Dünya Dünyada son dakika... Haşdi Şabi'nin genel merkezi vuruldu! Irak'ta peş peşe patlama sesleri

Dünyada son dakika... Haşdi Şabi'nin genel merkezi vuruldu! Irak'ta peş peşe patlama sesleri

19.04.2024 - 16:29 | Son Güncellenme:

İran'da nükleer tesislerin bulunduğu İsfahan'da gece yarısı duyulan patlamaların yanı sıra Suriye ve Irak'ta da patlamalar oldu. İsrailli bakanın tek kelimelik paylaşımı alay konusu olurken, İran'da sosyal medyayı sallayan video hızla yayıldı. Öte yandan gece yarısı Irak'tan gelen haber yeniden gözleri İsrail'e çevirdi. Haşdi Şabi'nin genel merkezinde patlama gerçekleşti.

Gazze Şeridi'nden başlayıp dalga dalga bütün Orta Doğu'ya yayılan savaşta bir eşik daha aşıldı, dünyanın kilitlendiği bölgedeki bütün gelişmeleri anbean canlı blog sayfasına taşıyoruz.

HAŞDİ ŞABİ'DEN AÇIKLAMA

Haşdi Şabi Kalsu Üssü'nü ABD'nin vurduğunu açıkladı. Babil Valiliği'nden yapılan açıklamada dron saldırısında 5 patlamanın yaşandığı belirtildi.

HAŞDİ ŞABİ GENEL MERKEZİ VURULDU

Haşdi Şabi genel merkezi vuruldu. Merkezin İsrail güçleri tarafından vurulduğu iddia edildi. Haşdi Şabi Babil Basın Ofisi "Facebook" hesabından yapılan açıklamada, "Babil'de askeri Kalso Üssü'ndeki Kalkan, Seraya el-Cihad ve Nuhba Müdürlüğü'ne ABD tarafından düşmanca hava saldırısı düzenlendi." denildi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan yaptığı açıklamada "İsrail yeni bir maceraya kalkışır ve İran'ın çıkarlarına karşı hareket ederse bundan sonraki tepkimiz hızlı ve maksimum seviyede olacaktır." dedi.

'BÖLGEDE OYUNUN KURALLARI DEĞİŞECEK'

CNN Türk Washington Temsilcisi Yunus Paksoy Beyaz Saray Orta Doğu Koordinatörü McGurk’ün açıklamalarını şöyle aktardı: Refah'ta operasyona karşı çıkmamız Hamas'ın Refah'ta kalmasını istediğimiz anlamına gelmiyor. Hamas'ın hiçbir yerde kalmasını istemiyoruz.

(Arap-İsrail ortaklığını) Bölgede oyunun kurallarını değiştirecek bir gelişme olarak görüyoruz. Bu, Orta Doğu'da gelişen yeni bir güvenlik mimarisinin ne olabileceğine işaret ediyor.

Suudi-İsrail normalleşmesi birkaç ay içinde sonuçlanabilir

İsrail'in bu süreçten aslında çok daha güçlü bir şekilde çıktığını düşünüyorum.

Haberin Devamı
ABD'DEN REFAH AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Refah’ta şu anda 1,4 milyon insan var ve bunların çoğu Gazze Şeridi'nin diğer bölgelerindeki yerlerinden edilerek buraya gelmiş durumda. İnsanların buradaki çatışmadan kaçabilmelerini sağlayacak bir plan henüz görmedik. İnsanlar büyük ölçüde tehlikeden uzakta olsalar bile, Refah'ta oldukça önemli bir sivil nüfus da geride kalacaktır. Büyük bir askeri operasyonun bu nüfus için korkunç sonuçları olacağına inanıyoruz” dedi.

