Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Gizemli tünellerin en net görüntüsü! Kassam Tugayları oyunu böyle kurdu

Gazze'deki savaşta son dakika... Gizemli tünellerin en net görüntüsü! Kassam Tugayları oyunu böyle kurdu

10.01.2024 - 14:15 | Son Güncellenme:

Gazze'nin iç kısımlarında bulunan güçlerini ziyaret eden üst düzey İsrailli subaya ise bir asker adeta ateş püskürdü ve Mossad'ın skandallarını ortaya döktü. İsrail yerel medyasına konuşan Tümgeneral Gershon Hacohen İsrail'in Hizbullah'ın tuzağına düştüğünü ve ülkenin kuzeyinin kaybedilebileceğini itiraf etti.

İsrail-Hamas arasındaki savaş her an bölgesel bir çatışmaya dönüşebilir. Bölgeden gelen bütün gelişmeleri canlı olarak aktarıyoruz.

KASSAM TUGAYLARINDAN YENİ PAYLAŞIM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'ndeki tünellerde İsrail güçlerine kurdukları pusuya dair yeni görüntüler paylaştı.

'GAZZE NÜFUSUNUN YÜZDE 90'I YERİNDEN EDİLDİ'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze nüfusunun neredeyse yüzde 90'ı yerinden edildiğini belirterek, DSÖ’nün Gazze’nin kuzeyine yönelik 6’ncı yardım misyonunun da güvenlik endişeleri nedeniyle iptal edildiğini duyurdu.

İSRAİL HASTANE YAKININA BOMBARDIMAN DÜZENLEDİ


İsrail ordusu, geçtiğimiz saat içinde Gazze Şeridi'nde yer alan Mescid-i Aksa Şehitleri Hastanesi'ne sadece birkaç metre uzaklıktaki bir binayı hedef aldı.

Gazze'deki hükümetinin medya ofisi,  saldırının 40'tan fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açtığını açıkladı. Yanı sıra bunun, 'İsrail işgalinin iddia ettiği gibi Gazze Şeridi'nde güvenli bir yer olmadığını doğruladığı' vurgulandı.

Bombalanan bina, farklı ailelerin akrabalarının yanına sığındığı, evlerinden tahliye edilenlerin merkezi haline gelmişti.

Bölge daha önce defalarca hedef alınmıştı. Şu ana kadar mağdurların enkaz altından çıkarılması için çalışmalar devam ediyor.

Hastane, İsrail'in askeri operasyonlarını genişlemesinden bu yana tehdit altında.


Haberin Devamı
GAZZE'DEKİ TÜM HASTANELERDE DURUM ÇETİN

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Direktörü Robert Mardini, Gazze'deki tüm hastanelerin sağlık sisteminin tamamen çökmesinden muzdarip olduğunu söyleyerek, bunu 'kabul edilemez ve tehlikeli' olarak nitelendirdi.

"Gazze Şeridi'ndeki tıbbi malzeme yaralı ve hastalara yardım sağlamak için kesinlikle yetersiz. Gazze'nin kuzeyindeki hastaneler artık herhangi bir cerrahi hizmet sağlayamıyor."

İSRAİL NABLUS'A BASKIN DÜZENLEDİ

İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria şehri Nablus'a saldırıp Eski Kent'i kuşatmasının ardından 12 Filistinlinin yaralandığı bildirildi.

16 yaşındaki iki genç de dahil olmak üzere en az 10 kişi ise yaralandı. Panik atak geçiren 70 yaşındaki bir kadın, sahada tedavi altına alındı. Yanı sıra 5 Flistinli de tutuklandı.

HUSİLER SALDIRIYI DOĞRULADI

Husilerin sözcüsü Yahya Sare Kızıldeniz'de ABD gemisini İHA'lar ile hedef aldıklarını doğruladı. Sare, İsrail'in Gazze'deki işgali son bulana kadar saldırılarını sürdüreceklerini ifade etti.

