Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Kudüs Tugayları, İsrail tankını avladı! Nefes kesen görüntüler

Gazze'deki savaşta son dakika... Kudüs Tugayları, İsrail tankını avladı! Nefes kesen görüntüler

29.01.2024 - 14:19 | Son Güncellenme:

Savaş ilk kez yeni bir ülkeye sıçradı, sırlarla dolu Amerikan üssünün vurulmasından 36 saat sonra Suriye'nin başkentinde patlama sesleri duyuldu. Saldırının gerçekleştiği mahalle, özellikle dikkat çekici. Kudüs Tugayları ise İsrail ordusunu RPG ile vurdukları görüntüleri yayınladı.

İsrail'in Gazze'yi işgal ettiği savaşta 116'inci gün, Orta Doğu'da bir eşik aşıldı. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

KATAR TASLAĞI DOĞRULADI

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, Fransa’nın başkenti Paris’te dün İsrail, ABD, Katar ve Mısır arasında yapılan toplantıda İsrail-Filistin arasındaki yeni bir esir takası anlaşması için hazırlanan taslak hakkında açıklamalarda bulundu. Al Thani, ABD'nin başkenti Washington DC'deki Atlantik Konseyi'nde yaptığı açıklamada, anlaşmaya dair taslağın Hamas’a iletileceğini doğrulayarak, toplantıda "iyi bir ilerleme" kaydedildiğini ve tarafların "bu öneriyi Hamas'a iletmeyi ve onları sürece olumlu ve yapıcı bir şekilde katılacakları bir pozisyona getirmeyi umduklarını" söyledi. Görüşmeler öncesinde Hamas'ın "kalıcı bir ateşkes" için "açık bir talebi" olduğunu aktaran Al Thani, görüşmelerin şu anki aşamasının "gelecekte" kalıcı bir ateşkese yol açabileceğini belirterek, "Herkesi bir araya getirecek makul bir zemin bulmak için her şeyi bir araya getirmeye çalıştık" dedi.

İZLANDA VE FİNLANDİYA'DAN EUROVISION ADIMI

İsrail basınında yer alan haberlerde, İzlanda ve Finlandiya’nın İsrail'in katılması halinde Eurovision'u boykot etmeyi değerlendirdiği belirtildi. İzlanda ve Finlandiya’nın Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU) mayıs ayında İsveç’te düzenlenecek olan yarışmaya İsrail’in katılımına izin vermesi nedeniyle boykot kararını değerlendirdiği aktarıldı.

İzlanda, Finlandiya, Hollanda ve Norveç, 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rusya'nın yarışmaya katılmasına izin verilmesi halinde yarışmayı boykot etmekle tehdit etmiş ve Rusya son iki yıldır üst üste yarışmaya katılmamıştı.

İSRAİL ANLAŞMAYI KABUL MU ETTİ?

İsrail’in dün Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen toplantıda yeni bir esir takası anlaşması için sunulan taslağı kabul ettiği öne sürülerek, taslağın bugün Hamas tarafına sunulmasının beklendiği iddia edildi.

Haberin Devamı
AMELİYATLAR DURDU

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları geçtiğimiz sene 7 Ekim’den bu yana devam ederken, hastanelerde tıbbi malzeme sıkıntısı her geçen gün giderek arttı. Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki El Amal Hastanesi'nde cerrahi bölümde oksijen kaynaklarının tükenmesi nedeniyle ameliyatların durduğu bildirildi. Açıklamada, “İsrail, hastanenin çevresinde devam eden bombardıman ve çatışmaların ortasında, art arda sekizinci günde hastaneyi hedef almaya ve kuşatmaya devam ediyor” denildi.

“İSRAİL İŞGAL GÜÇLERİ EL AMAL HASTANESİ YAKININDA HAREKET EDEN HERKESİ HEDEF ALIYOR”

Ekiplerin devam eden çatışmalar nedeniyle ölü ve yaralılara ulaşamadığı aktarılan açıklamada, “İsrail işgal güçleri, El Amal Hastanesi yakınında hareket eden herkesi hedef alıyor” ifadeleri kullanıldı.