Washington yönetiminin Refah operasyonuna olan tavrına değinen Blinken, “Refah'ta büyük çapta askeri operasyonlar düzenlenmesi bizim desteklemediğimiz bir şey. Bu hedefe başka yollarla ulaşılabileceğine inanıyoruz. Bu hafta da dahil son birkaç haftadır İsrail ile bu konuda üst düzey görüşmeler gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

İRAN HAVA ÜSSÜNDE YIKIM YOK

CNN TÜRK Washington temsilcisi Yunus Paksoy, CNN'in yeni haberini aktardı. Yunus Paksoy CNN'in haberini şu sözlerle aktardı: İsrail’in vurduğu iddia edilen İran İsfahan Askeri Hava Üssü’nün en yeni uydu fotoğrafı. Yerde büyük kraterlerin veya binalarda büyük hasarların olmadığı bildiriliyor. Ayrıca saldırı anında hava üssünde F-14 Tomcat savaş uçakları da bulunmuyormuş.

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI: YANITIMIZ EN YÜKSEK DÜZEYDE OLACAK

 

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan tam da İsrail saldırısının öncesinde CNN International'a konuştu. İsrail'e uyarı yapan İranlı Bakan Emirabdullahiyan, Tahran'ın bir sonraki misillemesinde en yüksek düzeyde uyarı verileceğini söyledi.

İsrail'in İran'a yanıtının ardından konuşan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan CNN International Muhabiri Erin Burnett'ın yayınında İsrail’i "Sadece maksimum düzeyde gerçekleştirileceğini ve onlar adına üzüntü verici olacağını söyleyebilirim. Detaylar ülkemin silahlı kuvvetleri tarafından planlandı. Birkaç aydır bazı İsrailli yetkililerin Gazze’de kazanmak için İsrail’in nükleer silah kullanması gerektiğini defalarca tekrarladığına tanık olduk. Ve Amerika’nın İsrail’deki macera peşinde koşan rejime daha fazla dikkat etmesi ve odaklanması gerektiğini düşünüyorum" sözleriyle uyardı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, 'Kırmızı çizgilerimiz aşırılırsa' dedi ve nükleer silah kullanılması olasılığının altını çizdi. Son saldırıları değerlendirerek "İsrail rejimine çok daha güçlü bir şekilde saldırabilirdik ama buna karşın sınırlı ve en düşük çerçevede bir saldırı gerçekleştirdik. Ardından bu yanıtın meşru bir çerçevede ve uluslararası hukuk kurallarına uygun çerçevede yapıldığını duyurduk. Ancak devam etmeyeceğiz. İsrail rejiminin yeniden maceracılığa girişmesi ve İran’ın çıkarlarına aykırı hareket etmesi halinde, bundan sonraki tepkimiz anında ve maksimum düzeyde belirleyici olacaktır" dedi.

İsrail'e İran’dan verilen yanıtı değerlendiren Emirabdullahiyan, 'Bu saldırıyı devam ettirmeyeceğiz ancak İsrail yanıt verirse, bu sefer uyarmayacağız. En yüksek düzeyde saldıracağız' açıklamasını yaptı.

Bakan Emirabdullahiyan, "Saldırımız sadece iki askeri üsse yönelikti. Biri nova ekibinin hava üssü, diğeri ise binamıza saldırıların yapıldığı istihbarat ve bilgi merkezleri. Ekonomik ve finans merkezlerini, sivil merkezleri hedef almadık. Sadece F-35 uçaklarının uçtuğu iki nokta oradan havalanarak Golan'daki büyükelçilik binasını hedef aldı. Bu bizim asgari tepkimizdi. Sadece maksimum düzeyde gerçekleştirileceğini ve onlar adına üzüntü verici olacağını söyleyebilirim. Detaylar ülkemin silahlı kuvvetleri tarafından planlandı" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, olası bir yeni saldırı durumunda İran'ın yanıtının Beyaz Saray'a da iletildiğini kaydetti ve "Beyaz Saray'a ve Washington DC yönetimine bir mesaj gönderdik ve İsrail rejiminin bu vahim hatayı bir kez daha yapması halinde yanıtımızın verileceğini yineledik. Orta Doğu'da gerginlik ve kriz yaratma veya bu tür durumları artırma amacında değiliz ve İsrail rejiminin daha önceki vahim hatalarını tekrarlamamasını içtenlikle umuyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Haberin Devamı
BAKAN FİDAN İRANLI MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefonda görüştü.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın bugün İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile karşı tarafın talebi üzerine bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği öğrenildi. Görüşmede bölgedeki son gelişmeler ele alındı.

