Dünya Gazze'de son dakika! İsrail bu kez pazar yerini vurdu

Gazze'de son dakika! İsrail bu kez pazar yerini vurdu

21.10.2023 - 10:45 | Son Güncellenme:

Refah sınır kapısından ilk kez yardım TIR'ları geçerken, bir yandan da İsrail savaş uçakları aralıksız bombardıman yaptı. İsrail bu kez Gazze'de bir pazar yerini vurdu.

İsrail'in Gazze'yi aralıksız bombardımana tuttuğu savaşta ikinci hafta geride kaldı. Bölgedeki gelişmeleri dakika dakika tüm gelişmeleri canlı blog yayınına taşıyoruz.

MISIR'DAN BARIŞ ZİRVESİ SONRASI AÇIKLAMA

Kahire Barış Zirvesi'nin ardından Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Filistinlilerin ve İsraillilerin yan yana yaşadığı iki devletli bir çözüm gerçekleşene kadar Mısır'ın Filistin'in haklarını savunmayı sürdüreceği belirtildi.

BM: 20 TIR YETERLİ DEĞİL

Birleşmiş Milletler (BM) yardım kuruluşları tarafından yapılan ortak açıklamada, Gazze Şeridi’ne insani yardımları taşıyan 20 tırın sadece küçük bir başlangıç olduğu ve bu tırların şu anda yeterli olmaktan çok uzak olduğu ifade edildi.

İSRAİL'DEN YENİ AÇIKLAMA

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, hava kuvvetlerinin bugünden itibaren Gazze'ye yönelik saldırılarını artırmaya başlayacağını söyledi.

Haberin Devamı
İSRAİL GAZZE'DE PAZAR YERİNİ BOMBALADI

İsrail ordusu yaklaşık 100 bin kişinin kuzeydeki İsrail bombardımanından kaçarak yerleştiği Nusayrat mülteci kampında bir pazara hava saldırısı düzenledi. Saldırıda ilk belirlemelere göre 13 kişi hayatını kaybetti. Bölgede büyük bir yıkıma neden olan saldırı nedeniyle ambulans ve sivil savunma ekiplerinin bölgeye girişinde güçlük yaşandı.

GAZZE'DE 43 KİMSESİZ İÇİN TOPLU MEZER

Abluka altındaki Gazze'deki hükümetin medya ofisi tarafından bugün yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne devam eden saldırılarında hayatını kaybeden ve kimliği belirlenemeyen 43 kişinin toplu mezara defnedildiği duyuruldu. Ofis Başkanı Salama Marouf, “Kimliği belirsiz 43 kişinin toplu cenaze töreni gerçekleştirildi. Savaşın başlangıcından bu yana 2’nci kez kimliği belirsiz onlarca kişi defnedildi” ifadelerini kullandı.

KANADA BAŞBAKANI PROTESTO EDİLDİ

İsrail-Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, İsrail ordusu Gazze Şeridi’ne yönelik ölümcül saldırılarını sürdürüyor. İsrail’e desteğini açıkça belirten ülkeler arasındaki Kanada’nın Başbakanı Justin Trudeau dün Toronto Uluslararası Müslümanlar Örgütü'ne bağlı camiyi ziyaret etti. Cuma namazı için toplanan kalabalık ise İsrail destekçisi başbakanı protesto etti. Trudeau’nun konuşmasına izin vermeyerek tepki gösteren ve yuhalayan öfkeli kalabalık, “Yazıklar olsun” diyerek bağırdı. Cami önünde Trudeau’ya tepki göstermek için toplanan protestocular ise, “Ateşkes çağrısı için daha kaç çocuğun ölmesi gerek” sözleriyle Kanada başbakanına sitem etti.

Haberin Devamı
ERDOĞAN HENİYYE İLE GÖRÜŞTÜ

Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Gazze’deki son durum ve yaşanan süreç ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin insani yardımların Gazze’ye ulaşması ve yaralıların gerekli hallerde Türkiye’de tedavi edilebilmeleri için gayret sarf ettiğini ve bölgede bir an önce ateşkesin sağlanması için çabaladığını belirtti. Erdoğan, İsrail-Filistin meselesinde kalıcı çözümün 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmadan sağlanamayacağını, Türkiye’nin kalıcı barış için uluslararası alanda mücadele vermeye devam edeceğini de ifade etti.