İSRAİL ORDUSUNA SALDIRI! NEFES KESEN VİDEO

İslami Cihad Hareketi'nin askeri kanadı Kudüs Tugayları, Gazze'nin kuzeybatısında İsrail ordusuna saldırı gerçekleştirdiği görüntüleri yayınladı. Saldırıda ağır havan topları ve Bedir 1 füzeleri kullanıldı. Görüntülerde ayrıca savaşçıların İsrail tankları RPG ile vurduğu da kameraya yansıdı.

Lübnan basını ise söz konusu görüntülerin Cibaliye Mülteci Kampı'nın hemen doğusunda gerçekleştiğini yazdı.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 26 BİN 600'Ü GEÇTİ

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail güçleri tarafından son 24 saatte düzenlenen saldırılarda 215 kişinin hayatını kaybettiği, 300 Filistinlinin de yaralandığı duyuruldu. Açıklamada ayrıca, saldırılarının başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 26 bin 637’ye, yaralı sayısının ise 65 bin 387’ye yükseldiği aktarıldı. Yaklaşık 700 bin bulaşıcı ve cilt hastalığı ile soğuk algınlığı, ishal ve hepatit vakasının gözlemlendiği vurgulanan açıklamada, Refah'ta yerinden edilenlerin bulunduğu bölgelerde 47 sağlık noktası açıldığı belirtildi.

Haberin Devamı
İNGİLİZLER: GERİLİMİ DÜŞÜRÜN

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Orta Doğu'daki gerginliklerle ilgili endişelerini dile getirdi ve Ürdün'ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırı yakınında üç ABD askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından İran'ı gerilimi düşürmeye çağırdı.

ABD DRONE SALDIRISINA YANIT VERMEYE HAZIRLANIYOR

ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, İran destekli militanların saldırısına Joe Biden'ın cevap vereceğini bildirdi ve "İran ile savaşmak istemiyoruz. Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir çatışma aramıyoruz" dedi.

YARDIMLAR TEK TEK KESİLİYOR

Avusturya ve Japonya, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanlarının 7 Ekim olaylarına karıştığı iddiası üzerine UNRWA'ya finansal yardımları durdurduklarını açıklayan ülkelere katıldı.

Haberin Devamı
İRAN: ÇİN'DEN HERHANGİ BİR BASKI YOK

Tahran yönetimi, Çin'in kendilerine Yemen'in batısını kontrol eden Husileri kontrol etmesi için baskı yaptığı yönündeki haberleri reddetti.

İran Dışişleri Bakanlığı, Husilerin ateşlediği füzelerin Çin gemilerini etkilemesiyle birlikte yayımlanan söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığını savundu.

ŞAM'A SALDIRI!



Suriye'nin başkenti Şam'da bugün bir hava saldırısı gerçekleşti, olağan şüpheli her zamanki gibi İsrail.

Yerel medyaya yansıyan haberlere göre, Şam çevresinde konuşlu hava savunma sistemleri aktif hale geldi ancak füze hedefini vurdu.

Saldırının gerçekleştiği yer, Şam'ın güneyindeki Seyyide Zeynep mahallesi.

Söz konusu mahalleyi, henüz birkaç hafta önceki bir saldırıyla hatırlıyoruz. İsrail jetleri, 2022'nin son günlerinde İran'ın Suriye'deki operasyonlarını yürüten general Rıza Musevi'yi Seyyide Zeynep mahallesindeki evinde füzeyle öldürdü.

Musevi'nin öldürülmesi, Kasım Süleymani'den sonra Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyonları ayağı Kudüs Gücü'nün aldığı en ağır darbeydi.

İsrail, günler önce ise yine Şam'da toplantı halinde olan Kudüs Gücü'nün istihbarat yöneticilerini vurdu.

İlk bilgilere göre, saldırı sonucu aralarında İran yanlısı milislerin de bulunduğu 7 kişi öldü.

İran medyası, saldırının İran danışmanlık merkezini hedef aldığını bildirdi.

HİNT SAVAŞ GEMİSİ, İRAN TEKNESİNİ SOMALİ AÇIKLARINDA KORSANLARDAN KURTARDI

Hindistan donanması, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Somali açıklarında korsanların eline geçen bir İran balıkçı teknesini kurtardığını duyurdu.

Hint donanması operasyon sırasında korsanların balıkçı teknesinde olduğunu ve mürettebatın da rehin alındığını aktardı.

Kaçırılan İman adlı İran bayraklı teknenin neden Somali açıklarında olduğu bilinmiyor.

