Dünya Gazze ile iletişim kesildi! İsrail ordusundan açıklama

Gazze ile iletişim kesildi! İsrail ordusundan açıklama

27.10.2023 - 14:30 | Son Güncellenme:

Havanın kararmasıyla birlikte İsrail'in Gazze'ye bombardımanı arttı. İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırıları nedeniyle karanlığa gömülen bölgede yoğun ve şiddetli patlama sesleri duyuldu. Bölgeden yapılan açıklamada 7 Ekim'den beri en ağır saldırı olduğu belirtildi.

İsrail'in 50 yıl sonra resmen ilan ettiği ilk savaşta yirmi gün geride kaldı, Gazze'de hava saldırıları aralıksız sürerken, bölgeden iletişim kesildi. Tüm gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

ABD'DE ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI

ABD’de, barış yanlısı Yahudi gruplar, İsrail'in Gazze operasyonunu durdurması için New York'taki ünlü Grand Central tren garını işgal ederek "acil ateşkes" çağrısı yaptı.

İRAN: BÖLGE BARUT FIÇISI

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Birleşmiş Millet Genel Kurulu toplantısı için bulunduğu New York'ta ABD'nin Ulusal Halk Radyosu'na (NPR) konuştu. İran'ın bölgede savaş istemediğini ve bu konuda üzerine düşeni yapmaya çalıştığını kaydeden Abdullahiyan, "Bölgede durum son derece karışık ve tehlikeli. İsrail rejiminin saldırıları nedeniyle 7 binin üzerinde sivil Filistinlinin hayatını kaybetmiş olması bölge için ağır bir tablo. Biz tüm tarafları itidalli olmaya ve ateşkes yapılmasına çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD'nin İsrail'e verdiği desteği sonlandırmaya çağıran Abdullahiyan, İsrail'in ABD tarafından kontrol edilen bir savaş makinesine döndüğünü söyledi. Abdullahiyan, "İsrail saldırıları nedeniyle bölge barut fıçısı haline geldi. 2 hafta önce bölge ülkelerini ziyaret ettim ve bu ziyaretimde Lübnan ve Filistin direniş liderleriyle görüştüm. Görüşmelerimden edindiğim izlenim Hamas'ın eli her zamankinden çok daha güçlü ve kararlı bir şekilde tetikte. Gazze'de ve Batı Şeria'da İsrail kadın ve çocukları hedef almaya devam ederse barut fıçısına dönen bölgede her an her ihtimal mümkün" ifadelerini kullandı.

OXFAM'DAN ŞİFA HASTANESİ AÇIKLAMASI

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'dan yapılan açıklamada 'Hastaneleri, özellikle binlerce sivilin sığındığı (Gazze'deki Şifa Hastanesi) hastaneyi hedef almanın hiçbir haklı nedeni yoktur.' ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı
UNICEF'TEN ÇAĞRI

UNICEF İcra Direktörü Russell yaptığı açıklamada "Gazze'deki bir milyon çocuğun tarifsiz bir dehşet gecesi daha yaşayacak olmaları konusunda son derece endişeliyim." ifadelerini kullandı

KIZILHAÇ: İLETİŞİMİMİZ KESİLDİ

Kızılhaç'tan yapılan açıklamada "Elektrik kesintisi nedeniyle Gazze'deki meslektaşlarımızla bağlantımız kesildi. Filistin Kızılayının acil tıbbi hizmetler sağlamaya devam edememesinden endişe duyuyoruz." ifadeleri yer aldı.

HALK SOKAKLARDA

İsrail ordusu, çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana ayrım gözetmeksizin birçok noktayı vuruyor. Batı Şeria’da bulunan El Halil kentinde onlarca Filistinli, bu gece Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların yoğunlaşmasıyla sokaklara döküldü. İsrail’in saldırılarını protesto etmek için bir araya gelen Filistinliler, hep bir ağızdan tekbir getirerek, “Gazze diz çökmez” ve “Aksa için canımız feda” sloganları attı.

Haberin Devamı
"İSRAİL GAZZE’YE KARA SAVAŞI BAŞLATTI"

İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından bugün yapılan “İsrail Kara Kuvvetlerinin bu gece faaliyetlerini genişleteceği” duyurusunun ardından Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Safadi, “İsrail Gazze'ye kara savaşı başlattı. Bunun sonucu ise, önümüzdeki yıllarda epik boyutlarda bir insani felaket olacak” ifadelerini kullandı.

