Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Beyaz Saray'dan ateşkes açıklaması! Hamas 'son şans' dedi

Gazze'deki savaşta son dakika... Beyaz Saray'dan ateşkes açıklaması! Hamas 'son şans' dedi

07.05.2024 - 13:29 | Son Güncellenme:

Sabah gün ağardığında işgal ordusunun tankları Refah sınır kapısındaydı. İsrail askerleri 2005 yılından sonra ilk kez Philadelphia Koridoru'nda. Haaretz gazetesi ise Türkiye'nin eşi benzeri olmayan hamlesiyle İsrail'de ortaya çıkan büyük endişeyi yazdı. Beyaz Saray'dan ateşkes açıklaması geldi.

Hamas'ın ateşkes teklifini kabul ettiği gün İsrail'in Refah'a saldırıya geçmesiyle savaş yeni bir boyut kazandı, dünyanın kilitlendiği Gazze Şeridi ve Orta Doğu'daki bütün gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

HAMAS'TAN ATEŞKES ANLAŞMASI!

İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes görüşmeleri Mısır’ın başkenti Kahire’de devam ederken, Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan görüşmelere ilişkin Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta açıklamalarda bulundu. Hamdan, İsrail'in Refah'taki askeri operasyonunun devam etmesi halinde ateşkes anlaşmasının olmayacağı uyarısında bulunarak, “Refah'taki askeri operasyonun İsrail tarafından gerçekleştirilmesi halinde İsrail ordusu için bir piknik olmayacağını teyit ediyoruz" dedi.
Hamas'ın dün kabul ettiği son ateşkes teklifinin Filistin halkı ve Hamas’ın taleplerine yanıt veren asgari düzeyi temsil ettiğini belirten Hamdan, "Top Netanyahu'nun sahasında" dedi.
İsrail’in Refah Sınır Kapısı’nı ele geçirmesine değinen Hamdan, "Refah Sınır Kapısı tamamen Mısır-Filistin sınır kapısıdır ve öyle kalacaktır" dedi.

YUNANİSTAN'DA GAZZE PROTESTOSUNA MÜDAHALE

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Yunanistan’ın başkenti Atina’da Filistin’e destek gösterisi düzenlendi. Parlamento binası önünde toplanan 300’den fazla kişi, ellerinde Filistin bayrakları taşıyarak, "Refah'tan elinizi çekin" yazılı pankart açtı. Bazı göstericilerin Mısır Büyükelçiliği’nin kapısına tırmanması sonrası polis, gruba göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

ABD'NİN GAZZE KIYISINA İNŞA ETTİĞİ İSKELE TAMAMLANDI

ABD ordusu, Gazze Şeridi kıyısına insani yardımların bölgeye deniz yoluyla ulaştırılması için inşasına başladığı iskelenin yapımını tamamladı. ABD Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, yaptığı açıklamada Kıyı Ötesi Ortak Lojistik (JLOTS) adlı iskelenin iki bölümünün inşasının tamamlandığını aktararak, "Bugün itibarıyla JLOTS'un iki bölümünün, yüzen iskele ve Trident iskelesinin inşaatı tamamlandı ve açık denizde son hareketini bekliyor" dedi.

Hava koşulları nedeniyle ABD ordusunun iskeleyi Gazze'de karaya demir atacak konuma getiremediğini ifade eden Singh, "Bugün hala JLOTS bileşenlerinin taşınması için güvensiz koşullara neden olan şiddetli rüzgarlar ve yüksek dalgalar bekleniyor. Dolayısıyla inşaatta yer alan iskele bölümleri ve askeri gemiler hala Aşdod Limanı'nda bekliyor" dedi.
Singh, ABD'nin şu anda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) bulunan MV Sagamore gemisine JLOTS üzerinden boşaltılması planlanan yardımları yüklediğini belirterek, "Sagamore, JLOTS’u kullanacak bir kargo gemisidir ve USAID ve diğer ortaklar dünyanın dört bir yanından yardım toplarken GKRY ile açık denizdeki yüzer iskele arasında seferler yapacak" dedi.
Singh, ayrıca iskelenin hareketinin hava ve güvenlik koşullarına bağlı olacağını ancak Savunma Bakanlığı'nın iskeleyi "bu haftanın sonlarında" yerine oturtmayı umduğunu söyledi.

