Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Netanyahu'dan 'yeni saldırı' açıklaması! Ateşkes umutları sona erdi

Gazze'deki savaşta son dakika... Netanyahu'dan 'yeni saldırı' açıklaması! Ateşkes umutları sona erdi

07.02.2024 - 14:47 | Son Güncellenme:

ABD, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda günlerdir müzakere edilen teklife Hamas karşı bir öneriyle yanıt verdi. Ancak Netanyahu'dan yeni gelen açıklama yeni bir saldırının mesajını taşıyor. İşte detaylar...

İsrail'in Gazze'yi yerle bir ettiği işgal, Orta Doğu'ya çok cepheli çatışma olarak yansıdı. Bölgedeki tüm gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

HAMAS'IN AÇIKLAMASINA BLINKEN'DAN DEĞERLENDİRME

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas'ın ateşkes ve esir takası önerisi ile ilgili olarak, “Hamas'ın yanıtında başarı şansı bulunmayan bazı talepler olsa da, İsrail'le anlaşmaya varılması için bir alan açtığını düşünüyoruz” dedi.

HAMAS'TAN GARANTÖRLÜK TALEBİ

Hamas ateşkes anlaşmasında Türkiye, Katar, Mısır, BM ve Rusya'nın garantör ülkeler olmasını istediğini açıkladı.

NETANYAHU SALDIRI İÇİN ORDUYA EMİR VERDİ

Hamas'ın ateşkes önerisine karşı çıkan Netanyahu, Gazze'de yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah bölgesine saldırı hazırlığı için orduya emir verdiklerini açıkladı.Netanyahu, Gazze'ye yönelik saldırılarının birkaç ay içinde sonuç vereceğini savunarak hedeflerinden dönmeyeceklerini söyledi

Haberin Devamı
BLINKEN FİLİSTİN'DE

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında İsrail’in ardından Filistin’in Batı Şeria bölgesine geldi. Bakan Blinken, Ramallah’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi. Blinken, daha önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşmüştü.

BLINKEN, HERZOG İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’deki temasları kapsamında İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir araya geldi. Herzog yaptığı açıklamada, esirlerin bir an önce serbest bırakılması için dua ettiklerini belirterek, "Onları mümkün olan en kısa sürede yeniden görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarda İsrail'in uluslararası insancıl hukuka uyduğunu iddia eden Herzog, "Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda bunu açıkça ifade ettik” dedi.

HAN YUNUS'TA BULUNAN TÜNELLER İMHA EDİLDİ

İsrail ordusu Han Yunus'un altında bulunan ve içinde geçtiğimiz gün veya haftalarda rehinelerin tutulduğunu belirttiği tüneli imha ettiğini açıkladı. Yetkililer ayrıca bu tünelin son günlerde keşfedilen en stratejik noktalardan biri olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı
GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 123 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 169 kişinin ise yaralandığı duyuruldu. Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 27 bin 708’e, yaralananların sayısının ise 67 bin 147’ye yükseldiği aktarıldı. İsrail ordusunun, ambulansların ve sivil savunma ekiplerinin yaralılara ve enkaz altında kalan Filistinlilere ulaşmasını engellediği belirtildi.

BLINKEN NETANYAHU İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştü. Blinken, bölgedeki ateşkesi sağlamak için 5. kez Orta Doğu turu düzenliyor.

BLINKEN ATEŞKES İÇİN İSRAİL'DE

Salı günü Mısır ve Katar'da Hamas ile İsrail arasındaki arabuluculuk görüşmelerinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'e geldi. Blinken, Filistin kanadının önerdiği ateşkes çerçevesinde İsrailli yetkililerle görüşecek.