DSÖ DE BAĞLANTIYI KAYBETTİ

Dünya Sağlık Örgütü'nden yapılan açıklamada, "Gazze'deki personelimiz, sağlık tesisleri, ortaklarımızla bağlantımızı kaybettik. Sivillerin derhal korunmasını ve insani yardımın sağlanmasını talep ediyoruz." denildi.

GAZZE'DE SON DURUM!

Al Jazeera'de bir muhabiri canlı yayında şu bilgileri aktardı: Şu an hava saldırısı kısmen hafifledi ama yer yer devam ediyor. Savaş başladığından bu yana böyle bombardıman görmedik. Kassam Tugayları'nın açıklamasını ileten muhabir, "İsrail kara saldırısı başlattı, bölgede şiddetli çatışmalar yaşanıyor." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
BM'DEN ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI

BM Genel Kurulu, Gazze'de "acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes" çağrısında bulunarak, çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısını kabul etti.

BEYAZ SARAY: KIRMIZI ÇİZGİ ÇEKMİYORUZ

CNN Türk'ten Yunus Paksoy'un aktardığına göre, Beyaz Saray 'İsrail’e askeri operasyonları için kırmızı çizgi çekmiyoruz' açıklamasında bulundu.

BIDEN'DAN 'CERRAHİ OPERASYON' AÇIKLAMASI

Washingon Post'a göre, Biden yönetimi, İsrail’e Gazze’nin büyük çaplı işgalini “yeniden düşün” diyor. Bunun yerine, yüksek değerli Hamas hedeflerine ve altyapısına hassas, hedefi belli baskınlar gerçekleştirmeyi öneriyor. Hava saldırıları ve özel harekat kuvvetlerinin kullanıldığı daha "cerrahi" bir operasyonu tercih etmeye çağırıyor.

Haberin Devamı
FİLİSTİN KIZILAYI: EKİPLERİMİZLE İLETİŞİMİMİZ KESİLDİ

Filistin Kızılayı tarafından İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki iletişim ağlarını ve interneti kesmesinin ardından yapılan açıklamada, “Gazze Şeridi'ndeki operasyon odası ve orada görev yapan ekiplerimizle bağlantımızı tamamen kaybettik” ifadeleri kullanıldı. Kesintilerin özellikle merkezi acil durum hattını etkileyeceği ve bunun da ambulansların yaralılara ulaşmasını engelleyeceği belirtilerek, “Ekiplerimizin acil sağlık hizmetlerini sağlamaya devam edebilmesi konusunda derin endişe duyuyoruz” açıklaması yapıldı. İsrail’in Gazze Şeridi’ni dünyadan izole etmesinin İsrail ordusunun savaş suçlarına devam edeceğinin göstergesi olduğu ifade edilen açıklamada, “Gazze Şeridi’nde görev yapan ekiplerimizin güvenliğinden endişe ediyoruz. Masum sivillere, tıbbi tesislere ve ekiplerimize derhal koruma sağlanması için uluslararası toplumu İsrail yetkililerine baskı yapmaya çağırıyoruz” denildi.

'GAZZE'NİN DIŞ DÜNYA İLE İLETİŞİMİ KESİLDİ'

BM Filistin İnsani İşler Koordinatörü Hastings "Yoğun bombardıman nedeniyle Gazze'nin dış dünya ile bağlantısı kesildi. Savaşların kuralları vardır. Siviller korunmalı." açıklamasını yaptı.

FİLİSTİN BAŞBAKANINDAN AÇIKLAMA

Filistin Başbakanı Iştiyye yaptığı açıklamada "Gazze Şeridi'yle iletişim ve internetin kesilmesinin amacı, Filistin halkına yönelik katliamlar işlemektir." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
"İSRAİL KARA SALDIRISINA HAZIR"

Hamas'ın üst düzey yetkilisi İsrail'in kara saldırısına 'hazır' olduğunu söyledi.

BM: 24 SAATTE 14 ÇALIŞANIMIZ ÖLDÜRÜLDÜ

BM ajansı "Son 24 saatte 14 çalışanımız daha öldürüldü. 7 Ekim'den bu yana öldürülen toplam personelimiz 53'e yükseldi." açıklaması yaptı.

İLETİŞİM KESİLDİ

Hamas tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki iletişim ağlarını ve interneti kestiği belirtildi. İnternet hareketlerini gözetleyen NetBlocks firması tarafından sosyal medya hesabı üzerinden Gazze Şeridi’ndeki canlı ağ verileri paylaşıldı. Verilerde, İsrail saldırılarının ardından bölgedeki internet bağlantısında büyük bir çöküş olduğu görüldü.

