Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail aylardır her yerde aradığı Sinvar'la masaya oturuyor!

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail aylardır her yerde aradığı Sinvar'la masaya oturuyor!

18.03.2024 - 09:32 | Son Güncellenme:

Gece yarısı 01.38'de yapılan duyuru Orta Doğu'yu yeniden sarstı, radarda görünür görünmez üç ülkenin kesiştiği noktada savaş uçaklarına acil kalkış emri verildi. İsrail'in Haaretz gazetesi ise, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın Gazze'deki tünellerden hassas pazarlığa katılacağını yazdı.

İsrail'in Gazze'yi işgal ettiği savaşta beş buçuk ay doldu, Refah'a saldırı korkusu büyürken tüm Orta Doğu diken üstünde.

İSRAİL ORDUSU HASTANEYE BASKIN DÜZENLEDİ

7 Ekim’den bu yana 4’üncü kez Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki yaklaşık 30 bin kişinin sığındığı Şifa Hastanesi’ne baskın düzenledi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun baskın sırasında 20 kişiyi öldürdüğünü belirterek, 200 kişiyi de tutukladığını söyledi. Baskın sırasında 1 İsrail askerinin öldüğünü belirten Hagari, Şifa Hastanesi’nde para ve silah bulduklarını iddia etti.

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yerel saatle 02.00’de düzenlenen baskında çok sayıda ölü ve yaralının olduğu ifade edilmiş, hastane avlusunda İsrail tanklarının bulunduğu, hastanenin özel cerrahi binasına füze fırlatıldığı ve ateş açıldığı belirtilmişti.

ABD DOĞRULADI

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in hafta başında düzenlediği bir saldırıda Hamas'ın üç numaralı askeri yetkilisi olan Marwan Issa’yı öldürdüğünü doğruladı. Sullivan, "Diğer üst düzey liderler muhtemelen Hamas'ın tünel ağının derinliklerinde saklanıyorlar ve adalet onlar için de gelecek. Bunu sağlamaya yardımcı oluyoruz” dedi.

İSRAİL VE HAMAS HEYETLERİ KATAR’DA

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 164 gündür devam ediyor. İsrail basınında yer alan haberlerde, İsrail ve Hamas heyetlerinin Gazze Şeridi’nde ateşkes görüşmeleri için Katar’ın başkenti Doha’ya geldiği belirtildi. İsrail heyetine İsrail istihbarat servisi MOSSAD Başkanı David Barnea’nın liderlik ettiği aktarılan haberlerde, Hamas heyeti ile görüşmelerin doğrudan değil dolaylı olarak yapılacağı ifade edildi. Haberlerde, görüşmelerin en az iki hafta sürmesinin ve zorlu bir atmosferde geçmesinin beklendiği aktarıldı.

 

İSRAİL VE HAMAS HEYETLERİ AYNI OTELDE KALACAK

Haberlerde, İsrail ve Hamas heyetlerinin aynı otelde kalacakları belirtilerek, heyetler arasında doğrudan bir temas olmayacağı, arabulucular ile taleplerin iletileceği aktarıldı.

Haberin Devamı
BİREYSEL YAPTIRIM KARARI

ABD ve İngiltere’nin ardından Avrupa Birliği (AB) de Filistin’in Batı Şeria bölgesinde şiddet olaylarına karışan Yahudi yerleşimcilere yaptırım uygulayacak. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, AB Dışişleri Bakanlarının "oybirliğiyle" Filistin’in Batı Şeria bölgesinde Filistinlilere yönelik şiddet olaylarına karışan Yahudi yerleşimcilere yaptırım uygulanmasını onayladığını bildirdi. Albares, "Bugün, Batı Şeria'da Filistinlileri taciz eden şiddet yanlısı yerleşimcilere yönelik yaptırımları oybirliğiyle onayladık" dedi.