Hindistan donanması, teknedeki 17 mürettebatın tamamının serbest kaldığı bilgisini verdi.

Haberin Devamı
"HEPSİ PUTİN'İN BİR MESAJI"

ABD'nin Başkan Biden ve yardımcısından sonra gelen ismi Nancy Pelosi, Orta Doğu'ya yayılan İsrail-Hamas savaşıyla ilgili çarpıcı ifadeler kullandı. CNN International sunucusunun bile yüzünün değiştiği açıklamaların başrolünde ise Rus lider Putin vardı.

İSRAİL'E AİT SİHA DÜŞTÜ, İLK GÖRÜNTÜ



İsrail işgal ordusuna ait bir silahlı insansız hava aracının Gedera şehir merkezi yakınlarına düştüğü açıklandı.

İsrail ordusu, gece yarısı düşen drone'un teknik bir arıza nedeniyle çakıldığını duyurdu.

SİHA enkazı askerler tarafından toplanırken, ordu herhangi hassas bir bilginin sızdığına dair bir endişenin olmadığını kaydetti.

İsrail medyası, Şifela bölgesinde düşen drone'nun yol açtığı yangını gösteren fotoğraf ve video kayıtları yayınladı.

İRAN'DAN ABD'YE UYARI

Ürdün'deki ABD üssünü vuran drone saldırısında üç askerin ölmesiyle, gözler bir kez daha İran'a çevrildi.

ABD'nin misilleme sözü vermesi ve İran'ı suçlamasını değerlendiren Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kenani, Washington yönetiminin mesnetsiz suçlamalarda bulunduğunu söyledi. Sözcü Kenani'ye göre, Ürdün'deki saldırı ABD'yi bölgede bir kez daha yeni bir çatışmaya sürüklemek isteyenlerin komplosu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ayrıca, Tahran yönetimi tarafından Direniş Ekseni olarak tanımlanan İran destekli milis gruplarının Tahran'dan emir almadığını da savundu.

Haberin Devamı
SAVAŞTA BİR İLK, RUKBAN'DA VURULAN AMERİKAN ASKERLERİ ÖLDÜ


Gazze'deki savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden itibaren koşulsuz şekilde İsrail'i destekleyen ABD'nin Irak ve Suriye'deki askeri üsleri, 150'den fazla saldırıya uğradı. İran destekli grupların aralıksız şekilde roket yağmuruna tuttuğu Amerikan üslerinde 85 askerin yaralandığı bilgisi, geçtiğimiz hafta ABD medyasına yansıdı.

ABD ordusu hem Suriye hem de Irak'taki İran yanlısı milisleri savaş uçaklarıyla bombardamına tutarak misillemede bulundu. Irak ve Suriye'deki saldırı dizisi savaşın tüm Orta Doğu'ya yayılması korkularını körüklerken, devreye iki ülkeyle de sınırı bulunan Ürdün girdi.

ABD'nin Orta Doğu'daki en önemli müttefikleri arasında başı çeken Ürdün'e ait savaş uçakları, İran bağlantılı uyuşturucu kaçakçılarına ait depolar ve sığınakları Ocak ayının ilk haftasında vurdu.

Aralık 2023'ten bu yana Suriye sınırındaki kaçakçılarla çatışmaları yoğunlaştırdığı görülürken, Amman yönetimi İran destekli milislerle bağlantılı casusların sınırdan silah ve patlayıcı soktuğunu savunuyordu.

28 Ocak Pazar akşamı ise, ABD Başkanı Joe Biden bütün Orta Doğu'yu çalkalayan açıklamayı yaptı. Ürdün'deki bir ABD üssüne düzenlenen silahlı insansız hava aracı saldırısında üç Amerikan askerinin öldüğünü duyuran Biden, misillemede bulunacaklarını söyledi. Kamikaze drone'un vurduğu üste 34 ABD askeri de yaralandı. Yaralı askerlerden sekizi, tedavileri için üs bölgesinden tahliye edildi.

Kamikaze SİHA saldırısının gerçekleştiği adres, Suriye-Ürdün-Irak üçgenindeki Rukban'da yer alan Tower 22 üssü. Rukban, Suriye sınırının dibinde ve kuş uçuşu mesafe yalnızca 1 kilometre. Hemen karşısında ise ABD'nin Suriye'deki en önemli üslerinden biri, El Tanf var.