HAMAS'TAN ÇAĞRI

Hamas, yoğun saldırılar nedeniyle İsrail'in Gazze bombardımanını durdurmak için "derhal harekete geçme" çağrısında bulundu. Hamas, yaptığı açıklamada, "Arap ve Müslüman ülkeleri ile uluslararası toplumu, halkımıza karşı işlenen suçları ve bir dizi katliamı durdurmak için sorumluluk almaya ve derhal harekete geçmeye çağırıyoruz." dedi.

İSRAİL ORDUSUNDAN 'GÜNEYE GİDİN' ÇAĞRISI

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari yaptığı açıklamada, “Hava Kuvvetleri yer altı hedeflerini çok ciddi bir şekilde vuruyor. Kara Kuvvetleri bu gece faaliyetlerini genişletecek” dedi. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının devam edeceğini belirten Hagari, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Filistinlilere “Güneye gidin” çağrısını da yineledi.

HALK KARA HAREKATINA KARŞI ÇIKIYOR

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 21’inci gününde de devam ediyor. İsrail ordusu, bölgedeki sivil yerleşim yerleri, cami, hastane ve kilise olmak üzere birçok yeri ayrım gözetmeksizin vuruyor. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik başlatmayı planladığı kara harekatına ise İsrail halkı karşı çıkıyor. İsrail'in Maariv gazetesi, ülkede 18 yaş üstü 522 kişinin katıldığı bir anketin sonuçlarını paylaştı. Ankete göre İsrail halkının yüzde 49’u düzenlenmesi planlanan kara harekatının ertelenmesinin daha iyi olacağı yönünde oy kullandı. Ankete katılanların yüzde 29’u ise harekatın hemen başlaması gerektiğini savundu.

GAZZE KARANLIĞA GÖMÜLDÜ

Havanın kararmasıyla İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından Gazze Şeridi’nde bulunan birçok bölge yoğun ateş altına alındı. Yaşanan hava bombardımanın ardından karanlığa gömülen bölgede şiddetli ve çok sayıda patlama sesleri duyuldu.

GUTTERES: TARİH HEPİMİZİ YARGILIYOR

BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze'deki insani kriz için "Herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Bu bir kader anı. Tarih hepimizi yargılıyor. Köklü bir değişiklik olmadığı takdirde, Gazze halkı eşi benzeri görülmemiş bir çığ gibi büyüyen insani acıyla karşı karşıya kalacaktır." dedi.

'ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ’NİN KAPATILMASI YÖNÜNDE OY KULLANMAYA ÇAĞIRIYORUM'

Irak’ta Şii lider ve Sadr Hareketi Başkanı Mukteda Sadr, Irak hükümetine çağrıda bulunarak, “Irak meclisindeki tüm grupları, ABD Büyükelçiliği’nin kapatılması yönünde oy kullanmaya çağırıyorum” dedi.

İSRAİL'İN ŞİFA HASTANESİNİ HEDEF GÖSTERMESİ

Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada, "Sağlık tesislerine yönelik herhangi bir saldırı uluslararası insancıl hukukun ihlali olacaktır" denildi.

İSRAİL ORDUSUNDAN AÇIKLAMA

Gazze'ye son saatlerde gerçekleşen yoğun hava saldırısıyla ilgili İsrail ordusundan açıklama yapıldı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Yaptığımız saldırı yeni aşama" denildi.

İSRAİL'DEN GAZZE'YE AĞIR BOMBARDIMAN

CNN Türk muhabiri Hasret Kaya, "Yoğun bir bombardıman başladı. Bu kadar yoğun bir bombardıman görmemiştik. Zaman zaman gökyüzü aydınlanıyor. Aralıksız bir bombardımanın yapıldığını söyleyebilirim. En ağır bombardıman bu noktada yapılan. Havanın kararmasıyla birlikte yoğunlaşıldı. Bugüne kadar bu noktada gördüğümüz hava saldırılarına benzemiyor. Kara harekatı ne zaman başlayacak sorusu 21 gündür soruluyor." dedi.

HAMAS'TAN ŞİFA HASTANESİ AÇIKLAMASI

Hamas: İsrail'in Şifa Hastanesi'ne ilişkin iddialarını reddediyor, saldırıların durdurulması için BM ile Arap ve İslam ülkelerini acil müdahaleye çağırıyoruz.

