Dünya Gazze'deki savaşta son dakika! Biden'dan flaş rehine çıkışı

Gazze'deki savaşta son dakika! Biden'dan flaş rehine çıkışı

14.11.2023 - 13:33 | Son Güncellenme:

Kassam Tugaylar'nın paylaştığı video kaydını Hizbullah'ın yayınladığı görüntü izledi, İsrail ise Akra semalarındaki şüpheli bir cismin düşürüldüğünü açıkladı. Hollanda'nın İsrail Büyükelçiliği'nden bir ateşe Lahey'e gönderdiği gizli notta bölgede yaşanan vahşeti yazdı. İsrailli aşırı sağcı bakanın sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşım ise dünya basınında ses getirdi.

İsrail ordusu Gazze'deki bombardımanına Batı Şeria'da insansız hava saldırısını ekledi. Bütün gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

ŞİFA HASTANESİNE GECE BASKINI

İsrail, Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne saldırı başlattı. Açıklama İsrail ordusundan yapıldı. Hastanede bulunduğu iddia edilen Hamas üyelerine teslim olma çağrısı yapıldı. Hamas'tan yapılan açıklamada, "İsrail'in Gazze'deki hastane operasyonundan ABD Başkanı Joe Biden da sorumludur." denildi.

HOLLANDA'DA "GAZZE'DE ATEŞKES" ÇAĞRISI

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da bulunan Schipol Havalimanı’nda bir araya gelen göstericiler, oturma eylemi düzenledi. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına tepki gösteren göstericiler, ateşkes çağrısında bulundu. Bazı göstericiler ellerinde Filistin bayrakları sallarken, bazıları ise “Yahudiler soykırıma karşı”, “Özgür Filistin” ve “Gazze’yi bombalamayı durdurun” yazılı pankartlar açtı. Göstericiler, sık sık "Ateşkes şimdi" sloganı attı. Protesto nedeniyle havalimanında uçuşlarda aksama olup olmadığı henüz bilinmiyor.

BIDEN VE NETANYAHU ARASINDA REHİNE KRİZİ

Gazze Şeridi’ndeki esirler ile ilgili müzakereler devam ediyor. ABD’nin başkenti Washington DC’de bulunan Beyaz Saray'da düzenlenen bir iklim değişikliği etkinliğinde konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Gazze Şeridi’ndeki esirler ile ilgili gelen bir soruyu cevapladı.

Biden, her gün esir takası ile ilgili çalışan taraflar ile irtibatta olduğunu belirterek, "Bunun olacağına inanıyorum, ancak ayrıntılara girmek istemiyorum” ifadelerini kullandı. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Biden'a Hamas ile rehine anlaşmaları konusunda istekli olmadığını söylemişti. Biden'ın bu çıkışı, İsrail lideri Netanyahu ile aralarında rehine konusunda ayrılık olduğu iddialarını kuvvetlendirdi.

Haberin Devamı
ADALET BAKANLIĞI'NA GÖNDERİLDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Eski AK Parti Milletvekili Metin Külünk ile 2 avukatın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında yapılan suç duyurusunu Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Suç duyurusunda Netanyahu'nun soykırım suçuyla Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yargılanması isteniyor.

TEL AVİV'E ROKET SALDIRISI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Hamas İsrail’in başkenti Tel Aviv’e roket saldırısı düzenledi. Gazze Şeridi’nden fırlatılan 3 rokete Demir Kubbe hava savunma sistemi karşılık verirken, başkentte siren sesleri yükseldi. Saldırıda, 1’i ağır olmak üzere toplam 3 kişi yaralandı. Sağlık görevlileri, yaralanmalara şarapnel parçalarının neden olduğunu açıkladı.

Şarapnellerin roketlerin düşmesinden mi, yoksa havada imhasından dolayı mı kaynaklandığı henüz bilinmiyor.