İSRAİL'DEN KARA HAREKATI AÇIKLAMASI

İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze Şeridi’ne düzenlenmesi beklenen kara harekatı hazırlıklarının devam ettiğini ve bölgeye düzenlenecek saldırıların genişletilmesine yönelik planların onaylandığını belirtti.

HİZBULLAH İLK MİLİSİNİN ÖLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

İsrail ordusuyla iki haftadır Lübnan sınırında çatışan Hizbullah örgütü, Cumartesi günü ilk kez bir milisinin öldüğünü açıkladı. Açıklamaya göre, İsrail topçu ateşinde sınırdaki Hula köyünde İsmail Ahmed ez Zin öldü.

Haberin Devamı
BM: HAMAS SALDIRILARI TOPLU CEZALANDIRMAYI HAKLI GÖSTERMEZ

Mısır'daki barış zirvesinde konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Gerçek zamanda yaşanan bir insani felaketi gördüm" dedi. Gıda ve tıbbi ilaç malzemesinin bulunduğu kamyonların Mısır tarafında beklediğine dikkat çeken Guterres, "Sınırın diğer tarafı olan Gazze Şeridi’nde ise insanlar su, gıda, ilaç ve elektrik olmadan yaşamaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Filistin halkının şikayetlerinin meşru olduğunu kaydeden Guterres, "Hamas’ın İsraillilere yönelik saldırılarının bir bahanesi olamaz. Aynı zamanda Hamas’ın saldırıları Filistin halkının toplu cezalandırılmasını haklı göstermez" dedi.

TELEFONLARA PEŞ PEŞE MESAJLAR GELDİ

İsrail ordusu, iki haftadır bombaladığı Gazze Şehri'nden ayrılmayı reddeden herkesin 'terörist' olarak nitelendirileceğini açıkladı.

41 kilometre uzunluğundaki Gazze Şeridi'nin kuzey bölümünde kalan Gazze şehrinden bildiren Al Jazeera muhabiri Yumna el Sayed, sabahtan bu yana cep telefonlarına İsrail ordusunun kaydettiği çağrıların gönderildiğini aktarıyor. Söz konusu mesajlarda İsrail ordusu Gazze kentinden ayrılmayı kabul etmeyenler ya da tahliye emrinden sonra göç edip geri dönenlerin 'terörist' ya da 'işbirlikçi' olarak değerlendirileceği belirtiliyor. Mesajlarda, Gazze şehrinde kalanların sonuçlarına katlanacağı da ekleniyor.

İsrail, savaşın ilk haftasında Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayan 1,1 milyon insandan güneye gitmelerini isteyen bir tahliye emri yayınladı. Vadi Gazze'nin güneyinin güvenli olacağını dile getiren İsrail ordusu, buna rağmen güneydeki Han Yunus ve Refah gibi şehirleri günlerdir savaş uçaklarıyla bombalıyor.

Nitekim, İsrail tarafından bugün Mısır sınırına yakın konumdaki Refah şehrine büyük bir hava saldırısı düzenlendi.

Binlerce Gazzeli tahliye emrinin ardından güneye göç etti ancak hava saldırılarının iki yakada da sürmesi birçoğunun tekrar kuzeye dönmesine yol açtı.

Halihazırda 2,3 milyon insanın mahsur kaldığı Gazze Şeridi'nde güvenli hiçbir yer yok. Filistinli yetkililer, bugün itibarıyla 4 bin 385 insanın yaşamını yitirdiğini açıkladı. Hayatını kaybedenlerin 1756'sı çocuk, 967'si ise kadın. Kurbanların yüzde 70'ini çocuklar, kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor.

İki haftasını dolduran hava bombardımanında yaralanların sayısı 13 bin 651.

Harabeye dönen Gazze Şeridi'nde ayrıca 1400 kişi kayıp ve bunların 720'si çocuk.

