polisler, ters kelepçeli bir göstericiyi de saçından çekerek araca bindirdi. Sert müdahale nedeniyle yaralanan bazı göstericiler için ise ambulans çağırıldı.

İNGİLTERE GAZZE İÇİN AYAKTA

İsrail, Gazze Şeridi’nde çoğu çocuk 34 bin 356 Filistinliyi katletti. Bölgede 204 gündür bombardımanını sürdüren İsrail ordusu, dünya çapında düzenlenen protesto gösterilerinde tepki görmeye devam ediyor. İngiltere’nin başkenti Londra’da bir araya gelen binlerce kişi Filistin’e destek için yürüdü. Filistin bayraklarıyla yürüyen göstericiler, “Hemen Ateşkes”, “Özgür Filistin”, “Soykırımı durdurun”, “Katliamı durdurun” yazılı pankartlar taşıdı. Gösteride ayrıca Yahudi destekçiler de İsrail hükümetine tepki göstererek, Filistin bayrağı açtı.
Filistin Dayanışma Kampanyası (PSC) Direktörü Ben Jamal yaptığı açıklamada, hareketin iki ana mesaj vermek istediğini belirterek, "Biri Filistin halkı için bir dayanışma mesajı: Sizi görüyoruz, duyuyoruz ve yanınızdayız” dedi.
Jamal ikinci mesajın da İngiliz hükümetine olduğunu ifade ederek, “İsrail'in soykırımına suç ortağı olmaya son verin” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı
KASSAM TUGAYLARI ESİRLERİN VİDEOSUNU PAYLAŞTI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanı aralıksız sürdürürken, İsrail ile Hamas arasında ateşkes ve esir anlaşması müzakereleri Mısır ve Katar aracılığında devam ediyor. Hamas, anlaşma için İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nden tamamen geri çekilmesini, yerinden edilenlerin Gazze'deki evlerine şartsız dönüşünü, kapsamlı yeniden inşa çabalarını, ablukanın sona ermesini ve temel insani yardımın sağlanmasını talep ediyor ancak İsrail ordusu geri adım atmıyor. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları bugün Gazze Şeridi’nde esir tutulan 2 İsrail vatandaşının görüntüsünü paylaştı. Yapılan açıklamada, “İsrail, bir seçim yapmak zorundadır. Esirler ya da savaş. Refah'a girmek esirlerin savaşta ölmesine yol açacaktır. Refah'a girmek kaçırılanların ölmesi için başka bir yol olacaktır. İsrail esirleri seçmelidir” ifadeleri kullanıldı.

İRAN, İSRAİL SALDIRISINDA KULLANDIĞI FÜZE VE İHA’LARI SERGİLEDİ

İran’da Devrim Muhafızları Ordusu’na ait Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda İran’ın İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği “gerçek vaad” operasyonunda kullanılan füze ve insansız hava araçları (İHA) sergilendi. Başkenti Tahran’daki fuarda bin 450 km menzilli Hayber Şiken füzesi ile Fatih-2 füzesi, bin 700 km menzile sahip Emad balistik füzesi, bin 600 km menzilli Paveh seyir füzesi ve yine saldırıda kullanılan Şahid-2 İHA’ları ziyaretçilerle buluştu. Yerli yapım birçok füze, İHA ve savunma sisteminin görücüye çıktığı fuarda bin 400 km menzile sahip “Fettah-2” hipersonik seyir füzesi ve 320 km menzilli "Mehran" hava savunma sistemi ile Şahid-147 İHA’da da yer aldı.

“YENİ YAPTIRIMLAR FÜZE VEYA İHA PROGRAMIMIZI ETKİLEMEYECEKTİR”

Devrim Muhafızları Ordusu Hava kuvvetleri Komutan Yardımcısı Ali Belali Fuar alanına ilişkin verdiği bilgide, “Burada İsrail’e karşı Gerçek vaad operasyonunda kullandığımız Hayber Şiken, Fatih-2, Emad ve Paveh füzeleri ile Şahid-2 İHA’ları yer alıyor. Elbette bu füzelerin büyük bir kısmı eski nesil füze. Burada yeni nesil füzeleri sergilemiyoruz” dedi.