BM'DEN ATEŞKES ÇAĞRISI

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Guterres’in Gazze Şeridi’ndeki birçok hastanede yaşanan korkunç durumdan ve “dramatik can kayıplarından” derin rahatsızlık duyduğunu belirterek, “Genel Sekreter, insanlık adına derhal insani ateşkes çağrısında bulunuyor” dedi.

Haberin Devamı
BİR KEZ DAHA HEDEF ALDI

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'i hedef alarak, “Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olmayı hak etmiyor” dedi.

TEL AVİV'DEN KUDÜS'E YÜRÜYORLAR

Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlerin aileleri, İsrail hükümetinden esirlerin serbest bırakılması için daha fazlasını yapmasını talebiyle başkent Tel Aviv’den yaklaşık 65 kilometre mesafedeki Kudüs’teki Başbakanlık Konutu’na 5 gün sürecek yürüyüşe başladı.

 

GAZZE’YE GİREN YARDIM TIRI SAYISI BİN 135’E ULAŞTI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır’dan Gazze Şeridi’ne yardım tırlarının geçişi sürüyor. Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, dün 155 yardım tırının daha Gazze Şeridi’ne giriş yaptığı belirtilerek, tırların gıda, su ve tıbbi malzeme taşıdığı aktarıldı.

Mısır’dan Gazze Şeridi’ne 21 Ekim’den bu yana bin 135 yardım tırı giriş yaptığını belirten Filistin Kızılayı, "Maalesef İsrail’in işgalci yetkilileri şu ana kadar akaryakıt girişine izin vermedi" dedi.

İsrail'in saldırılarından önce Gazze Şeridi’ne her gün 500'den fazla yardım tırı geçiş yaparken, 21 Ekim’den bu yana bölgeye günde ortalama 47 yardım tırı giriş yaptı.


Haberin Devamı
İSRAİL CANLI YAYINDA GAZZE'Yİ VURUYOR

CNN Türk ekibinin yakına bomba düştü, alevler yükseldi. Gazze sınırında yayına olan CNN Türk Muhabiri Serdar Er ve Kameran Yasin Kamaloğlu o anları aktardı ve 'Deprem gibi hissedildi.' açıklamasını yaptı.

GAZZE'DE 3 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİ HAYATINI KAYBETTİ

7 Ekim’den bu yana Gazze’ Şeridi’nde eğitime devam edilemiyor. İsrail saldırılarının hedefi olan okullar yerle bir olurken, Filistin Merkez İstatistik Bürosu, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da 3 bin 141 öğrencinin İsrail saldırılarında öldürüldüğünü duyurdu. Ayrıca raporda öğrencilerin yanı sıra 130 öğretmen ve yöneticinin de saldırılarda can verdiği kaydedildi. 7 Ekim-11 Kasım tarihleri arasında Gazze Şeridi’nde 3 bin 117, Batı Şeria’da ise 24 öğrenci öldürüldü. Saldırılarda Gazze Şeridi’nde 4 bin 613 öğrenci ve 403 öğretmen, Batı Şeria’da ise 250 öğrenci yaralandı.

179 KİŞİ TOPLU HASTANE BAHÇESİNE GÖMÜLDÜ

Gazze kentindeki en büyük hastane olan Şifa Hastanesi’nin müdürü Mohammad Abu Salmiyah, aralarında bebeklerin de olduğu 179 kişinin hastane avlusunda açılan toplu mezara gömüldüğünü söyledi.

Sabah saatlerinde BBC’nin Gazze’deki muhabiri Rushdi Abualouf, hastanede yaklaşık 170 kişilik bir toplu mezar açıldığını aktarmıştı.

Ajansların yazdığına göre Salmiyah “Hastane yerleşkesi cesetlerle doldu ve morglarımızda da elektrik kesildi. Onları bir toplu mezara görmek zorunda kaldık” dedi.

Salmiyah hastaların elektrik kesintisi nedeniyle, hayati öneme sahip tıbbi cihazların çalışamaması sonucu öldüğünü de ekledi.