ABD'nin Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), saldırının Cumartesi akşamı gerçekleştiğini duyurdu, ölen ve yaralanan askerlerin isimlerini henüz açıklamadı.

HAKKINDA ÇOK AZ ŞEY BİLİNEN GİZEMLİ ÜS

Konumu oldukça kritik bir noktada olan Tower 22 askeri üssüne dair, çok az şey biliniyor. Irak ve Suriye sınırlarının birleştiği üçgende yer alan üssün konumu, stratejik olarak fazlasıyla önemli.

Tower 22'de kaç ABD askerinin bulunduğu bilinmiyor. Ayrıca üste hangi silahların yer aldığı, konuşlandırılan hava savunma sistemleri de yine bir sır.

ABD lideri Biden, 7 Ekim'de başlayan savaşta ilk kez Amerikan askerlerinin ölümüne yol açan saldırının 'İran destekli radikal militan gruplar' tarafından yapıldığını söyledi. Joe Biden, "Bu saldırıyla ilgili gerçek bilgileri hala topluyor olsak da, Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren İran destekli radikal militan gruplar tarafından gerçekleştirildiğini biliyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"Hiç kuşkusuz, bizim seçeceğimiz bir zamanda ve şekilde tüm sorumlulardan hesap soracağız.”

İRAN REDDETTİ

İran tarafından yapılan ilk açıklamalar, Tahran yönetiminin Amerikan askerlerinin öldüğü saldırıyla bağlantılarını reddettiğini gösteriyor.

Resmi haber ajansı IRNA, İran'ın Washington'dan gelen suçlamaları kabul etmediğini ve saldırıyı düzenleyen milislere destek vermediğini duyurdu.


ÜSTLENEN GRUP BELLİ OLDU

Washington Post gazetesi saldırıyı Ketaib Hizbullah, Nucaba ve İran destekli diğer milisleri çatısı altında bulunduran Irak İslami Direniş grubunun üstlendiğini yazdı. Gazeteye konuşan grubun yetkilisi olduğunu söyleyen kişi, "Amerika’nın İsrail’e desteği devam ettiği sürece Amerika’nın karşılık verme tehditlerinin umurlarında olmadığı” açıklamasını yaptı.

'TAHRAN'I VURALIM'

Ürdün'deki saldırının ardından savaş istemediğini söyleyen çok sayıda ABD'li senatörün doğrudan İran'a misillemede bulunulmasını istediği görüldü.

Teksas senatörü John Cornyn, X hesabından 'Tahran'ı hedef alın' mesajını paylaştı. Ardından bir düzeltme yapıp, Devrim Muhafızları ordusunu kastettiğini belirtti.

Güney Carolina temsilcisi Lindsey Graham da Başkan Biden'a İran'ın içerisindeki önemli hedefleri vurma çağrısı yaptı.

Arkansas senatörü Tom Cotton ise, yalnızca İran'da değil tüm Orta Doğu'da İran'ın 'terörist' güçlerine karşı yıkıcı bir misilleme görmek istediğini söyledi.

Mississippi'den Roger Wicker ise, doğrudan İran'a ve liderlerine karşı bir saldırı çağrısında bulundu.

Iowa'dan Chuck Grassley de X hesabından "Başkan Biden nihayet İran'a karşı kararlı bir şekilde harekete geçecek mi?" diye sordu.

'ŞİMDİ SORU, NE ZAMAN VE NE KADAR GÜÇLÜ BİR YANIT VERECEK?'

Washington'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Rosiland Jordan ise, 'Şu anda soru, ABD ne zaman ve ne kadar güçlü bir karşılık verecek?' diyor. Amerikan misillemesinin yeri ve zamanının yanı sıra şiddettinin de önemli olduğunu belirten Al Jazeera muhabiri, konunun yalnızca askeri ya da ulusal güvenlik kaygıları olmadığını, yanı sıra siyasi dinamiklerin de bulunduğunu hatırlattı.

USA Today gazetesine konuşan terörle mücadele ve istihbarat eski yetkilisi Cavid Ali ise, son saldırının muhtemel yansımaları olacağını, bölgede durumun büyük ölçüde ısınacağını söyledi. Ali, bölgedeki Amerikan askeri personele yönelik bugüne dek en büyük saldırının yapılmasıyla önemli bir eşiğin aşıldığını söyledi.

