Dünya Netanyahu fitili ateşledi: Gazze'nin içine ilerliyoruz

Netanyahu fitili ateşledi: Gazze'nin içine ilerliyoruz

02.11.2023 - 14:16 | Son Güncellenme:

Güneyden cephe açan Husilerin televizyonu yeni saldırı dalgasını duyurdu, İsrail ordusu ise Gazze'deki kara işgalinde ölen on sekizinci askerin rütbesi ve kimliğini açıkladı. Netanyahu'dan 'Gazze'nin içine ilerliyoruz, kimse bizi durduramaz' açıklaması geldi.

 

Bir ayı doldurmasına birkaç gün kalan savaşta İsrail jetlerinin bombardımanı her 60 dakikada 12 binayı yok ediyor. Dünyanın kilitlendiği bölgedeki tüm gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

 MISIR’DAN GAZZE’YE 102 YARDIM TIRI GEÇİŞ YAPTI

Filistin Kızılayı, 102 yardım tırının daha Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır’dan Gazze Şeridi’ne geçtiğini, Gazze Şeridi’ne 21 Ekim'den bu yana geçen yardım tırı sayısının 374’e ulaştığını aktardı.

GAZZE'YE BOMBA YAĞIYOR

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları 27. gecede şiddetini iyice artırdı. İsrail güçleri Gazze'ye bomba yağdırdı.

HAMAS İSRAİL'E AİT ZIRHLILARI İMHA ETTİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki kara operasyonları sınırlı şekilde devam ederken, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi’ndeki El Zeytun Mahallesi'nin doğusunda İsrail güçlerine ait zırhlı araçları düzenlediği saldırılara ait yeni görüntüler paylaştı.

Haberin Devamı
'GAZZE ŞEHRİNİ KUŞATTIK'

İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada 'Gazze şehrini kuşattık. Kuşatma tamamlandı. Ateşkes seçeneği masada değil.' ifadelerine yer verdi.

İSRAİL, LÜBNAN'DAKİ HİZBULLAH BÖLGELERİNİ VURDU

Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine fırlatılan roketin ardından İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), İsrail'in kuzeyine yönelik roket saldırılarına yanıt olarak güney Lübnan'daki Hizbullah bölgelerine geniş çaplı hava saldırıları düzenlediğini açıkladı.
IDF, şu ana kadar savaş uçakları, tanklar ve toplarla vurulan hedefler arasında askeri karargahlar, roket fırlatma mevzileri ve silah depolarının bulunduğunu aktardı.

İSRAİL KUDÜS HASTANESİ'NİN YAKININI VURDU

Filistin Kızılayı, İsrail güçlerinin bir kez daha Kudüs Hastanesi’nin yakınına hava saldırısı düzenlediğini ve hastane önündeki 2 kişinin ağır yaralandığını açıkladı.

Haberin Devamı
NETANYAHU: GAZZE'NİN İÇİNE İLERLİYORUZ

Netanyahu yaptığı açıklamada, 'Gazze'nin içine ilerliyoruz. Kenardaki mahalleleri çoktan geçtik. Kimse bizi durduramaz.' açıklamasında bulundu.

LÜBNAN’DAN FIRLATILAN ROKET İSRAİL’E DÜŞTÜ

Lübnan'dan İsrail’e fırlatılan bir roket, Demir Kubbe hava savunma sistemini aşarak İsrail’in kuzeyindeki Kiryat Şmona kentine düştü.

'AKARYAKIT' ANLAŞMAZLIĞI

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin, Gazze Şeridi’ne hastanelerde kullanılmak üzere akaryakıt girişine izin verileceğini açıklamasının ardından İsrail Başbakanlığı Halevi’yi yalanlayarak, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun böyle bir transfere onay vermediği vurgulandı.