Haberin Devamı
AŞIRI SAĞCI İSRAİLLİ BAKANDAN REZALET SÖZLER

Partisi'nin lideri ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, savaşın başından bu yana yapılan en korkunç açıklamalardan birine imza attı. Gazze'nin var oluşunun İsrail tarafından artık daha fazla kabul edilemeyeceğini savunan Maliye Bakanı Smotrich, 2,3 milyon Filistinlinin sıkışıp kaldığı Gazze Şeridi'nin bağımsız bir mevcudiyetle ayakta kalamayacağını söyledi.

SKANDAL İSTEK

Gazze'deki Filistinlilerin gönüllü göç için anlaşmaya varması gerektiğini iddia eden faşist siyasetçi, Gazzelilerin başka ülkelere gitmelerini istedi.

Gazzelilerin bölgeden ayrılmasını 'doğru insani çözüm' olarak sunan Bezalel Smotrich, tüyler ürperten görüşlerini Facebook hesabından paylaştı. Smotrich, parlamento üyesi İsrailli bir siyasetçi ile Mossad'ın eski direktör yardımcısının The Wall Street Journal gazetesi tarafından yayımlanan yazısına destek için söz konusu paylaşımı yaptı.

Faşist Smotrich'in paylaşımına tepki gösteren Filistin Ulusal İnisiyatifi lideri Mustafa Barguti, İsrail Maliye Bakanı'nın dile getirdiği yorumların İsrail hükümetinin gerçek politikasını ortaya koyduğunu söyledi.


"FİLİSTİNLİLER KİM"

Geçtiğimiz Mart ayında Filistinliler için 'Siyonizme karşı savaşmak için geçtiğimiz yüzyılda icat edilmiş bir halk' sözlerini sarf etmiş, "Filistinliler diye bir şey yok çünkü Filistin halkı diye bir şey yok. Filistinliler kim?" demişti.

İNGİLTERE'DEN "İNSANİ DURAKLAMA" ÇAĞRISI

İngiltere'nin Kalkınma Bakanı Andrew Mitchell Filistinlilere yönelik yardımların ulaşması için geniş çaplı bir insani duraklamanın gerekli olduğunu belirtti. Mitchell konuyla ilgili "Birlemiş Milletler ve diğer ortaklarla bunu nasıl başarabileceğimizi tartışıyoruz" dedi.

GAZZE SAĞLIK BAKANLIĞI: İNTERNET EKSİKLİĞİ YÜZÜNDEN ÖLÜ SAYILARI GÜNCELLENEMİYOR

Gazze'deki sağlık bakanlığının sözcüsü Washington Post'a, bakanlığın internet bağlantısının olmaması sebebiyle hastanelerle bağlantının kesildiğini ve Gazze Şeridi'ndeki ölü sayısına ilişkin güncel verilerin artık yayınlayamayacağını açıkladı.


En son Pazartesi açıklanan verilere göre, 7 Ekim'den bu yana şeritte ölenlerin sayısı 11 binin üzerindeydi.

Haberin Devamı
"HASTANELERİN KUVÖZE DEĞİL YAKITA İHTİYACI VAR"

İngiltere merkezli sağlık yardım kuruluşu Medical Aid for Palestinians CEO’su Melanie Ward, Gazze kentinin en büyük hastanesi Şifa’nın kuvözlere değil yakıta ihtiyacı olduğunu söyledi. İsrail ordusu bugün sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda “İsrail’deki bir hastaneden Gazze’ye kuvöz gönderimini sağlıyoruz” demişti.

Melanie Ward “Bebeklerin ölmesinin nedeni kuvöz eksikliği değil… Onları öldüren şey, İsrail’in engellemesi nedeniyle hastanenin yakıta ulaşamaması” diye konuştu.