Haberin Devamı
BEYAZ SARAY CNN TÜRK'ÜN SORUSUNU YANITLADI

Beyaz Saray CNN Türk'ten Yunus Paksoy'un sorusunu yanıtladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: Refah'ta sivillerin hayatını tehlikeye atan bir şeyi desteklemeyiz, İsrail'den inandırıcı Refah planı görmedik.

İNSANİ YARDIM KONVOYUNA SALDIRDILAR

Yahudi yerleşimciler, bir hafta içinde ikinci kez Gazze Şeridi’ne giden insani yardım konvoyuna saldırdı. Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sufyan Qudah, Ürdün'den Gazze Şeridi’ne gitmekte olan insani yardım konvoyunun Erez Sınır Kapısı’nda Yahudi yerleşimcilerin saldırısına uğradığını belirterek, konvoyun saldırının ardından yoluna devam ettiğini ve Gazze Şeridi’ne ulaştığını ifade etti. Qudah, "Ürdün, aşırılık yanlısı yerleşimcilerin saldırısından İsrail'i sorumlu tutmaktadır. Bu, işgalci bir güç olarak yasal yükümlülüklerinin ihlalini teşkil etmektedir" dedi.

NETANYAHU'DAN MÜZAKERE HEYETİNE TALİMAT

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’ndeki Refah kentine yönelik başlatılan saldırı ve Hamas ile devam eden ateşkes görüşmeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Netanyahu, "Dün gece Savaş Kabinesi'nin onayıyla IDF'nin Refah'ta harekete geçmesi talimatını verdim. Refah Sınır Kapısı’na İsrail bayrakları çekildi ve Hamas bayrakları indirildi. Refah'a giriş savaşın iki ana hedefine hizmet etmektedir: Rehinelerimizi geri almak ve Hamas'ı ortadan kaldırmak” dedi.

Rehineleri eve getirmek için Hamas’a askeri baskı yapılmasının şart olduğunu öne süren Netanyahu, Hamas’ın dün Mısır ve Katar’ın sunduğu ateşkes teklifini kabul etmesinin İsrail ordusunun Refah’a girişini engellemek için olduğunu iddia etti. Savaş Kabinesi’nin Refah’a yönelik saldırıya oybirliğiyle karar verdiğini belirten Netanyahu, “Hamas'ın önerisi İsrail'in temel taleplerinden çok uzaktı” dedi.

“Rehinelerimizin serbest bırakılması için gerekli koşullar konusunda ısrarcı olmaya devam edin”

İsrail’in güvenliğini ve geleceğini tehlikeye atan bir teklifi kabul etmeyeceğini aktaran Netanyahu, “Bu nedenle Kahire'ye giden üst düzey heyete şu talimatı verdim: Rehinelerimizin serbest bırakılması için gerekli koşullar konusunda ısrarcı olmaya devam edin. İsrail'in güvenliğinin sağlanması için elzem olan talepler konusunda ısrarcı olmaya devam edin” dedi.

Haberin Devamı
HAMAS HEYETİ ATEŞKES İÇİN KAHİRE'DE

İsrail’in dün Gazze Şeridi’ndeki Refah kentine saldırı başlatmasının ardından Hamas ve İsrail arasında ateşkes görüşmeleri devam ediyor. Hamas tarafından yapılan açıklamada, Halil El Hayya başkanlığındaki müzakere heyetinin kısa bir süre önce Katar’ın başkenti Doha'dan Mısır’ın başkenti Kahire'ye geldiği belirtildi.

İSKOÇYA’DA GAZZE’YE DESTEK PROTESTOSU

İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi’nde bir grup öğrenci, üniversite içerisinde çadır kurarak Gazze’ye destek protestosu düzenledi. Öğrenciler, Gazze’deki katliamın bir an önce durdurulması ve ateşkes sağlanması çağrısında bulundu.