"AÇLIK BİR SAVAŞ SİLAHI OLARAK KULLANILAMAZ"

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı’nın (WFP) Gazze Şeridi ile ilgili yayınladığı raporun ardından yaptığı açıklamada, “Açlık bir savaş silahı olarak kullanılamaz. Gördüğümüz şey doğal bir tehlike değil, insan yapımı bir felakettir ve bunu durdurmak bizim ahlaki görevimizdir” dedi.

İNSANİ KRİZ DERİNLEŞİYOR

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze Şeridi’nde 1,1 milyon kişinin felaket boyutunda açlıkla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

İsrail’in ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde insani kriz her geçen gün derinleşiyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) raporunu yayınladı. Raporda Gazze Şeridi'nin kuzey kesiminde kıtlığın kapıda olduğu belirtilerek, “Gazze nüfusunun tamamı kriz seviyelerinde ya da daha kötü gıda güvensizliğiyle karşı karşıya” denildi.

Yaklaşık 300 bin kişinin mahsur kaldığı Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki iki kentin de kıtlığın bugünden itibaren baş göstermesi beklendiği ifade edilen raporda, “Akut gıda güvensizliği için kıtlık eşiği çoktan aşılırken, 5 yaş altı çocuklar arasında akut yetersiz beslenme ikinci kıtlık eşiğine doğru rekor bir hızla ilerliyor” denildi.

 

Haberin Devamı
MISIR'DAN REFAH AÇIKLAMASI

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırı düzenleme planına değinerek, "ABD'nin Refah kentine yapılacak herhangi bir askeri harekatın sonuçlarının ne olacağını İsrail'e açıkça belirtmesi gerekiyor" dedi.

BULGAR DERGİSİNDEN KAAN, F-35 VE S-400 ANALİZİ

Bulgar medyasında çıkan haberlerde KAAN, F-35 ve S-400'lere dair geniş çaplı bir analiz yayınlandı. Söz konusu analizde KAAN'a yönelik övgü dolu sözler kullanılırken F-35 ve S-400 denkleminin de çözümüne yönelik detaylara yer verildi.

BORRELL: GAZZE ARTIK 'AÇIK HAVA HAPİSHANESİ' DEĞİL, 'AÇIK HAVA MEZARLIĞI'

AB'nin baş diplomatı Josep Borrell, bu sabah İsrail Başbakanı Netanyahu'yu Gazze'de kendi deyimiyle 'insan yapımı bir kıtlık' yarattığı için kınadı ve İsrail'e, karayoluyla gıda teslimatına derhal izin vermesi çağrısında bulundu.

"Savaştan önce Gazze en büyük açık hava hapishanesiydi. Bugün en büyük açık hava mezarlığı."

Öte yandan, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz suçlamayı reddederek, Borrell'i 'İsrail'e saldırmayı bırakmaya' ve 'İsrail'in meşru müdafaa hakkını tanımaya' çağırdı. 

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSUNUN KAYIPLARI 250'YE YÜKSELDİ

İsrail ordusunun internet sitesinde Pazartesi günü yer alan son verilere göre, 7 Ekim'den beri Gazze'de öldürülen İsrail askerlerinin sayısı 250'ye ulaştı.

Bir güvenlik kaynağının aktardığı bilgiye göre, geçtiğimiz Pazartesi günü Gazze'nin en büyüğü olan Şifa Hastanesi'nde 250'nci asker öldürüldü.

İsrail ordusunun, önceki kayıpları arasında tümgenerallerin de bulunduğu çok sayıda üst düzey isim bulunuyor. 

SAVAŞIN 164. GÜNÜNDE SON OLAYLARIN ÖZETİ:

-İsrail güçleri, Hamas üyelerinin yeniden toplandığını savundukları Şifa Hastanesi'ne baskın düzenledi. Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre baskın çok sayıda kişinin ölümü ve yaralanmalarla sonuçlandı.