YÜZLERCE FİLİSTİNLİ SOKAKLARDA

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları 21. gününde devam ederken, Filistinliler Gazze’ye destek oluyor. Batı Şeria’ya bağlı El Halil kentinde yaşayan Filistinliler, El Hüseyin Camii’nde cuma namazının ardından yürüyüş gerçekleştirdi. Filistinliler, İsrail'in çocuklara ve kadınlara yönelik saldırılarını kınayarak, İsrail karşıtı sloganlar attı.

TEL AVİV'E ROKET

İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki bir binaya roket isabet etti. Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas örgütü, Tel Aviv'e roketler ateşlediğini duyurdu.

İsrail medyası, Tel Aviv'deki binada üç kişinin hafif şekilde yaralandığını bildirdi.

Kanal 12 televizyonu, Tel Aviv'i hedef alan en az sekiz roketin ise Demir Kubbe hava savunma sistemi tarafından durdurulduğunu aktardı.

DSÖ: GAZZE'DEKİ KURBANLARIN YÜZDE 40'INDAN FAZLASI ÇOCUK



Birleşmiş Milletler (BM) yardım kuruluşları bugün peş peşe Gazze'deki duruma ilişkin açıklamalar yapıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 7 bin 28 kişinin hayatını kaybettiğini, bunların yüzde 40'ından fazlasının çocuk olduğunu söyledi.

DSÖ bölgedeki 35 hastanenin 23'ünün kısmen çalışmaya devam ettiği, diğer hastanelerin ve sağlık ocaklarının kapanmak zorunda kaldığı aktarıldı.

Gazze'de bin kişinin diyalize ihtiyaç duyduğunu aktaran kuruluş, 30 prematüre bebeğin kuvözde olduğunu ve 2 bin kanser hastasının acil tedaviye ihtiyacının bulunduğunu duyurdu.

Ancak hastane jeneratörlerini çalıştıracak yakıt olmadan bu tedavileri sağlamak imkansız.

Bir DSÖ yetkilisi, halen faaliyette olan hastanelerdeki vahim koşullardan, ağır yaralı hastaların koridorlarda anestezi yapılmadan ameliyat edilmesinden, her yerde 'ölüm kokusu' ve 'çocuk cesedi' olduğundan söz etti.

FİLİSTİN'E DESTEK, İSRAİL'E PROTESTO



Savaşın yirmi birinci gününde dünyanın dört bir yanında Filistin'e destek gösterileri düzenleniyor. Cuma namazı çıkışlarında yoğunluk gösteren gösteriler Ürdün'den Tayland'a Endonezya'dan Lübnan'a birçok ülkede Gazze'yi yerle bir eden İsrail protesto edildi.


Lübnan

Tayland

Ürdün


İRAN MOSKOVA'DAN 'ACİL ÇAĞRI'YI DUYURDU



7 Ekim'de Gazze'den İsrail'e sürpriz bir baskın düzenleyip 230'u aşkın kişiyi rehin alan Hamas örgütü, Rusya'nın başkenti Moskova'ya bir heyet gönderdi.

Hamas heyetinin yanı sıra Moskova'ya inenler arasında İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bagheri de vardı.

İSRAİL KÜPLERE BİNDİ

Rusya'nın Hamas yetkililerini Moskova'da ağırlaması, beklendiği gibi İsrail'in küplere binmesine yol açtı. Tel Aviv, Rusya'nın davetini 'içler acısı' olarak tanımladı ve Hamas heyetinin sınır dışı edilmesini istedi.

KREMLİN SAVUNDU

Kremlin ise, üst düzey bir Hamas yetkilisinin Moskova'da olmasına yönelik eleştirilere yanıt verdi, sözcü Dmitry Peskov'a göre Rusya tüm taraflarla temasları sürdürmenin gerekli olduğunu düşünüyor.

İsrail'le diyaloğu muhakkak sürdüreceklerini kaydeden Peskov, Hamas ziyaretinin İsrail'le ilişkilere zarar verip verilmeyeceği sorusuna ise yorum yapmayı reddetti.

İranlı diplomat Bagheri Hamas yetkilisi Musa Ebu Merzuk'la görüştü, Tahran yönetiminin tutumunu Filistinli örgüte iletti. İran medyası, Tahran'ın yabancı taraflarla görüşmelerde önceliğinin acil ateşkes ve Gazze'ye insani yardımları engelleyen blokajın kaldırılması olduğunu bildiriyor.

Yanı sıra, İran Hamas'ın 'acil bir ateşkes' istediğini duyurdu.