PARİS'TE OLAĞANÜSTÜ ANLAR

İran'ın Paris Büyükelçiliği önüne gelen bir adam, kendini havaya uçuracağını söyleyince büyük bir panik yaşandı.

Fransız radyosu Europe 1, polisin büyükelçilik çevresini kordona aldığını ve halktın bölgeye girişine izin verilmediğini duyurdu. Tehdit nedeniyle bölgedeki bir metro istasyonunun da kapatıldığı gelen bilgiler arasında.

Dakikalar sonra üzerinde bomba olduğunu söyleyen şüphelinin gözaltına alındığı açıklandı.

TÜRKİYE'DEN RESMİ AÇIKLAMA: KALICI ÇATIŞMA RİSKİ VAR

Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklama şöyle:

"İsrail’in Şam’daki İran Büyükelçiliği’ne yaptığı uluslararası hukuka aykırı saldırıyla başlayan gerilimin, son gelişmelerin ardından kalıcı bir çatışmaya dönüşme riski bulunmaktadır.

Hadiseleri yakından takip etmekteyiz.

Tüm tarafları, daha büyük bir çatışmaya yol açabilecek adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz.

Uluslararası toplumun önceliği, Gazze’deki katliamın durdurulması ve Filistin devletinin kurularak bölgemizde kalıcı barışın sağlanması olmalıdır."

Haberin Devamı
RUSYA İSRAİL'E MESAJ İLETİRKEN, ABD YORUM YAPMAYI DEFALARCA 'REDDETTİ'

İsrail ve İran'ın ilk kez doğrudan birbirlerine saldırması, Orta Doğu'dan dünyaya şok dalgaları yaydı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, bugün yaptığı açıklamada Tahran yönetiminin 13 Nisan'daki misillemesini selamlayıp İsrail'in karşı saldırısından söz etmemeyi tercih etti.

Tahran'ın en sıkı müttefiki Rusya ise, İran'ın İsrail'e mesajını Tel Aviv yönetimine ilettiğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail'e İran'ın gerilimi tırmandırmak istemediğini açık bir şekilde aktardıklarını söyledi.

Bir radyo konuşan Lavrov, Moskova-Tahran-Tel Aviv hattındaki yoğun telefon trafiği yaşandığını ve söz konusu mesajın iletildiğini kaydetti.

Amerikan New York Times gazetesi, İsrail'in saldırıdan kısa süre önce Washington'a bilgi verdiğini belirtip üst düzey bir yetkilinin sözlerini sayfasına taşıdı. Gazetenin haberine göre, üst düzey yetkili "Şaşırmadık" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, İtalya'daki G7 toplantısında uluslararası medyanın yoğun sorularına maruz kaldı. Antony Blinken, İran'daki patlamalara dair defalarca tekrar edilen sorulara yanıt vermeyi reddetti. ABD'nin bir numaralı diplomatı, olaylara Washington'ın herhangi bir dahli olmadığını söylemekle yetindi.

Blinken, İran'a yönelik saldırı hakkında ABD'nin önceden bilgilendirilip bilgilendirilmediğine ilişkin de bir şey söylemedi.

TÜRKİYE

Orta Doğu'da giderek büyüyen krize dair dünyanın dört bir yanından tepkiler var. Türkiye gerilimin kalıcı bir çatışmaya dönüşme riski bulunduğunu belirtip "Tüm tarafları, daha büyük bir çatışmaya yol açabilecek adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz" açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bu, İsrail'in karşı misillemesinin ardından Ankara-Tahran hattındaki ilk temas. Görüşmenin İran'ın talebiyle gerçekleştiği açıklandı.

İNGİLTERE

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail'in İran'a saldırı düzenlediğine yönelik haberler hakkında yorum yapmaktan kaçındı, "Gerçekler netleşene kadar spekülasyon yapmam doğru olmaz" dedi.