HOLLANDALI YETKİLİ İSRAİL'İ İFŞA ETTİ

Tel Aviv'deki Hollanda Büyükelçiliği'nden Lahey'e gönderilen gizli bir nota göre İsrail, Gazze'de kasıtlı olarak "orantısız güç" kullanıyor ve kendi kayıplarını engellemek, askeri gücünü İran'ın desteklediği vekil güçlere ( Husiler, Hizbullah) göstermek için bilerek "sivil altyapıyları" hedef alıyor. Yerel basından NRC'ye yansıyan gelişmede gizli notu Hollanda Büyükelçiliğinden bir ataşenin hazırladığı belirtiliyor.

NRC'nin haberine göre ataşe, İsrail'in, "başarılması neredeyse imkansız olan bir askeri hedef" olan Hamas'ın tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik planında kararlı olduğunu aktardı ve İsrail ordusunun intikam duygusuyla hareket ettiğini kayıtlara geçirdi.

BAKANLIK YANIT VERMEDİ

Ataşe ayrıca bildirisinde Hollanda hükümetini İsrail'in "acımasız yaklaşımının" farkında olmasına rağmen bunu kınamamakla suçladı. Hollanda Dışişleri Bakanlığı ise yazılan notun Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot'a yazılan birçok nottan biri olduğunu belirtti, ancak notun içeriği ile ilgili bir değerlendirmede bulunmadı.

Öte yandan ABD merkezli Politico da gelişmeyi manşetine taşıdı. Politico konuyla ilgili Hollandalı yetkililerden yorum talebinde bulunulduğunu ancak henüz yanıt alamadıklarıın söyledi

 

GAZZE'DE SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKME NOKTASINDA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Gazze'deki 36 hastanenin 22'sinin yakıt yetersizliği ve saldırılar nedeniyle hizmet dışı kaldığını belirtti. Derhal ateşkes çağrısında bulunan DSÖ, açık kalan 14 hastanenin tedavi ve ameliyatlar için yeterli malzemeye sahip olmadığını açıkladı.

ŞİDDETLİ YAĞIŞLAR GAZZE'DE BM ÇADIRLARINI SULAR ALTINDA BIRAKTI


Gazze'nin güneyindeki Refah'taki BM okullarında çadırlarda barınan insanlar, yağmurların şiddetli su baskınlarına yol açmasıyla yeni bir sorunla karşı karşıya.

BM sığınma evindeki bir adam ise, insanların hâlihazırda yiyecek, su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum kaldığını söyleyerek acil müdahale çağrısında bulundu.

"Çocuklarımız savaştan ölmezlerse kışın soğuğundan, açlıktan ölecekler" dedi.

ŞİFA HASTANESİ'NDE 170 CESET İÇİN TOPLU MEZAR HAZIRLIĞI 

Son bir saatte Gazze Şehri'ndeki Şifa Hastanesi'nde kalan gazeteciler, hastanenin küçük bir avlusunda yaklaşık 170 ceset için toplu mezar hazırlığında olduğunu bildirdi. 
Gazetecilerden biri, mezara 30'a yakın cesedin konulduğuna tanık olduğunu aktardı.
Hastanede bir binadan diğerine geçmenin riskli olduğunu, tesisin etrafını saran tanklar sebebiyle cesetleri gömmenin bile riskli olduğu kaydediliyor.
Tanklar, dün hastane kompleksinin üç yanını çevrelemişti ancak geceden itibaren ana kapıya kadar ilerlediler. 

REHİNE AİLELERİ TEL AVİV'DEN KUDÜS'E YÜRÜYOR



İsrail'de yakınları Hamas tarafından rehin alınan aileler, başkent Tel Aviv'den Kudüs şehrine yürüyüş başlatıyor.

Rehinelerin serbest kalacağı bir anlaşma talep eden aileler, yürüyüş için ilk adımları atmadan önce basın toplantısı düzenledi. Haaretz gazetesi, rehine yakınlarının 240 kişiyi kapsayan bir anlaşma talep ettiğini ve hiç kimsenin dışarıda bırakılmamasını istediğini yazdı.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ofisinde sona erecek yürüyüşe katılanların bir diğer isteği, hükümet yetkililerinin ailelerle görüşmesi.