Haberin Devamı
HİZBULLAH İSRAİL'E İHA'LARLA SALDIRDI

Hizbullah, İsrail'i patlayıcı dolu iki insansız hava aracı (İHA) ile vurduğunu açıkladı. İsrail ordusu henüz bu açıklamayı doğrulamadı.

İSRAİL'DEN KAN DONDURAN MESAJ: ZAMAN DOLDU

İsrail ordusu Gazze'nin kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı'na saldırı düzenleyeceğini bildirdi. İsrail uçakları kampın üzerine çok sayıda tahliye çağrısı içeren broşür attı.

Broşürlerde, 'İsrail ordusu, Şati Kampı sakinlerinden, Gazze Şeridi'nin kuzeyinden Han Yunus şehrinin batısındaki El-Mevasi’nin güneyinde bulunan bölgelere acil şekilde gitmesini talep ediyor' ifadeleri kullanıldı.

Bazı broşürlerde ise şu sözlerin kullanıldığı yerel kaynaklar tarafından belirtildi:

'Zaman doldu. Gelecek saatlerde güçlerimiz Hamas üyelerini ağır şekilde bombalayacak. Başka bir uyarı mesajının geleceğine dair söz vermiyoruz. Bölgeyi derhal tahliye edin'

İSRAİL MAGHAZİ MÜLTECİ KAMPINI DA BOMBALADI


İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki Maghazi Mülteci Kampı’na düzenlediği 2 farklı saldırıda 18 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı belirtildi.

Yerel kaynaklar tarafından yapılan açıklamada, Afana ailesinin yaşadığı eve düzenlenen hava saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu 8 aile üyesinin hayatını kaybettiği, 15 kişinin ise enkaz altında kaldığı belirtildi. Olay yerine gelen sivil savunma ekipleri ve gönüller enkaz altında kalanları çıkarmak için çalışma başlattı.
Düzenlenen ilk saldırıdan yaklaşık 2 saat sonra kamptaki başka bir nokta daha İsrail savaş uçaklarının hedefi oldu. Al-Qatrawe ailesinin yaşadığı evin vurulması sonucu aralarında çocukların da bulunduğu 10 kişi öldü, onlarca kişi ise yaralandı. Saldırı sonucu yıkılan binanın enkazı altında kalanları arama kurtarma çalışmaları ise sürüyor.

 

Haberin Devamı
İSRAİL'DEN CİBALİYE KAMPINA ÜÇÜNCÜ SALDIRI: ONLARCA CAN KAYBI

İsrail ordusu, Salı gününden bu yana hedef aldığı Cibaliye Mülteci Kampı'nı bugün bir kez daha bombaladı. Al Jazeera, bugünkü hava saldırılarında en az 29 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini bildiriyor.
Öğle saatlerinde gerçekleşen üçüncü saldırıda ayrıca onlarca insan da yaralandı.

Filistin medyası, İsrail ordusunun Cibaliye'deki bir okula füze ateşlediğini aktardı.

Al Jazeera ise, bugün ikinci kez bir okulun İsrail tarafından vurulduğunu kaydetti. Bugün sabah saatlerinde İsrail jetleri Şati Mülteci Kampı'ndaki bir Birleşmiş Milletler okulunu bombaladı ve beş Filistinli hayatını kaybetti.

BAHREYN İSRAİL'LE İLİŞKİLERİ DONDURDU, BÜYÜKELÇİYİ GERİ ÇAĞIRDI



Bahreyn meclisi, İsrail'le ekonomik ilişkilerin dondurulup büyükelçinin geri çağrıldığını duyurdu.

Körfez ülkesi Bahreyn, Filistin'e destek için söz konusu adımların atıldığını belirtiyor.

İsrail'in Manama Büyükelçisi de çoktan Bahreyn'i terk etti.

Haaretz gazetesi, Tel Aviv yönetiminin Bahreyn'in aldığı kararı incelediğini yazdı.

Haaretz ayrıca, dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın öncülüğünde hayata geçirilen İbrahim Anlaşmaları'na imza koyan devletlerden birinin ilk kez İsrail'le ilişkileri dondurduğunu da ekledi.

