Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail askerleri güdümlü füzeyle vuruldu! İsrail ordusu: Savaşta üçüncü aşamaya geçtik

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail askerleri güdümlü füzeyle vuruldu! İsrail ordusu: Savaşta üçüncü aşamaya geçtik

05.12.2023 - 08:50 | Son Güncellenme:

Ateşkes sonrası Gazze'de saldırıların şiddeti gittikçe artıyor. Wall Street Journal gazetesi İsrail'in Gazze'nin altındaki tüneller için hazırladığı planının ayrıntılarını yazdı. Hizbullah ise İsrail ordusuna ait zırhlı araçların yok edildiğini duyurdu. Öte yandan İsrail ordusundan 'savaşta üçüncü aşamaya geçtik' açıklaması geldi.

Bir haftalık geçici ateşkes dışında her gün yüzlerce Filistinlinin yaşamını yitirdiği savaşta, iki ay doldu. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

"HERKESİ EVE GETİRME İMKANI YOK"

Gazze Şeridi’ndeki esirlerin yakınları ve serbest bırakılan esirlerle bir araya gelen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Şu anda herkesi eve getirme imkanı yok” dedi.


 

HAMAS'TAN MÜZAKERE AÇIKLAMASI

Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a açıklamalarda bulundu. Hamdan, çatışmalar ne kadar sürerse sürsün hazırlıklı olduklarını belirterek, “İsrail saldırıları devam ettiği sürece müzakere yok” dedi.

ABD'DEN VİZE KARARI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığının Batı Şeria'da barış, güvenlik veya istikrarı baltaladığına inanılan kişileri hedef alan yeni bir vize kısıtlama politikasını duyurarak, Batı Şeria bölgesinde şiddet olaylarından sorumlu aşırılık yanlısı İsrailli yerleşimcilere vize kısıtlaması getirileceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı'nın bu politikayı Batı Şeria'daki saldırılardan sorumlu olan Filistinlilere de uygulayabileceğini aktaran Blinken, "Bu kişilerin yakın aile üyeleri de bu kısıtlamalara tabi olabilir" dedi.

Vize kısıtlamalarına kaç kişinin tabi olacağı hakkında bilgi paylaşmayan Blinken, "Başkan Biden'ın da defalarca söylediği gibi, bu saldırılar kabul edilemez. Geçtiğimiz hafta İsrail'de, ABD'nin kendi yetkilerini kullanarak harekete geçmeye hazır olduğunu açıkça ifade ettim. Batı Şeria'da sivillere yönelik tüm şiddet eylemleri için, faili ya da mağduru kim olursa olsun, hesap verebilirlik arayışımızı sürdüreceğiz" dedi.

Haberin Devamı
GAZZE'DE CAN KAYBI ARTIYOR

Gazze Şeridi’ndeki hükümetin medya ofisi tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 16 bin 248’e yükseldiği, hayatını kaybedenlerin 7 bin 112'sinin çocuk olduğu aktarıldı.

İSRAİL ORDUSU: ÜÇÜNCÜ AŞAMAYA GEÇTİK

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Savaşta üçüncü aşamaya geçtik. Güneyde bulunan tünellere yoğunlaşacağız. Bugün ikisi komutan rütbesinde 7 askerimiz öldü." denildi.

130 BM PERSONELİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim’den bu yana devam ederken, saldırılarında hayatını kaybeden Birleşmiş Milletler (BM) personeli sayısı da her geçen gün artıyor. BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı Genel Komiseri Philippe Lazzarini yaptığı açıklamada, İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde ölen BM personeli sayısının 130’a yükseldiğini bildirerek, “Bu savaşta sayısız sivil, kadın ve çocuk arasında 130 UNRWA personelinin de öldürüldüğü doğrulandı. Kimsenin canı bağışlanmadı, yıkıcı ve sonu gelmeyen bir insanlık trajedisi” dedi.

Haberin Devamı
EL KASSAM TUGAYLARI YENİ GÖRÜNTÜ YAYINLADI

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi’nde konuşlanan İsrail askerlerine saldırı düzenlemeden önce yaptıkları gözetleme faaliyetine ilişkin anları paylaştı. İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın İsrail birliklerinin içine kadar sızdığı görüldü.

İSRAİL LÜBNAN ASKERİNİ ÖLDÜRDÜ

Lübnan ordusu, İsrail saldırılarında bir askerlerinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Ekim ayının başından beri devam eden savaşta bu ölüm kayıtlara ilk olarak geçti.