ÇİN

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian "Çin, gerilimi daha da tırmandıracak her türlü eyleme karşı ve durumu yatıştırmak için yapıcı bir rol oynamaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

MISIR

Hamas ve İsrail arasındaki arabuluculuk sürecinde kilit rol oynayan Mısır, Tahran ve Tel Aviv arasındaki düşmanlıkların tırmanmasından derin endişe duyduğunu açıkladı.

ALMANYA

Almanya da itidal çağrısında bulundu, hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit "Gerginliğin azaltılması tavsiye edilmeli, her ne pahasına olursa olsun bir yangını önlemeliyiz" diye konuştu.

AVRUPA BİRLİĞİ

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İsrail'in İran'a saldırı düzenlediği yönündeki haberlerin ardından Ortadoğu'da gerginliğin daha da artmasını önlemek için itidal çağrısında bulundu.

Finlandiya ziyareti sırasında gazetecilere verdiği demeçte, "Tüm tarafların bu bölgedeki gerilimin tırmanmasını engellemesi için mümkün olan her şeyi yapmalıyız" dedi.

HOLLANDA

Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot, Hollanda'nın 'İran'daki durumu yakından izlediğini' söyledi.

X hesabında yaptığı paylaşımda, "Ortadoğu'da son dönemde yaşanan gelişmeler endişe verici. Daha fazla tırmanmanın önlenmesi büyük önem taşıyor" diye yazdı.

UMMAN

Umman, İsrail'in İran'a yönelik saldırısını kınadı. Dışişleri Bakanlığı, İsfahan'a yönelik 'İsrail saldırısını' kınayan bir açıklama yayınladı. Körfez ülkesi uzun süredir İran ile Batılı ülkeler arasında arabuluculuk yapıyor.

ULUSLARARASI ATOM ENERJİSİ KURUMU: İRAN'IN NÜKLEER TESİSLERİNDE HASAR YOK

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran'ın nükleer tesislerinde herhangi bir hasar meydana gelmediğini doğruladı.

Birleşmiş Milletler'a bağlı kurumun Genel Müdürü Rafael Mariano Grossi, X hesabından yaptığı açıklamada nükleer tesislerin askeri çatışmalarda hedef olmaması gerektiğini vurguladı ve itidal çağrısında bulundu.

İSRAİL DALGA KONUSU OLDU! SOSYAL MEDYAYI SALLAYAN VİDEO



İran'ın orta kesiminde yer alan İsfahan şehrinde gece yarısı gerçekleşen patlamalar, devlet medyası tarafından üç küçük silahlı insansız hava aracının havada imha edilmesi olarak sunuldu. İran medyası, saldırıyı önemsiz göstermek için şaka yoluyla minyatür insansız hava aracı fotoğrafları yayınladı.

Devlet televizyonuna konuşan İranlı bir analist, İsfahan'da hava savunma sistemleri tarafından düşürülen mini insansız hava araçlarının İran içinden sızan kişiler tarafından uçurulduğunu savundu, saldırıyı İsrail'in gerçekleştirdiği yönündeki haberleri küçümsedi.

İsfahan'ın yanı sıra kuzeydeki Tebriz kenti yakınlarında da bir silahlı insansız hava aracının düşürüldüğünü aktaran Amerikan New York Times gazetesi ise, karşı misillemenin hem İsrail hem de İran tarafından önemsiz gibi gösterilmeye çalışıldığı yorumunu yaptı. Gazetenin haberine göre, İsfahan'daki askeri üssü hedef alan saldırı dünya liderlerini alarma geçiren bir misilleme döngüsünün parçasıydı ancak İran ve İsrail'deki küçümseme dikkat çekici.

Her iki ülkedeki televizyon yayınları ve yetkililerin saldırının önemini küçümsediğini aktaran New York Times, İsrail'deki Kanal 12 televizyonuna konuşan analist Dana Weiss'in misillemeyi 'gürültü çıkarmayan veya ciddi bir askeri hasara neden olmayan' sözleriyle nitelediğini yazdı. Gazete benzer şekilde İran devlet televizyonunun bu sabah İsfahan'dan yaptığı yayını hatırlattı, muhabirin saldırıyı 'Çok önemli değil' diyerek aktardığını belirtti.