Mısır'ın ardından İsrail'le barış anlaşması imzalayan ikinci Arap ülkesi olan Ürdün de, Çarşamba günü Tel Aviv büyükelçisini geri çağırmıştı.

ÇİN: HİÇBİR ÜLKE TRAJEDİLERE İZİN VEREMEZ

Çin Dışişleri Bakanı Vang, Gazze'de sivil can kayıplarının her geçen gün arttığına dikkati çekerek "Vicdanlı ve sorumlu hiçbir ülke, bu trajedilerin sürmesine izin veremez." dedi.

Haberin Devamı
BAHREYN İSRAİL ELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRDI

Bahreyn, İsrail büyükelçisini geri çağırdığını ve Tel Aviv ile olan tüm ekonomik bağlarını askıya aldığını açıkladı. Bahreyn'in yanı sıra bu hafta Şili, Bolivya ve Kolombiya da İsrail'deki elçilerini geri çağırdı.

MSF: GAZZE'DE 20 BİNDEN FAZLA YARALI VAR, DAHA FAZLA TAHLİYE GEREKİYOR

Sınır Tanımayan Doktorlar'a (MSF) göre, Gazze Şeridi'nde hâlâ 20 binden fazla yaralı bulunuyor.

Mısırlı yetkililer, 76 ağır yaralı ve hasta kişinin Çarşamba günü tedavi için Refah Sınır Kapısı’ndan ülkeye getirildiğini açıkladı. Fransız haber ajansı AFP, Gazze’den tahliyesine izin verilen yaralıları Mısır’daki sahra hastanelerine götüren ambulansların görüldüğünü bildirdi.

Ancak Sınır Tanımayan Doktorlar, Gazze’de insani bir krizin baş gösterdiği endişelerinin olduğunu kaydederek, daha fazla sayıda insanın tahliye edilmesi, ateşkes sağlanması ve bölgeye daha kritik yardımların ulaştırılması yönünde çağrıda bulundu.

Savaşın başlangıcından bu yana Gazze'ye girmesine izin verilen en üst düzey BM yetkilisi olan Philippe Lazzarini, "Herkesin yiyecek, su soruyor olması beni şoke etti" dedi.

GAZZE'DE CAN KAYBI 9 BİNİ AŞTI

Filistinli yetkililer, İsrail saldırılarının 9 bin 61 kişinin yaşamını yitirmesine neden olduğunu açıkladı. Savaşın yirmi yedinci gününde verilen bilgiye göre, kayıpların 3 bin 760'u çocuk, 2 bin 326'sı kadın.

Geçen hafta karadan işgali başlatan İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana 2,3 milyon insanın sıkışıp kaldığı Gazze Şeridi'ni aralıksız bombalıyor.

İSRAİL DOĞRULADI: KOMUTAN ÖLDÜRÜLDÜ



Savaşın yirmi yedinci gününde Gazze'nin kuzeyinde şiddetli çatışmalar var. 41 kilometre uzunluğundaki Gazze Şeridi'ndeki Al Jazeera muhabirleri, İsrail tanklarının Gazze şehir merkezine yaklaştığını ancak işgale katılan kuzeydeki tankların ise hareket etmediğini bildirdi. Kuzeyde Hamas savaşçıları ve İsrail ordusunun karşılıklı ateş açtığını aktaran Al Jazeera, hava saldırılarının da çatışmaların yaşandığı bölgeye yoğunlaştığını duyurdu.

İsrail işgal birliklerinin hava saldırılarının koruması altında ilerlemeyi denediğini belirten Al Jazeera, Gazze'de ölen İsrail askeri sayısının ise 18'e çıktığını bildirdi.

İsrail ordusu, tabur komutanlarından birinin Hamas saldırısında öldüğünü doğruladı. Haaretz gazetesi, öldürülen İsrail komutanının adının yarbay Salman Habaka olduğunu yazdı.