Haberin Devamı
NEW YORK TIMES SKANDAL VİDEOLARIN İZİNİ SÜRDÜ: 'KAÇ MAHALLEYİ SİLDİĞİMİ SAYMAYI BIRAKTIM'

İşgale dair nadir ve gayr-ı resmi bir pencere sunan görüntüler sosyal medyanın savaşı nasıl değiştirdiğini bir kez daha kanıtladı, Amerikan gazetesi İsrail birliklerinin kaydettiği 50'den fazla videoyu analiz etti.

İSRAİLLİLERDEN MESCİD-İ AKSA'YA BASKIN

Onlarca İsrailli, işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan kutsal mabed Mescid-i Aksa'ya girdi.

Görgü tanıkları, İsraillilerin caminin avlusunda provokatif turlar ve ayinler düzenlediğini aktarıyor.

İslam'ın en kutsal üçüncü mabedi olan Mescid-i Aksa'ya Yahudilerin girmesi yasak.

İsrail işgal güçleri geçen hafta Müslümanların Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılmalarını engellemişti.

İRAN: SİLAH GÖNDERİP EĞİTTİK

İran'ın Birleşmiş Milletler temsilcisi Amir Sayid İravani, NBC'ye verdiği röportajda Filistinli gruplara silah gönderip eğittiklerini söyledi.

Tahran yönetiminin Orta Doğu'daki vekil güçlerine verdiği destek sorulan İravani, "Filistin örneğinde silah gönderiyoruz, onları eğitiyoruz ve onlara güç veriyoruz" dedi, bölgenin geri kalanıyla biraz işbirliği, koordinasyon ve finansmana sahip olduklarını söyledi.

İranlı diplomat, Gazze Şeridi'nde muhtemel bir kalıcı ateşkese destek verdiklerini belirtip İsrail işgal ordusunun Filistin topraklarından çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Yemen'deki Husilere gelişmiş silahlar tedarik etmediklerini kaydeden İravani, ABD'nin yönelttiği suçlamaları reddetti.

Haberin Devamı
HAMAS ÖNERDİ: 145 GÜNLÜK ÜÇ AŞAMALI ATEŞKES VE REHİNE TAKASI ANLAŞMASI


İşgal altındaki Doğu Kudüs'ten bildiren Al Jazeera muhabiri Rory Challands, haftalardır devam eden rehine takası ve ateşkes görüşmelerinde gelinen noktayı anlaşmazlıkların sürmesine rağmen tarafların yüksek ihtimalle masaya döneceğini söyleyerek özetledi.

Arabulucu ülkelerden Katar'ın bir anlaşmaya ulaşılabileceğinden şüphe duymadığını ancak başka bir yere gidilirse olumlu havanın dağılmaya başladığını aktaran Challands, Amerikalıların daha az olumlu göründüğünü vurguladı.

Al Jazeera muhabirine göre, altıncı kez Orta Doğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bir anlaşmanın mümkün ve gerekli olduğunu söylüyor. Ancak ABD'nin bir numaralı diplomatına göre, Başkan Joe Biden Hamas'ın yanıtını 'biraz abartı'lı buluyor.

İsrail'deki halet-i ruhiyenin ise daha da olumsuz olduğunu kaydeden Rory Challands, Hamas'ın savaşın bitmesini istediğini ve İsrail'in de buna hayır demediğini bildirdi. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun mevcut pozisyonunun İsrail askeri ve siyasi kuruluşları arasında bir anlaşmazlığa yol açmadığını kaydeden Al Jazeera muhabiri, savaşın bir ateşkes anlaşmasıyla sona ermeyeceğine dair geniş bir mutabakatın olduğunu belirtip ekliyor:

"Bu anlaşmadaki ana zorluk da bu. Şu anki tabloya göre, müzakere masasına geri döneceğiz."

Al Jazeera'daki bir diğer haberin başlığı, 'ABD İsrail'i uzun süreli bir barış teklifini kabul etmesi için ikna edebilir mi?' oldu. Habere göre, her geçen gün popülerliği azalan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Washington'ın gündeme getirdiği iki devletli çözüme karşı çıkıyor ve eğer çok fazla taviz verdiği görülürse şahinlerden oluşan koalisyon hükümeti çökebilir.