Aralarında Devrim Muhafızlarıyla bağlantılı olan bazı hesapların da bulunduğu sosyal medya kullanıcıları ise, İsrail'in 300'den fazla kamikaze drone ve füzeye yanıtının 'cılız' olduğunu söyleyerek ezeli düşmanlarıyla alay etti.

İran'da bugün sosyal medya kullanıcılarının en çok paylaştığı videoda ise, bir kız çocuğunun balkondan uçurduğu kağıttan bir uçak var. Süzülerek ilerleyen kağıttan uçak İsrail saldırısıyla kıyaslanırken, New York Times videodaki gülüşme seslerini öne çıkardı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun koalisyon ortağı faşist bakan Itamar Ben-Gvir'in X hesabından paylaştığı mesaj da yine İran'da alay konusu oldu.


Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, İran'ın silahlı insansız hava araçlarıyla vurulmasını 'cılız' olarak niteledi. Yarı resmi haber ajansı Tasnim, Ben-Gvir'in X platformundaki paylaşımını alıntılayıp "İsrailli yetkililer kendileriyle dalga geçiyor. Siyonist rejimin Ulusal Güvenlik Bakanı, İsfahan'daki olaylara dair haberlere şunu yazdı: Cılız" mesajıyla yanıt verdi.

Tasnim ayrıca, İngilizce sayfasında İsfahanlıların sakin bir ilkbahar sabahının tadını çıkardığını belirtip saldırı haberleriyle dalga geçtiklerini belirten bir haber servis etti.

İSRAİL KARIŞTI: AFFEDİLEMEZ!

İsrail'deki muhalefet lideri Yair Lapid ise, aynı zamanda aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi'nin lideri olan Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir'e ateş püskürdü. Faşist bakanın yorumunu 'affedilemez' olarak niteleyen Lapid, "Güvenlik kabinesindeki bir bakan, ülkenin uluslararası itibarına, imajına ve güvenliğine daha önce böylesine ağır bir zarar vermedi. Ben-Gvir, affedilemez tek kelimelik tweet'i ile Tahran'dan Washington'a İsrail'i utandırmayı ve alay konusu yapmayı başardı" dedi.

Haberin Devamı
İRAN BİR KEZ DAHA YANIT VERECEK Mİ? İSRAİL'DEN 'SESSİZLİK' EMRİ

Uluslararası medyaya konuşan üst düzey bir İranlı yetkili, "İran'ın İsrail'e karşı acil bir misilleme planı yok" dedi. İsmini açıklamayan İranlı yetkili, "Olayın dış kaynağı henüz teyit edilmedi. Dışarıdan herhangi bir saldırı olmadı ve tartışma saldırıdan çok sızma yönünde ilerliyor" diye konuştu.

ABD'li yetkililer İsfahan'daki saldırının İsrail tarafından yapıldığını söylüyor, Tel Aviv ise şu ana kadar saldırıyı üstlenmedi. Dahası, İsrail televizyonu Kanal 12 Dışişleri Bakanlığı'nın büyükelçiliklerden İsrail'in İran'a saldırı haberlerine dair açıklama yapılmamasını istedi.

İsrail ve İran arasında yıllardır gizlice yürütülen savaş, artık tamamen açığa çıkmış durumda. Ezeli düşmanların savaşında bu gece itibarıyla bir dönüm noktası yaşandı. İran ve İsrail yalnızca altı gün içinde ilk kez birbirlerine doğrudan saldırdı.

İSRAİLLİ KAYNAKLAR: GÖZE GÖZ, DİŞE DİŞ

İran'ın hafta sonu ilk kez topraklarından İsrail'i hedef almasına gece saatlerinde karşılık geldi, nükleer tesislerin konumlandığı İsfahan'da duyulan patlamalar dünyada ses getirdi. Şok etkisi yaratan saldırı hakkında açıklama yapan İsrailli kaynaklar, "Göze göz, dişe diş" dedi.