Edinburgh Üniversitesi Filistin İçin Adalet Derneği (EUJPS), üniversite yönetiminden İsrail'e bağlı şirketlerle iş yapmaktan tamamen vazgeçmesini, İsrail'in Filistin halkına uyguladığı soykırımı kabul eden bir bildiri yayınlamasını, İsrail’in Filistin'in sömürgeleştirilmesindeki tarihi rolünü açıkça kınamasını, Gazze'den gelen Filistinli öğrencilere burs sağlanmasını, soykırıma katılan hiç kimsenin üniversiteye girmesine izin verilmemesini ve Gazze'yi yeniden inşa etmek için İsrail'deki yatırımlarından elde ettiği kara eşit tazminat ödemesini talep etti.

Başka bir grup ise İskoçya parlamentosu binasının önünde bir araya gelerek, Gazze’ye destek protestosu düzenledi. Göstericiler, burada da çadır kurarak, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını protesto etti.

ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ YENİDEN BAŞLIYOR

Beyaz Saray: Kahire'de ateşkes görüşmeleri yeniden başlıyor. İsrailli mevkidaşlarımız bize dün geceki bu operasyonun sınırlı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı
HAMAS: ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ SON ŞANS

İsrail’in dün Gazze Şeridi’ndeki Refah kentine saldırı başlatmasının ardından Hamas ve İsrail arasında ateşkes görüşmeleri devam ediyor. Üst düzey bir Hamas yetkilisi, ateşkes görüşmeleri için Mısır’ın başkenti Kahire'ye gidecek olan Hamas heyetinin İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için "son şans" olduğunu ifade etti. Daha önce Hamas heyetinin bugün erken saatlerde Katar'dan Mısır'a seyahat planlarını iptal ettiklerini ifade eden yetkili, şimdi ise heyetin "kısa süre içinde" Mısır’ın başkenti Kahire'ye yola çıkacaklarını belirtti. Yetkili, "Bu, Netanyahu ve İsrailli esirlerin aileleri için çocuklarını geri almalı konusunda son şans olacak" dedi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Refah'ı işgal etme kararına değinen yetkili, söz konusu eylemin Netanyahu ve İsrail ordusunun İsrailli esirlerin ölmesi yönünde bir karar aldıklarını gösterdiğini belirtti.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDEN GAZZE'YE DESTEK ARTIYOR

ABD’deki üniversitelerde başlayan Gazze’ye destek protestoları, Avrupa’daki üniversitelerde de yayılıyor. İspanya'daki Madrid Complutense Üniversitesi'nde Filistin yanlısı bir grup öğrenci, Gazze’ye destek amacıyla üniversitenin içerisine kamp kurdu.

Kamp kuran yaklaşık 60 ila 70 öğrenci, üniversitenin İsrail bağlantılı şirket ve kuruluşlarla olan işbirliğini ve İspanyol hükümetinin de İsrail ile diplomatik ve ticari bağlarını kesmesini talep ediyor. Öğrenciler, başkent Madrid'de hafta sonu düzenlenecek mitinge katılacaklarını ve mitinge kadar kampta kalmayı planladıklarını açıkladı.

İSRAİL SALDIRILARINDA YARALANAN İSRAİLLİ ESİR HAYATINI KAYBETTİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda yaralanan 1 İsrailli esir daha hayatını kaybetti. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, yaptığı açıklamada İsrail’in 1 ay önce Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırısında yaralanan İsrailli esir 70 yaşındaki Judy Feinstein’ın hayatını kaybettiğini açıkladı. Ubeyde, aynı saldırıda bir başka esirin de ciddi şekilde yaralandığını ifade etti.

Haberin Devamı
BREZİLYA REFAH SALDIRISINI KINADI

İsrail’in dün Gazze Şeridi’nin Refah kentine başlattığı saldırıya tepkiler devam ediyor. Brezilya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Refah’a yönelik başlattığı saldırılar kınanarak, bunun devam eden ateşkes çabalarını tehlikeye atabileceği belirtildi. Açıklamada, İsrail'in en yakın müttefikleri de dahil olmak üzere uluslararası toplumun çağrılarını dikkate almadığı ve sivil nüfusun yoğun olduğu bilinen bir bölgede çatışmayı kasıtlı olarak yoğunlaştırmayı tercih ettiği vurgulandı.