Rus Kommersant gazetesi bugün Moskova'daki Hamas heyetinde bulunan Ebu Hamid'in sözlerini sayfasına taşıdı. Hamas yetkilisi, yirminci günü dolan savaşta ateşkes oluncaya kadar rehinelerin serbest kalamayacağını söyledi.

BM GÖZÜNDEN VAHİM TABLO



Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'ndan (UNRWA) Philippe Lazzarini, düzenlediği basın toplantısında İsrail'in Gazze'de yaşayan 2,3 milyon insana toplu cezalandırma uyguladığını belirtip bunun bir savaş suçu olduğunu söyledi.

Söz konusu yöntemin derhal durdurulmasını isteyen BM yetkilisi, "Biz burada konuşurken Gazze'de insanlar ölüyor, temel hizmetler çöküyor" dedi.

Bölgeye acilen daha fazla insani yardım gönderilmesi gerektiğini aktaran Lazzarini, gıda ve suyun tükendiğini, 'kanalizasyonun sokaklara taştığını' kaydetti.

Lazzarini, "Gazze büyük bir sağlık tehlikesinin eşiğinde ve hastalık riski giderek artıyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Birkaç gün önce yakıt gönderilmemesi durumunda insani yardım operasyonumuza devam edemeyeceğimiz konusunda uyarmıştım. Uyarım halen geçerli."

Son günlerde UNWRA'in yakıt tüketimini 'büyük ölçüde sınırladığını' söyleyen Lazzarini, "Fakat bunun bir bedeli vardı. Ekibimiz, hiçbir insani yardım çalışanının vermemesi gereken zor kararlar vermek zorunda kaldı" dedi.

Lazzarini, bölgeye girişine izin verilen insani yardım kamyonlarının yetersiz olduğunu, yardım çalışmalarının başarılı olması için insani bir ateşkese ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Lazzarini ayrıca yardım çalışmalarının sürekli sorgulanmasının üzücü olduğunu belirterek, "UNRWA hiçbir insani yardımı yanlış ellere yönlendirmez ve yönlendirmeyecektir" dedi.

Şimdiye kadar en az 57 UNRWA çalışanının hayatını kaybettiğini söyleyen Lazzarini, "Bunlar kendilerini Gazze'ye adayan anneler ve babalar" diye konuştu.

'Gazze'nin boğulduğunu' vurgulayan Lazzarini, UNRWA'in kıtlıklar karşısında birkaç günden fazla dayanamayacağını söyledi.

HAMAS: REHİNELER ATEŞKES OLUNYACA KADAR SERBEST BIRAKILMAYACAK

Rusya'nın başkenti Moskova'yı ziyaret eden Hamas heyetindeki bir üye, yirminci günü dolan savaşta ateşkes oluncaya kadar rehinelerin serbest kalamayacağını söyledi.

Kommersant gazetesi, Hamas heyetinden Ebu Hamid'in sözlerine yer verdi. Hamas yetkilisi, İsrail bombardımanında 50 rehinenin öldüğünü söyledi.

TABA'DAN SONRA NUVEYBE



Mısır, Kızıldeniz kıyısındaki tatil kasabası Taba'ya roket değil bir insansız hava aracının düştüğünü duyurdu. Taba'nın yanı sıra aynı bölgedeki bir diğer tatil merkezi Nuveybe'ye ise bir roketin isabet ettiği belirtiliyor.

Yerel medya, Taba'daki bir hastanenin yakınına düşen drone'un altı kişinin yaralanmasına yol açtığını yazdı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler, hasarlı bir bina ve havaya uçmuş araçları gösteriyor.

Nuveybe'deki bir elektrik santrali yakınına ise bir roketin isabet ettiği belirtiliyor. İlk bilgilerde, roket yerine 'tanımlanamayan bir cisim' ifadesi yer alıyordu.

İsrail'in en güney ucundaki Eliat'ın yer aldığı Akabe Körfezi, dört ülkenin kesişme noktası. Mısır, İsrail, Ürdün ve Suudi Arabistan'ın Kızıldeniz kıyısında toprakları bulunuyor.

Akabe Körfezi'nin Gazze Şeridi'ne uzaklığı, kuş uçuşu yaklaşık 200 kilometre. Ancak roket isabet eden Nuveybe kasabası daha güneyde ve bu da mesafeyi 250 kilometreye çıkarıyor.

Bir görgü tanığı, Nuveybe kasabasında şiddetli bir patlama duyduğunu ve peşinden dumanların gökyüzüne yükseldiğini söyledi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise Kızıldeniz bölgesinde bir hava tehdidi tespit edildiği ve helikopterlere kalkış emri verildiği kaydedildi. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, olayın nerede gerçekleştiğine dair detaylı bir yer bilgisi paylaşmadı.