İRAN: YETERLİ DEĞİL Mİ?


İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Moskova'da gerçekleştirilen Hazar ülkelerin Dışişleri Bakanları toplantısında gerçekleştirdiği konuşmasında, “Çocuklara karşı işlenen suçlarda İsrail ilk sırada yer alıyor. Ne bölgede ne de dünyanın başka yerlerinde hiçbir terör örgütünün tarihinde bu kadar çocuk cinayeti kaydedilmedi. İsrail’in savaş suçlarının ispatı için bu kadar sivil insanın ölümü yeterli değil mi?" dedi.

Haberin Devamı
GAZZELİ YETKİLİLER: GÜNEYDEKİ HASTANELERDE HİZMET YOK

İsrail’in dün geceki bombardımanının ardından Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentindeki Nasser Hastanesi’nde çok sayıda yaralı, kanlarla kaplı yerlerde yatarak tedavi edilmeyi bekliyor.

Fakat Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el Kudra, Gazze’nin güneyindeki hiçbir hastanenin hayat kurtarıcı sağlık hizmeti veremediğini söylüyor:

“Sağlık sistemi tamamen çöktü. Hastanelere gelen yaralı sayısı ve ihtiyaç duyulan karmaşık operasyonlarla artık başa çıkamıyorlar.”

El Kudra bu sabah sadece Nasser Hastanesi’ne 43 ceset getirildiğini, ambulansların İsrail’in bombaladığı yerlerdeki yaralılara ulaşmakta da zorlandığını aktarıyor.

GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Gazze Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den beri İsrail saldırılarında yaşamını yitirenlerin 15 bin 900'e çıktığını duyurdu. Bu sayının büyük bir çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluştururken hayatını kaybedenlerin 250'sini sağlık çalışanları oluşturuyor.

İSRAİL TANKLARI GAZZE'DE AMBULANSLARI VURDU

Filistin Kızılayı, kara işgalinin devam ettiği Gazze'de İsrail tanklarının iki ambulansı hedef aldığını açıkladı.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Deyr el Belah'ta hastaneye yaralı taşıyan ambulanslar İsrail tanklarından ateşlenen top mermileriyle vuruldu.

Filistin Kızılayı, vurulan ambulansların görüntülerini paylaştı.

Haberin Devamı
BM: GAZZE'DE 'GÜVENLİ BÖLGE' KURULMASI MÜMKÜN DEĞİL 

Birleşmiş Milletler, İsrail'in saldırıları sebebiyle Gazze Şeridi'nde sivillerin kaçabileceği 'güvenli bölgeler' oluşturmanın imkansız olduğu konusunda uyardı.

UNICEF sözcüsü James Elder, Kahire'den video bağlantısı aracılığıyla Cenevre'de gazetecilere verdiği demeçte, "Sözde güvenli bölgeler bilimsel değil, rasyonel değil, mümkün değil ve yetkililerin bunun farkında olduğunu düşünüyorum." dedi.

Başlangıçta saldırılarının çoğunu bölgenin kuzeyine yoğunlaştıran İsrail ordusu, şimdi güneydeki bazı bölgelere broşürler atarak oradaki Filistinli sivillere başka bölgelere kaçmalarını söyledi.

İSRAİL ASKERLERİ GÜDÜMLÜ FÜZEYLE VURULDU



Bugün sabah biri subay üç askerinin Gazze'de öldürüldüğünü açıklayan İsrail ordusu, öğle saatlerinde yeni ölümleri duyurdu. Gazze'de bir günde ölen İsrail askeri sayısı beşe çıkarken, kuzeydeki Hizbullah cephesinde ise savaş şiddetlendi.

İsrail ordusu Lübnan'dan sınırı geçen bir silahlı insansız hava aracının düştüğünü bildirdi. 'Düşman' drone'unun sınır hattındaki Margaliot yakınlarında düştüğünü belirten ordu, cihazın incelendiğini de ekledi. Yerel medya, kamikaze insansız hava aracının ölüm ya da yaralanmaya yol açmadığını yazdı.

Gazze'deki savaşın ikinci gününden bu yana İsrail ordusuyla çatışan Hizbullah ise, Lübnan sınırında kaydedilmiş yeni bir görüntü paylaştı. Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah, sınırdaki Ramya köyünün karşısında İsrail ordusuna ait iki zırhlı aracı vurduğunu duyurdu.

