Dünya Savaşta son dakika... AP fotoğrafı geçti, İran-İsrail krizinin yeni adresi: Savaş gemisi plajdan göründü!

Savaşta son dakika... AP fotoğrafı geçti, İran-İsrail krizinin yeni adresi: Savaş gemisi plajdan göründü!

17.04.2024 - 12:02 | Son Güncellenme:

İran sokaklarında birdenbire ortaya çıkan yazılar İsrail medyasında geniş şekilde yer buldu, ürkütücü mesajların birinde 'Hamaney'in evini bombala' yazıyor. İsrail'in misilleme ihtimalinin küresel korkuyu körüklediği günlerde, İran'dan yeni bir hamle geldi.

İsrail'in Gazze'yi işgal ettiği savaşta 194'üncü güne girilirken, İran'ın doğrudan denkleme dahil olması tabloyu değiştirdi. Orta Doğu'daki bütün gelişmeleri ayrıntılı bir şekilde canlı blog sayfasına taşıyoruz.

'13 BİN 800'DEN FAZLA ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ'

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 194 gündür devam ediyor. UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarında 13 bin 800'den fazla çocuğun hayatını kaybettiğini aktararak, "Binlercesi yaralandı ve binlercesi de açlığın eşiğinde" dedi.

Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi tarafından yapılan açıklamada ise, Gazze Şeridi’nde “her 10 dakikada bir çocuğun yaralandığı ya da öldüğü" belirtildi.

İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde bugüne kadar 33 bin 899 kişi hayatını kaybetti, 76 bin 664 kişi de yaralandı.

FİLİSTİN'İN BM'YE TAM ÜYELİĞİ CUMA GÜNÜ OYLANACAK

Filistin’in BM’ye tam üyeliği cuma günü BM Güvenlik Konseyi'nde oylamaya sunulacak. Diplomatlar, İsrail'in müttefiki ABD'nin bir Filistin devletini fiilen tanıyacağı için söz konusu kararı veto etmesinin beklendiğini belirterek, oylamanın yerel saatle 15.00’de yapılacağını ifade ettiler. Karar tasarısı Cezayir tarafından sunulurken, ABD bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının Birleşmiş Milletler'de değil, taraflar arasında doğrudan müzakereler yoluyla gerçekleşmesi gerektiğini belirtiyor. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield yaptığı açıklamada, "Güvenlik Konseyi'nde bir karar almanın bizi ileriye dönük iki devletli bir çözüm bulabileceğimiz bir yere götüreceğini düşünmüyoruz" dedi.
Filistin, şu anda BM’de üye olmayan gözlemci devlet statüsünde bulunuyor. Filistin’in BM'ye tam üye olması için Güvenlik Konseyi ve ardından Genel Kurul'un en az üçte ikisi tarafından onaylanması gerekiyor.

HİZBULLAH’TAN İSRAİL GÜÇLERİNE DRON VE FÜZE SALDIRISI: 18 YARALI

 

Hizbullah tarafından İsrail güçlerine düzenlenen dron ve füze saldırısında 14’ü asker toplam 18 kişi yaralandı.

Hizbullah, İsrail güçlerini hedef almaya devam ediyor. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Hizbullah tarafından Arab al-Aramshe'ye düzenlenen dron ve füze saldırısında 14’ü asker toplam 18 kişinin yaralandığı ifade edildi. Açıklamada 6 askerin durumunun ağır olduğu belirtilerek, yaralıların Nahariya'daki Galilee Tıp Merkezine sevk edildiği belirtildi.

Kasabanın büyük ölçüde boşaltıldığı ve askerlerin kasabaya konuşlandığı ifade edildi.