Al Jazeera televizyonu, İsrail'in kara operasyonunun başladığı günden bu yana en kıdemli subayını kaybettiğini belirtti.

İsrail'in Jerusalem Post gazetesi ise, 53'üncü tabur komutanı olan 33 yaşındaki Habaka'nın Çarşamba gecesi Golani askerlerini korumak için Gazze'deki işgale katıldığı bilgisini paylaştı. Gazete, Yanuh Jatlı olan yarbayın Dürzi kökenli olduğunu da ekledi.


Jerusalem Post ayrıca, Salman Habaka'nın cephe hattında elinde silahla çekilmiş bir videosunu da yayınladı.

İSRAİL, HAMAS'IN ELİNDE 242 REHİNE OLDUĞUNU AÇIKLADI

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, Gazze Şeridi'ne götürülen rehine sayısının arttığını belirtip Hamas'ın elinde 242 kişinin olduğunu söyledi. İsrail'in daha önce verdiği rakam, 239'du.

Hamas'ın rehineleri tünellerin de yer aldığı birçok farklı noktada tuttuğu biliniyor. Hamas, geçen hafta İsrail hava saldırılarında 50 rehinenin, dün ise Cibaliye Mülteci Kampı'nı yerle bir eden bombardımanda yedi rehinenin öldüğünü açıklamıştı.

BM OKULUNUN YAKININA YAPILAN SALDIRIDA BEŞ ÖLÜ

İsrail sabah saatlerinde Gazze Şeridi’ndeki Şati Mülteci Kampı'nda bulunan Birleşmiş Milletler (BM) okulunun yakınına hava saldırısı düzenlendi. Yapılan tespitler sonucunda saldırıda beş kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

TEL AVİV CUMA GÜNÜNÜ İŞARET ETTİ

İsrail ordusu tarafından yapılan bilgilendirmede, Hamas'ın Gazze'nin kuzeyinde savunma hattının 'Çökmeye devam ettiği' aktarıldı. Çatışmaların göğüs göğüse devam ettiğini kaydeden yetkililer Cuma günü kara harekatı kapsamında yapılan operasyonların genişletileceğini bildirdi.

İSRAİLLİ BAKAN DÜNYAYI DEHŞETE DÜŞÜRDÜ! İŞGAL SONRASI PLAN

Gazze'nin kuzeyinin haritadan silinmesini 'her zamankinden daha güzel' ifadesiyle paylaşan İsrail Kültür ve Miras Bakanı Amichay Eliyahu, devamında "Her şeyi havaya uçurup, dümdüz et" dedi. İsrailli bakan, Gazze'nin tamamen işgal edilmesiyle toprakların kimlere verileceğini de yazdı.

HAARETZ: ZAMAN TÜKENİYOR

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinde, 'İsrail uluslararası meşruiyet arıyor ancak zaman tükeniyor' başlıklı bir analiz yer aldı. Amos Harel imzalı analizde İsrail birliklerinin Gazze içinde Hamas güçleriyle çatışmaları şiddetlenirken, rehinelerin bırakılmasını sağlayacak anlaşma için sarf edilen çabanın da arttığı vurgulandı. Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın yüzlerce yabancının Refah Sınır Kapısı'ndan geçerek Mısır'a ulaşmasına izin verdiğini kaydeden analiz, Mısır sınırındaki gelişmelerin Katar'ın yürüttüğü bazı rehinelerin serbest kalması çabalarıyla ilişkili olmadığını yazdı.

EL MESİRA TELEVİZYONU: BU DAHA BAŞLANGIÇ!



Bir haftadır Yemen'in batısından İsrail'e füze ateşleyen ve patlayıcı yüklü kamikaze drone'lar gönderen Husi grubu, Çarşamba akşamı yeni bir saldırı dalgasını duyurdu.