ALMANYA'DAN İSRAİL'E TEPKİ

İsrail’in dün Gazze Şeridi’nin Refah kentine başlattığı saldırıya Almanya tepki gösterdi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, yaptığı açıklamada İsrail’i Refah'a yönelik geniş çaplı bir saldırı başlatmaması konusunda uyararak, "1 milyon insan öylece ortadan kaybolamaz. Korunmaya ihtiyaçları var. Acilen daha fazla insani yardıma ihtiyaçları var. Refah ve Kerem Şalom sınır kapıları derhal yeniden açılmalıdır” dedi.

TÜRKİYE'DEN REFAH UYARISI

Gazze’de yaşanan son gelişmelere ilişkin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli açıklamalarda bulundu. Sosyal medya hesabı X'ten paylaşım yapan Keçeli şu ifadeleri kullandı;

Gazze’de ateşkesin sağlanması ve rehine ile tutukluların karşılıklı serbest bırakılması konusunda yapılan son önerinin Filistin tarafınca kabul edilmesini memnuniyetle karşıladık.

Gazze’deki yıkım ve katliamın sona erdirilmesi yönünde böylesine olumlu bir gelişme yaşanmışken, İsrail’in Refah’a yönelik saldırılarını artırması, Netanyahu Hükümetinin iyi niyetle hareket etmediğini bir kez daha göstermiştir.

Refah’a yapılacak bir harekat sadece bölgeyi değil, tüm dünyayı etkileyecektir. İsrail’in işgal ettiği Refah sınır kapısının Gazze kısmından derhal çekilmesi şarttır. Refah’ta ve sınır kapısında statükoya süratle geri dönülmelidir.

Haberin Devamı
'TÜM DÜNYAYI ETKİLEYECEK'

Gazze’de yaşanan son gelişmelere ilişkin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli açıklamalarda bulundu. Sosyal medya hesabı X'ten paylaşım yapan Keçeli şu ifadeleri kullandı;

Gazze’de ateşkesin sağlanması ve rehine ile tutukluların karşılıklı serbest bırakılması konusunda yapılan son önerinin Filistin tarafınca kabul edilmesini memnuniyetle karşıladık. Gazze’deki yıkım ve katliamın sona erdirilmesi yönünde böylesine olumlu bir gelişme yaşanmışken, İsrail’in Refah’a yönelik saldırılarını artırması, Netanyahu Hükümetinin iyi niyetle hareket etmediğini bir kez daha göstermiştir.

Refah’a yapılacak bir harekat sadece bölgeyi değil, tüm dünyayı etkileyecektir. İsrail’in işgal ettiği Refah sınır kapısının Gazze kısmından derhal çekilmesi şarttır. Refah’ta ve sınır kapısında statükoya süratle geri dönülmelidir.

GUTERRES'DEN MÜZAKERE ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler Genel Sekteri Guterres, Refah'a yönelik kara saldırısının stratejik bir hata olacağını belirterek, İsrail hükümetine gerginliği durdurma ve diplomatik müzakerelere dahil olma çağrısında bulundu.

BM: GAZZE'DE BİR GÜNLÜK YAKIT KALDI

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Sözcüsü Jens Laerke, İsrail’in Refah Sınır Kapısı’nın Filistin tarafını ele geçirmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Bize şu an için personel ya da mal giriş çıkışı olmayacağı söylendi. Elimizde Gazze'deki tüm operasyon için geçerli 1 günlük yakıttan oluşan bir tampon kaldı” dedi.

DANİMARKA VE FİNLANDİYALI ÖĞRENCİLERDEN FİLİSTİN'E DESTEK

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, dünya genelindeki üniversite öğrencileri Filistin’e destek gösterileri düzenliyor. Danimarka’daki Kopenhag Üniversitesi'nde öğrenciler Sosyal Bilimler Fakültesi yerleşkesinin bahçesine yaklaşık 45 çadır kurup, “İnsan Hakları?” ve “Derhal Ateşkes” yazılı pankartlar astı.