-Hükümetin Medya Ofisi saldırıyı 'savaş suçu' olarak nitelendirdi ve İsrail'in 'dünyayı aldatmak ve saldırıyı meşrulaştırmak için hâlâ uydurma anlatılar kullandığını' söyledi.

-İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un uyarısına rağmen Refah'a kara saldırısı düzenleme sözünü yineledi. 

-Filistin'in Wafa haber ajansına göre, İsrail güçleri Pazar günü işgal altındaki Batı Şeria'da aralarında Gazzeli bir kadın, bir çocuk ve eski mahkumların da bulunduğu en az 25 Filistinliyi gözaltına aldı.

HAARETZ: MÜZAKERELER DOĞRUDAN YAHYA SİNVAR'LA



İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın direktörü David Barnea, Katar'ın başkenti Doha'daki müzakerelere katılıyor. Barnea'nın başkanlığını yaptığı İsrail heyeti, bugün Doha'ya uçtu.

Gazze Şeridi'nde 164'üncü gününe giren savaşı durdurmak için yürütülen müzakereler etrafında bir sır bulutu var. ABD, Mısır ve Katar gibi arabulucuların müzakerelere katılıp katılmayacağı netlik kazanmazken, İsrail ekibinde Mossad yöneticisinin yanı sıra iç istihbarat servisi Şin-Bet'in yöneticisi Ronen Bar'ın da Doha'da olacağı açıklandı.

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi ise, işgal birliklerinin beş buçuk aydır her yerde aradığı Hamas'ın lideri Yahya Sinvar'ın müzakerelere doğrudan katılacağını yazdı.

Haberini bir siyasi kaynağa dayandıran Haaretz, İsrail ordusunun halen Gazze'de olan Yahya Sinvar'la aracılar olmadan doğrudan müzakere yürüteceğini bildirdi.

Haaretz'e göre bu kez iki hafta sürece ateşkes anlaşması ve rehine takası görüşmelerinin onaylanması için 36 saat süre olacak.

İsrail heyetinin bu kez Tel Aviv'den daha fazla yetkiyle Doha'ya uçtuğunu belirten Haaretz, masadaki teklifin ise 42 gün ateşkes karşılığında 40 rehinein serbest kalması olduğunu kaydetti.

Al Jazeera de, altı haftalık ateşkes karşılığında 40 rehinenin serbest kalmasının görüşüleceğini izleyicilerine aktardı.

İsrail'e göre Hamas'ın elinde hayatta olan 100 kadar rehine bulunuyor.

Haberin Devamı
GAZZE'DE CAN KAYBI 31 BİN 726 OLDU

Filistinli yetkililer, son 24 saatteki İsrail saldırılarında 81 kişinin daha yaşamını yitirdiğini ve toplam can kaybının 31 bin 726'ya çıktığını açıkladı. İsrail katliamında hayatını kaybedenlerin üçte ikisinden fazlası, çocuklar ve kadınlar.

ŞİFA HASTANESİ BASKININDA YENİ DETAYLAR

Gece yarısı gerçekleşen baskının ayrıntıları netleşiyor. İsrail ordusu, içeride 30 bin kişinin bulunduğu hastane kompleksinde kontrolü sağladığını duyurdu. Gazze'nin en büyük hastanesinde 80 kadar Hamas üyesinin yakalandığını savunan işgal ordusu, ayrıca çok sayıda silahlı Hmaas üyesinin de öldürüldüğünü ve yaralandığını ileri sürdü.

 

İsrail ordusu, yayınladığı Arapça açıklamada ise Şifa Hastanesi yakınında yaşayan Filistinlilerden Rimal Mahallesi'nden ayrılmalarını istedi. Şifa Hastanesi Rimal Mahallesinde bulunuyor.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Gazze şehrinde bulunan Şifa Hastanesi, Ekim 2023 sonunda başlayan kara işgalinin ilk günlerinden bu yana gündemde. Hastanenin Hamas'ın komuta merkezi olduğunu ve yeraltında karargahlar bulunduğunu ileri süren İsrail, El Şifa'ya dünyanın gözü önünde saldırdı. Onlarca Filistinlinin yaşamını yitirdiği baskının ardından daha önce dile getirilen iddialara dair hiçbir kanıt gösterilemedi.