CNN: İSRAİL ABD'YE ÖNCEDEN HABER VERDİ, WASHINGTON SALDIRIYI ONAYLAMADI

Amerikan CNN International kanalına konuşan bir yetkili, ABD'nin İsrail'in saldırı planlarından haberdar olduğunu ancak bu planları onaylamadığını söyledi.

CNN'in aktardığına göre bir yetkili, Biden yönetiminin İran'ı hedef alan karşı saldırıya yeşil ışık yakmadığını belirtip "Biz bu müdahaleyi onaylamadık" dedi.

CNN'nin haberine göre, Tel Aviv İran topraklarını sınırlı bir şekilde vuracağını Perşembe günü ABD'ye iletti.

Haberin Devamı
İRAN VE İSRAİL ORDULARI KARŞILAŞTIRILDI! SAVAŞTA KİM KAZANIR?



İlk kez birbirlerine doğrudan saldırı düzenleyen İran ve İsrail'in orduları ne kadar güçlü? ABD merkezli Globalfire, iki ordunun bütün özelliklerini karşılaştırdı.

İSRAİLLİ SİYASETÇİ SALDIRIYI İMA ETTİ

İran uzay ajansı yetkilisi Hüseyin Dalirian, ülkesine yönelik bir füze saldırısını sosyal medya hesabından yalanladı. Dalirian, "İsfahan'a ya da ülkenin diğer bölgelerine sınır dışından herhangi bir hava saldırısı olmadı” dedi.

Hüseyin Dalirian, İsrail'in 'sadece başarısız ve küçük düşürücü bir quadcopter [insansız hava aracı] uçurma girişiminde bulunduğunu ve quadcopterlerin de düşürüldüğünü' savundu.

İsrail'de iktidar partisi Likud'un milletvekili Tally Gotliv ise, sosyal medyada "İsrail'in sevgili insanları günaydın. Başımızı gururla dik tuttuğumuz bir sabah" mesajını paylaştı.

İSRAİLLİ YETKİLİ WASHINGTON POST'A DOĞRULADI



İsrail basınında ve daha sonra uluslararası medyada hafta içinde yer alan haberlerde, muhtemel bir karşı misillemenin Hamursuz Bayramı'ndan sonra gerçekleşeceği bildirildi. Ancak, İsrail bir sürpriz yaparak karşı saldırısını 30 Nisan'da sona erecek bir haftalık tatilin öncesinde gerçekleştirdi. 

Washington Post gazetesine konuşan bir İsrailli yetkili ise, savaş uçaklarının İran'ın içerisinde bir hava saldırısı gerçekleştirdiğini söyledi ve saldırının karşı misilleme olduğunu belirtti. Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkiliye göre, İsrail'in hamlesi İran'a ülke içinde saldırı gerçekleştirme yeteneği olduğu uyarısını vermeyi hedefliyor.

Amerikan NBC televizyonuna konuşan bir kaynak, İsrail'in sınırlı bir saldırı gerçekleştirdiğini ve halihazırda yol açtığı muhtemel hasarı değerlendiriyor.

BBC Güvenlik Muhabiri Frank Gardner da, analizinde "Eğer bu gerçekten de İsrail'in saldırısının tamamlanmış haliyse boyut ve kapsam açısından çok sınırlı olduğu anlaşılıyor" dedi. Gardner, İsrail'in Batılı müttefiklerinin, özellikle de ABD ve İngiltere'nin, tüm hafta boyunca Tel Aviv'den İran'ın saldırısına ağır bir karşılık vermemesini istediğini de hatırlattı:

"Olayların bundan sonra nasıl gelişeceği iki şeye bağlı olacak: Bunun İsrail'in saldırısının sonu olup olmadığı ve İran'ın da yeniden saldırmaya karar verip vermeyeceği."