Haberin Devamı
BLINKEN İLE ABBAS GÖRÜŞTÜ


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu ziyareti çerçevesinde dün gerçekleştirdiği İsrail ziyaretinin ardından Filistin’e geçti. Batı Şeria’nın Ramallah kentine gelen Bakan Blinken, Ramallah’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. Flistin topraklarında yaşanan gelişmelerin ele alındığı toplantıda İsrail’in Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Kudüs’teki Filistin halkına yönelik saldırılarının durdurulması, Gazze Şeridi’ne ulaşacak insani yardımın önemi, hastanelerin faaliyetlerine devam etmesinin sağlanması gerektiği konuları görüşüldü.

Abbas, Filistin halkının topraklarından sürülmesi çağrısında bulunan İsrailli makamları tarafından alınan önlemlerin tehlikesi konusunda uyarıda bulunarak, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da hiçbir Filistinlinin yerinden edilmesini kabul etmediklerini vurgulayarak, “Bunun olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Gazze Şeridi’nin Filistin’in bir parçası olduğunu ifade eden Abbas, Filistin'e ayrılan fonların derhal serbest bırakılması gerektiğini, bu fonların engellenmesinin uluslararası anlaşmalar ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini dile getirdi. Mahmud Abbas, Filistin halkının v yönetiminin Gazze Şeridi’ni terk etmeyeceğini sözlerine ekledi.

YENİ ATEŞKESİN AYAK SESLERİ

Lübnan medyası Mısır'ın yeni esir anlaşması için Hamas ve İslami Cihad'la 'temas halinde' olduğunu yazdı. Al-Akhbar gazetesine verilen bilgilere göre Mısır'a, Hamas'ın "uygun talepleri" içeren bir öneri gelmediği sürece müzakere yapma isteği göstermediği bilgisi verildi.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 23 BİN 257 OLDU

Filistin Sağlık Bakanlığı 7 Ekim'den beri İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybeden kişilerin sayısını 23 bin 257'ye yükseldiğini duyurdu. Son 24 saatte bölgede 147 Filistinli yaşamını yitirirken bölgedeki yaralı sayısı 3 ayın sonunda 60 bine yaklaştı.

Haberin Devamı
İSRAİLLİ GENERAL: HİZBULLAH'IN TUZAĞINA DÜŞTÜK

İsrail'in Gazze'deki işgalci birliklerinden sorumlu Tümgeneral Gershon Hacohen, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın "çatışma yönetimi ve mücadelede konusunda profesör" olduğunu kaydetti. Hayom gazetesinde yayınlanan bir makalede Hacohen, Seyyid Nasrallah'ın "esasen İsrail'in moralini bozmaya ve aşağılamaya odaklandığını" öne sürdü.

Yazısında İsrail'in Nasrallah'ın dolayısıyla da Hizbullah'ın tuzaklarına düştüklerini belirten Hacohen, ülkenin kuzeyinde oluşturulan tampon bölgenin tam da Nasrallah'ın planladığı gibi olduğunu ve İsrail'in bölgedeki nüfusunun azaldığını vurguladı ve şöyle dedi:

"Hizbullah askeri bir güç olarak Lübnan, Suriye ve Irak'a yayılmış durumda. Bu İsrail için ciddi bir tehdit, bu tehdidi büyütmeye çalışıyorlar"

"KUZEYİ KAYBEDECEĞİZ"

Hizbullah'a karşı bir savaş açılmadığı sürece ülkenin kuzeyini kaybedeceklerini iddia eden General Hacohen, Hizbullah savaşçılarını kritik bölge olan Litani nehrinin karşısına itmenin şart olduğunu dile getirdi.

HİZBULLAH FÜZELERİ KESKİN NİŞANCI GİBİ KULLANIYOR

İsrail'in Haaretz gazetesine konuşan Güvenlik Konseyi üyesi Dotan Rukhman ise Hizbullah savaşçılarının füzelerle sık sık nokta atışı yaptıklarını ve adeta keskin nişancı gibi hedef aldıklarını söyledi.