"ABD BİTİRMEK BİZ KAZANMAK İSTİYORUZ"

İsrail medyasına açıklamalarda bulunan bir yetkili, ABD'nin böylesine bir saldırıya karşı olduğunu ve Biden yönetiminin savaşın sona ermesini istediğini Tel Aviv'e ilettiğini söyledi. İsmini vermek istemeyen İsrailli yetkili "Amerikalılar savaşın bitmesini istiyor ve biz de savaşı kazanmak istiyoruz. Umarım bu ikisi de gerçekleşir" dedi.
Söz konusu yetkili ayrıca geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Biden-Netanyahu görüşmesinin çok olumlu geçtiğini öne sürdü ve "Görüşme 'beklenenden daha iyiydi. Birbirlerine karşı çok samimiydiler, ne yapmak istediğimiz konusunda çok açıktık, onlar da aynı şekilde kendilerini ifade ettiler" sözlerini kullandı.

ABD KANADI NE DİYOR?

ABD Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby ve Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller sık sık İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarının birçok sivili tehlikeye attığını belirtmişti. Kirby gün içerisinde yaptığı açıklamada "Bir milyondan fazla sivil risk altında, biz görüşlerimizi ortaya koyduk" dedi.

İsrailli yetkili ise Kirby'ye yanıt olarak "Hamas'ın yenilgiye uğratılmasına karşı değiller. Savaşın bitmesini istiyorlar, biz de topyekün bir zafer istiyoruz. Hamas'ın askeri ve idari yeteneklerinin tamamını yok edeceğiz ve rehineleri serbest bırakmaya zorlayacağız. Hamas gelecekte İsrail ve dünya için bir tehdit oluşturmamalı" şeklinde konuştu.

MISIR, İSRAİL'İN REFAH SALDIRISINI KINADI



İsrail işgal birliklerinin bu sabah Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah'ta saldırıya geçip sınır kapısını ele geçirmesinin yankıları sürüyor. Refah'ın güneyindeki Mısır, 19 yıl sonra İsrail askerlerinin Philadelphia Koridoru'na girmesine neden olan saldırıyı kınadı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in saldırısının ateşkes çabalarını tehdit ettiğini duyurdu.

İsrail askerlerinin girdiği Philadelphia Koridoru, fazlasıyla hassas bir nokta. Mısır ve Gazze arasındaki ince bir çizgi olan 14 kilometrelik Philadelphia Koridoru, aslında bir tampon bölge. 1979 yılında İsrail ve Mısır arasında imzalanan barış anlaşmasıyla ortaya çıktı, işgal güçleri 26 yıl sonra Gazze'yi terk edinceye kadar kontrolü İsrail'deydi.

İsrail askerleri 2005 yılından sonra ilk kez bu sabah Philadelphia Koridoru'na girmiş oldu ve bu 1979 anlaşmasının ihlal edilmesi anlamına geliyor. Yerel medyaya göre, Tel Aviv'in Kahire yönetimine operasyon tamamlandıktan sonra askerlerin çekileceğini bildirdi.

TÜRKİYE: REFAH SALDIRISI BİR BAŞKA SAVAŞ SUÇU

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından İsrail'in Refah'ı işgal saldırısına sert tepki gösterdi.

Cevdet Yılmaz, "Hamas’ın Katar ve Mısır’ın ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onaylamasının hemen ertesi gününde, Refah'a kara saldırısı gerçekleştiren İsrail, 7 Ekim’den bu yana Filistin topraklarında işlediği savaş suçlarına bir yenisini daha eklemiştir" dedi.

GAZZE'DE CAN KAYBI 35 BİN SINIRINDA

Filistinli yetkililer, İsrail işgal ordusunun son 24 saatteki saldırılarında 54 Gazze sakininin daha yaşamını yitirdiğini duyurdu. Böylece, 7 Ekim tarihinde başlayan savaşta toplam can kaybı 34 bin 789'a çıktı.