Hizbullah, İsrail ordusundaki mühendisleri taşıyan araçların güdümlü füzelerle yok edildiğini açıkladı. Lübnanlı gruba göre, zırhlı araçların içindekiler öldü ya da yaralandı.


BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DEN 'SÖZDE GÜVENLİ BÖLGELER' TEPKİSİ

Birleşmiş Milletler saldırıları nedeniyle Tel Aviv'in 'sözde güvenli bölgeler' olarak belirlediği yerlerin oluşmasının imkansız olduğunu belirtti.

UNICEF sözcüsü James Elder, Kahire'den video bağlantısı aracılığıyla Cenevre'de gazetecilere verdiği demeçte konuyla ilgili "Sözde güvenli bölgeler... bilimsel değil, rasyonel değil, mümkün değil ve yetkililerin bunun farkında olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı
İRAN VE RUSYA LİDERLERİ BULUŞUYOR

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Perşembe günü Rusya'ya gidiyor. Rusya lideri Vladimir Putin, konuğunu Kremlin'de ağırlayacak.

Batılı ülkelerin yaptırımlarına rağmen ikili ilişkilerini güçlendiren Moskova ve Tahran yönetimleri, Gazze'deki savaşta benzer pozisyonları benimsiyor.

İSRAİL ORDUSU CİBALİYE'Yİ KUŞATTI

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Cibaliye mülteci kampının kuşatıldığını duyuran İsrail ordusu, bölgedeki Hamas'ın ulusal güvenlik karargahının da baskınla ele geçirildiğini savundu.

AFP TÜYLER ÜRPERTEN FOTOĞRAFLARI GEÇTİ



Gazze'nin güneyindeki şehirler yoğun bombardıman altında geçen çok çok zor bir geceyi geride bıraktı, günün ağarmasıyla birlikte yaralılar hastaneler taşınmaya başladı.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki en büyük şehir Han Yunus'ta yer alan Nasır Hastanesi'nden tüyler ürpertici fotoğraflar geliyor.

İsrail saldırılarında yaralanan Filistinliler kamyonetlerle Nasır Hastanesi'ne taşındı, uluslararası haber ajansı AFP hastane önünden şoke edici fotoğraflar servis etti. AFP'nin Han Yunus'tan servis ettiği fotoğraflarda ayrıca hastane önüne yan yana dizilen cenazeler var.

Güneydeki Han Yunus ve Refah şehirlerine İsrail bombardımanından kaçan 1,5 milyon Filistinli sığınmış durumda.

Al Jazeera, Pazartesi akşam saatlerinden bu yana aralıksız topçu bombardımanına tutulan Han Yunus'un ayrıca İsrail savaş uçakları tarafından da vurulduğunu bildirdi.

Han Yunus'un doğusunda yer alan evler, okullar, hastaneler ve dükkanların tamamen yok edildiğini aktaran Al Jazeera, İsrail ordusunun bir yandan gece yarısı ve bu sabah ağır bombardıman altındaki bölge sakinlerine tahliye emri verdiğini yazdı.

TÜNEL PLANI HAFTALAR SÜREBİLİR



Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Gazze'nin güneyinde de kara işgaline başlayan İsrail ordusunun Hamas'ın en büyük kozu tünellere dair planını yazdı.

Habere göre, İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki tünellere deniz suyu basmayı düşünüyor. Hedef, tünellerdeki Hamas üyelerinin dışarı çıkmasını sağlamak.

WSJ, İsrail'in geniş bir pompa ağıyla binlerce metreküplük deniz suyunu 41 kilometre uzunluğundaki Gazze Şeridi'nin altını kaplayan tünellere gönderebileceğini yazdı. Haberde söz konusu tünellerin suyla dolmasının haftalar alabileceği de kaydedildi.

Wall Street Journal, işgalci İsrail ordusunun benzer bir taktiği geçen ay Şati mülteci kampında kullandığını ve en az beş tünele su basıldığını ekledi.

Habere göre, Tel Aviv yönetimi geçen hafta ana müttefiki ABD'ye su baskını planına dair bilgi verdi. WSJ'ye konuşan bir ABD'li yetkiliye göre, İsrail Gazze'de tutulan rehinelerin güvenliği nedeniyle söz konusu taktiği kullanıp kullanmayacağını doğrulamadı.

LONDRA METROSUNDAN DAHA UZUN

BBC ise, Gazze'yi yöneten Hamas'ın verdiği rakamlara göre 365 kilometrekarelik bölgede 500 kilometre uzunluğunda bir tünel ağının bulunduğunu yazdı. Hamas'a göre, İsrail 2021'deki hava saldırılarında 100 kilometrelik tüneli yok ettiğini söylese de gerçekte tünellerin yalnızca yüzde 5'i vuruldu.