Haberin Devamı
ABD DONANMASI’NA AİT GEMİNİN MAKİNE DAİRESİNDE YANGIN ÇIKTI

İnsani yardımların deniz yoluyla ulaştırılması için inşa edilecek liman için Gazze Şeridi’ne gitmekte olan ABD Donanması’na ait geminin makine dairesinde yangın çıktı. Donanma Sözcüsü, gemideki yangının geçtiğimiz hafta çıktığını ve geminin ABD’ye geri döndüğünü aktardı. Geminin USNS 2nd LT John P. Bobo olduğunu ifade eden sözcü, geminin Gazze Şeridi kıyısına inşa edilecek olan liman için ekipman ve personel taşıdığını aktararak, yangında ölen ya da yaralanan olmadığını açıkladı. Sözcü, geminin Florida’ya kendi imkanları ile geri döndüğünü ifade ederek, yangınla ilgili soruşturmanın devam ettiğini aktardı.

Yaşanan olayın liman inşaatını etkileyip etkilemeyeceği henüz bilinmezken, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin geçtiğimiz haftalarda söz konusu limanın "muhtemelen" 21 Nisan’a kadar hazır olacağını aktarmıştı.

HAKAN FİDAN HANİYE İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar'da temaslarını sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar'a yaptığı ziyaret sırasında Hamas Siyasi Büro Şefi Haniye ve heyetiyle bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Gazze'ye insani yardımlar, ateşkes ve rehineler konuları ele alındı.

YUNAN SAVUNMA BAKANI: TÜRKLER BAŞARDI

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'nin gerisinde kaldıkları iki konuya değindi. Dendias bu iki konuyu iki büyük savaştan örnek vererek adeta bir itirafta bulundu.

Haberin Devamı
İSRAİL TANKLARINDAN REFAH'TA BOMBARDIMAN

İsrail tankları Gazze Şeridi'nin kuzeyinde haftalar önce terk ettikleri bölgelere ilerlerken, savaş uçakları Filistinlilerin son sığınağı olarak bilinen Refah'a hava saldırıları düzenledi. İsrail ordusunun bombardımanında 4'ü çocuk en az 7 Filistinli hayatını kaybetti.

İSRAİL'İN KUZEYİNE ROKET SALDIRISI

İsrail medyası, henüz kimin ateşlediği bilinmeyen bir roket saldırısının ülkenin kuzeyini vurduğunu duyurdu. İlk belirlemelere göre saldırıda 6 kişi yaralandı, bir kişi ise yaşamını yitirdi. Yetkililer, yaralıların birisinin ağır olduğunu açıklarken diğerlerinin hafif ve orta olduğunu bildirdi.

İRAN'DAN KIZILDENİZ HAMLESİ! PLAJDAN SAVAŞ GEMİSİ GÖRÜNÜYOR



İran donanması, Kızıldeniz'e doğru ilerleyen kargo gemilerine eşlik ediyor.

Donanma komutanı Şehram İrani, İran'a ait ticari gemilerin Kızıldeniz'e kadar olan yolculuğunda yanlarında savaş gemilerinin bulunduğunu söyledi. Amiral İrani'nin verdiği bilgiye göre, Aden Körfezi'nde bulunan Cameran fırkateyni söz konusu görevi yürütüyor.

Al Jazeera, Tahran yönetiminin Kızıldeniz hamlesinin İsrail'in misilleme ihtimalinin küresel korkuyu körüklediği bir dönemde gerçekleştiğini yazdı.

İran destekli Yemenli Husiler, Kasım ayı ortasından bu yana İsrail'e ait ya da İsrail limanlarına uğramaya hazırlanan ticari gemilere saldırılar düzenliyor. Kamikaze drone'lar ve füzelerin kullanıldığı saldırılar, Kızıldeniz ile Aden Körfezi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı'nı bir anda dünyanın en tehlikeli su yolu haline getirdi.

ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyona Avrupa Birliği'nin kendi görev gücü de eklendi ancak Kızıldeniz'deki devriyeler Husilere geri adım attıramadı. İngiliz ve Amerikan savaş uçaklarının Yemen topraklarındaki Husi hedeflerini aralıklarla vurduğu krizde, İran destekli grup söz konusu saldırılara ABD savaş gemilerine füzeler ateşleyerek yanıt verdi.