BATI ŞERİA'DA 26 FİLİSTİNLİ TUTUKLANDI

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da 26 Filistinliyi tutukladı. 7 Ekim'den bu yana en az 5 bin 780 Filistinli İsrail tarafından tutuklandı.

HAMAS YETKİLİSİ: İSRAİL İLE AMERİKA ARASINDA FARK YOK

Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in işgal altındaki Batı Şeria şehri Ramallah ve İsrail'e yaptığı ziyaretin 'ABD'nin tutumunda köklü bir değişiklik olmadığını gösterdiğini' söyledi.

"Ziyaretin amacı işgalin güvenliğini desteklemekti. İsrail ile Amerikalılar arasında hiçbir fark yok."

Haberin Devamı
İSRAİL TIBBİ KLİNİĞE BASKIN YAPTI

Filistin Wafa haber ajansının haberine göre, İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Rashayda köyündeki bir kliniğin kapısını kırdı ve sağlık ekipmanlarını imha etti.

İNGİLTERE HUSİLERE VERDİKLERİ 'CEVABI' PAYLAŞTI

İngiltere Savunma Bakanlığı, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarına yanıt verdikleri bir anın fotoğrafını yayınladı.

"GAZZE'DE SİVİL ÖLÜMLER ÇOK YÜKSEK"

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Tel Aviv'de gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Gazze'deki siviller, özellikle de çocuklar arasındaki günlük can kaybı çok yüksek” dedi. İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki faaliyetlerini ve birliklerini azalttığını söyleyen Blinken, “Filistinlilerin kuzeydeki evlerine güvenli bir şekilde dönmelerini sağlamak için Birlemiş Milletler'in değerlendirme misyonu yürüteceği bir plan üzerinde İsrail ile anlaştıklarını ifade etti.

Haberin Devamı
İSRAİL ASKERİNDEN SKANDAL İTİRAFLAR

İsrail'de İbranice yayın yapan Walla internet sitesi, haftalardır Gazze'de katliam yapan İsrail askerlerinin tartıştığı görüntüleri yayınladı. Bir yedek asker bölgeyi ziyaret eden üst düzey bir subaya "Savaşırken bir şeye ihtiyacımız olup olmadığını sormaya ne dersiniz? Hiçbir şey yokmuş gibi yanımızdan geçip gidiyorsunuz" dedi ve Mossad'ın istiharat skandalına bir yenisi şu sözlerle ekledi:

"Aldığımız istihbaratların burayla hiçbir ilgisi yok. Hamas'ın bizden daha fazla silahı ve savaşçısı var, bu nasıl oluyor?"


"SAYISIZ MÜHİMMATLARI VAR GİBİ GÖZÜKÜYOR"

Açıklamalarının devamında üst düzey komutanların çatışmalarda hiçbir iş yapmadığını belirterek eleştiren İsrail askeri "Savaşmış gibi sadece fotoğraf çektirip gidiyorlar bu utanç verici. Hamas çılgınca büyük bir savaşa hazırlandı, sayısız mühimmatları var gibi gözüküyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Askerlere olan biteni sormak çok mu zor? Yaşlı insanlar bile burada savaşıyor ve durumları oldukça kötü. Kaç haftadır evimize gidemiyoruz, eşimizi ve çocuklarımızı göremiyoruz"


183 IDF ASKERİ İSRAİL'DE ÖLDÜ

İsrail ordusu (IDF) 3 aydır devam eden savaşta toplam 183 askerlerinin öldürüldüğünü bildirdi. Yetkililer yaralı sayısını ise bin 24 olarak açıkladı.

İSRAİL'DE 'SAVAŞ BİTİNCE NE OLACAK?' TOPLANTISI

İsrail medyası Başbakan Netanyahu ve kabinesinin savaş bittiğinde Gazze'ye yönelik planlarını tartışmak için bu akşam saat 17:00'da toplanacağını yazdı.

BLINKEN'IN ORTA DOĞU TRAFİĞİ


ABD Dışişleri Bakanı Blinken bugün Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Abbas'la görüşecek. Blinken bu görüşmeyle birlikte savaşın başlamasından beri Abbas ile dördüncü defa görüşmüş olacak. Blinken ile görüşmesinin ardından Ürdün Kralı Abdullah ve Mısır Devlet Başkanı Sisi ile üçlü görüşme için Ürdün'e geçecek.

