Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail her yeri bombalıyor! Muhacir-6 kadraja girdi

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail her yeri bombalıyor! Muhacir-6 kadraja girdi

03.12.2023 - 10:31 | Son Güncellenme:

İsrail medyası savaşın dokuzuncu haftasında ortaya çıkan sınır değişikliği planının detaylarını yazdı, Basra Körfezi'nden ise dünyayı şoka sürükleyen bir görüntü geldi. Öte yandan İsrail'in saldırıları devam ediyor.

 

2,3 milyon Filistinlinin sıkıştığı Gazze Şeridi'nde yedi haftalık savaş ve bir haftalık geçici ateşkesin ardından yine İsrail katliamı var. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına aktarıyoruz.

HAYATINI KAYBEDEN GAZETECİ SAYISI 61’E YÜKSELDİ

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar 7 Ekim’den bu yana devam ederken, çatışmalarda hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı her geçen gün artıyor. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından yapılan açıklamada, çatışmalarda hayatını kaybeden gazetecilerin sayısının 61’e yükseldiği aktarıldı. CPJ’nin 1992 yılında gazeteci ölümlerini belgelemeye başlamasından bu yana ekim ayı gazeteciler için en ölümcül ay oldu.

CPJ, dün itibarıyla 54 Filistinli, 4 İsrailli ve 3 Lübnanlı gazeteci ve medya çalışanının çatışmalarda öldürüldüğünü belirterek, 11 gazetecinin yaralandığını, 3’ünün kayıp olduğunu ve 19'unun tutuklandığını ifade etti. CPJ, İsrail güçlerinin haber ajanslarına bir haftalık insani aranın ardından cuma günü savaşın yeniden başladığı Gazze Şeridi’nde çalışan gazetecilerin güvenliğini garanti edemeyeceklerini söylediğini belirtti.

SAVAŞIN EN KÖTÜ BOMBARDIMANI YAŞANIYOR

UNICEF'den yapılan açıklamada "Gazze'nin güneyinde şu an savaşın en kötü bombardımanı yaşanıyor, çok büyük çocuk kayıplarının yaşandığını görüyoruz" ifadeleri kullanıldı.

PENTAGON SALDIRIYI DOĞRULADI

Pentagon, Kızıldeniz'de bir Amerikan savaş gemisi ve çok sayıda ticari geminin saldırıya uğradığını açıkladı.

'BİR SÜREDİR ORADA GERGİNLİKLER DEVAM EDİYOR'

CNN TÜRK Washington Temsilcisi Yunus Paksoy, "Çokta detay verilmemiş aslında. Pentagon bu haberlerin farkındayız daha fazla bilgi olduğu sürece paylaşmaya devam edeceğiz gibi bir açıklama yapmış. Bir süredir orada gerginlikler devam ediyor. Hatta bu Amerika'da eleştirilere de sebep olmuştu. Pentagon'a neden daha sert cevap vermiyorsunuz gibi eleştiriler olmuştu. 17 Aralık'tan bu yana bölgede ABD'nin 75 kez saldırıya uğradığı söyleniyor. Özellikle son haftalarda ticari gemilerede saldırılar yoğunlaştı. Son bir saldırıda Somalililer olduğunu söylenmişti. Bir insansız hava aracı düşürüldüğü ve bölgede bazı ticari gemilerin Husiler tarafından saldırıya uğradığı söyleniyor." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 15 bin 523’e, yaralıların sayısının ise 41 bin 316’ya yükseldiğini bildirdi.

BM: GAZZE'DE HER BEŞ KİŞİDEN DÖRDÜ YERİNDEN EDİLDİ



Birleşmiş Milletler, dokuz haftadır İsrail saldırısı altında olan Gazze Şeridi'nde beş kişiden dördünün savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını tahmin ediyor.

Buna göre, 2,3 milyon kişinin yaşadığı Gazze'de 1,8 milyon kişi yerinden edildi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, bu sayının tam olarak belirlenmesinin oldukça zor olduğunu da ekledi. Bunun nedeni, geçici ateşkes döneminde evlerine geri dönenlerin sayısının bilinmiyor olması.