 

DÜNYADA İLK HABER

Amerikan askerlerinin öldürüldüğü saldırı, dünya medyasının manşetlerinde ilk haber. CNN International, 'Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana Orta Doğu'da ilk Amerikan askerleri öldürüldü' manşetiyle okurlarının karşısına çıkarken, The Washington Post 'Biden, ABD askerlerinin İran vekil güçlerinin suçlandığı saldırıda ölümünün ardından karşılık vermeyi taahhüt ediyor' dedi.

İngiliz The Times 'Ürdün'deki drone saldırısında üç ABD askeri öldürüldü' başlığını tercih ederken, The Telegraph 'Biden Amerikan askerlerinin drone saldırısında ölmesi için İran'ı suçluyor' başlığını attı.

HİZBULLAH İSRAİL'E TANKSAVAR FÜZELERİ ATEŞLEDİ

Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah, İsrail'in kuzeyindeki askeri üslere iki tanksavar füzesi fırlattığını duyurdu.

8 Ekim'den bu yana çoğunluklukla sınır hattında devam eden çatışma, Pazartesi günü yeniden başladı. İsrail ordusu, Hizbullah'ın tanksavar füzelerine güney Lübnan'a doğru top atışlarıyla yanıt verdi.

SÖZÜN BİTTİĞİ YER, UTANÇ VERİCİ KONFERANS!



Kudüs'ün batısında Pazar akşamı gerçekleşen bir konferansta, İsrail kabinesindeki 12 bakan Gazze'nin yeniden işgali ve Gazze Şeridi sakinlerinin bölgeden ayrılması çağrısı yaptı. İsrail medyasında manşetlere taşınan 'Gazze'ye Geri Dönüş Konferansı'na, 15 koalisyon milletvekili de katıldı.

Fanatik Yahudilerin akın ettiği ve dansların edildiği skandal toplantının yıldızı, beklendiği gibi İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'di. Bir kez daha Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin 'gönüllü' şekilde sürülmesini öneren Ben-Gvir, fanatik takipçileriyle birlikte dans ederken görüldü.

Konferansta 365 kilometrekarelik Gazze Şeridi'nde altısı yeni 21 yasa dışı İsrail yerleşiminin kurulmasına dair ana hatlar belirlendi.

Toplantıda açılan pankartlardan birinde, 'Yalnızca bir nakil barışı getirecek' yazıyordu. Nakille kastedilen, Filistinlilerin Gazze'den gönderilmesi.

Times of Israel, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud'dan bakanların da Filistinlilerin Gazze'den sürgüne gönderilmesine destek veriyor gibi göründüğü yorumunu yaptı.

Skandal toplantıya Filistin tarafından ilk tepkiler gelmeye başladı. Batı Şeria'daki siyasi parti Filistin Ulusal Girişimi'nden Dr. Mustafa Barguti, Kudüs'ün batısında düzenlenen konferansın İsrail hükümetinin doğasını gösterdiğini söyledi.

Al Jazeera'ya konuşan Barguti, "İsrail parlamentosu Knesset'in 16 milletvekili konferansa katıldı, bu bir şaka değil. Bunlar, İsrail'de politikayı belirleyen insanlar. Ve Gazze'de etnik temizlik çağrısı yapıyorlar" dedi.

İSRAİL ABD BASKISINA BOYUN EĞDİ, GAZZE'NİN KUZEYİNİ BM ZİYARETİNE AÇTI

Yediot Ahronot gazetesi, İsrail üzerindeki ABD baskısının sonuç verdiğini ve Birleşmiş Milletler heyetinin Gazze Şeridi'nin kuzeyine gitmesine izin çıktığını duyurdu.

Habere göre, Birleşmiş Milletler yetkililerinin artık birçok şehri ve mahallesi haritadan silinen Gazze'nin kuzeyini ne zaman ziyaret edeceği henüz belirlenmiş değil.

BM heyeti, bölgenin kuzeyindeki durumu inceleyecek ve muhtemel bir toplu geri dönüşte Gazze sakinlerinin ihtiyaçlarını planlayacak.

Yediot Ahronot, geçen hafta verilen söz konusu iznin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın ziyaretinde varılan anlaşmanın sonucu olduğunu yazdı.