24 SAATTE 481 CAN KAYBI

Filistinli yetkililer, savaşın yirminci günü dolarken son 24 saatteki İsrail hava saldırılarında 480'den fazla insanın can verdiğini açıkladı.

REHİNE SAYISI 229'A ÇIKTI

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, Hamas'ın elinde halihazırda 229 rehine olduğunu söyledi. Bu rakam, önceki açıklamaya göre üç artışı ifade ediyor. 7 Ekim'de sürpriz bir baskın gerçekleştiren örgüt, Gazze Şeridi'ne götürdüğü rehinelerden dördünü serbest bırakmıştı.

BM: GAZZE'DEKİ AŞIRI KALABALIK SIĞINAKLAR BİR SAĞLIK RİSKİ



Birleşmiş Milletler Yardım Kurumu UNRWA, Gazze'deki 150 farklı noktaya 629 bin mültecinin sığındığını bildirdi. Bu, yerleşim alanlarının kapasitesinin yaklaşık üç katı mülteci barındırdığı anlamına geliyor.

Kuruluş son güncellemesinde, "Şu andaki kalabalık koşullar kaygı veriyor ve sağlık ve koruma riski yaratıyor" dedi.

Kuruluş ayrıca, Gazze'deki üç okulun da yakınlarına düzenlenen saldırılarda hasar aldığını bildirdi. Saldırılarda bir kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

Bir UNRWA personelinin de ölmesiyle, kuruluşun verdiği can kaybı sayısının da çatışmaların başlamasından bu yana 39'a çıktığı belirtildi.

AB LİDERLERİ ATEŞKES ÇAĞRISINDA ANLAŞAMADI



Avrupa Birliği (AB) liderlerinin İsrail'in Gazze'de yirminci gününe giren savaşını durdurmak için buluştuğu zirve, başarısızlıkla sonuçlandı. İspanya’nın İsrail ve Hamas arasında 'ateşkes sağlanması için girişim' talebi, yaklaşık beş saat süren zirvede yoğun tartışmaya yol açtı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bu öneriye karşı çıktı.

'Ateşkes' ve 'çatışmalara insani ara' terimlerinin kullanımındaki görüş ayrılığının damga vurduğu zirvede, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in AB'nin İsrail ve Hamas arasında ateşkes için devreye girmesi önerisi tartışmayı alevlendirdi. Brüksel’deki AB kaynaklarına göre, bu öneriye en sert muhalefet Almanya Başbakanı Olaf Scholz’dan geldi.

İspanya’nın yanı sıra İrlanda ve Belçika gibi AB üyesi ülkeler de 'daha geniş kapsamlı bir ateşkes' önerisini savunurken, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve Almanya gibi ülkeler İsrail'e yönelik herhangi bir 'baskı' ifadesine karşı çıktı.

Uzun tartışmaların ardından AB liderleri 'çatışmalara insani yardım molası' ifadesinde anlaştı, üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları Gazze'ye yardım ulaştırılabilmesi için insani koridorlar açılması ve ve çatışmalara verilmesi gerektiğini bildirdi.

Zirvenin ardından hazırlanan sonuç bildirgesinde İsrail'e karşı oldukça temkinli ifadeler yer aldı.

İSRAİLLİLERİN YARISI GAZZE İŞGALİNİN ERTELENMESİNİ İSTİYOR



Maariv gazetesinin yayınladığı ankete göre, İsrail'de yaşayanların yüzde 49'u ordunun Gazze Şeridi'ne karadan saldırmasının ertelenmesini istedi.

Yüzde 29'un derhal geniş çaplı bir işgali desteklediği ankette, yüzde 22 ise kararsızlığını ifade etti.

Ankete 522 kişinin katıldığını aktaran Maariv gazetesi, 19 Ekim'de gerçekleştirilen bir önceki ankette Gazze'ye büyük bir kara saldırısını destekleyenlerin oranının yüzde 65 olduğunu hatırlattı. Gazeteye göre, bir haftalık görüş değişikliğinde özellikle rehineler konusu ciddi rol oynadı.

'ABD'NİN SALDIRISI İSRAİL-HAMAS SAVAŞIYLA AYRILAMAZ'



ABD Suriye'de düzenlediği hava saldırılarının İsrail-Hamas savaşıyla bağlantılı olmadığını söylese de, uzmanlar aksini düşünüyor. Al Jazeera'ya konuşan Washington merkezli Orta Doğu Enstitüsü'nde görevli Hasan Munaymina, iki olayın ayrılamayacağını vurguluyor.