ABD: YENİ BİR GEÇİCİ ATEŞKES YA DA REHİNE TAKASI İÇİN BİR RESMİ MÜZAKERE YOK

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Gazze'de yeni bir geçici ateşkes veya rehine takası için halihazırda resmi bir müzakere olmadığını söyledi.

NBC televizyonuna konuşan Kirby, buna rağmen Washington yönetiminin müzakerelere geri dönülmesini umduğunu aktardı.

Haberin Devamı
İNGİLİZ GEMİSİ ROKETLE VURULDU



Britanya Denizcilik Ajansı'nın uyarısından saatler sonra Kızıldeniz'de seyreden bir İngiliz gemisinin roketle vurulduğu duyuruldu.

Bir İngiliz şirketine ait Bahama bayrağı taşıyan kargo gemisi Yemen'in yaklaşık 55 kilometre açığında saldırıya uğradı.

Deniz güvenlik şirketi Ambrey, roketle vurulan geminin imdat çağrısında bulunduğunu bildirdi.

Saldırının olağan şüphelisi, beklendiği gibi Yemen'deki Husiler. Yemen'in batısını kontrol eden İran destekli grup İsrail'e savaş ilan ettikten sonra Kızıldeniz ile Umman Denizi arasındaki Babülmendep Boğazı'ndan geçen kargo gemilerini hedef almaya başladı. İsrail kargo gemisi Galaxy Leader'e geçen ay helikopterle baskın düzenleyip el koyan Husiler, Umman Denizi'nde ise İsrailli bir milyardere ait kargo gemisine kamikaze drone'la saldırdı.

CİBALİYE VURULDU, YENİ KATLİAM



Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Cibaliye mülteci kampı, bugün İsrail işgal güçleri tarafından bir kez daha hedef alındı.

Al Jazeera, İsrail'in mülteci kampını hava saldırısıyla vurduğunu ve bölgeden korkunç görüntüler geldiğini bildirdi. Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, Cibaliye'de apartman bloklarının İsrail savaş uçakları tarafından aynı anda hedef alındığı bilgisini veriyor. Onlarca Filistinlinin yaşamını yitirdiğini aktaran Mahmud, daha fazlasının ise enkaz altında kaldığını bildirdi. Kurtarma ekiplerinin enkaz altındakilere ulaşması çok zor çünkü onlar da yine İsrail işgal kuvvetleri tarafından hedef alınıyor.

LÜBNAN SINIRINDA ÇOK SAYIDA İSRAİL ASKERİ YARALANDI



İsrail ordusu, Hizbullah'la Lübnan sınırında devam eden çatışmalarda bugün bir tanksavar füzesinin ateşlenmesi sonucu birçok askerin yaralandığını açıkladı.

Tanksavar füzesi, kuzeydeki Beyt Hillel yerleşiminde bir zırhlı aracın yanına düştü. İsrail ordusunun verdiği bilgiye göre, birçok asker şarapnel nedeniyle hafif şekilde yaralandı.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah, saldırıyı üstlendi.

İsrail ordusu ise, tanksavar füzesi dışında Lübnan'dan güneye doğru çok sayıda roket ateşlendiğini bildirdi.

Haberin Devamı
MUHACİR-6 KADRAJA GİRDİ



ABD, 7 Ekim'de başlayan savaşta İsrail'in yanında saf tutup İran destekli Hizbullah ve Husiler gibi gruplara karşı uçak gemilerini bölgeye gönderdi. Doğu Akdeniz'e konuşlanan dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford'a katılan USS Dwight D Eisenhower uçak gemisi, rota değişikliği yaparak Süveyş Kanalı'na girdi. Kızıldeniz'e açılıp Babülmendep Boğazı'ndan geçen USS Eisenhower ve beraberindeki savaş gemileri, Umman Denizi'nden Basra Körfezi'ne ulaştı. Taarruz grubunun Körfez'e konuşlanmasındaki hedef ise, açık şekilde İran'dı.