HAMAS'IN KARŞI TEKLİFİ

Peki Gazze Şeridi'ni 2007 yılından beri yöneten Hamas ne istiyor?

Rehine takası ve İsrail işgal birliklerinin Gazze'den çekilmesini isteyen Hamas, kendisine iletilen ateşkes anlaşmasına verdiği yanıtı Katar ve Mısırlı arabuluculara aktardı. Buna göre, Hamas üç aşamalı bir ateşkes planını gündeme getiriyor.

Hamas'ın teklifinde tüm İsrailli kadın rehineler, 19 yaşın altındaki erkekler, yaşlılar ve hasta rehineler ilk 45 günlük ateşkeste serbest bırakılacak. Buna karşılık İsrail hapishanelerindeki kadınlar ve çocuklar özgürlüğüne kavuşacak.

Gazze'de tutulan erkek rehineler ikinci aşamada serbest bırakılacak. Son aşamada ise savaşta ölenlerin cenazeleri karşılıklı olarak teslim edilecek.

Hamas, üçüncü aşamanın sonunda tarafların savaşı bitirmek için anlaşmaya varmasını bekleyeceğini kaydetti.

Hamas, ayrıca İsrail hapishanelerinde tutulan 1500 mahkumun bırakılmasını talep ettiğini, bunların üçte birinin ömür boyu hapis cezası alan Filistinliler arasından seçileceğini ekledi.

İsrail basınındaki haberlerde, Hamas'ın karşı teklifine rağmen Tel Aviv yönetiminin savaşın sona ermesini kabul etmeyeceği belirtiliyor.

HAMAS BEŞ ÜLKE SAYDI!

Hamas'ın üç aşamalı teklifine dair yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Al Jazeera, Gazze'yi 2007 yılından bu yana yöneten Hamas'ın ateşkes anlaşmasında Türkiye, Katar, Mısır, ABD ve Rusya'nın garantör ülkeler olmasını istediğini bildiriyor. Hamas'ın ayrıca Birleşmiş Milletler'in de garantörler arasında yer almasını talep etti.

SKY NEWS ARABIA: İSRAİL'İN 3 BİN İLA 5 BİN MAHKUMU SERBEST BIRAKABİLECEĞİ HAMAS'A İLETİLDİ

Sky News Arabia ise, Katar'ın Hamas'a aktardığı bir bilgiyi ekrana taşıdı. Habere göre, Katar İsrail'in 3 bin ila 5 arasındaki mahkumların serbest kalmasını kabul edebileceğini Hamas'a iletti.

Sky News Arabia, haberinde söz konusu mahkumların isimlerini Hamas'ın seçebileceğini de ekledi.

İSRAİL YİNE SURİYE'Yİ VURDU



İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın kuzey sınırına yakın konumdaki Suriye şehri Hums'un kırsalına hava saldırıları düzenledi.

Suriye resmi haber ajansı SANA, İsrail jetlerinin Lübnan'ın Akdeniz kıyı şehir Trablusşam'dan gece yarısı 03.00 sularında Hums'a doğru füzeler ateşlediğini bildirdi.

SANA saldırılarda çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini aktardı, bazı İsrail füzelerinin havada imha edildiğini kaydetti.

Yerel kaynaklar ise Suriye ordusuna ait Şayrat hava üssünün vurulduğu bilgisini veriyor.

İsrail medyası, hava saldırısında İran Devrim Muhafızları üyelerinin kaldığı çok katlı bir binanın hedef alındığını yazdı.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde ise, Hums'un merkezinde birçok patlama gerçekleştiği görüldü. Yanı sıra, El Hamra Caddesi'nde bazı binaların hasar aldığı da yine sosyal medyada paylaşıldı.