Denklemden İsrail'in çıkarılamayacağını kaydeden Orta Doğu uzmanı Munaymina, saldırının ABD'nin İsrail'e Gazze'de yürüttüğü savaşta verdiği destekle bağlantılı olduğunu belirtti.

Hasan Munaymina, hem Washington hem de Tahran'da niyetler konusunda belirsizlik olduğunu da ekledi.

'ABD'NİN SALDIRISI İSRAİL-HAMAS SAVAŞIYLA AYRILAMAZ'

ABD Suriye'de düzenlediği hava saldırılarının İsrail-Hamas savaşıyla bağlantılı olmadığını söylese de, uzmanlar aksini düşünüyor. Al Jazeera'ya konuşan Washington merkezli Orta Doğu Enstitüsü'nde görevli Hasan Munaymina, iki olayın ayrılamayacağını vurguluyor.

Denklemden İsrail'in çıkarılamayacağını kaydeden Orta Doğu uzmanı Munaymina, saldırının ABD'nin İsrail'e Gazze'de yürüttüğü savaşta verdiği destekle bağlantılı olduğunu belirtti.

Hasan Munaymina, hem Washington hem de Tahran'da niyetler konusunda belirsizlik olduğunu da ekledi.

ABD'NİN SALDIRISI BIDEN BASKI ALTINDAYKEN GERÇEKLEŞTİ

Al Jazeera'nın Pentagon muhabiri Patty Culhane, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in açıklamasının 'ilginç' olduğunu belirtiyor. ABD'nin İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaşa yaklaşımında bir değişiklik olmadığını belirten Pentagon açıklamasını değerlendiren Culhane, ABD Başkanı Biden'ın baskı altında olduğunu belirtiyor. Özelilkle Cumhuriyetçi kanattan gelen 'yanıt' baskısını vurgulayan Pentagon muhabirine göre, birçok emekli general ortaya çıkıp İran destekli grupların saldırılarına karşılık verilmesi gerektiğini söyledi.

İSRAİL'DEN GAZZE'YE KARADAN YENİ BASKIN

2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni karadan işgale hazırlanan İsrail ordusu, bölgeye yeni bir nokta operasyon düzenlediğini açıkladı.

Kara birliklerinin Gazze'nin orta bölgesine girdiği baskında, savaş uçakları ve drone'lar da yer aldı.

İsrail ordusu, Perşembe günü ilk kez geniş çaplı bir operasyona imza atmış ve tanklar sınırdan geçmişti.

TABA'YA ROKET DÜŞTÜ



İsrail tankı tarafından açılan ateşte Mısır'a ait bir mevzinin vurulmasınıdan birkaç gün sonra, bu kez Kızıldeniz kıyısındaki Taba'ya roket düştü.

Akabe Körfezi'nde yer alan Taba'yı vuran roket nedeniyle altı kişinin yaralandığı bildiriliyor. Mısır hükümetinden henüz resmi bir açıklama yok.

Taba'ya isabet eden füzenin kim tarafından ateşlendiği henüz bilinmiyor. AFP haber ajansına konuşan bazı görgü tanıkları, füzenin bir hastaneye isabet ettiğini söyledi. Sosyal medyada yayınlanan fotoğraflarda da hasar görmüş bir bina ve tahrip olmuş araçlar yer aldı.

Gazze ile, İsrail tarafından kontrol edilmeyen tek sınır kapısına sahip olan Mısır, Hamas- İsrail çatışmalarında halihazırda arabulucuk rolünde.

KUŞ UÇUŞU 200 KM

Gazze Şeridi'ne kuş uçuşu yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki Taba, dört ülkenin kesiştiği bir noktada yer alıyor. Kızıldeniz'deki Akabe Körfezi, İsrail, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan sınırlarının kesişme noktası.

Taba'nın hemen yakınında Hamas'ın hafta içi roket ateşlediği İsrail'e ait Eliat şehri var. İngiliz The Guardian gazetesi, İsrail'in en güney ucunda yer alan Eliat'a fırlatılan füzenin savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana en uzun menzilli saldırı olduğunu yazdı.

Eliat'ın birkaç kilometre doğusunda ise Ürdün'e ait Akabe şehri bulunuyor.