YEMEN SINIRINA 1700 KİLOMETRE

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı ise, Yemen sınırına kuş uçuşu 1700 kilometre mesafede bulunan İsrail şehri Eilat'tan fotoğraflar geçti. İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesini isteyen Husiler, geride kalan aylarda Eilat'a defalarca balistik füze ve kamikaze drone'larla saldırdı.

İsrail ordusu, bir savaş gemisine yerleştirilen hava savunma sistemi Demir Kubbe'nin ilk kez Husilerin füzelerine karşı kullanıldığını açıkladı.

İsrail'in en güneyindeki Eilat'ta bulunan deniz üssü ise, Mart ayının sonunda Irak'taki İran yanlısı milislerin ateşlediği bir kamikaze silahlı insansız hava aracı tarafından vuruldu. İsrail ordusunun 500 kilometre öteden kalkış yapan kamikaze drone'un hava savunma sistemi Arrow'u aşıp deniz üssüne çarptığını iki gün gizlemesi, büyük fırtına kopardı.


AP'nin son fotoğraflarında Kızıldeniz'in kuzeyindeki Akabe Körfezi'nde bulunan Eilat açıklarındaki İsrail savaş gemileri görünüyor.

Akabe Körfezi, üç ülkenin, Mısır, İsrail ve Ürdün'ün kesişme noktası. Turizm merkezi olan Eilat'ın birkaç kilometre uzağında Ürdün'ün Akabe şehri bulunuyor. Körfezin daha güneyinde ise Mısır'ın turizm beldesi Taba yer alıyor.

Haberin Devamı
BM'DEN GAZZE İÇİN 2,8 MİLYAR DOLAR YARDIM ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM), savaşın devam ettiği Gazze Şeridi’nde kıtlık riskiyle karşı karşıya olan Filistinliler için 2,8 milyar dolar yardım çağrısında bulundu.

BM'nin Gazze ve Batı Şeria'daki insani yardım ofisinin başkanı Andrea De Domenico gazetecilere yaptığı açıklamada, savaştan zarar gören Gazze'de sadece yaklaşan kıtlık tehlikesiyle değil, temizlik, su ve sağlık tesisleri için de mücadele gerektiğini vurguladı.

De Domenico, bu hizmetlerin yeniden sağlanması ve asgari standartların karşılanması için 'büyük operasyonlara' ihtiyaç olduğunu ve bunun da askeri operasyon sürerken yapılamayacağını ekledi.

Hastanelerin, su arıtma tesislerinin, evlerin, yolların ve okulların tahrip edildiğine işaret eden BM yetkilisi, Gazze’deki en büyük hastane olan Şifa Hastanesi’nin saldırı sonucu kapanmak zorunda kaldığını hatırlattı. De Domenico, 'vücudun bölümlerini inceleyen ve kanserleri tespit edebilen bir MRI cihazının vurulmasındaki askeri amacın ne olduğunu' sorguladı.

Şifa Hastanesi’nde saldırı sonrası gördükleri manzarayı da anlatan De Domenico, 'bir dehşet sahnesiyle' karşılaştıklarını, meslektaşlarının, insanlara aile üyelerini ayakkabıları veya giysilerinden tanımaya yardım ettiklerini söyledi.

BM'nin İsrail'i daha fazlasını yapmaya zorlamaya devam ettiğini dile getiren yetkili, yardım konvoylarının Gazze’ye girişlerinin İsrail tarafından geciktirildiğine dikkat çekti.

İsrail, 1 Nisan'da bölgeye gıda götüren sivil toplum kuruluşu World Central Kitchen'dan yedi yardım görevlisinin insansız hava aracı saldırılarıyla öldürülmesinin ardından Gazze'ye daha fazla sınır kapısı açma ve yardım akışını arttırma sözü vermişti.

İNGİLTERE: İSRAİL'İN İRAN SALDIRISINA MİSİLLEME KARARI ALDIĞI AÇIK

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'la görüşen İngiltere Dışişleri Bakanı James Cameron, Tel Aviv yönetiminin İran'a yönelik muhtemel misillemesini değerlendirdi. "İsraillilerin harekete geçme kararı verdikleri açık" diyen Cameron, söz konusu karşı saldırının tansiyonu en aza düşürecek şekilde gerçekleşmesini umduğunu söyledi.