HAARETZ: TÜRKİYE'NİN HAMLESİ DİĞER ÜLKELERE SIÇRAYABİLİR



İsrail'de yayın yapan Haaretz gazetesi, Türkiye'nin geçen hafta ilan ettiği ticaret yasağının etkilerini inceleyen bir özel haberi sayfalarına taşıdı. 'Türkiye'nin ticaret boykotu: İsrail ekonomisine nasıl büyük bir darbe vuracak? başlıklı haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aldığı kararla ortaya çıkan büyük endişeye yer verildi. Haaretz'e göre, İsrail Refah'a saldırırsa Türkiye'nin hamlesinin diğer ülkelere sıçrama tehlikesi var.

Meirav Arlosoroff imzalı haberde Tel Aviv'deki karar vericilerin Türkiye'nin ambargosuna tek düze bir tepki vermekten uzak olduğu belirtildi, Ankara'nın attığı adım eşi benzeri görülmemiş olarak nitelendi.

Habere göre, Tel Aviv'de hem küçümseyici hem de ciddi olmak üzere her türlü endişe var ve özellikle de söz konusu adımın diğer ülkeleri peşinden sürüklemesi kaygıları büyütüyor.

Türkiye'nin ticareti askıya alma kararının acil şekilde kötü bir etkisi olmasa da uzun vadede bulunacak alternatiflerin daha pahalı olacağını vurgulayan Haaretz, başka bir deyişle İsrail'deki enflasyonun ve faiz oranlarının etkileneceğini yazdı.

Tel Aviv'deki bazı politika yapıcıların önemli bir endişe içinde olduklarını belirten Haaretz'e göre, Ankara'nın adımı 1973'teki Yom Kippur savaşından sonra uygulanan ambargodan bu yana duyulmamış bir olay.

Haaretz, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgale girişmesinden sonra bile Moskova ve Kiev arasındaki ticaretin sürdüğünü, Türkiye'nin ticareti tamamen durdurmasının yalnızca İsrail için değil tüm dünya için eşine rastlanmayan bir olay olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin İsrail'le tüm ihracat ve ithalatı askıya almasının uluslararası ticaret kurallarının fazlasıyla ötesine geçtiğini ve çok tehlikeli bir psikolojik sınırı aşabileceğini aktaran Haaretz, İsrail ordusunun Refah'a saldırmasıyla boykotun diğer ülkelere sıçrayabileceği yorumunu yaptı.

Tel Aviv yönetiminin Ankara'nın ticaret anlaşmalarını ihlal ettiği gerekçesiyle uluslararası mahkemelere başvurabileceğini ancak böylesine bir adımın Erdoğan'ın esas olarak İsrail'le alay etmesine hizmet edebileceğini yazdı.

WALL STREET JOURNAL: ABD İSRAİL'E HASSAS SİLAH SATIŞINI ERTELEDİ

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Joe Biden yönetiminin son aylarda İsrail'e binlerce hassas silahın satışını ertelediğini yazdı.

Habere göre, Washington Tel Aviv'e MK-82 bombaları, fünyeler ve JDAM güdüm kitlerinin sevkiyatı gerçekleşmedi.

Wall Street Journal, ABD'nin erteleme hamlesinin İsrail'in Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan Refah'ı hedef alacak tam ölçekli işgalini durdurmak için baskı yaptığı ortamda geldiğini bildirdi.

Beyaz Saray'ın yorum yapmayı reddettiğini kaydeden WSJ, hassas silah anlaşmasının Şubat ayında imzalandığını da ekledi.

HAMAS'IN KABUL ETTİĞİ ATEŞKESTE NELER VAR?



İsrail'in Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın ateşkes duyurusundan saatler sonra Refah'a saldırıya geçmesi, rehine aileleri tarafından protesto edildi. Tel Aviv'deki Ayalon otoyolunu kapatan göstericilerden biri 'Refah'a Hayır, Anlaşmaya Evet' pankartı taşıdı.

Peki kabul edilen ateşkeste neler var?

Üç aşamalı anlaşmanın birinci aşamasına göre, 42 günlük bir ateşkes sürecine girilecek ve Hamas, İsrail cezaevlerinde bulunan Filistinlilerin serbest bırakılması karşılığında 33 rehineyi serbest bırakacak.