NATO VE RUSYA ARASINDAKİ 'NÜKLEER SAVAŞ'

ABD'li araştırmacılar NATO ve Rusya arasındaki olası bir nükleer savaşın simülasyonunu yayınladı. Milyonlarca kişinin öldüğü 'olası savaş' sonrası en güvenli yer ve yaşanacak zorluklar da belli oldu.

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSU ŞİFA HASTANESİ'Nİ BASTI, PATLAMALARI SİLAH SESLERİ İZLEDİ



İsrail işgal ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Gazze şehrinde yer alan El Şifa Hastanesi'ne gece yarısı yeni bir baskın düzenledi. Silahlı insansız hava araçlarının gökyüzünde görünmesini arka arkaya gerçekleşen büyük patlamalar izlerken, drone'ların hastanenin üst katlarına ve çevresine saldırılar düzenlediği kısa sürede ortaya çıktı.

Hastaneye yeniden saldıracağına dair bir uyarıda bulunmayan İsrail ordusu, dakikalar içinde yüzlerce asker, tanklar ve zırhlı araçlarla Gazze'nin en büyük hastanesini kuşattı. Ağır silahlı İsrail işgal birlikleri hastanenin içine girerek ateş açmaya başladı.

Al Jazeera, binlerce Filistinlinin hayatını riske eden baskında can kaybı ve yaralılar olduğunu bildiriyor.

Yaklaşık 30 bin Filistinlinin hastanede mahsur kaldığını aktaran uluslararası televizyon, ayrıca El Şifa'daki çok sayıda Filistinlinin can havliyle dışarı kaçtığını gösteren videolar da yayınladı.

Hastanedeki Filistinli gazeteci Vadi Ebu Elsuud ise, sosyal medya hesabından baskın sırasında çektiği bir görüntüyü "Bu belki de benim son videom" mesajıyla paylaştı.

İsrail medyası, ordunun hastane içerisinde Hamas liderleri bulunduğu gerekçesiyle baskın düzenlediğini ileri sürdü. İsrail ordusu, Hamas savaşçılarının hastanede yeniden bir araya geldiğini de iddia etti.

İsrail saldırılarında evlerini kaybetmiş yüzlerce Filistinli hastaneye sığınmış durumdaydı.

ÜÇ ÜLKENİN KESİŞTİĞİ NOKTADA RADARDA GÖRÜNDÜ, SAVAŞ UÇAKLARINA ACİL KALKIŞ EMRİ



Gazze'deki savaş Orta Doğu'daki birçok ülkeye dalga dalga yayılırken, Irak, Suriye ve Ürdün'ün kesişme noktasındaki Amerikan üssünün kamikaze drone'la vurulması geride kalan beş buçuk aydaki en ciddi olaylardan biriydi.

Suriye ve Irak'taki üsleri yüzlerce kez roket saldırısına uğrayan ABD, Ürdün'deki Tower 22 üssünde ilk kez asker kaybetti.

Washington'a yakınlığıyla bilinen Amman yönetiminin, Tower 22'yi hedef alan saldırıdan birkaç gün önce Suriye sınırında savaş uçaklarıyla İran yanlısı milisleri vurduğu biliniyordu.

Üç askeri ölen Amerikan ordusu Suriye ve Irak'taki İran Devrim Muhafızları vekil güçlerini hedef aldı, onlarca milisin vurulduğu bombardımana ABD'den kalkış yapıp 20 bin kilometre uçan B-1B jetleri de katıldı.