Füze teknolojisinde çok ileri bir noktaya geldiklerini aktaran Belali, “Kendi füzelerimizi artık üretebiliyoruz ve İsrail’i de kendi ürettiğimiz füzelerle hedef aldık. İsrail, ülkemize karşı tekrar yeni bir hata yapmaya kalkarsa yeni nesil füzelerimizle daha ağır ve sert karşılık veririz” ifadelerini kullandı.

Belali 40 yıldır yaptırımlar ile mücadele ettiklerini vurgulayarak, “Bu yaptırımlar altında askeri teknolojimizi geliştirdik. Yeni yaptırımlar veya yaptırımların genişletilmesi füze veya İHA programımızı etkilemeyecektir” diye konuştu.

İSVEÇ'TE GAZZE'YE DESTEK YÜRÜYÜŞÜ

ABD başta olmak üzere birçok ülkedeki üniversitelere yayılan Filistin gösterilerine, bugün Avrupa ülkelerindeki protestolar eşlik ediyor.

İngiltere'nin başkenti Londra'da dev bir gösteri bekleniyor.

İsveç'in ikinci büyük şehri Göteborg'da Filistin destekçileri yürüyüş düzenliyor. Filistin bayrağı taşıyan ve kefiyeler takan göstericiler, Gazze Şeridi'nde acil şekilde ateşkes talep ediyor.

Gösteride dikkat çeken pankartlar arasında 'Özgür Filistin', 'İsrail'e boykot' ve 'Hemen ateşkes' var.

Haberin Devamı
RİYAD'DA GAYR-I RESMİ GAZZE ZİRVESİ

Suudi Arabistan'ın Riyad kentinde yarın başlayacak Dünya Ekonomi Forumu'na Gazze'de devam eden savaşın damga vurması beklenirken, katılacak isimler de netleşiyor.

Zirveye Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Katar Başbakanı, Umman Veliaht Prensi ve Orta Doğu ülkelerinden çok sayıda yetkili katılacak.

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri de İsrail'le yeniden başlayan ateşkes müzakerelerinde gelinen noktaya dair zirveye katılan isimlere bilgi verecek.

ABD ASKERLERİNİ TAŞIYAN İNGİLİZ DONANMA GEMİSİ, GÜNEY KIBRIS'TAN YOLA ÇIKTI



İsrail'in başta Mısır sınırındaki Refah kapısı olmak üzere Gazze Şeridi'ne karadan insani yardım girişine getirdiği kısıtlamalarla hayata geçirilen deniz rotasında yeni gelişmeler var.

İngiliz donanmasına ait bir gemi, Güney Kıbrıs'tan Doğu Akdeniz'e açıldı. Gazze Şeridi'ne doğru hareket eden gemi, yüzlerce ABD askeri taşıyor.

Bir İngiliz güvenlik kaynağı, Cardigan Bay adlı gemideki Amerikan askerlerinin Gazze kıyısında başlayan iskele inşaatında görev alacağını söyledi.

Akdeniz kıyısındaki iskelenin Mayıs ayı başında tamamlanması bekleniyor. ABD'liler, yüzer iskelenin başlangıçta 90 kamyon dolusu insani yardımın Gazze'ye ulaştırılmasına olanak sağlayacağını tahmin ediyor. Bu sayı, ilerleyen günlerde 150 kamyona yükselecek.

Birleşmiş Milletler, 2,3 milyon insanın açlığın pençesinde direndiği Gazze'ye yardımların kara yoluyla gönderilmesini istiyor. Zira, Gazze'ye karadan ulaşmak daha kolay.

GAZZE'DE CAN KAYBI 34 BİN 388

Filistinli yetkililer, Gazze Şeridi'nde son 24 saatteki İsrail saldırılarında 32 Filistinlinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Böylece, işgalin 204'üncü gününde Gazze7deki can kaybı 34 bin 388'e çıktı.

İsrail işgal ordusu, kara saldırısının beklendiği güneydeki Refah ile Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat mülteci kampına gece yarısı hava saldırıları düzenledi.

Al Jazeera, Mısır sınırındaki Refah'ta sekiz, Nuseyrat'ta ise yedi kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Saldırılarda can veren kurbanların çoğu çocuk.