UÇAKLAR İRAN ÜZERİNDE ROTA DEĞİŞTİRİYOR



Birçok şiddetli patlamayla sarsılan İran semalarında halihazırda çok az uçak bulunuyor. Uçuş izleme sitesi Flight Radar verileri, İran'ın batısı ve merkezinde havalanan uçakların rota değiştirdiğini gösteriyor.'da görüldüğü üzere, İran'ın merkez bölgeleri üzerinde havalanan uçakların rota değiştiriyor. Flight Radar ekran görüntüsü, saat 07.46'da alındı.

Orta Doğu merkezli havayolu şirketleri Emirates ve Fly Dubai de, Cuma sabahı erken saatlerde herhangi bir açıklama yapmaksızın uçuşlarını İran'ın batısı üzerinden yönlendirmeye başladı.

AVUSTRALYA VATANDAŞLARINDAN İSRAİL'DEN AYRILMALARINI İSTEDİ

Avustralya, bu sabah yayınladığı uyarıda vatandaşlarından İsrail'den ayrılmalarını talep etti. Benzer uyarı Filistin toprakları için de geçerli.

Avustralya Dışişleri Bakanlığı, bölgede yüksek askeri misilleme ve terör saldırısı tehdidi bulunduğunu kaydetti.

AFP'ye göre, Avustralyalı diplomatlar İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki Ben Gurion havalimanının kısa sürede veya herhangi bir zamanda uçuşları askıya alabileceğini söylüyor.

HAVA AYDINLANDI, İLK GÖRÜNTÜLER



Dünya gözünü, İran'ın başkenti Tahran'ın yaklaşık 350 kilometre güneyindeki İsfahan'a çevirdi.

Zira, İsfahan eyaleti büyük bir askeri hava üssünün yanı sıra uranyum zenginleştirme programının merkezi olan Natanz şehri de dahil olmak üzere İran'ın birçok nükleer tesisine ev sahipliği yapıyor.

İran devlet televizyonu IRIB, bu sabah izleyicilerine İsfahan’daki nükleer tesislerin 'tamamıyla güvende' olduğunu bildirdi. IRIB'in haberinde, şehir sakinlerinin normal hayatlarına devam ettiğini ve İsfahan'ın güvende olduğunu aktardı.

İsfahan'ın merkezindeki bir binanın tepesinden yayına bağlanan televizyonun muhabiri, "Birkaç saat önce gökyüzünde sesler duyuldu. Bildiğimiz kadarıyla bazı mini-İHA'lar İsfahan semalarında hedef alındı" deyip ekledi:

"Bazı yayın organları İsfahan'ın nükleer tesislerinin hedef alındığını söylemişti ancak araştırmalarımıza göre bu bilgi yanlış, hiçbir yer hedef alınmadı."

Devrim muhafızlarına yakınlığıyla bilinen Tasnim haber ajansı ise, İsfahan'daki nükleer tesisin videosunu paylaştı. 

'İsfahan'daki nükleer sahası tamamen güven altında' başlıklı videoda, tesisin yakınında saatini kontrol eden bir adam yer aldı.

Kamera daha sonra hava savunma bataryası etrafında duran birkaç askeri gösterdi.

Dünya Nükleer Birliği'ne göre İsfahan Nükleer Teknoloji Merkezi'nde uranyum hekzaflorür üreten bir uranyum dönüştürme tesisi bulunuyor.

İran, uranyum hekzaflorid gazını santrifüjlere besleyerek zenginleştirilmiş uranyum üretiyor. Bu hem reaktör yakıtı olarak, hem de nükleer silah yapımında kullanılabilir.

Uranyum dönüştürme tesisinin yanında uranyum hekzaflorürü uranyum okside dönüştüren zenginleştirilmiş uranyum oksit tozu tesisi (EUPP) ve Tahran Araştırma Reaktörü için yakıt üreten bir yakıt üretim tesisi bulunuyor.

Uranyum oksit, uranyum metaline dönüştürülebiliyor.

İran, uranyum metalini reaktör yakıtı üretmek için kullanmayı planladığını söylüyor. Ancak uranyum metali aynı zamanda bir nükleer bombanın çekirdeğini yapmak için de kullanılabilir.

