Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İran'dan İsrail'e 'Almas' füzesi şoku: Teslim ettik

Gazze'deki savaşta son dakika... İran'dan İsrail'e 'Almas' füzesi şoku: Teslim ettik

14.02.2024 - 11:40 | Son Güncellenme:

İsrail ordusu, Beni Süheyla kasabasının altındaki bir tünelde kaydedilen videodaki kişinin Hamas lideri Sinvar olduğunu öne sürüyor. Kanal 12 televizyonu, büyük kulaklarıyla tanınan Sinvar'ın tespit edilmesinde yapay zeka kullanıldığını bildirdi. İran ise Hizbullah'a olan açık desteğini ilk kez doğruladı, Tahran'dan Lübnan'a 'Elmas' füzeleri teslim edildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni yerle bir ettği savaşta 130'uncu güne girilirken, yayınlanan 1 dakikalık görüntü gündemi değiştirdi. Orta Doğu'daki bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

ALMAN BAKAN 5. KEZ İSRAİL'DE

İsrail ve Filistin arasında 7 Ekim’de patlak veren çatışmaların ardından Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, 5’inci kez İsrail’e geldi. Bakan Baerbock, ziyareti çerçevesinde İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Dışişleri Bakanı Israel Katz ile bir araya gelecek. Baerbock’un görüşmelerde, İsrail’e Gazze Şeridi’nde ateşkes için baskı yapması bekleniyor.

MACRON'DAN NETANYAHU'YA REFAH UYARISI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 131 gündür devam ederken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu telefonda görüştü. Macron'un ofisinden yapılan açıklamada, Macron'un Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail’in Refah'a muhtemel bir askeri operasyonuna kesin bir şekilde karşı olduğunu ifade ettiği belirtildi.
Açıklamada, "Bu sadece yeni bir insani felakete, nüfusun zorla yerinden edilmesine yol açabilir ki bu da uluslararası insan hakları ihlali teşkil eder ve bölgesel gerilimin tırmanma riskini arttırır" denildi.

NETANYAHU SAVAŞI KİŞİSEL KARİYERİ İÇİN UZATIYOR

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) başkenti Lefkoşa’da GKRY Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos ile bir araya geldi. El-Maliki yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Gazze Şeridi’ndeki savaşı “kişisel kariyeri ve geleceği” için uzatmak istediğini belirterek, "Hem İsrail'deki hem de Filistin'deki masum insanların, İsrailli esirlerin ve Gazze'deki Filistinli masum insanların hayatlarını umursamadığı çok açık" dedi.
Netanyahu’nun söz konusu tutumuna karşı gelinmesi gerektiğini belirten el-Maliki, "Savaşın daha fazla tırmanmasını ve uzamasını, Batı Şeria'da veya Güney Lübnan'da başka cepheler açılmasını önlemek bizim ortak sorumluluğumuz" dedi.

Haberin Devamı
İSRAİL LÜBNAN'IN GÜNEYİNİ VURDU

İsrail, Lübnan’ın güneyini vurdu. Lübnan basınında iki güvenlik kaynağına dayandırılan haberlerde, İsrail’in Lübnan’ın güneyine düzenlediği saldırıda 2’si çocuk toplam 4 kişinin hayatını kaybettiği, 11 kişinin de yaralandığı ifade edildi. İsrail'in el-Sawana köyüne düzenlediği saldırıda 1 anne ve 2 çocuğunun öldüğü ifade edilen haberlerde, hasarın "çok büyük" olduğu aktarıldı.

İsrail'e düzenlenen roket saldırısında 1 kişi öldü, 8 kişi yaralandı
İsrail hükümet sözcüsü Ilana Stein yaptığı açıklamada, Lübnan’dan İsrail topraklarına fırlatılan roketler nedeniyle 1 kişinin hayatını kaybettiğini, 8 kişinin de yaralandığını belirterek, "Defalarca söylediğimiz gibi İsrail iki cephede birden savaşmak istemiyor. Ancak tahrik edilirsek, güçlü bir şekilde karşılık vereceğiz" dedi.

İRAN'DAN HİZBULLAH'A 'ALMAS' FÜZESİ

İsrail Hamas savaşıyla birlikte Orta Doğu'da İran'ın vekil güçleri sahneye çıktı. Hizbullah İsrail'in kuzeyini, Husiler ise Kızıldeniz'deki faaliyetleriyle dünya basınında sık sık kendilerinden söz ettirdi. Hem Husiler hem Hizbullah hem de İran aralarında bir bağlantı olduklarını sık sık yalanladı ancak İran medyasında çıkan son haber Tahran'ın Hizbullah'a olan açık desteğini adeta kanıtladı.