USS Eisenhower'ın Basra Körfezi'ne varmasıyla birlikte ABD ve İran arasındaki sürtüşmenin arttığı gözlendi. Tahran yönetimi, uçak gemisinin etrafına insansız hava araçları göndermekte gecikmedi.

ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarını yöneten Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Cumartesi gününü Pazar'a bağlayan gece yarısı eşine az rastlanır bir fotoğraf yayınladı. Resmi X hesabında paylaşılan karede, USS Eisenhower uçak gemisinin üzerinde uçan bir İran drone'unu vardı.

USS Eisenhower'dan kalkış yapan uçakarın İran'a ait insansız hava aracının yolunu kestiğini aktaran CENTCOM, Tahran yönetiminin uluslararası sularda güvensiz ve amatörce hareket ettiğini belirtti.

ABD savaş uçaklarının İran'a ait Muhacir-6 insansız hava aracını önlediği belirtiliyor. Resmi açıklamada İran drone'un düşürülüp düşürülmediğine değinilmedi.

İRAN'DAN İSRAİL'E BİR UYARI DAHA

Tahran yönetimi, İsrail'in işlediği 'savaş suçları'na devam etmesi halinde daha derin bölgesel çatışma uyarısını yineledi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'le telefonda Gazze'de yeniden başlayan savaşı görüştü.

Abdullahiyan, Borrell'e İsrail'in saldırganlığının durmaması halinde bölgedeki savaşın muhtemelen derinleşip genişleyeceğini söyledi.

İran'ın desteklediği Hizbullah Lübnan sınırında İsrail ordusuyla 8 Ekim tarihinden bu yana çatışıyor. Yemen'in batısını kontrol eden Husiler ise İsrail şehirlerine balistik füzeler fırlattı ve İsrail'e ait kargo gemilerine el koydu.

İSRAİL'İN TUTUKLADIĞI 12 YAŞINDAKİ KERİM: ANNE, HALA SORGU ODASINDAYIM

Celazon mülteci kampında bir evi basan İsrail askerleri, gözaltına aldıkları çocuğa cinayet videoları izletip uyardı: Aynı akıbeti yaşarsın!

Haberin Devamı
GÖZLER KIZILDENİZ'E ÇEVRİLDİ



Britanya Denizcilik Ajansı, Kızıldeniz ile Umman Denizi arasında seyreden gemiler için bir uyarı yayınladı. Uyarıya göre, Babülmendep Boğazı üzerinde insansız hava aracı faaliyetleri var ve muhtemel bir patlama da buna dahil.

Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, geride bıraktığımız haftalarda Babülmendep Boğazı'ndan geçen İsrail kargo gemilerine el koydu ya da kamikaze drone'la saldırı düzenledi. Gazze'yi yöneten Hamas'ın müttefiki İran destekli Husiler, ayrıca İsrail'in en güneyindeki Eilat şehrine balistik füzeler ateşledi, kamikaze drone'lar gönderdi.

BİR GÜNDE 700'DEN FAZLA FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ



Gazze'de devam eden İsrail bombardımanı, son 24 saatte 700'den fazla can aldı. Filistinli yetkililer, Al Jazeera'ya verdikleri bilgide İsrail saldırılarının bir günde 700'ü aşkın insanın hayatını kaybetmesine neden olduğunu söyledi.

HAMAS: İSRAİL BOMBARDIMANI SÜRERKEN DAHA FAZLA GÖRÜŞME OLMAYACAK

Al Jazeera'ya konuşan bir Hamas yetkilisi, İsrail'in Gazze'ye bombardımanı devam ettiği müddetçe daha fazla müzakere olmayacağını söyledi.

Hamas'ın açıklaması, İsrail'in Katar'ın başkenti Doha'daki müzakerecilerini çekmesinin ardından geldi.