Gazze'deki 500 kilometrelik dev tünel ağı, Londra metrosundan daha büyük. Londra'nın ünlü metrosunun uzunluğu 402 kilometre.

İSRAİL'DEN PEŞ PEŞE KATLİAM

İsrail ordusu Han Yunus ve Nuseyrat Mülteci Kampı'na saldırı düzenledi. Bölgeden gelen ilk bilgilere göre saldırılar sonucu en az 50 kişi yaşamını yitirdi.

HAMAS İSRAİL'İN NÜKLEER ÜSSÜNÜ FÜZEYLE VURDU

İsrail şimdiye kadar nükleer silahlarının bulunduğunu hiçbir zaman kabul etmedi. ABD basınının uydu görüntülerinden ortaya çıkardığı verilerde ise İsrail'in nükleer füzelerinin olduğu üssün Hamas tarafından vurulduğu belirtildi.

CİBALİYE KUŞATILDI

İsrail ordusu Cibaliye mülteci kampını tamamen kuşattıklarını açıkladı. Gazze'nin en büyük mülteci kamplarından olan Cibaliye'de İsrail saldırıları sonucu son iki ayda binlerce kişi yaşamını yitirdi.

İSRAİL'DEN TAHLİYE EMRİ

İsrail ordusu Dünya Sağlık Örgütü’nden Gazze Şeridi’nin güneyindeki deposunu boşaltmasını talep etti. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, “DSÖ, İsrail Savunma Kuvvetleri'nden kara operasyonları nedeniyle kullanılamaz hale geleceği için 24 saat içinde Gazze'nin güneyindeki tıbbi deposundaki malzemelerini çıkarması gerektiğine dair bir bildirim aldı” dedi.

İsrail’den söz konusu emri geri çekmesi çağrısında bulunan Ghebreyesus, “İsrail’e hastaneler ve insani yardım tesisleri de dahil olmak üzere sivilleri ve sivil altyapıyı korumak için mümkün olan her türlü tedbiri alması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

İRAN: ABD ORDUSUNA KARŞI HİÇBİR SALDIRIDA YER ALMADIK



Yarı resmi Tasnim haber ajansına konuşan İran'ın Birleşmiş Milletler temsilcisi Emir Sayid İravani, Tahran yönetiminin ABD ordusunu hedef alan hiçbir faaliyet ya da saldırıya dahil olmadığını söyledi.

Washington, Kızıldeniz'de hafta sonu ticari gemileri vuran balistik füzelerden İran'ı sorumlu tutuyor. İsrail'e savaş açan İran destekli Husiler, son haftalarda Kızıldeniz ile Umman Denizi arasındaki Babülmendep Boğazı'ndan geçen İsrail kargo gemilerini hedef alıyor. Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, bir gemiye el koydu ve çok sayıda gemiye de füzeler ya da kamikaze dronelarla saldırdı. Hafta sonu üç ayrı geminin vurulduğu saldırıda yardım çağrısına yanıt veren ABD savaş gemisi USS Carney, Husilerin gönderdiği üç kamikaze insansız hava aracını düşürdü.

GAZZE'DE ÜÇ İSRAİL ASKERİ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ



İsrail ordusu, Gazze'nin kara işgaline katılan bir subay ve iki askerin öldüğünü açıkladı. Gazze'nin kuzeyindeki çatışmalarda ölen üç askerin yanı sıra dört asker de yaralandı.

31 Ekim tarihinde Gazze'ye karadan saldıran İsrail ordusu, bugüne kadar 80'den fazla asker kaybetti. Ordu, her sabah bir önceki gün ölen askerlerin kimliklerini açıklıyor. Bu sabah açıklanan listede yer alan yüzbaşı Eitan Fisch, 23 yaşındaydı.

GAZZE'DE 63 GAZETECİ CAN VERDİ

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından yapılan açıklamaya göre, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana 63 gazeteci ve medya çalışanı İsrail saldırılarında hayatını kaybetti.

ABD'Lİ SENATÖR İSRAİL'E YARDIM PAKETİNE KARŞI ÇIKTI



Savaş başlar başlamaz İsrail'e koşulsuz destek sunan ABD, silah yardımlarının yanı sıra dev bir finansal paket de açıkladı.