"İSRAİL HİÇBİR ŞEY BİLMİYOR"

İran'ın Tasnim Haber Ajansı, Hizbullah'ın yakın zamanda İran yapımı Elmas tanksavar füzesini kullandığına yazdı. Raporda aynı zamanda füzenin Hizbullah'a İran tarafından sağlandığı belirtildi. Tasnim'e göre Hizbullah Elmas füzesiyle İsrail'e ait gözetleme ve telekomünikasyon cihazlarını hedef aldı. Tasnim ayrıca "İsrail'in Hizbullah'ın anti-zırh füzeleri hakkında doğru bilgiye sahip olmadığı" da hatırlattı.

İsrail basınında çıkan haberlerde ise 'Elmas'ın İsrail üretimi 'Spike' füzesinin bir kopyası olduğu öne sürüldü. Jerusalem Post gazetesi, Hizbullah'ın Ocak ayından itibaren Elmas füzesini İran'dan temin ettiğini iddia etti. Gazete ayrıca Elmas füzesinin Husiler tarafından kullanıldığını da yazdı.

İSRAİL ORDUSUNA AĞIR DARBE

İsrail ordusunun resmi radyo kanalı, Gazze'de son 24 saatte 15 askerlerinin öldürüldüğünü bildirdi.

Haberin Devamı
FRANSIZLAR SALDIRILAR DURSUN DİYE İMZA KAMPANYASI BAŞLATTI

Fransa'da muhalefetteki Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisi milletvekilleri, hükümetin, Gazze'de binlerce sivilin ölümüne yol açan İsrail'e silah satışının durdurulması için imza kampanyası başlattı. LFI milletvekili Thomas Portes, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye saldırılarında saat başı 9, her gün ise 210 Filistinliyi öldürdüğünü belirtti.

İSRAİL ORDUSUNDAN LÜBNAN'A GENİŞ ÇAPLI HAVA SALDIRISI

İsrail ordusunun Sözcüsü Daniel Hagari, İsrail Hava Kuvvetleri'nin Lübnan'ın güneyine geniş çaplı bir hava saldırısında bulunduklarını bildirdi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN 'REFAH' AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığı İsrail'in Gazze'deki Refah bölgesine yaptığı saldırılara ilişkin açıklamada bulundu. Söz konusu açıklamada bölgeden tahliye edilen Türk ve KKTC vatandaşlarının sayısı paylaşıldı.

Haberin Devamı
GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Filistinli yetkililer, İsrail saldırıları nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin sayısını 28 bin 576 olarak açıkladı. Bölgede son 24 saatte 103 kişi yaşamını yitirirken yaralı sayısı 4 ayda, 68 bini geçti.

ROKETLER LÜBNAN'DAN ATEŞLENDİ: İSRAİL ORDUSUNDA ÖLÜ VE YARALILAR VAR

İsrail gazetesi Haaretz, Lübnan'dan ateşlenen roketler nedeniyle ülkenin kuzeyinde bir askerin öldüğünü, yedisinin ise yaralandığını duyurdu. Yetkililer yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığını açıkladı. İsrail ordusu ise söz konusu saldırıya karşılık verdiklerini kaydetti.

RUS SAVAŞ GEMİSİNE SALDIRI: BATMAYA BAŞLADI


Uluslararası haber ajansları Rusya'ya ait 'Caesar Kunikov' adlı çıkarma gemisinin USV'ler tarafından vurulduğunu bildirdi.

Haberin Devamı
İSRAİLLİ ALBAYDAN İTİRAF: HAMAS GERİ GELDİ

Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan Refah'a geniş çaplı bir kara saldırısına hazırlanan İsrail ordusu, kuzeyde ise kontrolü sağlayabilmiş değil. Bu bağlamda savaşla ilgili adeta bir itirafta bulunan İsrailli albay Hezi Nachman Radyo103FM'e verdiği röportajda Hamas'ın Gazze'nin kuzeyindeki üstünlüğünü tekrar sağladığını ve İsrail ordusunun kaybettiği avantajı geri kazanmak için çabalamadığını bildirdi. Hezi, "Savaşın başında Gazzenin kuzeyini boşaltmak için talimat aldık ve bunu yaptık. Hamas tamamen yok edilene kadar kimsenin de buraya tekrar gelmesine izin vermeyeceğiz" deyip ekledi:

"Bölgede an itibariyle 300 ila 500 bine yakın insan yaşıyor. İsrail ordusu burada etkin bir operasyon gerçekleştiremiyor. Hamas savaşçıları sokaklarda rahatça dolaşıyor. Bir nevi savaş öncesi bölgedeki eski rutin geri döndü. Elimizden geleni yapıyoruz ama Gazze'nin kuzeyinde 100 bin insanın kalacağını tahmin ederek büyük bir hata yaptık"

"ONLARI TANIMAMIZ İMKANSIZ"

Sivil halkı bölgeden göndermek için İsrail ordusunun sık sık çağrıda bulunduğunu ancak bunların sonuçsuz kaldığını da öne süren Hezi Nachman, "Savaşçıları halktan ayırmamız imkansız. Bu yüzden insanları buradan göndermeye çalışıyoruz. Bunu yapamazsak bedelini ödeyeceğiz" ifadesini kullandı.

 

 

İRAN'DA ANA DOĞALGAZ BORU HATTINDA BÜYÜK PATLAMA



Tahran yönetimi, ülkenin batısındaki ana doğalgaz boru hattında gerçekleşen patlamanın sabotaj ya da terör eylemi olduğunu bildirdi.

Patlama, Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletine bağlı Borucen şehri yakınlarında gece yarısı yerel saatle 01.50 civarında gerçekleşti.

Can kaybı ya da yaralanmaya yol açmayan patlamanın görüntüleri, sosyal medyada paylaşıldı.

Patlamanın ardından büyük bir yangın çıktı. İranlı yetkililer olayı bir sabotaj ya da terör eylemi olarak değerlendiriyor. Yerel medyadaki bazı haberlerde ise patlamanın bir kaza sonucu gerçekleştiği belirtildi.

WASHINGTON BÜYÜKELÇİSİ: ABD'NİN ATEŞKES İÇİN BASKISI YOK

İsrail'in Washington Büyükelçisi Michael Herzog, ABD'nin Gazze Şeridi'nde devam eden savaşta Tel Aviv'e ateşkes baskısı yapmadığını savundu.

Ordu radyosuna konuşan Herzog, ABD'nin ateşkes istediğini kabul etti ancak İsrail'e savaşı sona erdirmesi için baskı yapıldığı yönündeki haberleri reddetti.

"ABD hükümetinin savaşın idaresindeki insani yöne dair soruları var ancak Amerika'nın bizi durdurmayı deneyen bir tutumunu görmüyorum" diyen İsrailli diplomat, rehinelerin serbest bırakılması için savaşa verilecek aranın bir ateşkes anlamına gelmeyeceğini de ekledi.

Haberin Devamı
ALMAN SAVAŞ GEMİSİ HESSEN ORTA DOĞU YOLUNDA



Avrupa Birliği'nin görev gücüne katılmak üzere denize açılan savaş gemisi Hessen, Kızıldeniz'deki Husi saldırılarını durdurmayı deneyecek.

Yemenli Husilerin Kasım ayı ortasından itibaren Kızıldeniz'de seyreden gemilere saldırmasıyla başlayan adı konmamış savaşta, ABD'nin başını çektiği uluslararası bir koalisyon Babülmendep Boğazı çevresinde devriye geziyor.

İran destekli grubun kargo gemilerini hedef almaya devam etmesiyle, ABD ve İngiltere savaş uçakları Yemen topraklarındaki Husi mevzilerine hava saldırıları gerçekleştirdi. Husilerin söz konusu saldırılara yanıtı, Amerikan savaş gemilerine füzeler ateşlemek oldu.

Avrupa Birliği, ABD'den ayrı Kızıldeniz'de Aspides Operasyonu adıyla bir görev gücü oluşturdu. Misyon savaş gemilerinin yanı sıra hava erken uyarı sistemlerinin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ne konuşlandırılmasını öngörüyor.

Almanya Donanma Komutanı Koramiral Jan Christian Kaack, Hessen savaş gemisinde ek silah sistemlerinin yer aldığını söyledi. Hessen fırkateyni, 400 kilometrelik mesafe dahilindeki hedefleri tespit edebilen radarların yanı sıra 160 kilometreyi aşkın menzille balistik füze ve insansız hava araçları vurabilecek füzelere sahip.

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki işgalini bitirmesini isteyen Husilerin Kızıldeniz saldırıları, küresel ekonomide çoktan etkisini gösterdi. Birçok nakliye devi ve petrol şirketinin Kızıldeniz-Süveyş Kanalı-Akdeniz rotasını terk etmesiyle birlikte tedarik zincirlerinde aksamalar yaşanıyor. Almanya'da bazı fabrikalar üretimlerini durdurmak zorunda kaldı.