Gazze Şeridi'nde neredeyse yedinci ayı dolmak üzere olan savaşta 14 bin 500 çocuk hayatını kaybetti. Bu rakam, toplam can kaybının yüzde 42'si.

Haberin Devamı
İNGİLİZ GEMİSİ VURULDU

Aylardır Kızıldeniz'e doğru seyreden gemilere saldıran Yemenli Husiler, bölgedeki savaş gemilerine rağmen yeni füzeler ateşledi.

Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO), Yemen'in güneybatısında yer alan Muha limanı açıklarında gerçekleşen saldırıda bir geminin hedef alındığını duyurdu. UKMTO, çok sayıda füzenin fırlatıldığı iki ayrı saldırının ardından geminin hasar aldığını kaydetti.

ABD ordusunun Orta Doğu operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Husilerin son 24 saatte iki ayrı gemiye saldırdığını, Maisha adlı Antiqua/Barbados bayraklı geminin yanı sıra İngiltere'ye ait ve Panama bayraklı Andromeda Star'ın hedef alındığını açıkladı. CENTCOM, Andrameda Star adlı geminin hafif hasar bildirdiğini kaydetti.

Aylardır Kızıldeniz'i dünyanın en tehlikeli su yoluna çeviren Yemenli Husiler ise, ABD'ye ait bir MQ-9 Reaper insansız hava aracını daha düşürdü.

İran destekli grup, ünlü gözetleme drone MQ-9 Reaper'ı Yemen'in kuzeybatısında füzeyle hedef alındığını açıkladı.

ABD ordusu ise MQ-9 Reaper'ın Suudi Arabistan-Yemen sınırındaki Sadah'ta düşürüldüğünü doğruladı.

Söz konusu saldırıyla, Husiler üçüncü kez ABD drone'u düşürmüş oldu.

İngiltere Savunma Bakanlığı ise, Aden Körfezi'nde devriye gezen savaş gemisi HMS Diamond'ın Husilerin ateşlediği bir füzeyi düşürdüğünü duyurdu. Verilen bilgiye göre, söz konusu füze Sea Viper sistemi ateşlenerek vuruldu.

MISIR'I UYARDILAR: SON ŞANS!



Yalnızca Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah şehrini işgal etmeyen İsrail, haftalardır kara saldırısına hazırlanıyor. İsrail katliamından kaçan Filistinliler için son sığınak haline gelen Refah'ta, halihazırda 1,5 milyondan fazla insan yaşıyor. Şehrin savaştan önceki nüfusu yalnızca 275 bin civarındaydı.

Dünya üzerindeki onlarca ülke ve uluslararası kuruluş, Refah'ın karadan işgalinin eşi benzeri olmayan bir insani felakete yol açacağı uyarısında bulunuyor.

İsrail ise, Refah'la komşu olan Mısır'a uyarıda bulundu, kara işgali öncesinde rehine takası anlaşması için son bir şans olduğunu bildirdi. Söz konusu mesajı, üst düzey İsrailli yetkililer Mısırlı mevkidaşlarına Cuma günü iletti.

Kahire yönetimi, başından beri Refah'ın işgaline karşı çıkıyor ve on binlerce Filistinlinin saldırılardan kaçıp sınırdan içeri girmesine yol açmasından endişe ediyor.

Amerikan yayın organı Axios, Mısırlıların bir son dakika ateşkes ve rehine anlaşması için baskı yaptığını ve Refah işgalini durdurmayı denediğini bildiriyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise, savaşı sona erdirecek müzakerelerde yeni bir ivme gördüğünü söyledi.

Hafta içinde Hamas'ın silah bırakma koşullarını açıklayan üst düzey yönetici Halid Hayya, ateşkes müzakerelerinde İsrail'in son yanıtını aldıklarını ve inceleyeceklerini duyurdu.

Katar'dan açıklama yapan Hamas yöneticisi Hayya, 13 Nisan'da arabulucular tarafından İsrail'e iletilen teklifin yanıtını Cumartesi günü aldıklarını aktardı.