Ailesinden yedi kişi rehin alınan Yuval Haran, İsrail'deki herkesi Kudüs'te sona erecek yürüyüşe katılmaya çağırdı.

Be'eeri yerleşiminden olan Haran, "Onların zamanı tükeniyor. Evde daha fazla oturamam. Bir şeyler yapmam gerekiyor" dedi.

Oğlu Ömer Gazze'de rehin tutulan Sheli Siman Tov ise, Kudüs'te savaş kabinesi ve hükümet üyelerinden cevap almak istediklerini kaydetti, 39 gün geçtiğini hatırlattı.

FRANSA SAVUNMA BAKANI ORTA DOĞU TURUNA ÇIKIYOR

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Gazze savaşının ortasında Orta Doğu ülkelerini seyahat edecek.

X hesabından açıklama yapan Fransız bakan, turun Mısır'dan başlayıp Körfez ülkeleriyle devam edeceğini ve Cuma günü İsrail'de son bulacağını duyurdu. Fransa lideri Emmanuel Macron'un talimatıyla turan çıkan Sebastien Lecornu'nun seyahatinde bir numaralı gündem Gazze'deki durum ve bölgesel güvenlik konuları olacak.

Sebastien Lecornu'nun Tel Aviv'e gitmesiyle, 2000 yılından bu yana bir Fransa Savunma Bakanı'nın İsrail'e ilk ziyareti gerçekleşmiş olacak.

İSRAİL ORDUSUNDAN İKİNCİ DOĞRULAMA



İsrail ordusu, Hamas'ın 7 Ekim baskınından bu yana elinde rehin tuttuğu asker Noa Marciano'nun kimliğini doğruladı. Bu, savaşın başladığı tarihten bu yana İsrail ordusunun 240 rehineden birinin kimliğini doğruladığı ilk olaydı.

İsrail'in açıklaması, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'nın 19 yaşındaki kadın askerin rehin alınma görüntülerini paylaşmasının ardından geldi.

Bugün öğle saatlerinde ise, İsrail ordusu yeni bir açıklama yaparak 19 yaşındaki askerin öldüğünü doğruladı.

Kassam Tugayları, Noa Marciano'nun İsrail hava saldırısında öldüğünü belirtmişti.

HİZBULLAH'TAN YENİ GÖRÜNTÜ

Lübnan'ın en güçlü askeri grubu Hizbullah'la 8 Ekim'den bu yana çatışan İsrail ordusu, bugün kuzeydeki Akra yakınlarında şüpheli bir hedefin düşürüldüğünü duyurdu. Resmi açıklamada başka bir detaya yer verilmedi.

Lübnan sınırını ziyaret eden İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, bir operasyon planı hazırladıklalarını söyledi. Sınır bölgesindeki birçok şehir ve köyü tahliye etmek zorunda kalan İsrail'in güvenliği sağlayacağını dile getiren Halevi, operasyon planlarına dair bir detay paylaşmadı.

Sınır çatışmalarında 150'den fazla Hizbullah milisi ile çok sayıda İsrail askeri öldü.

İsrail ordusuna ait bir buldozeri vurduğu görüntüyü yayınlayan Hizbullah, paylaştığı yeni kayıtta sınırdaki bir hedefe ateşlediği füzeleri gösterdi. Füzelerin gökyüzünden inmesiyle patlamanın gerçekleştiği noktanın konumu bilinmiyor.

GAZETECİLER KIL PAYI KURTULDU

Sınır hattından canlı yayın yapan bir Lübnanlı gazeteci ise, İsrail'in füze saldırısından kıl payı kurtuldu. Canlı yayına bağlanan El Cedid kanalı muhabiri Rif Akil'in etrafında, diğer yayın organlarının muhabirleri de vardı. Yayının hemen başında aniden bir patlama gerçekleşti, stüdyodaki sunucunun endişeyle 'Rif?' diye seslendiği duyuldu. Muhabirin yanıt vermesi üzerine sunucu "Görünen o ki, meslektaşlarımız canlı yayın sırasında hedef alındı" cümlesini kurdu, yaklaşık 25 saniye sonra duman bulutunun dağılmasıyla neler olduğu anlaşıldı.