Kızıldeniz, global ticaretin yaklaşık yüzde 15'ine ev sahipliği yapıyor.

Avrupa ve Almanya'ya ürünlerin yüzde 90'dan fazlası deniz yoluyla ulaşıyor.

Avrupa Birliği'nin Aspides misyonuna Almanya'nın yanı sıra Fransa, Yunanistan ve İtalya gibi kıta ülkeleri katılıyor.

KAHİRE'DEKİ MÜZAKERELER ÜÇ GÜN UZATILDI

Mısır'ın başkenti Kahire'de yeniden başlayan ateşkes ve rehine takası müzakareleri, üç gün uzatıldı.

ABD dış istihbarat servisi Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın yöneticisi David Barnea ve Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani Kahire'de Mısır lideri Abdulfettah Sisi ile Salı günü bir araya geldi. Görüşmelerin ilk turunda herhangi bir ilerleme kaydedilemedi.

Al Jazeera müzakerelerin üç gün daha uzatıldığını duyururken, İsrail medyası Mossad Direktörü Barnea ve ekibinin Tel Aviv'e geri döndüğünü yazdı. Times of Israel'e göre, serbest kalacak rehinelere karşı İsrail hapishanelerinden bırakılacak mahkum sayısı müzakerelerde anahtar rol oynuyor.

GÖRÜNTÜ PAYLAŞTILAR! YAHYA SİNVAR BENİ SÜHEYLA KASABASININ ALTINDAKİ TÜNELDE



İsrail 7 Ekim tarihinden bu yana her yerde aradığı Hamas lideri Yahya Sinvar'ı bugüne kadar bulamadı. İsrail ordusu, başına para ödülü konulan Hamas lideri Sinvar'a ait olan yeni bir görüntü yayınladı.

Video kaydında, Yahya Sinvar'ın eşi ve çocuklarıyla Gazze Şeridi'ndeki bir tünelde yürüdüğü görülüyor.

Video kaydının doğrulanması halinde, sırra kadem basan Sinvar 7 Ekim'den bu yana ilk kez görünmüş olacak.

Bir dakika uzunluğundaki görüntünün çekildiği tarih, 10 Ekim Salı. İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta kaydedilen videoda Yahya Sinvar'ın kardeşi İbrahim'in de olduğunu savunuyor.

Tünel, Han Yunus'a bağlı Beni Süheyla kasabasındaki bir mezarlığın altına doğru ilerliyor.

Sağlıklı görünen Yahya Sinvar'ın elinde bir poşet ve ayağında da parmak arası terlikler var. Sinvar'ın kızlarından birinin elinde ise, oyuncak bebek dikkat çekiyor.

Times of Israel, görüntünün işgal birlikleri tarafından ele geçirilen tünellerdeki güvenlik kameralarından elde edildiğini yazdı.

İsrail Kanal 12 televizyonu ise, sırtı dönük şekilde ekrana yansıyan Sinvar'ın büyük kulaklarından fark edildiğini bildirdi. Habere göre, ayrıca Yahya Sinvar'ın tespiti için yapay zeka da kullanıldı.

Televizyona konuşan İsrailli bir yetkili ise, ordunun elinde Hamas liderine ait başka görüntüler olduğunu ileri sürdü.

İsrail işgal birlikleri, geçtiğimiz haftalarda Yahya Sinvar'ın akrabalarını gözaltına aldı ve söz konusu kişiler işkence altında sorgulanıyor.

İsrail medyası, Hamas liderinin 11 gündür hiç kimseyle iletişim kurmadığını iddia ediyor.

İsrail ordusu ise, Yahya Sinvar ve ailesinin saklandığını ileri sürdüğü bir başka lüks tünel görüntüsü de paylaştı.

KAN: İSLAMİ CİHAD ÜYELERİ HİZBULLAH SAFLARINDA SAVAŞIYOR



İsrail kamu yayın kuruluşu Kan, yüzlerce İslami Cihad üyesinin Hizbullah'ın elit birimi Rıdvan gücü saflarında savaştığını ileri sürdü.

Haberde, söz konusu kişilerin Suriye ya da Lübnan'da yaşayan Fiilistinliler olduğu belirtilirken, Hizbullah'ın 8 Ekim'den bu yana devam eden sınır çatışmalarında ölen İslami Cihad üyelerini duyurmadığı iddia edildi.

Kan'ın haberi, İslami Cihad lideri Ziyad Nahhale ile Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Lübnan'da görüşmesinden bir gün sonra ekrana getirildi.