İran destekli Husiler, İsrail'deki çok sayıda hedefe büyük bir grup silahlı insansız hava aracı saldırısı başlattıklarını açıkladı. Yemen'in batısını kontrol eden grup, Filistinlilere destek için askeri operasyonların devam edeceğini de vurguladı.

Husilerin yayın organları ise, açıklamaları 'Bu sadece başlangıç! Yemen, Mescid-i Aksa Tufanı'na girdiğini resmen duyurdu' başlıklarıyla sundu. Husilerin İsrail'e 24 saat içerisinde dördüncü kez drone saldırısına giriştiğini kaydeden El Mesira televizyonu, 'tarihi duyuru' ifadesine yer verdi.

ABD'nin Yemen'den gelen uyarıları iyi okumadığını savunan Husi televizyonu, İsrail-ABD bloğuna karşı füze saldırılarının yanı sıra diğer askeri seçeneklerin de olduğunu vurguladı.

ABD'ye ait bir savaş gemisi, geçen hafta Yemen'den ateşlenen füzeleri düşürmüş, kamikaze drone'lar da engellenmişti. Ancak hafta başında İsrail'in en güneyindeki şehri Eilat'ta hava saldırı sirenleri çaldı. İsrail ordusu bir kamikaze drone'un düşürüldüğünü duyurdu, Husiler ise İsrail'e ateşledikleri füzeler ve silahlı insansız hava araçlarının görüntülerini dünya ile paylaştı.

İran destekli bir başka grup olan Hizbullah'la savaşın ikinci gününden bu yana Lübnan sınırında çatışan İsrail, güneyden açılan yeni cepheyle yüzleşti.

El Mesira televizyonu, Husilerin Kızıldeniz'in ucundaki Babulmendeb Boğazı'nı kontrol ettiğini hatırlatıp ABD ve İsrail'den korkmadıklarının altını çizdi.

İSRAİL UÇAKLARI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER OKULUNU VURDU

İsrail Gazze'deki Şati mülteci kampında yer alan Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) ait bir okulu hedef aldı. Okula İsrail saldırılarından kaçan binlerce insanın sığındığı biliniyor.

Hava saldırıları, günün erken saatlerinde okulun etrafındaki baskında beş Filistinlinin öldürülmesinden sonra gerçekleşti.

MISIR: GAZZE'DEN 7 BİN YABANCI TAHLİYE EDİLECEK



Mısır Dışişleri Bakanlığı, Gazze Şeridi'ni halihazırda dünyaya bağlayan tek nokta olan Refah Sınır Kapısı'ndan 7 bin kadar yabancı ve çifte vatandaşlığı olan kişiye tahliye için yardımcı olacaklarını açıkladı.

AFP haber ajansı, Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı İsmail Hayrat'ın söz konusu açıklamayı yabancı diplomatlarla gerçekleşen toplantıda yaptığını bildiriyor. Kahire yönetiminin verdiği bilgiye göre, Refah Sınır Kapısı'ndan geçecek 7 bin kişi 60 farklı ülke vatandaşı.

GAZZE'DE SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKMEK ÜZERE

Gazze'de hastanelerden sorumlu bir yetkili, kuzeydeki hastanelerin yakıt yetersizliği nedeniyle kapanmanın eşiğine geldiğini açıkladı.

İSRAİL ORDUSU, GAZZE'NİN KUZEYİNİN GÜNEYLE BAĞLANTISINI KOPARDI



Al Jazeera, işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nin kuzeybatı ucundan Beyt Lahya şehrine doğru ilerlediğini, yanı sıra Gazze Vadisi'nin kuzeyinden ilerleyen İsrail askerlerinin kuzeyle güneyin bağlantısını kestiğini duyurdu. Televizyona göre, Gazze'nin kuzeyinde yaşayanların artık güneye gitme ihtimali yok.

ABD LİDERİ BIDEN: BİR ARA VERMEMİZ LAZIM!



Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis şehrinde bir seçim organizasyonunda kürsüye çıkan ABD lideri Joe Biden'a, bir kadın katılımcı "Sayın Başkan, eğer Yahudi insanları önemsiyorsanız, bir haham olarak sizden ateşkes çağrısı yapmanızı istiyorum" diye bağırdı.

Konuşması kesilen Biden, kadına "Bence bir ara vermeliyiz" yanıtını verdi.

Gizli servis ajanlarının apar topar götürdüğü kadının adı, haham Jessica Rossenberg.

Gazeteciler Joe Biden'a 'ara'nın ne anlama geldiğini sordu, ABD Başkanı Gazze'deki rehinelerin dışarı çıkarılmasına atıfta bulundu ve durumun hem İsrailliler için hem de Müslümanlar için inanılmaz karmaşık olduğu yorumunu yaptı.

Amerikan Associated Press haber ajansı, Biden'ın kullandığı 'pause' kelimesinin Washington'ın pozisyonunda hafif bir değişiklik olduğunu vurguluyor. Biden yönetimi, savaşın başından beri İsraillilere Gazze'deki operasyonlarını nasıl uygulayacakları hakkında bir şey söylemeyeceği konusunda ısrarcıydı.

Al Jazeera ise, ABD liderinin savaşın başından bu yana ilk kez bir 'ara'dan söz ettiğini kaydediyor.

İKİNCİ LİSTE YAYINLANDI



Refah Sınır Kapısı'nın Çarşamba günü ilk kez insanların geçişine açılmasıyla, onlarca Filistinli ağır yaralı tedavi için Mısır'a taşındı. Yanı sıra, 500'den fazla yabancı da Gazze'den çıkıp Mısır'a geçti.

Gazze sınır yetkilileri bugün ikinci bir liste yayınladı, listede bugün savaş bölgesinden ayrılması beklenen 596 kişi var. Gece yarısı saat 02.00'de yayınlanan listede 15 ayrı ülke yer alıyor.

Bugün sabah 07.00'den itibaren Gazze Şeridi'nden çıkmasına izin verilecek yabancıların sayısı ve ülkeleri şöyle:

ABD 400, Hollanda 20, Güney Kore 5, Azerbaycan 8, Belçika 50, Bahreyn 6, Sri Lanka 17, Çad 2, Hırvatistan 23, Yunanistan 24, İtalya 4, Kuzey Makedonya 4, Meksika 2, İsviçre 11.

ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR

İsrail ordusunun geçen hafta sonundan itibaren kara birlikleriyle işgale giriştiği Gazze Şeridi'nin kuzeyinde şiddetli çatışmalar var. Gazze'nin içlerine kadar ilerleyen İsrail askerlerinin Filistinli Hamas ve diğer gruplarla çatıştığı bildiriliyor.

GAZZE'DE BİR SAATTE NELER OLUYOR?



İsrail'in kapatmayı planladığı Al Jazeera televizyonu, haritadan silinen Gazze'deki vahşetin bir saatini gösteren bir grafik yayınladı.

'Gazze'de her bir saatte neler oluyor?' başlıklı grafiğe göre, İsrail havadan 42 bomba atıyor, 12 bina 60 dakika içerisinde yok oluyor. Her bir satte altısı çocuk 15 Filistinli hayatını kaybederken, 35'i de yaralanıyor.

CİBALİYE'NİN ÖNCESİ, SONRASI



24 saatte iki kez İsrail savaş uçakları tarafından bombardımana tutulan Cibaliye Mülteci Kampı'nda 200'e yakın Filistinli hayatını kaybetti. İsrail füzeleri Gazze'nin kuzeyinde bulunan kampta birçok binayı yok etti, 100'den fazla kişi de kayıp.