Ürdün, Tower 22 saldırısının gündemden düşmesiyle Şubat ayı başından beri yalnızca Gazze'ye havadan yardımlarla haberlere konu oldu. Ta ki, düne kadar.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, iki günlük Ortadoğu ziyaretinin ilk durağı olarak Ürdün'deydi. Kral Abdullah'la görüşen Olaf Scholz, Gazze'de bir an önce ateşkes ilan edilmesi için çağrıda bulundu, "Şu an durumun daha da kötüye gitmesini engelleyecek her şeyi yapmak zorunda olduğumuz çok açık" dedi.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde 1,4 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine düzenlemeye hazırlandığı kara operasyonuyla ilgili eleştirisini de yineleyen Scholz, "Böylesi bir saldırı sonucunda karşılaşılacak büyük can kaybının tüm barışçıl gelişmeleri fazlasıyla zorlaştıracağına inanıyorum. İsrail'deki birçok insan da bunu biliyor" diye ekledi.

Ürdün, gece yarısı ise Suriye sınırında şüpheli hava hava hareketleri tespit ettiğini duyurdu. Ürdün ordusu, kuzey sınırındaki radar sistemlerinin alarm vermesi üzerine savaş uçaklarına acil kalkış emri verdiğini açıkladı. Saat 01.28'de resim sitede paylaşılan açıklamada, şüpheli hava hareketlerinin kaynağına dair bir bilgi verilmedi.


Irak'taki İran yanlısı milisler ise, Golan Tepeleri'ndeki bir İsrail hava üssünü kamikaze drone'la hedef aldığını açıkladı. İran yanlısı gruplar, açıklamanın yanı sıra nadir şekilde görüntü de paylaştı. Suriye toprağı olan Golan Tepeleri, on yıllardır İsrail işgali altında.

DÜNYAYI KARŞISINA ALAN NETANYAHU'DAN REFAHA SALDIRI SİNYALİ

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, uluslararası toplumun eleştirilerine karşın, Gazze’nin Refah kentine saldırı düzenlemeye kararlı olduklarını söyledi. Kentte, Gazze’nin diğer bölgelerinden kaçıp, buraya sığınan yaklaşık 1,5 milyon Filistinli bulunuyor.

Binyamin Netanyahu, Orta Doğu turuna çıkan Almanya Başbakanı Olaf Scholz'la Pazar günü görüştü. İsrail Başbakanı, Scholz’un Refah’a saldırı planlarına karşı olduklarını tekrar etmesine rağmen, "Hiçbir uluslararası baskı, İsrail’in savaştaki amaçlarına ulaşmasını durdurmayacak” dedi.

Netanyahu kabine toplantısında yaptığı konuşmada “Savaşı şimdi, tüm amaçlarına ulaşmadan durdurursak, bu İsrail’in savaşı kaybettiği anlamına gelir ve buna izin vermeyeceğiz” ifadesini kullandı.

"Refah’a da operasyon düzenleyeceğiz” diyen Netanyahu, Mısır sınırındaki Refah’taki saldırının birkaç hafta süreceğini belirtti.

İsrail’in karadan işgal etmediği tek Gazze şehri olan Refah’a saldırma planı birçok ülke ve uluslararası toplumdan yoğun eleştiriler alıyor. Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD, Refah’a topyekûn bir saldırının felaket olacağı uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus da Cuma günü, İsrail’e çağrı yapıp 'insanlık adına' böyle bir saldırıda bulunmamasını istedi.

ABD Başkanı Joe Biden da, Refah saldırısını “kırmızı çizgi” diye tanımladı.

Bütün bunlara karşın, Netanyahu’nun başbakanlık ofisi, Refah’a saldırı planlarını onayladı ve ordunun sivillerin tahliyesine hazırlandığını savundu.

Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes görüşmelerinin ise Katar’da devam etmesi bekleniyor. Bir İsrail heyeti büyük ihtimalle müzakerelere katılacak, ancak ne zaman ayrılacakları net değil.