GAZZE'DE CAN KAYBI 34 BİNE YAKLAŞTI

Filistinli yetkililer, İsrail işgal ordusunun son 24 saatteki saldırılarında 56 Gazze sakininin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı. Böylece, savaşın 194'üncü gününde Gazze'deki toplam can kaybı 33 bin 899'a çıktı.

İsrail vahşetinin kurbanlarının üçte ikiden fazlası çocuklar ve kadınlar.

Haberin Devamı
İRAN'DA BİRDEN ORTAYA ÇIKAN DUVAR YAZILARI: 'SALDIR İSRAİL, AYETULLAH ALİ HAMANEY'İN EVİNİ BOMBALA'

Orta Doğu İsrail'in karşı saldırısını beklerken, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi en küçük bir misillemenin büyük ve merhametsiz yanıt alacağını söyledi.

İran'da bugün kutlanan Ordu Günü'nde kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Reisi, Tahran'dan tüm bölge ve dünyaya mesajlar verdi. Bu yıl Tahran'ın kuzeyindeki bir üsse taşınan geçit töreninde konuşan Reisi, Cumartesi günü İsrail'i doğrudan hedef alan füze ve kamikaze silahlı insansız hava araçları saldırısının 'sınırlı' olduğunu vurguladı, "İran daha büyük bir saldırıya imza atmak isteseydi Siyonist rejimden geriye hiçbir şey kalmazdı" dedi.

İran televizyonları geçmiş yılların aksine askeri geçit törenini canlı yayınlamıyor, adres değişikliğine dair yetkililerden bir açıklama da yok. IRNA haber ajansı, geçit töreninden çok sayıda fotoğrafı dünyaya servis etti.


Tahran ve Tel Aviv arasında on yıllardır devam eden gölge savaş, 13 Nisan Cumartesi akşamı İran'ın kendi topraklarından ilk kez İsrail'e füzeler ateşlemesiyle gün ışığına çıktı.

İran, 1 Nisan tarihinde Suriye'nin başkenti Şam'daki büyükelçilik binasında Devrim Muhafızları generallerinin İsrail tarafından öldürülmesine yaklaşık iki hafta sonra misillemede bulundu.

Yeryüzündeki bütün haber televizyonlarının yayınlarını kesip canlı bağlantıya geçtiği saldırıda, İran İsrail'e 300'den fazla kamikaze drone ve füze gönderdi.

İran'ın tarihte bir ilk olan misillemesi Tahran sokaklarında kutlanırken, hafta içinde ortaya çıkan bazı duvar yazıları şok etkisi yarattı.

Rejim karşıtlarının yazdığı tahmin edilen İngilizce ve Farsça grafitilerin birinde, 'Onları vur İsrail. İranlılar sizin arkanızda' ifadesi dikkat çekiyor.

Bir diğerinde 'Saldır İsrail, gerisini sokaklarda biz hallederiz' cümleleri görülürken, 'Savaş krizdeki hükümetler için en iyi kozdur' bir başka duvar yazısı.

Farsça yazılan en ürkütücü ifade ise, 'İsrail dini lider Ayetullah Ali Hameney'in evini bombala' oldu.

İsrail medyası, beklendiği gibi söz konusu duvar yazılarını büyük bir sevinçle ve geniş bir şekilde haberleştirdi.

ABD VE İSRAİL ORTAK GELİŞTİRDİ: GİZEMLİ SAVAŞ UÇAĞI MARS2

İran geçtiğimiz hafta sonu tarihi bir saldırı düzenleyerek İsrail'e yüzlerce füze ve intihar dronu fırlattı. Bu füzelerin birçoğu ABD ve İsrail savunma güçleri tarafından düşürüldü. İngiliz medyası ise saldırının neden beklenilen etkiyi veremediğini anlattığı bir analiz yayınladı. Söz konusu analizde ABD ve İsrail tarafından geliştirilen 'MARS2'nin özelliklerine yer verildi.