Biden yönetimi ana müttefiki İsrail'e ülkenin Demir Kubbe ve Davud Sapanı gibi savunma sistemlerinin ikmalinin yanı sıra azalan silah stoklarının yerine konulması için de 10.1 milyar dolar göndermeye hazırlanıyor.

Demokrat Partili Senatör Bernie Sanders ise, 'aşırıcı Netanyahu hükümeti'ne gönderilecek 10 milyar dolarlık pakete karşı çıktı.

Tecrübeli siyasetçi Sanders, Pazartesi günü Senato kürsüsünde yaptığı konuşmada, "Netanyahu hükümetinin mevcut saldırgan askeri yaklaşımını sürdürmesine imkan tanıyacak ek 10.1 milyar dolarlık koşulsuz askeri yardım sağlamanın kesinlikle sorumsuzluk olacağına inanıyorum" dedi.

İSRAİL SAVAŞ UÇAKLARI LÜBNAN'I VURDU

İsrail ordusu, Hizbullah'ın saldırılarına misilleme olarak savaş uçaklarının havalandığını duyurdu. Açıklamaya göre, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait fırlatma mevzileri ve altyapı hedef alındı.

İsrail ordusu, Pazartesi günü yaptığı açıklamada ise Hizbullah'ın silah depolarını vurduğunu duyurmuştu.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ile İsrail ordusu, 8 Ekim tarihinden bu yana çatışıyor.

'KIYAMET GÜNÜ'NE BENZETTİLER



Gazze'nin kuzeyinden sonra güneyinde de kara işgaline girişen İsrail, gece boyunca Han Yunus'u bombardımana tuttu. Al Jazeera, kuzeyden göç etmek zorunda kalan yüz binlerce Filistinlinin sığındığı Han Yunus'un hava saldırıları nedeniyle zor bir gece geçirdiğini bildirdi.

Yoğun İsrail bombardımanının Gazze Şeridi'nin güneyindeki en büyük kent olan Han Yunus'ta panik ve dehşete yol açtığını aktaran Al Jazeera, şehir sakinlerinin geceyi 'kıyamet günü'ne benzettiğini yazdı.

Patlamaların tetiklediği arka arkaya şoklarla sarsılan bölgedeki Darusselam Hastanesinin doktorları, hastane çevresindeki şiddetli bombardıman nedeniyle yardım istedi.

41 kilometre uzunluğundaki Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan Gazze şehrinde ise İsrail işgal ordusu bir evi vurdu. Al Jazeera, Şeyh Rıdvan mahallesinde Yazıcı ailesine ait evde aralarında kadınlar ve çocukların da olduğu çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini bildirdi.

Şeyh Rıdvan mahallesine yakın konumdaki Kemal Advan Hastanesi ise, bombardımandan kaçan ancak gidecek hiçbir yer bulamayan insanlarla dolup taştı.

Al Jazeera, yoğun hava saldırıları sırasında sığınacak yer arayan kalabalığın hastanede toplandığı bir görüntü yayınladı. Hastane dışındaki patlama seslerinin net şekilde duyduğu video kaydında, yaklaşık 1000 Filistinlinin Kemal Advan'a sığındığı tahmin ediliyor.

Gazze'nin kuzeyinde ayakta kalan birkaç hastaneden biri olan Kemal Advan'ın koridorları ise tedavi bekleyen yaralılardan geçilmiyor.

ALELACELE RANDEVU, REHİNE YAKINLARI SAVAŞ KABİNESİYLE BULUŞUYOR



Geçici ateşkesi bitirip yeniden Gazze'ye saldıran İsrail'de, rehine ailelerinin isyanı sonuç verdi. Pazartesi günü basın toplantısı düzenleyen rehine yakınları, Binyamin Netanyahu hükümetinin kendileriyle görüşmediğini belirtip daimi protestoya başlayacaklarını ilan etti.

Savaş kabinesi alelacele rehine ailelerine randevu verdi. Rehine yakınları, Başbakan Netanyahu'nun da yer aldığı tüm kabineyle bugün bir araya geliyor.

Gazze'yi yöneten Hamas'ın elinde 130 kadar rehine olduğu tahmin ediliyor. Bir hafta süren geçici ateşkeste Hamas 80'i İsrailli 110 rehineyi serbest bıraktı. İsrail hapishanelerindeki 240 Filistinli kadın ve çocuk da özgürlüğüne kavuştu.