DÜNYA AYAKTA, LONDRA'DA TÜRK BAYRAĞI AÇTILAR



İsrail'in Gazze'yi cehenneme çeviren hava saldırılarında can kaybı neredeyse 4 bin 500'e ulaştı, dünya çapında protestolar ise hız kesmeden devam ediyor.

İngiltere'nin başkenti Londra'da bugün bir kez daha savaşın durmasını isteyenler sokaktaydı. Londra polisi, protestoda 70 bini aşkın insanın olduğunu açıkladı. Polis daha sonra yaptığı güncellemede ise katılımcı sayısının 100 binden fazla olduğunu belirtti.

Gazze'de sıkışıp kalmış 2,3 milyon Filistinliye destek veren göstericilerin elinde Filistin bayraklarının yanı sıra Türk bayrağı da vardı.

Caddelere sığmayan kalabalığın taşıdğı pankartlarda ise 'İsrail soykırımını durdur', 'Filistin için dua edin', 'Savaş suçu' gibi ifadeler vardı.

İngiltere'nin yanı sıra Yeni Zelanda, Hollanda, Uruguay, Kırgızistan, Tayland ve Kenya gibi ülkelerde Filistin destekçileri savaşın bitmesi için sokaklara indi.

Hollanda

Yeni Zelanda

Uruguay

Kırgızistan

Kenya

Tayland

Yeni Zelanda


Haberin Devamı
İNGİLTERE'DEN İSRAİL'E İTİDAL ÇAĞRISI

Mısır'daki barış zirvesinde konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, İsrail ordusundan uluslararası hukuka saygı duymasını ve Gazze'deki sivillerin yaşamını korumasını istediğini söyledi.

İnanınılmaz zor koşullara rağmen itidal çağrısında bulunduğunu aktaran Bakan Cleverly, "Bir arada barış içinde yaşamanın kazanmasını sağlamalıyız" dedi.

İSRAİL: HAMAS'IN ELİNDE 210 REHİNE VAR

İsrail ordusundan bir yetkili, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarından sonra Gazze Şeridi'ne götürülen İsrailli rehine sayısının şu anda 210 olduğunu söyledi.

Hamas dün gece iki ABD'li rehineyi serbest bırakmıştı. Bu iki rehine toplam sayıya dahil edilmiyor.

İSRAİL YENİ CEPHEYİ DUYURDU

İsrail ve Lübnan arasındaki sınır hattında çatışmalar, Gazze'deki savaştan bir gün sonra başladı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant bugün İsrail'in kuzey sınırını ziyaret etti, komutanlar ve askerlerle buluştu. İsrail-Lübnan sınırında konuşan Gallant, "Hizbullah savaşa katılmaya karar verdi ve bunun bedelini ödeyecek. Ve biz her türlü ihtimale hazırlanmalıyız. Bizi büyük zorluklar bekliyor" dedi.

İran destekli Hizbulah, Lübnan'ın en ciddi askeri gücü ve 2006'da İsrail'le savaştı. Yaz mevsiminde 33 gün süren savaşın ardından İsrail işgal ettiği Lübnan'ın güneyindeki hattan askerlerini çekti. Halihazırda İsrail-Lübnan sınırında Birleşmiş Milletler barış gücü askerleri görev yapıyor.

Son 24 saatte gerçekleşen çatışmalarda Hizbullah'ın ateşlediği bir tanksavar füzesi bir İsrail askerini öldürdü, bazı askerler de yaralandı. Çatışmaların başladığı ilk günlerde İsrail ordusu bir yarbayın öldüğünü açıklamıştı.

Kuzeyden yeni bir cephe açılmasından endişe eden İsrail yönetimi, Lübnan sınırındaki çok sayıda yerleşim ve şehri tahliye etti.

İsrail ordusu, bugün öğle saatlerinde yaptığı açıklamada Lübnan sınırındaki iki Hizbullah hücresini vurduğunu duyurdu. Açıklamada, Hanita yerleşimi yakınlarına fırlatılan tanksavar füzesine Hizbullah milislerinin konuşlandığı bölgeye drone saldırısıyla yanıt verildiği belirtildi.