ÜRDÜN'ÜN HAMLESİ ORTA DOĞU'YU KARIŞTIRDI



13 Nisan Cumartesi gecesi İsrail'e doğru ilerleyen füzeler ve kamikaze drone'ları düşürenler arasında, ABD, İngiltere ve Fransa'nın yanı sıra bir Orta Doğu ülkesi de vardı: Ürdün.

Bölgede on yıllardır ABD'nin en sadık müttefikleri arasında başı çeken Ürdün'ün İsrail'e kalkan olması, beklendiği gibi İran'ı kızdırdı. Tahran Ürdün'ün bir sonraki hedef olabileceğini duyururken, İran'dan gelen mesajların ardından Amman yönetimi İran Büyükelçisi'ni çağırdı.

İsrail ile sınırı olan Ürdün, en fazla sayıda Filistinliyi barındıran ülke ve tarihsel olarak bölgedeki en büyük destekçileri olarak görülüyor. Gazze'deki savaşa karşı eleştirel bir tutum sergileyen ülkenin lideri Kral Abdullah bölgeye hava yoluyla yardım ulaştırılması çabalarını açıkça destekledi.

Bu tutum Ürdün kamuoyunda da yankı buldu, çoğu Filistinli mülteci olan binlerce kişi Amman'daki ABD Büyükelçiliği önünde son iki haftadır Washington'un İsrail'e desteğini protesto etmek için gösteri yaptı.

Ürdün, 14 Nisan günü erken saatlerde krallığın güvenliği için ülkenin hava sahasına giren nesnelerin 'icabına bakıldığını' belirten bir dizi açıklama yayımlayarak pozisyonunu netleştirmeye çalışırken, sosyal medyada krallığın rolüyle alay eden ve tepki gösteren yorumlar paylaşıldı.

Beyrut'ta yaşayan tanınmış İranlı siyasi yorumcu Sharmine Narwani sosyal medya platformu X'te Kral 2. Abdullah'ın İsrail ordusu üniforması giydiği bir fotoğrafı paylaştı ve altına şu notu düştü: 'Abdul Bin-Hüseyin, İbranilerin kralı'

İsrailli yorumcu Mairav Zonszein ise X'te şu paylaşımı yaptı: "İsrail'de bu sabahın en önemli manşeti Ürdün Hava Kuvvetleri'nin İsrail'e giden insansız hava araçlarını hava sahasında durdurması, özellikle de Ürdün'den gelen saldırıları hatırlayan İsrailliler için dikkat çekici."

Yorumcu, diplomatik anlaşmaların 'istikrar için hayati önem taşıdığını' belirterek 1994'te imzalanan ve iki ülke arasında son yıllarda gerginleşen ilişkilere rağmen hala geçerli olan Ürdün-İsrail barış anlaşmasına atıfta bulundu.

Filistinli bir yorumcu ise İran'ın saldırısı ardından "İran'ın insansız hava araçlarını engellemeye çalışan Arap ülkesini hatırlayın" diye yazdı.

Bir başka haber yorumcusu ise şu paylaşımda bulundu:

"Ürdün Kralı İran'a ait bir avuç insansız hava aracının düşürülmesine yardım etti. Bu adam sözde bir Arap lideri ve karısı da Filistinli. Bundan daha büyük bir skandal olamaz. Bunlar, İsrail'i korumak ve askeri üslere ev sahipliği yapmak için Batı tarafından yerleştirilen 'kraliyet' aileleri."

Filistin asıllı Amerikalı bir yorumcu Kral Abdullah'ın bir resmini paylaşıp altına "Google, bana bir Arap haininin resmini göster" diye yazarken, bir başkası buna "Hava sahanızdan geçen silahlı insansız hava araçlarını engellemek sizi hain yapmaz. Sizi hava sahasını koruyabilen bir ulus yapar" diye cevap verdi.