ABD SURİYE'DE İRAN TESİSLERİNİ VURDU



7 Ekim tarihinde savaş başlar başlamaz İsrail'e koşulsuz desteğini sunan ABD, hemen USS Gerald R. Ford uçak gemisinin başını çektiği filoyu Doğu Akdeniz'e konuşlandırdı. İran ve bölgenin en güçlü milis gücü Hizbullah'ın savaşa dahil olmasını engellemeyi hedefleyen Washington, hem Tahran hem de Beyrut'a uyarı üstüne uyarı yaptı.

İsrail-Lübnan sınırında Hizbullah ve İsrail birlikleri arasında çatışmalar on dokuzuncu gününe girdi. Hizbullah'ın roket saldırılarına İsrail ordusu savaş uçakları ya da sınırdan top atışlarıyla yanıt verdi. Zaman zaman insansız hava aracı saldırıları da gerçekleşti.

Geride kalan günlerde İsrail'e ait jetler ayrıca Suriye'nin başkenti Şam ve diğer büyük şehri Halep'teki havalimanlarına birkaç kez füze ateşledi.

Savaşın tüm Orta Doğu'ya yayılmasından korkulurken, ABD gece yarısı İran Devrim Muhafızları tarafından kullanılan iki merkezin savaş uçaklarıyla vurulduğunu duyurdu.

Suriye'nin doğusunda yerel saatle 04.30'da sularında gerçekleşen hava saldırısına iki Amerikan F-16 savaş uçağı katıldı. Suriye-Irak sınırındaki Ebu Kemal'deki silah ve mühimmat depoları hedef alındı.

Saldırılarda İranlıların ölüp ölmediği henüz bilinmiyor.

Hava saldırıları için emir doğrudan ABD Başkanı Joe Biden tarafından verildi. Savunma Bakanı Lloyd Austin yaptığı açıklamada, bombardımanın Irak ve Suriye’deki ABD güçlerine yönelik saldırılara yanıt olduğunu açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, bu ay içinde ABD ve müttefiklerine yönelik Irak ve Suriye içinde 16 saldırı olduğunu açıkladı. Roket ve drone'ların kullanıldığı bu saldırılarda 21 askeri personelin yaralandığı kaydediliyor.

BIDEN'DAN HAMANEY'E DOĞRUDAN UYARI

Eş zamanlı olarak da Beyaz Saray’dan önemli bir açıklama yapıldı. Bu açıklamada ABD Başkanı Joe Biden’ın, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’i Ortadoğu’da bulunan ABD kuvvetlerinin hedef alınmaması konusunda uyardığı kaydedildi.

ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby konuyla ilgili olarak, “Mesaj direkt olarak iletildi” dedi.

ABD'nin Suriye'de 900, Irak'ta ise yaklaşık 2 bin 500 askeri bulunuyordu. Pentagon, ayrıca 900 askerlik bir kuvvetin daha bölgedeki ABD askerlerinin güvenliği için görevlendirildiğini duyurdu.

SABAHA KARŞI GÖZALTILAR

Gazze'yi savaş uçaklarıyla ara vermeden bombardımana tutan İsrail, diğer yandan işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da baskınlar yapıp Filistinlileri gözaltına alıyor. Cuma sabahı gün doğmadan gerçekleşen baskınlarda en az 19 Filistinli tutuklandı, karakola götürülenler arasında bir kadın da var.

ŞİLİ'DE BİNLERCE İNSAN FİLİSTİN İÇİN YÜRÜDÜ



Güney Amerika ülkesi Şili'deki Filistin'e destek gösterisinde binlerce insan başkent Santiago'da Perşembe günü toplandı. Kalabalığın Gazze'deki savaşın durması için yürüdüğünü bildiren Al Jazeera, Şili'nin Orta Doğu dışında en büyük Filistinli diasporanın yaşadığı yer olduğunu hatırlatıyor.

GAZZE'DE İSRAİL'İN ÖLDÜRDÜĞÜ 7 BİNE YAKIN KİŞİNİN İSMİ AÇIKLANDI

Gazze’deki sağlık birimlerinin açıkladığı 7 bin 28 kişilik listede, 6 bin 747 isim yer alırken, 281 kişi 'kimliği tespit edilemedi' şeklinde kaydedildi.

İsrail'e destek veren ABD Başkanı Joe Biden, Çarşamba günü, Hamas’ın ölü sayısına ilişkin yaptığı açıklamalara güvenmediğini söylemişti.

Filistinli yetkililer, bombardımanda can verenlerin 2 bin 665’inin 18 yaşın altında olduğunu belirtiyor.

timeline

Canlı Anlatım Özeti