Haberin Devamı
BAKAN FİDAN: BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ KURULMALI

Mısır'ın başkenti Kahire'de devam eden barış zirvesinde konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Gazze'de 2 milyon insanı hapis tuttuğunu söyledi. Bağımsız Filistin devletinin kurulması gerektiğini dile getiren Bakan Fidan, "Bu politikalar üzerinde ısrar etmenin sonucunda uluslararası hukuka göre bu sorunu çözememekteyiz. Sadece evrensel değerlerin erozyona uğraması ve sahadaki gerçeklerin çarpıtılması karşımıza çıkmakta" dedi.

CAN KAYBI 4 BİN 358'E ÇIKTI



Filistinli yetkililer, İsrail hava saldırılarının ikinci haftasını doldurduğu Gazze'de can kaybının 4 bin 358'e çıktığını açıkladı. Açıklamaya göre, bombardımanda yaralananların sayısı 13 bin 651.

İsrail savaş uçaklarının yerle bir ettiği Gazze'de yaşamını yitirenlerin 1756'sı çocuk, 967'si ise kadın.

Kurbanların yüzde 70'ini çocuklar, kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor.

Enkaz haline gelen binaların yıkıntılarında ise çok sayıda kurbanın cenazesi çıkarılmayı bekliyor.

Uluslararası haber ajansları, Gazze'den yürek burkan fotoğrafları dünyaya servis ediyor. AP, Refah'taki İsrail bombardımanında kuzenini kaybeden bir kadının kurbana son kez sarıldığı kareleri geçti.

Al Jazeera, yardım konvoylarının giriş yaptığı Refah sınır kapısı yakınlarındaki Refah kentinde İsrail hava saldırılarının devam ettiğini, dakikalar önce şehirdeki sivil savunma biriminin İsrail jetleri tarafından yok edildiğini bildirdi.

İSRAİL ORDUSU: GAZZE'YE YAKIT GİRMEYECEK

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'ye ulaştırılan insani yardımların bölgenin güneyine gideceğini söyledi. Gazze'ye yalnızca gıda, su ve tıbbi yardımların ulaştırılmasına izin vereceklerini belirten sözcü, İsrail'in tam kuşatma altında tuttuğu 41 kilometre uzunluğundaki şeride yakıt girişine ise izin verilmeyeceğini aktardı.

Al Jazeera, Gazze'ye yakıt tedarikine İsrail tarafından izin verilmemesinin büyük bir endişe kaynağı olduğunu, su şebekeleri ya da hastanelerde kullanılan jeneratörler için yakıtın gerekli olduğunu belirtiyor. Gazzelilerin çoğunlukla suyu depolarda sakladığını hatırlatan televizyon, yakıt olmadan söz konusu depoların doldurulamayacağını da ekliyor.

Akdeniz'in suyunu arıtarak Gazzelilere sunan arıtma tesisi, yakıt kalmaması nedeniyle kapalı.

Yanı sıra, 2,3 milyon insanın kesintisiz bombalandığı Gazze'de beş hastane halihazırda hizmet dışı ve iki hastane ise oldukça düşük yakıtla çalıştığı için büyük departmanlarını kapatmak zorunda kaldı. Hastanelerde kuvözlerde tutulan bebekler ve binlerce acil risk altında.

'GAZZE OLUNCA UYGULANMIYOR'



Kahire'deki zirvede açılışı Mısır lideri Abdulfettah Sisi yaptı, Batılı ülkeleri çifte standartla suçlayan Sisi Refah sınır kapısından insani yardımların aralıksız geçeceğini bildirdi.

Ürdün Kralı Abdullah, Gazze'nin aralıksız bombardımana tutulmasının her seviyede acımasızlık olduğunu söyledi, kuşatılmış Gazzelilerin toplu olarak cezalandırıldığını vurguladı. İsrail'in hava saldırılarıyla uluslararası hukuku ihlal edip savaş suçu işlediğini belirten Kral Abdullah, dünyanın başka bir köşesinde sivil altyapıya saldırmanın ve bütün nüfusu yiyecek, su, elektrik ve temel ihtiyaçlardan mahrum bırakmanın kınanacağını, derhal hesap verme zorunluluğunun hayata geçeceğini dile getirdi. Ürdün liderine göre, ancak söz konusu Gazze olunca bunlar uygulanmıyor.