Haberin Devamı
İSRAİL'İN GAZZE'DE TAMPON BÖLGE PLANINA ABD ONAY VERMEDİ



Times of Israel internet sitesi, bir resmi yetkilinin İsrail ordusunun Gazze'nin içinde bir güvenli bölge kurma planını doğruladığını yazdı. Yetkiliye göre savaştan sonra Gazze-İsrail sınırında bir tampon bölge kurulacak ancak İsrail işgal birlikleri Filistin topraklarında kalmayacak.

Tel Aviv'deki tartışmalara değinen ismi açıklanmayan söz konusu yetkili, İsrail ordusunun sınırın Gazze tarafından bir çeşit tampon bölgeden söz ettiğini aktardı. Hamas'ın 7 Ekim'de olduğu gibi İsrail'i bir kez daha şaşırtmaması için tampon bölge planının gündeme taşındığını belirten yetkili, alınacak tedbirin siyasi değil güvenlik için olduğunu savundu.

Times of Israel'in haberine göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hafta içinde bir kez daha Tel Aviv'i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a tampon bölge planından bahsetti.

Ancak Washington bu plana karşı çıkıyor, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby Gazze Şeridi'nin daraltılamayacağını söyledi.

Basın toplantısında konuşan Kirby "Gazze'nin coğrafi sınırlarının herhangi bir şekilde azaltılmasını desteklemiyoruz. Gazze Filistin toprağı olarak kalmalı ve eksiltilemez" dedi.

AL JAZEERA: İSRAİL BİRLİKLERİ GÜNEY GAZZE'DE SALDIRIYA HAZIR



Doğu Kudüs'ten bildiren Al Jazeera muhabiri Alan Fisher, İsrail'in Gazze'deki kara işgalini genişletmek için hazırlıklar yaptığını aktardı. İşgal güçlerinin güneye doğru ilerlediğini kaydeden Fisher, bu hamlenin kuzeyden güneye kaçan ve gidecek başka bir yeri olmayan milyonlarca Filistinlinin üzerinde daha fazla zorluk anlamına geldiğini bildirdi. Al Jazeera muhabirine göre, insanların güvenli bir yer için nereye gidebilecekleri konusunda hiçbir fikri yok.

İSRAİL ORDUSU İKİ ASKERİN ÖLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

Gazze'ye yeniden bomba yağdıran İsrail ordusu, çatışmalarda iki çavuşun öldüğünü bildirdi. Ekim ayı sonunda Gazze Şeridi'ni karadan işgale başlayan İsrail'in onlarca askerini kaybettiği biliniyor.

Son yapılan açıklamada ölen Aschalwu Sama adlı askerin geçici ateşkesten önce14 Kasım tarihinde yaralandığı ve hastanede tedavi gördüğü belirtildi. Or Brandes adlı asker ise Cumartesi günü gerçekleşen çatışmada vuruldu.

İsrail ordusu, geçici ateşkesin bitmesinin ardından ilk kez askerlerinin öldüğünü açıkladı.

GÖKYÜZÜ SİMSİYAH



Geçici ateşkesin son bulmasıyla birlikte Gazze'de haftalar boyunca gelen görüntülerin benzerleri var. İsrail ordusunun savaş uçakları ve helikopterlerle gerçekleştirdiği saldırıların, Gazze'nin güneyinde gökyüzünü dumanla doldurdu. Gazze Şeridi'nin güneyi, İsrail'in bombardımandan kaçmaları için gitmelerini istediği bölge.

Al Jazeera, binalar ve mülteci kamplarının hedef alındığı İsrail vahşetinin sınırın diğer tarafından fotoğraflandığını bildirdi.

KUZEYDEN GÜNEYE KATLİAM, ONLARCA CAN KAYBI



Gece boyunca süren İsrail bombardımanında Gazze'nin güneyinde en az 40 can kaybı var.

Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ve Refah'ta yoğunlaşan saldırıların 30'dan fazla Filistinlinin hayatını kaybetmesine yol açtığını aktardı.