Zamanlamaya dikkat çeken uluslararası haber ajansı AFP, Hamas'ın açıklamasının Mısırlı bir heyetin İsrail'e seyahat etmesinden bir gün sonra geldiğini bildirdi.

Mısır medyasından Kahire News, İsrail tarafı ile Mısır heyeti arasındaki görüşlerin birbirine yaklaştığını ve fark edilir bir ilerleme sağlandığını yazdı.

Aylardır devam eden ateşkes müzakerelerinde Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas kalıcı şekilde silahların susmasını istiyor. İşgalci İsrail ise kalıcı ateşkesi kabul etmiyor. Ateşkes müzakerelerindeki en hassas başlıklardan biri Hamas'ın elindeki İsrailli rehineler.

Savaşta şimdiye kadar yalnızca bir haftalık bir ateşkes yaşandı. ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda, Kasım ayı sonundaki ateşkeste 80 rehine serbest kaldı, İsrail ise hapishanelerde tuttuğu 240 Filistinli tutukluyu bıraktı.

ÇİN DEVREDE

Diğer yandan, Çin Gazze’de yönetimde olan Hamas ile Batı Şeria’daki rakibi El Fetih arasında Filistin için birlik görüşmelerine evsahipliği yapacak. Bir El Fetih yetkilisi, grubun üst düzey yetkilisi Azzam El Ahmed başkanlığındaki bir heyetin Çin'e gitmek üzere yola çıktığını söyledi. Bir Hamas yetkilisi de Musa Ebu Marzuk başkanlığındaki müzakere ekibinin Cuma günü geç saatlerde Çin'e uçacağını aktardı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Cuma günü düzenlediği olağan brifingde toplantıyı teyit etmeden "Filistin Ulusal Otoritesi’nin yetkilerinin güçlendirilmesini destekliyoruz ve tüm Filistinli grupların diyalog ve istişare yoluyla uzlaşma sağlamasını ve dayanışmayı arttırmasını destekliyoruz” dedi.

Görüşmeler, Çin'in Filistin diplomasisinde attığı önemli bir adım olarak yorumlanıyor.

El Fetih, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da sınırlı özerklik uygulayan Batı destekli Filistin Yönetimi'nin başkanı Mahmud Abbas'ın hareketi.

Filistinli iki rakip grup, Hamas savaşçılarının 2007'de kısa bir savaşla El Fetih'i Gazze'den kovmasından bu yana aralarındaki siyasi anlaşmazlıkları gidermekte başarısız oldu.

Ziyaret, Gazze'deki savaşın başlamasından bu yana bir Hamas heyetinin Çin'e yaptığı ilk ziyaret olacak. Çin Dışişleri Bakanlığı’na göre Wang Kejian adlı Çinli bir diplomat geçen ay Katar'da Hamas lideri İsmail Haniye ile biraraya geldi.

Çin son zamanlarda Arap ülkeleri ve İran ile güçlü bağlara sahip olduğu Ortadoğu'da diplomatik nüfuzunu arttırdı. Pekin geçen yıl, bölgenin ezeli düşmanları Suudi Arabistan ve İran arasında çığır açan bir barış anlaşmasına aracılık etti.

Çinli yetkililer son aylarda uluslararası forumlarda Filistinliler’i daha fazla savunmaya başladı; daha geniş çaplı bir İsrail-Filistin barış konferansı ve iki devletli bir çözümün uygulanması için belirli bir takvim çağrısında bulundu. Pekin Şubat ayında da, Uluslararası Adalet Divanı'nı, İsrail'in Filistin topraklarını işgalinin yasadışı olduğuna dair görüş bildirmeye çağırdı.

Çin son zamanlarda, Filistin'in Birleşmiş Milletler'e katılması için baskı yapıyor. Dışişleri Bakanı Wang Yi geçen hafta bunun 'uzun süreli tarihi bir adaletsizliği düzelteceğini' söyledi.

GÖZLER LONDRA'YA ÇEVRİLDİ

İngiltere'nin başkenti Londra'da bugün gerçekleşecek Filistin gösterisine yüz binlerce insanın katılması bekleniyor.

Londra'da geride kalan 204 günde 13 kez protesto gerçekleşti, bunlardan birine 1 milyonu aşkın insan katıldı.

Haberin Devamı