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas ise "Topraklarımızda kalacağız" dedi, Gazzelilerin İsrail'in kesintisiz bombardımanına rağmen bölge dışına taşınmayı asla kabul etmeyeceklerini söyledi. İsrail'in okulları, hastanaleri ve barınakları bombalayarak her türlü insani hukuku ihlal ettiği bir dönemde Kahire'deki barış zirvesinin gerçkeleştiğini dile getiren Mahmud Abbas, her iki taraftan da sivillerin öldürülmesini reddettiklerini ve rehinelerin serbest bırakılması için çağrıda bulunduklarını da ekledi.

MISIR KESİNTİSİZ MESAJI VERDİ, SINIRDA SEVİNÇ KARELERİ



Günlerdir İsrail'in izin vermemesi nedeniyle Mısır tarafında bekleyen insani yardımlar, Refah Sınır Kapısı'nın bugün açılmasıyla Gazze'ye doğru yola çıktı. İlk yardım konvoyunun geçişi, sınır kapısının Mısır tarafında bekleyenler tarafından sevinçle karşılandı.

Uluslararası haber ajansı AP, gönüllülerin şükür için yere secde ettiğini bildiriyor.

Mısır'ın başkenti Kahire'de başlayan barış zirvesinde kürsüye çıkan Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi, Refah Sınır Kapısı'nın sürekli açık kalması için ABD ile anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Refah'tan geçecek insani yardımların Birleşmiş Milletler ve Filistin Kızılayı tarafından gözetiminde Gazze'ye ulaştırılacağını aktaran Sisi, "Mısır Refah sınır kapısını hiçbir zaman kapatmadı" dedi.

İSRAİL, MISIR VE ÜRDÜN'DEKİ VATANDAŞLARINDAN İKİ ÜLKEDEN AYRILMALARINI İSTEDİ

AFP haber ajansı, Tel Aviv yönetiminin İsrail vatandaşlarından Mısır ve Lübnan'dan mümkün olan en kısa sürede ayrılmalarını istediğini bildiriyor. İsrail ayrıca vatandaşlarından iki ülkeye seyahat etmemelerini de talep ediyor.

GÖZLER BARIŞ ZİRVESİNDE

Mısır'ın başkenti Kahire'de bugün gerçekleşen barış zirvesi başlıyor. Al Jazeera, Gazze'deki savaşı durdurmak için birçok liderin Kahire'de bir araya geldiğini bildiriyor.

Zirvede Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil ediyor.

ABD zirveye katılmıyor.

MOSSAD PEŞİNE DÜŞTÜ, İSRAİL AL JAZEERA'YI KAPATIYOR



Gazze Şeridi'ni iki haftadır savaş uçaklarıyla bombalayan İsrail, 4 binden fazla Filistinliyi öldürdü. Gazze'nin kuzeyindeki 1,1 milyon insana güneye gitmeleri talimatı veren ancak bölgenin güneyindeki şehirleri de aralıksız şekilde hedef alan İsrail'in, yakın zamanda kara harekatına başlaması bekleniyor.

Amerikan New York Times gazetesi, Gazze sınırına büyük bir yığınak yapan İsrail birliklerinin toplandığı alanları uydu görüntüleriyle sayfasına taşıdı. Kuzeydeki Erez sınır kapısı yakınlarında ve doğudaki Be'eri'de toplanan tanklar, zırhlı araçlar ve kara birliklerinin fotoğrafları, İsrail tarafından yoğun tepkiyle karşılandı. New York Times askerlerin konuşlandığı noktaların gizli olmadığını, fotoğrafların erişimine açık olduğunu vurgulamasına rağmen gazetenin X paylaşımının altındaki yorumlar şoke ediciydi.

New York Times'ın daima Yahudilerden nefret ettiğini yazanlardan Hamas'ın gazeteye ödül vermesi gerektiğini savunanlara kadar birçok İsrail taraftarı X platformunda boy gösterdi.