İSVEÇ VE DANİMARKALILAR TAHLİYEYE HAZIRLANIYOR

İsveç ve Danimarka medyasında çıkan haberlere göre 113 kişi Gazze'den ayrılmaya hazırlanıyor. Aftonbladet gazetesine göre bu sayının 100'ünü İsveç, 13'ünü ise Danimarkalılar oluşturuyor. Gazze'den şimdiye kadar toplamda 60 İsveçli, iki Danimarkalı Mısır'a geçerek tahliye oldu.

KATİL DRONELAR GAZZE'DE

Gazze'de görev yapan İngiliz doktor Telegraph gazetesine, İsrail'in keskin nişancı droneları ile bölgede alçak uçuş gerçekleştirdiği ve insanları hedef aldığını söyledi.

KATAR'DAN GAZZE İÇİN İKİ UÇAK HAVALANDI

Katar Dışişleri Bakanlığı, iki yardım uçağının Gazze'ye destek olmak için Mısır'a doğru yola çıktığını bildirdi. Katar'ın yardım uçaklarında sahra hastaneleri için tıbbi araç ve gereçler bulunuyor.

BIDEN: ŞİFA HASTANESİ KORUNMALI



Gazze Şeridi'nin en büyük hastanesi Şifa'nın çevresinde patlamalar var. Bir görgü tanığı, gece boyunca silah sesleri duyduklarını ve İsrail tanklarının her yönden hastaneyi kuşattığını aktardı.

Hastanedeki hiç kimsenin dışarı çıkamadığını belirten görgü tanığı, hastane kompleksindeki bir binadan diğerine gitmenin bile büyük bir risk olduğunu da ekledi.

Gazze şehrindeki Şifa Hastanesi, günlerdir İsrail tarafından bombalanıyor. İsrail ordusu, hiçbir kanıt sunmadan Hamas'ın ana karargahının hastane altında olduğunu ileri sürüyor.

Yakıt kalmayan hastanede elektrik, su ve yeterli ilaç yok. Yeni doğan bebekler ve diğer hastalar yaşamını yitirdi, doktorlar can kaybının artacağı uyarısını yapıyor.

İsrail'e destek veren ABD'den Şifa Hastanesi için bir açıklama var. Başkan Joe Biden, "Şifa Hastanesi korunmalı" dedi, İsrail'e çağrıda bulundu.

İsraillilerle temas halinde olduklarını aktaran Biden, 'hastane konusunda daha az müdahaleci eylem' olacağına dair 'umut ve beklentisinin' olduğunu söyledi.

İKİ İSRAİL ASKERİ DAHA ÖLDÜ, TOPLAM SAYI 46 OLDU



İsrail ordusu, Gazze'deki kara işgaline katılan askerlerden ikisinin daha öldüğünü açıkladı. Son kayıplarla birlikte Gazze'de ölen İsrail askeri sayısı 46'ya yükseldi.

İsrail ordusunun verdiği bilgiye göre, 21 yaşındaki Roee Marom ve 27 yaşındaki Raz Abulafia Pazartesi akşamı gerçekleşen çatışmalarda öldü.

Gazze'nin kuzeyindeki çatışmada ağır şekilde yaralanan askerler olduğu da açıklamaya eklendi.

EL HALİL'DE GENÇ FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Filistin resmi haber ajansı Wafa, Batı Şeria'nın el Halil bölgesinde, 20 yaşındaki Muhammet Abdulmecit el Halayqa'nın Beit Ainun kasabası yakınlarında işgalci İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldüğünü açıkladı.