Rehine aileleri, İsrail hükümetinden ne pahasına olursa olsun müzakere masasına yeniden dönülmesi ve Gazze'de tutulan yakınlarının serbest kalmasını talep ediyor.

Bugün gerçekleşecek görüşme, sorularına yanıt alamadıklarını belirten ailelerin kabineyle ikinci buluşması olacak.

Netanyahu hükümetinin üzerinde yalnızca rehine yakınlarından gelen bir baskı yok, tüm İsrail kamuoyu Gazze'deki esirlerin derhal geri getirilmesini istiyor.

PETROL TANKERİNDEN FÜZE ÇIKTI



İsrail'in Gazze'yi karadan işgaline dönüşen savaşta iki ay doldu, çatışmalar Filistin topraklarının yanı sıra Orta Doğu'daki dört ülkeye daha sıçramış durumda. Lübnan'da Hizbullah ve İsrail ordusu çatışıyor, Yemen'deki Husiler İsrail'e savaş açtı.

Savaşın başından itibaren İsrail'in yanında saf tutan, uçak gemilerini Orta Doğu'ya gönderen ABD ise, Irak ve Suriye'de saldırıya uğruyor. İran destekli gruplar Irak ve Suriye'deki Amerikan üslerine geride kalan 60 günde onlarca kez saldırdı.

ABD ordusu saldırılara İran destekli milislerin tesislerini savaş uçaklarıyla bombalayarak misillemede bulundu.

Irak'ta kaydedilen bir video ve peşinden yayınlanan fotoğraflar ise, Amerikan üssünün Pazartesi günü bir petrol tankeri tarafından vurulduğunu ortaya koydu.

ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarını yöneten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Irak topraklarından Suriye'deki Rumeylan üssüne düzenlenen saldırının detaylarını paylaştı.

CENTCOM'un X hesabından paylaştığı mesaja göre, füze fırlatma rampası gizlenen bir petrol tankeri Suriye'nin kuzeyindeki ABD üssüne arka arkaya ateş açtı. Öğleden sonra 14.15 sularında gerçekleşen saldırıda Irak'ta üretilen 122 milimetrelik roketler kullanıldı.

ABD BABÜLMENDEP BOĞAZI İÇİN DENİZ GÜCÜ KURUYOR



Yemen'in batısını kontrol eden Husilerin Kızıldeniz ile Umman Denizi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı'nda ticari gemilere arka arkaya saldırılar düzenlemesi, ABD'de alarm zillerinin çalmasına yol açtı.

Kargo gemilerini korumak için bölgede iki savaş gemisi bulunduran ABD, şimdi koalisyon ortaklarıyla bir Deniz Görev Gücü kuruyor.

İran destekli Husiler Pazar günü Kızıldeniz'de üç gemi balistik füzelerle vurdu. Yardım çağrısına yanıt verip bölgeye ulaşan ABD savaş gemisi USS Carney ise birçok kamikaze drone düşürdü.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington yönetiminin müttefikleriyle birlikte gemilerin güvenliğini sağlamak üzere bir Deniz Görev Gücü kurduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yemen özel temsilcisi Tim Lenderking de Orta Doğu turuna çıkıyor. Ajandasında Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nin güvenliği olan özel temsilci Lenderking, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gibi ülkelere seyahat edecek.

Yerel medyaya yansıyan bilgilere göre ise, Husilerin kontrolündeki Yemen'in başkenti Sana'da Pazartesi Salı'ya bağlayan gecede peş peşe patlama sesleri duyuldu. Ancak patlamaların nedeni bilinmiyor.

İran destekli Husiler, 7 Ekim'de başlayan savaşta geride bıraktığımız haftalarda İsrail'in en güneyindeki şehri Eilat'a balistik füzeler ateşledi. İsrail Şii grubun balistik füze ve kamikaze drone'larıyla yüzleşirken, Husiler bir adım daha ileri gidip Kızıldeniz'den geçen İsrailli şirketler ya da iş insanlarına ait ticari gemileri hedef almaya başladı. Galaxy Leader adlı gemiye helikopterle baskın düzenleyip el koyan Yemenli grup, bir başka ticari gemiye ise Umman Denizi'nde kamikaze drone'la saldırdı.

Kızıldeniz'le Umman Denizi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı çevresine savaş gemileri konuşlandıran ABD ordusu da, Husiler'in hedefindeydi. USS Mason adlı savaş gemisine doğru fırlatılan balistik füzeler, hedefin yaklaşık 16 kilometre uzağına, Aden Körfezi'ne düştü.