İsfahan Nükleer Teknoloji Merkezi ayrıca Çin tarafından tedarik edilen dört küçük nükleer araştırma reaktörünü de işletiyor.

İran, nükleer silah geliştirdiği yönündeki tüm iddiaları reddediyor.

İSFAHAN'DA ŞİDDETLİ PATLAMALAR



İran'ın orta bölümünde yer alan İsfahan eyaletinde yaşayanlar, gece yarısı patlama sesleriyle yataklarından fırladı. Çok şiddetli en az üç patlama sesi duyuldu.

Yarı resmi Fars haber ajansı, İsfahan kentinin kuzeybatısında bir patlama olduğunu duyurdu. Fars'a göre, patlama şehrin uluslararası havalimanı yakınlarında gerçekleşti.

İran devlet televizyon IRIB, patlamaların hava savunma sistemlerinin silahlı insansız hava araçlarını hedef almasından kaynaklandığını bildirdi.

İsfahan'da büyük bir hava üssünün yanı sıra büyük bir nükleer tesis ve füze üretim merkezi bulunuyordu.

Bölgeden gelen ilk görüntülerde gökyüzünde süzülen füzeler ve itfaiye ile diğer acil servis araçlarının Sekizinci Taktik Hava Üssü'ne girişi yer aldı.

Patlama haberlerinin ardından İran medyası İsfahan'ın yanı sıra Şiraz ve Tahran dahil olmak üzere İran'ın büyük şehirleri üzerinde tüm uçuşların durdurdurulduğunu aktardı.

Amerikan CBS kanalına konuşan iki ABD'li yetkili ise, bir İsrail füzesinin İran'ı vurduğunu doğruladı.

İran devlet televizyonu IRIB ise, uluslararası basında çıkan Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'nin acil şekilde toplandığına dair haberleri yalanladı.

İsrail'in 1 Nisan Pazartesi günü gündüz saatlerinde İran'ın Şam'daki büyükelçilik kompleksinde yer alan bir binayı füzelerle vurması, Orta Doğu'daki ezeli düşmanların ilk kez doğrudan çatışmasına kapı araladı.

Tahran yönetimi, Suriye'nin başkenti Şam'daki büyükelçilik binasında Devrim Muhafızları komutanlarından Muhammed Rıza Zahedi ve diğer subayların öldürülmesine 13 Nisan gecesi yüzlerce kamikaze drone ve füze ateşleyerek misillemede bulundu.

İran'ın topraklarından ilk kez 'Siyonist rejim' olarak adlandırdığı İsrail'i hedef aldığı tarihi saldırıya, İsrail bu gece yarısı karşı misillemede bulundu.

Askeri analistler, İsrail jetlerinin İran hava sahasına girmeden, Suriye ve Irak hava sahaları üzerinden saldırı gerçekleştirdiğini belirtiyor.

SURİYE VE IRAK'TA DA PATLAMALAR! SANA BU SABAH SALDIRIYI DOĞRULADI

İsrail'in İran'ın yanı sıra Suriye'nin güneyindeki Süveyda'da bulunan bir havaalanının gece yarısı vurduğu bildiriliyor.

İsrail jetleri ayrıca, El Talah havaalanının yanı sıra yine güneydeki Izra şehrinde yer alan Suriye ordusuna ait bir radar erken uyarı sahasını da hedef aldı.

Suriye resmi haber ajansı SANA, bu sabah İsrail'in güneydeki hava savunma sistemlerini vurduğunu doğruladı. SANA'nın haberine göre, İsrail saldırısı gece yarısı 02.55'te gerçekleşti ve maddi hasara yol açtı.

Irak'ın başkenti Bağdat, güneydeki Babil'de de gece yarısı patlama sesleri duyuldu. Yerel kaynaklar, İsrail'in Irak'taki İran milislerini bombardımana tuttuğunu, Bağdat'ta yerle bir olan binada İran yanlısı milisler ve Devrim Muhafızları üyelerinin toplantı yaptığını aktardı.

Irak'ın kuzeyindeki Erbil ve Musul gibi şehirlerde de gece yarısı savaş uçaklarının sesleri var.