Suriye iç savaşı boyunca İran yanlısı milislere yüzlerce hava saldırısı gerçekleştiren İsrail, son haftalarda saldırılarını artırdı. Özellikle 2023'ün son günlerinde İran Devrim Muhafızları'nın dış operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü'nün Suriye temsilcisi general Rıza Musevi'nin vurulması, bir kırılma noktasıydı.

Başkent Şam'ın güneyindeki Seyid Zeynep semtindeki evinde füzeyle havaya uçurulan Musevi suikastını, Kudüs Gücü'nün istihbarat yöneticilerinin Şam'daki bir binada toplantı yaparken vurulması izledi. İsrail jetleri, geçen hafta da yine Seyid Zeynep semtinde bir hedefi füzeyle vurdu.

HUSİLER ALTI BALİSTİK FÜZE ATEŞLEDİ

ABD'nin Orta Doğu operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), adı konulmamış bir savaşın devam ettiği Yemenli Husilerin yeni saldırılarını duyurdu.

CENTCOM'un açıklamasına göre, İran destekli grup Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki ticari gemilere altı balistik füze ateşledi.

Fırlatılan füzelerden üçü Yunanistan'a ait bir gemiye hasar verdi ancak araç yolculuğuna devam etti.

Husilerin üç balistik füzesi Marshall Adaları bayraklı ancak Yunan bir şirkete ait MV Star Nasia'yı vurmaya denedi. Ancak iki füze geminin yakınlarına düştü, biri ise ABD savaş gemisi USS Laboon tarafından havada imha edildi.

Verilen bilgiye göre, diğer üç Husi füzesinin hedefinde ise İngiltere'ye ait Morning Tide adlı kargo gemisi vardı. Füzeler gemiye ulaşmadan denize düştü.

Haberin Devamı
SUUDİ ARABİSTAN KAPILARI KAPADI



ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın altıncı Orta Doğu turunda ziyaret ettiği duraklardan biri olan Suudi Arabistan, Washington'dan gelen açıklamalara net şekilde yanıt verdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Suudi Arabistan ve İsrail'in normalleşme görüşmelerine devam etmeye istekli olduğunu söyledi, 'olumlu geri bildirimler' aldıklarını bildirdi.

Suudi Arabistan ise, bağımsız bir Filistin devleti kurulmadan İsrail'le ilişkilerini normalleştirmeyeceğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Suudi Arabistan, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti'nin tanınmadığı, İsrail'in Gazze Şeridine yönelik saldırılarının durdurulmadığı ve İsrail işgal güçlerinin tümünün Gazze Şeridi'nden çekilmediği sürece İsrail ile hiçbir diplomatik ilişkinin olmayacağı yönündeki sabit tutumunu ABD yönetimine bildirdi" denildi.

ABD'nin öncülüğündeki İbrahim Anlaşmaları'yla Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn gibi ülkelerle ilişkilerini normalleştiren İsrail, 7 Ekim'de savaş başlamadan önce Suudi Arabistan'la tarihi bir sayfa açmaya hazırlanıyordu. Ancak savaşın başlaması, bütün dengelerin alt üst olmasına yol açtı.

Al Jazeera, 'Suudi Arabistan, Filistin devleti olmadan İsraille diplomatik ilişkilere hayır diyor' başlığıyla açıklamayı sayfasına taşıdı.

BLINKEN İSRAİL GENELKURMAY BAŞKANI'YLA ÖZEL OLARAK GÖRÜŞECEK

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ziyaretinde Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile ilk özel görüşmesini gerçekleştirecek.

İsrail medyası, Blinken'dan gelen özel görüşme talebinin detaylarını sayfasına taşıdı. Söz konusu görüşmenin, Başbakan Binyamin Netanyahu ve kabinesinde rahatsızlığa yol açtığı biliniyor.

Halevi ile özel olarak görüşme talebi, Blinken'in odada bakanlar olmadan savaşın mevcut durumu hakkında daha dürüst bir analiz yapabileceğine inandığını gösteriyor.