Gencin vurulması sonrası, işgalci İsrail güçleri sağlık çalışanlarının müdahalede bulunmasına da engel oldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'ŞİFA HASTANESİ'NDE KÖPEKLER CESET YEMEYE BAŞLADI'



Gazze'nin kuzeyinde bulunan Şifa Hastanesi, günlerdir İsrail ordusu tarafından hedef alınıyor. İsrail'in hiçbir kanıt sunmadan Hamas'ın ana karargahının hastanenin altında olduğunu ileri sürmesiyle, çatışmalar Şifa Hastanesi'nde yoğunlaştı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze'nin en büyük hastanesi Şifa'yı, 'neredeyse mezarlık' olarak tanımladı. DSÖ sözcüsü Christian Lindmeier, yaklaşık 600 kişinin hastanede kaldığını, diğerlerinin ise koridorlarda saklandığını söyledi.

"Hastane çevresinde bakımları yapılamayan, hatta gömülemeyen, herhangi bir morga götürülemeyen cesetler var" diyen Lindemeier, mevcut tabloyu "Neredeyse bir mezarlık gibi" cümlesiyle tanımladı.

Hastanedeki doktorlar ayrıca hastanede cesetlerin biriktiğinden ve çürüdüğünden de söz ediyor. Hastanenin yöneticisi Dr. Muhammed Ebu Silmiyye, İsrailli yetkililerin çürüyen cesetlerin gömülmek üzere hastaneden ayrılmasına hâlâ izin vermemesi sonucu köpeklerin hastane alanına girip cesetleri yemeye başladığını söyledi.

Elektrik kesintileri sebebiyle kuvözdeki onlarca prematüre bebeğin akıbeti konusunda da ciddi endişeler var. Dr. Sılmiyye, bu bebeklerden yedisinin oksijen eksikliğinden dolayı öldüğünü söyledi.

ABD'DE YAHUDİ GRUP FEDERAL BİNAYI BASTI, ATEŞKES TALEP ETTİ



Barış İçin Yahudi Sesi (JVP) grubu üyesi 700'den fazla gösterici, Gazze'de ateşkes talebiyle California'daki Oakland federal binasını ele geçirdi.

Protestonun video görüntüleri ve fotoğrafları, binanın lobisinde yüzlerce protestocunun bulunduğunu, birçoğunun üzerinde büyük beyaz harflerle, 'Yahudiler şimdi ateşkes diyor' yazan siyah tişörtler giydiğini gösteriyordu.

JVP'nin Körfez Bölgesi şubesi sosyal medyada "Ayrılmıyoruz, bu kan dökülmesinin durdurulmasını talep ediyoruz, Yahudi acılarının soykırımı gerçekleştirmek için kullanıldığını görmeyeceğiz" dedi.

Grubun başka bir gönderisinde Biden'ın sosyal medya hesabı şu mesajla etiketlendi: "Ne kadar dayanabilirsin?"

TULKERİM'DE DRONE SALDIRISI

Gazze'deki savaşın başlamasıyla işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da baskınlarını artıran İsrail ordusu, Tulkerim mülteci kampına insansız hava aracıyla saldırdı.

En az beş Filistinlinin yaşamını yitirdiği drone saldırısının gerçekleştiği Tulkerim'e çok sayıda İsrail zırhlı aracı da geldi.

Al Jazeera, gece boyu patlama seslerinin duyulduğu mülteci kampında İsrail'in ayrıca buldozerler gönderdiğini ekledi.

Olay yerine ulaşan ambulanslar çok sayıda yaralıyı hastanelere taşırken, yaralıların bazılarının durumu ağır.

İsrail ordusu Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana gerçekleştirdiği baskınlarda 150'den fazla Filistinliyi öldürdü.

İSRAİL TANKLARINA TEK ATIŞ

Ekim ayının sonlarında Gazze'yi karadan işgale girişen İsrail ordusunun verdiği kayıplar artıyor. Onlarca İsrail askeri Gazze'deki çatışmalarda öldü, yanı sıra Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları vurulan tanklar ve diğer araçlara dair yeni görüntüler paylaştı.