Mahmud ayrıca, İsrail'in Han Yunus'un doğusunda yaşayanlardan şehrin batısı ya da Mısır sınırına yakın konumdaki Refah'a gitmelerini isteyen bir tahliye emri verdiğini de ekledi. Han Yunus sakinleri Refah'a kaçmaya başlayınca yine saldırıya uğradılar.

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde ise onlarca bina İsrail hava saldırılarında yerle bir oldu.

41 kilometre uzunluğundaki Akdeniz kıyı şeridinin orta kesimindeki Nuseyrat mülteci kampı İsrail işgal kuvvetleri tarafından bombalandı, en az 13 kişi yaşamını yitirdi. Filistin haber ajansı Wafa, kamptaki evlerin enkaza dönüşmesine neden olan hava saldırısında can verenler arasında çocuklar ve kadınlar olduğunu bildirdi. Yanı sıra, birçok kurban henüz enkaz altından çıkarılabilmiş değil.

AFP: ABD İSRAİL'İ SERT ŞEKİLDE AZARLADI, MACRON '10 YIL SÜRER' DEDİ



ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Dubai'de katıldığı Birleşmiş Milletler (BM) iklim görüşmelerinde gazetecilere açıklamalar yaptı.

ABD'nin iki numarası Harris "Çok fazla masum Filistinli öldürüldü. Açıkça söylemek gerekirse, sivillerin yaşadığı acıların ölçeği ve Gazze'den gelen görüntü ve videolar yıkıcı" dedi.

AFP haber ajansı, Kamala Harris'in sekiz haftası çoktan dolan savaşta İsrail'i artan sivil kayıplar nedeniyle sertçe azarladığı yorumunu yaptı.

Fransa lideri Emmnauel Macron da Cumartesi günü kalıcı ateşkes çağrısında bulundu, İsrail'in ilan ettiği savaş amaçlarına karşı çıktı. Macron, İsrail ordusunun Hamas'ı tamamen yok etme hedefinin Gazze'deki 10 yıl sürecek bir savaşa yol açacağı uyarısında bulundu.

Ancak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, geçici ateşkesin sona ermesinin ardından ilk kez Cumartesi konuştu, Hamas'ı ortadan kaldırıncaya ve tüm hedeflerine ulaşıncaya kadar savaşın devam edeceğini söyledi. Netanyahu, İsrail işgal güçlerinin bir haftalık geçici ateşkes boyunca Gazze'ye saldırı için hazırlandıkları bilgisini de verdi.

TEL AVİV'DE PROTESTO, SERBEST KALAN REHİNELER İLK KEZ KONUŞTU



İsrail'de rehine yakınları savaşın tekrar başlatılmasına öfkeli. Başkent Tel Aviv'de protesto gösterisi düzenleyen kalabalık, 'Onları eve getirin' pankartları taşıdı.

Protestoya katılan Irena Tati'nin elinde, Gazze'de Hamas tarafından rehin tutulan torunu Alexander Troufanov'un fotoğrafı vardı. Alexander'ın annesi Lena Troufanov Hamas tarafından geçici ateşkes döneminde serbest bırakılan rehineler arasındaydı.

Rehine yakınları, İsrail'in Doha'daki müzakerelerden çekilmesinin ardından sokağa indi. Hamas'ın elinde halihazırda 137 rehine olduğu biliniyor.

Protestoda ayrıca Hamas tarafından serbest bırakılan İsrailli rehineler söz aldı, Binyamin Netanyahu'nun kurduğu savaş kabinesinin geride kalan esirleri getirmek için adım atmasını istedi.

DEMİR KUBBE TEKLEDİ



İsrail medyası, ordunun ünlü hava savunma sistemi Demir Kubbe'nin ateş almaması üzerine soruşturma başlattığını yazdı. Times of Israel internet sitesi, ülkenin orta kesimine düşen bir hava savunma füzesinin ardından soruşturmanın geldiğini yazdı.

Haaretz gazetesi ise, Cumartesi günü İsrail'in merkezine düşen roket nedeniyle beş kişinin yaralandığını bildirdi.