HAMAS'IN BİR NUMARASINDAN SİLAH DESTEĞİ ÇAĞRISI

Hamas lideri İsmail Haniye, İsrail ile devam eden çatışmalarda Müslüman devletleri kendilerine silah sağlamaya çağırdı. Haniye, Hamas'ın İsrail ile savaşının "sadece Filistin halkının savaşı olmadığını" söyledi.

Doha'da düzenlenen bir konferansta konuşan Haniye, İsrail'in Gazze'de yaklaşık 100 gün süren savaşta, "hiçbir hedefine ulaşamadığını" kaydetti.

HUSİLERDEN ABD'YE SALDIRI

ABD ordusu Kızıldeniz'de Husiler tarafından kendilerine doğru fırlatılan 18 İHA'nın imha edildiğini duyurdu. Husilerin İHA dışında bir de balistik füze attığını belirten Washington, Husilerin 19 Kasım'dan beri toplamda 26 saldırı düzenlediğini kaydetti.

183 IDF ASKERİ İSRAİL'DE ÖLDÜ

İsrail ordusu (IDF) 3 aydır devam eden savaşta toplam 183 askerlerinin öldürüldüğünü bildirdi. Yetkililer yaralı sayısını ise bin 24 olarak açıkladı.

İSRAİL BİR ÜLKEYE DAHA GÖZÜNÜ DİKTİ! TOPYEKÜN SAVAŞ

İsrail devlet medyası KAN, Sağlık Bakanlığı'nın ülkedeki bütün hastanelere önümüzdeki günlerde binlerce yaralının geleceğini ve bunlara hazırlıklı olunması gerektiğine dair bir talimat gönderdi.
Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Moshe Bar Siman Tov, tüm hastanelere, gerekli talimatları aldıktan sonra 24 saat içinde gerekirse acil çalışma düzenine geçmeye hazır olmaları gerektiğini bildirdi. Tov yaralıların birçoğunun durumunun ağır olma ihtimalinin de yüksek olacağını kaydetti.

İsrail yerel medyasından Channel 11 ise bu hazırlığın Lübnan'a açılacak topyekün bir savaş için olduğunu öne sürdü. Dahası İsrail savaşın hemen başında Lübnan ile olası bir savaş için ülkenin kuzeyini adeta tehcir etti ve yaklaşık 4 kilometrelik bir tampon bölge oluşturdu.


PEŞ PEŞE SUİKASTLAR

İsrail Hava kuvvetleri geçtiğimiz hafta Hamas'ın siyasi liderlerinden Salih Aruri'ye Lübnan'da suikast düzenledi. Bu saldırıdan birkaç gün sonra Hizbullah'ın Hac Cevad kod adlı üst düzey komutanı öldürüldü.

CENAZEYİ VURDULAR

Lübnan medyası ise, dün İsrail'i ait bir silahlı insansız hava aracının bir kez daha bir aracı vurduğunu duyurdu. İsrail sınırına 10 kilometre mesafedeki Gunduriye'de gerçekleşen saldırıda çok sayıda can kaybı ve yaralı olduğu bildiriliyor. İsrail'in Vissam Tavil'in cenaze törenini vurduğu ortaya çıktı. Lübnan medyasına yansıyan haberlerde, İsrail silahlı insansız hava aracının hedef aldığı otomobil, Tavil'in evinin yanındaydı. Cenaze töreninin başlamasına dakikalar kala, İsrail saldırısı gerçekleşti. Saldırıda üç üst düzey Hizbullah komutanının öldüğü bilgisi var.



BLINKEN'DAN GAZZE AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’deki temaslarının ardından düzenlediği basın toplantısında, "Kimse bu çatışmada daha fazla cephenin açıldığını görmek istemiyor" ifadelerini kullanarak, “ABD, Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesini savunan her türlü öneriyi kesin bir şekilde reddediyor” dedi.