Kassam Tugayları'nın yayınladığı kayıtlarda şehir savaşında vurulan tanklar ve zırhlı araçlar var.

İsrail ordusunun günlerdir bombardımana tuttuğu ve kuşattığı Gazze'nin en büyük hastanesi Şifa'nın çevresinde çekilen bir fotoğraf ise, oldukça çarpıcı. Hastanenin etrafındaki çatışmalarda enkaza dönen Merkava tankları, Namer zırhlı araçları Gazze şehrindeki bir sokakta bir arada.

Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah ise, 8 Ekim'den bu yana çatıştığı İsrail ordusuna ait bir buldozeri vurduğu görüntüyü yayınladı.

HAMAS: 70 REHİNEYİ SERBEST BIRAKMAYA HAZIRIZ

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, Pazartesi günü Katarlı arabuluculara; beş günlük ateşkes karşılığında 70 kadar kadın ve çocuk rehineyi serbest bırakmaya hazır olduklarını aktardı.

BREZİLYA LİDERİ LULA İSRAİL'İ KINADI



Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, mahsur kaldıkları Gazze Şeridi'nden çıkmayı başaran Brezilyalıları havalimanında karşıladı.

Uçak inerken tahliye edilenleri pistte selamlayan Lula, İsrail'in 'vahşetini ve şiddetini' kınadı.

Sosyal medya hesabında "78 yaşındayken çok fazla vahşet ve şiddet gördüm" diye yazan Brezilya lideri, şöyle devam etti:

"Fakat masum insanlara karşı bu kadar insanlık dışı bir şiddet görmemiştim. İsrail'in tepkisi masum çocuklara ve kadınlara karşı da öldürücüdür. Okul, hastane gibi büyük emeklerle inşa edilen her şey yok oldu. Brezilya hükümeti, ateşkes için diğer başkanlardan hümanist davranışlar talep ederek barış için mücadeleye devam edecek."

HAN YUNUS'TA İKİ BİNA VURULDU

İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin güneyindeki en büyük şehir Han Yunus'ta sivillerin yaşadığı iki binayı doğrudan hedef aldı.

Al Jazeera, binaların enkaza döndüğü saldırıda en az altı Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda insanın da yaralandığını bildiriyor.

İlerleyen saatlerde can kaybının 13'e çıktığı açıklandı.

GAZZE'DEKİ TÜM HASTANELER 48 SAAT İÇİNDE KAPANABİLİR

Filistinli yetkililer, Gazze'de yakıt sıkıntısı sebebiyle tüm hastanelerin 48 saat içinde kapanabileceğini aktardı.

Gazze Sağlık Bakanlığı sözcüsü Dr. Eşref el Kudra, özellikle Gazze'nin kuzey kesiminde sağlık hizmetlerinin halihazırda hizmet dışı olduğunu ekledi.

Gazze'deki en büyük iki tıbbi tesis olan Şifa ve Kudüs hastaneleri, tıbbi ekipmanı çalışır durumda tutacak yakıt eksikliği sebebiyle Pazartesi günü faaliyetlerini durdurdu.

FİLİPİNLER'DE GERİLİMLİ GÖSTERİ

Filistin'i destekleyen pankartlar taşıyan en az 100 genç Filipinli protestocu, başkent Manila'da ABD büyükelçiliğine doğru ilerlerken polisle çatıştı.

Filipinli göstericiler, özellikle ABD'nin Gazze'deki işgal için İsrail'e silah sağlamasına öfkeliydi.

Manila merkezli radyo istasyonu DZBB tarafından X'te yayınlanan bir videoda, polisin protestocuları ittiği, bazılarının ise yere düştüğü görüldü.

Yürüyüşçüler sonunda ABD Büyükelçiliği'nin önündeki sokağa ulaşarak caddenin bir kısmını kapattı ve bölgede yoğun trafiğe sebep oldu.

timeline

Canlı Anlatım Özeti