Türkiye, Suudi Arabistan, Bolivya, Katar gibi birçok ülke tarafından şiddetle kınanan kamp saldırısı için Birleşmiş Milletler 'dehşet verici' nitelemesinde bulundu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, X paltformundan yaptığı açıklamada Cibaliye saldırısının savaş suçu olabileceğini duyurdu. Komiserlik "Hava saldırılarının boyutu ve ölen sivil sayısının çok yüksek olması nedeniyle, bu orantısız saldırının bir savaş suçu sınıfına girdiğine dair ciddi endişelerimiz var" denildi.

Amerikan uydu şirketi Maxar ise, Cibaliye'nin 31 Ekim'den önce ve sonra çekilmiş fotoğraflarını yayınladı.

İSRAİL DRONE'U DÜŞÜRÜLDÜ MÜ?



Lübnan sınırında savaşın ikinci gününden bu yana İsrail ordusuyla çatışan Hizbullah, İsrail'e ait bir silahlı insansız hava aracını füzeyle vurduğunu duyurdu. İran destekli grup Lübnan'ın güneyinde seyreden drone'a karadan havaya füze ateşlediğini belirtirken, İsrail ordusu saatler sonra bir açıklama yaptı. İsrail silahlı insansız hava aracına bir füze fırlatıldığını doğruladı ancak isabet sağlanamadığını savundu, yanı sıra füzenin fırlatıldığı alanın da vurulduğunu kaydetti.

ÖLEN İSRAİL ASKERİ SAYISI 17'YE ÇIKTI



İsrail ordusu hafta sonundan itibaren Gazze'ye kara birliklerini işgal için soktu, Hamas ve diğer Filistinli gruplarla çatışmalarda iki günden kısa sürede 17 İsrail askeri öldü. Ordu, bu sabah 7007'inci Piyade Taburu'ndan bir askerin daha öldüğünü açıkladı, böylece toplam sayı 17'ye çıktı.

Gazze'yi yöneten Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, bu sabah en az iki İsrail tankı ve buldozerini hedef aldığını duyurdu. İsrail tanklarının Yasin 105 tanksavarıyla vurulduğunu belirten grup, herhangi bir görüntü yayınlamadı.

Filistinli grup son 24 saatte hem tünelden çıkıp tanka ateş eden üyelerini hem de açık alanda bekleyen İsrail askerlerinin üstüne bomba bırakan drone'un görüntülerini paylaştı.

İsrail ordusundaki 84'üncü Givati Tugayı'nda yer alan 10 askerin ise Gazze'deki zırhlı personel taşıyıcı saldırısında öldüğü belirtiliyor. Gazze işgaline katılmadan önce sınırda poz veren askerlerin Namer adlı zırhlı araçta vurulduğu bildiriliyor.

10 JAPON TAHLİYE EDİLDİ

2,3 milyon insanın sıkışıp kaldığı bombardıman altındaki Gazze Şeridi'nden ilk kez 1 Kasım Çarşamba günü insanlar dışarı çıkabildi. Filistinli ağır yaralılar ambulanslarla Mısır'a taşınırken, Refah Sınır Kapısı'ndan çifte pasaport sahibi yüzlerce kişi geçti.

Japonya, 10 Japon vatandaşı ile yanlarında Filistinli sekiz aile üyesinin Gazze'den tahliye edildiğini açıkladı. Tokyo yönetimi, halihazırda bir Japon vatandaşının Gazze'de kaldığını belirtiyor.

BLINKEN TÜRKİYE'YE GELİYOR

Savaşın başından bu yana ikinci kez Orta Doğu turuna çıkmaya hazırlanan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın uğrayacağı duraklar arasında, Ankara da var. Blinken, 5 Kasım Pazar günü başkent Ankara'ya inecek.

ABD Dışişleri Bakanı'nın öncesinde İsrail'in başkenti Tel Aviv'in yanı sıra diğer Arap başkentlerini de ziyaret etmesi bekleniyor.

Antony Blinken, ilk Orta Doğu turunda İsrail, Suudi Arabistan, Mısır, Katar gibi bölge ülkelerine gitmişti.

timeline

Canlı Anlatım Özeti