Bu aşamada rehine kadın askerler de serbest bırakılabilecek. Hamas, her rehine için 50 Filistinlinin serbest kalmasını talep ediyor.

Birinci aşama, İsrail’in güçlerini Gazze’den kısmen çekmesini de içeriyor. Ateşkesten 11 gün sonra için planlanan bu geçiş süreciyle Filistinliler güney - kuzey hattında serbestçe hareket edebilecek.

İkinci aşama ise silahların sustuğu yeni bir 42 günlük periyodu kapsıyor. Gazze’de 'sürdürülebilir bir sükunet' ortamının sağlanmasını amaçlayan bu aşamada, İsrail birliklerini tamamen geri çekecek. Bu aşamada, Hamas elindeki asker rehineleri, yine İsrail cezaevlerinde bulunan Filistinliler karşılığında serbest bırakacak.

Üçüncü aşamada ise cenazelerin de karşılıklı geri verilmesi sonrası yeniden inşa sürecinin Katar, Mısır ve BM gözetiminde başlamasını içeriyor.

Detayları açıklanmayan üçüncü aşama sonunda, Hamas’ın silahlı mücadeleyi bitirmeyi değerlendireceği de ifade ediliyor.

Bir Hamas yetkilisi, koşulların yerine getirilmesi halinde 'çatışmaları sonsuza kadar bitirmeyi' kabul ettiklerini söyledi.

BBC dış haberler editörü Jeremy Bowen, analizine "Hamas’ın ateşkes açıklaması, krizi başından bu yana izleyen birçok gözlemciye sürpriz oldu ve İsrail'in önümüzdeki birkaç haftaya ilişkin beklentilerini de alt üst etti" cümlesiyle başlıyor:

"İsrail yönetiminde hakim olan görüş, Hamas'ın Amerikalıların 'olağanüstü cömert' olarak nitelendirdiği bu ateşkes teklifini kabul etmeyeceği yönündeydi. Hamas, ateşkes adımıyla Netanyahu'yu baskı altına aldı.

Eğer ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu'yu ateşkesi kabul etmeye zorlarsa, İsrail Başbakanı, hükümetinin ayakta kalması ile Washington'ın desteği arasında bir seçim yapmak zorunda kalacak.

Olası ateşkes aynı zamanda İsrail'in Başbakan Netanyahu'nun sağlamaya yemin ettiği 'kesin zaferi' elde edememesi anlamına da gelecek.

Şimdi sırada daha fazla müzakere ve çok güç seçimler var."

UÇAK GEMİSİ GERİ DÖNDÜ



ABD'nin İsrail'e destek vermek üzere Doğu Akdeniz'e gönderdiği, Yemenli Husilerin gemilere saldırması üzerine Kızıldeniz'de aylarca görev yapan uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower'ın, Orta Doğu'dan ayrılışı ertelenmişe benziyor.

Kızıldeniz'den yeniden Akdeniz'e geçen uçak gemisi, geçen hafta Yunanistan'ın Girit Adası'ndaki Suda limanına uğradı. Dahası, Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle birlikte Akdeniz'de poz verdi.

Amerikan medyası USS Dwight D. Eisenhower'ın ABD'ye dönmeye hazırlandığını yazdı ancak Pazartesi günü alınan uydu görüntüleri bambaşka bir gerçeği ortaya çıkardı.

Uçak gemisinin başını çektiği taarruz grubunun Doğu Akdeniz'den bir kez daha Kızıldeniz'e ilerlediği görüldü. Analistler, manevranın İsrail'in Refah'a karadan saldırmasıyla bağlantılı olduğunu söylüyor.

METULA'DA İKİ İSRAİL ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail işgal ordusu, Lübnan'dan ateşlenen kamikaze silahlı insansız hava aracının Metula yakınlarında iki askeri öldürdüğünü doğruladı.

Resmi açıklamada Hizbullah'a ait kamikaze drone'un havada imha edilmeye çalışıldığı ancak başarısız olunduğu belirtildi.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ve İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki savaştan bir gün sonra çatışmaya başladı, sınır çatışması çoktan sekizinci ayına girdi. İsrail tarafında aralarında üst rütbelilerin de bulunduğu toplam 13 asker öldü.