İsrail'in Jerusalem Post gazetesi ise, bugün yayımlanan bir haberinde Tel Aviv yönetiminin Al Jazeera televizyonunun İsrail'deki bürosunu kapatmayı planladığını yazdı. İsrail'e göre Al Jazeera'nın Hamas yanlısı yayınlar yaptığı kaydedilen haberde, televizyonun Gazze sınırındaki ordu birliklerinin hareketlerine dair hassas içerikleri ekrana getirdiği savunuldu.

Al Jazeera'nın yanı sıra iki televizyon kanalının daha kapatılma tehlikesi olduğunu belirten Jerusalem Post, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lior Haiat'ın açıklamalarına yer verdi. Sözcü Haiat Binyamin Netanyahu'nun kurduğu savaş kabinesinin bir şeyler üzerinde çalıştığı bilgisini verdi, Hamas'a yardım konusunda çizginin aşılması halinde tüm kanalın kapatılabileceğini söyledi.

Jerusalem Post, Al Jazeera'nın kapatılmasını İsrail gizli servisi Mossad'ın özellikle istediğini kaydedip "Mossad yasak için bastırdı" ifadesini kullandı.

İsrail medyasındaki diğer haberlerde, Tel Aviv yönetiminin televizyon kapatmayı mümkün kılacak düzenlemeyi onayladığı belirtiliyor. Kara listede Al Jazeera'nın yanı sıra Lübnan merkezli El Meyadin ve yine Katar merkezli El Arabi de var.

Dünyadaki en büyük haber ağlarından birine sahip Katar merkezli Al Jazeera televizyonu, Arapça ve İngilizce'nin yanı sıra diğer dillerde de yayın yapıyor.

İNGİLİZ BAKAN: TEK SEFERLİK DEĞİL

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Refah sınır kapısının açılmasının ardından X platformunda paylaştığı mesajda insani yardımın tek seferde kalmayacağını söyledi. İngiliz bakan, yardımın acı çeken Gazzeliler için can simidi olduğunu kaydetti, Londra yönetiminin çabalarının devam edeceğini aktardı.

'EĞER REFAH AÇILIYORSA, KARA İŞGALİ ELİ KULAĞINDA OLMAYABİLİR'



Al Jazeera'nın deneyimli muhabiri Alan Fisher, günlerdir beklenen gelişmenin bugün hayata geçtiğini, bir haftadır ABD'lilerin açıklamalarına rağmen İsrail jetlerinin Refah Sınır Kapısı çevresini bombardımana tuttuğunu bildiriyor.

Refah kapısından yardımların Gazze'ye doğru girmesi halinde bunun İsrail'in kara işgalinin yakın zamanda gerçekleşmeyeceğini gösterdiği yorumunu yapan Fisher, ancak yine de Gazze sakinlerinin bir endişesini paylaşıyor. Al Jazeera muhabirine göre, insanlar İsrail'in yardım geçişlerine izin vermesinin önümüzdeki günlerde kara işgaline başlayabileceği anlamına gelmesinden korkuyor.

REFAH KAPISI AÇILDI, YARDIMLAR GİRMEYE BAŞLADI



Gazze Şeridi'nde sıkışıp kalan 2,3 milyon insanın dünya ile tek bağlantısı olan Refah sınır kapısı bu sabah açıldı, AFP haber ajansı insani yardım taşıyan kamyonların Mısır tarafından Gazze'ye doğru giriş yapmaya başladığını bildiriyor. Mısır ve ABD'nin anlaşmasıyla açılan kapıdan girecek yardımlar, İsrail'in iznine bağlı ve Tel Aviv yönetimi insani yardımların Hamas'a gideceğini öne sürerek kapıdan girişleri engelliyordu.

Al Jazeera, bugün Gazze'ye ulaşması beklenen 20 TIR'da ilaç, tıbbi malzeme ve az da olsa gıdanın yer aldığını aktardı.

Gazze'ye gönderilen yardımlar, günlerdir kapalı olan sınır kapısı yakınlarında bekliyordu. Mısır tarafında insani yardım yüklü 100'ü aşkın TIR var.

Al Jazeera, dünyanın dört bir yanından Mısır'ın El Ariş kentine uçaklarla taşınan insani yardımların yığıldığını, yetkililerin teslimatların üstesinden gelebilmek için yeni bir iniş pistini hizmete açtıklarını bildirdi. Al Jazeera'nin haberine göre, El Ariş'teki havalimanında gıda, ilaç, battaniyeler, hijyen ürünleri ve su arıtma cihazları birikmiş durumda.

Akademisyen Mark Owen Jones, Gazze'ye girişine izin verilen 20 kamyonluk insani yardımın ihtiyaca bakıldığında okyanusta bir damla olduğunu belirtiyor. Katar'ın başkenti Doha'daki Hamad bin Halife üniversitesinde doçent olan Jones, 100 bin ton insani yardımın yarım milyon insana bir hafta yetebileceğini hatırlatıp Gazze'de yardım bekleyen insan sayısının 2,3 milyon olduğunu kaydediyor. "İnsani yardımın bir kısmının gittiğini düşündüğünüzde, bu ne işe yarayacak?" diye soran akademisyen Jones, kamyonların ilk kez sınırdan girişinin önemli olduğunu ancak bunu Gazze için bir zafer olarak görmenin sorun teşkil ettiğini belirtiyor.

BM: 17 ÇALIŞANIMIZ SAVAŞTA YAŞAMINI YİTİRDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana 17 çalışanının hayatını kaybettiğini bildirdi. Ajans, gerçek sayının daha da fazla olduğunu da kaydetti.

GAZZE'DE BİR GECEDE 46 ÖLÜ



İsrail'in gece boyunca Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında en az 46 Filistinli yaşamını yitirdi. Bombardımanda Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yaşayan El Mutevvak ailesinden 24 kişi hayatını kaybetti. Yine Cibaliye'de bir başka saldırıda El Acrami ailesinin 10 üyesi can verdi.

Al Jazeera, Filistinli Kader ailesinden dördü çocuk ve biri kadın beş kişinin de yine İsrail hava saldırılarında hayatını kaybettiğini duyurdu.


İsrail ordusundan yapılan resmi açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki birçok Hamas hedefinin vurulduğu savunuldu ve beklendiği gibi sivil kayıplara dair bir ifade yer almadı.

LÜBNAN SINIRINDA İSRAEL ASKERİ ÖLDÜ

8 Ekim tarihinden bu yana İsrail-Lübnan sınırında devam eden çatışmalarda, Hizbullah Cumartesi günü bir tanksavar füzesi ateşledi. İsrail medyası, bir askerin öldüğünü, üç askerin de yaralandığını duyurdu. Yerel medya ayrıca, ölenin yedek asker olduğunu aktardı.

BIDEN'DAN KARA HAREKATINA TEK KELİMELİK YANIT

ABD Başkanı Joe Joe Biden, rehinelerin serbest bırakılması sonrası İsrail'in kara harekatı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bir gazetecinin 'İsrail harekatı ertelemeli mi sorusuna' Biden 'evet' diyerek yanıt verdi.

ABD: REFAH SINIR KAPISI 10.00'DA AÇILACAK

Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki tek sınır kapısı olan Refah Sınır Kapısı'nın bugün açılması bekleniyor. ABD'nin İsrail Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, "Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın 21 Ekim Cumartesi günü yerel saatle 10.00'da açılacağı bilgisini aldık. Sınır açılırsa yabancı vatandaşların Gazze'den çıkışı için ne kadar süre açık kalacağını bilmiyoruz.

HAMAS REHİNELERİ SERBEST BIRAKTI


Hamas'ın 7 Ekim tarihinde yaptığı baskında rehin aldığı ABD'liler dün serbest bırakıldı. Serbest bırakılan rehineler İsrail'de bir üsse götürdü. Hem İsrailli hem de ABD'li doktorlar tarafından sağlık kontrolleri yapıldı. Serbest kalan rehinelerden ikisi de kadın ve isimleri Judith ve Natalie Raanan.


İsrailli yetkililer Gazze'ye kara harekatına hazır olduklarını söylüyorlar ancak rehineler ellerini kollarını bağlıyor.