TANKLAR REFAH'TA, İLK GÖRÜNTÜLER



Gazze'nin karadan işgalini başlatan İsrail ordusuna ait tanklar, bu sabah Gazze Şeridi'nin aylarca dünya ile tek bağlantı noktası olan Refah sınır kapısındaki Filistin bayraklarını söktü.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, bir Filistinli ve bir Mısırlı yetkiliye dayandırdığı haberinde İsrail tanklarının Refah sınır kapısında Mısır sınırına 200 metre kadar yaklaştığını duyurdu.

El Kahire televizyonu, Refah kapısı çevresinde yoğun silah sesleri ve patlamalar duyulduğunu, gökyüzünde ise insansız hava araçlarının olduğunu bildirdi.

İsrail askerlerinin girdiği Philadelphia Koridoru, fazlasıyla hassas bir nokta. Mısır ve Gazze arasındaki ince bir çizgi olan 14 kilometrelik Philadelphia Koridoru, aslında bir tampon bölge. 1979 yılında İsrail ve Mısır arasında imzalanan barış anlaşmasıyla ortaya çıktı, işgal güçleri 26 yıl sonra Gazze'yi terk edinceye kadar kontrolü İsrail'deydi.

İsrail askerleri 2005 yılından sonra ilk kez Philadelphia Koridoru'na girmiş oldu ve bu 1979 anlaşmasının ihlal edilmesi anlamına geliyor.

Yerel medyaya göre, Tel Aviv'in Kahire yönetimine operasyon tamamlandıktan sonra askerlerin çekileceğini bildirdi.


İsrail'in Kanal 12 televizyonunun siyasi analisti Amit Segal, Mısır sınırındaki Refah kapısına ulaşan İsrail tanklarının görüntüsünü paylaştı. Refah kapısından gelen fotoğraflarda ise Filistin bayrakları yerine İsrail bayraklarının çekildiği görüldü.

Gazze Şeridi'ne gönderilen yardımlar, uzun süre boyunca yalnızca Refah sınır kapısından Filistinlilere ulaştırıldı.

Al Jazeera, İsrail tanklarının bölgeye ulaşmasıyla Refah sınır kapısının kapandığını bildirdi.

DÜNYA AYAKTA

İsrail'in aylardır korkuyla beklenen adımı atıp Refah'ı işgal etmek için harekete geçmesine dünyadan tepki yağıyor. Türkiye ise İsrail'in ateşkes için adım atmasını istedi.

TÜRKİYE: İSRAİL DE ADIM ATMALI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas'ın ateşkesi Türkiye'nin telkiniyle kabul ettiğini belirtti, "Şimdi aynı adım İsrail tarafından da atılmalıdır. Tüm Batılı aktörleri İsrail yönetimine baskı yapmaya çağırıyorum" dedi.

ÇİN: DERHAL ÇAĞRIDA BULUNUYORUZ

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Gazze'de kapsamlı ve sürdürülebilir bir ateşkesin derhal gerçekleştirilmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Yaptığı konuşmada, "Gazze'de kapsamlı ve sürdürülebilir bir ateşkesin derhal gerçekleştirilmesi, Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üye olmasının desteklenmesi, Filistin ulusunun meşru haklarının iadesinin desteklenmesi, iki devletli çözümün yeniden başlatılması ve Orta Doğu'da kalıcı barışın sağlanması çağrısında bulunuyoruz" ifadelerine yer verdi.

BM: REFAH SALDIRISI KABUL EDİLEMEZ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Refah'a kara saldırısının 'kabul edilemez' olacağını söyledi, tarafları ateşkes anlaşmasına varmak için 'fazladan bir adım atmaya' çağırdı.

ÜRDÜN: ABD KATLİAMI DURDURMALI

Ürdün Kralı Abdullah, ABD lideri Joe Biden'a seslenerek İsrail'in Refah'ta yeni bir katliama girişmesinin önüne geçmesini istedi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, İsrail'in 'Refah'ı bombalayarak anlaşmayı tehlikeye attığı' uyarısında bulundu.