Filistinli-Amerikalı film yapımcısı Alexandra Miray, İsrail'in yardımına koştuğu için Kral 2. Abdullah'ı öven ve onu 'gerçek bir dost' olarak niteleyen İsraillilerin bir dizi 'Teşekkür' mesajına yanıt olarak "Bunun sonu iyi olmayacak" dedi.

Miray devamında "Keşke Amerikalılar [Başkan] Biden'ın bölgede nasıl bir karmaşa yarattığını anlayabilseler. Tarihe en kötü kışkırtıcı olarak geçecek" ifadesini kullandı.

Film yapımcısı son haftalarda Amman'da İsrail Büyükelçiliği yakınlarında düzenlenen İsrail karşıtı büyük protestolara atıfta bulunarak, göstericilerin krallığın İsrail ile tüm bağlarını koparması yönündeki çağrılarını, Faslıların son aylardaki büyük gösterilerde yaptıkları benzer çağrılarla paralellik kurdu. Fas, 2020 yılında Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn ile birlikte İsrail ile ilişkilerini normalleştirdi ve krallık Ekim ayından bu yana birçok İsrail karşıtı gösteriye tanık oldu.

Haberin Devamı
MİSİLLEMEDE 30 NİSAN ŞİFRESİ

İran'ın ilk kez kendi topraklarından İsrail'e ateşlediği kamikaze silahlı insansız hava araçları ve füzeler Orta Doğu'da denklemi değiştirdi. İsrail'in İran'a nasıl bir karşı misillemede bulunacağı gizemini korurken, ikinci kez toplanan savaş kabinesindeki hararetli tartışmalar bir sonuca ulaşamamış görünüyor.

Arrow hava savunma sistemlerinin konuşlandırıldığı bir üssü ziyaret eden İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İran'a karşı misillemenin pek yakında gerçekleşmeyeceğini üstü kapalı ifade etti. İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post gazetesi, Salı akşamı yayınladığı haberde İsrail ordusunun İran'a saldırmaya karar verdiğini ancak zamanlamanın belli olmadığını yazdı.

Haberini birden fazla kaynağa dayandıran Jerusalem Post, karşı misillemenin türüne dair kararın alındığını ancak zamanlamanın halen değişkenlik gösterdiğini aktardı. Gazeteye göre, karmaşık hazırlıkların gerekli olması nedeniyle şimdiki karar değişebilir.

Alınan karara rağmen Tel Aviv yönetiminin Orta Doğu'yu bölgesel bir savaşa sürükleyecek saldırıyı bastırmaya çalıştığını savunan Jerusalem Post, sözü Genelkurmay Başkanı Halevi'nin açıklamalarına getirdi. Verilen sinyallerin yalın şekilde okunması halinde önümüzdeki günlerde büyük bir saldırının eli kulağında görünmediğini aktaran gazete, misillemenin daha uzun süre de ertelenebileceğini kaydetti. Halevi'nin 30 Nisan'da kutlanacak Hamursuz Bayramı'ndan söz etmesi ise, saldırının söz konusu tarihten sonra düzenleneceği yorumlarını beraberinde getirdi.

MUHTEMEL HEDEF LİSTESİNİ YAZDILAR

Ancak yine de Jerusalem Post İsrailli yetkililerin açıklamalarının İran ve Orta Doğu'daki vekillerini şaşırtmak için yapılmış olabileceğini aktardı ve haberinde muhtemel bir karşı saldırıda hedef alınacak yerleri listelemeyi ihmal etmedi. Habere göre İran'ın nükleer tesislerine saldırmaktan kamikaze drone ve balistik füze tesislerini vurmaya, üst düzey İranlı yetkililere suikasttan yurt dışındaki Devrim Muhafızları komutanlarını cezalandırmaya birçok misilleme seçeneği bulunuyor.

Gazete İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Salı günü "Orta Doğu semaları İsrail hava kuvvetlerine ardına kadar açık" açıklamasından yola çıkarak ise, İsrail jetlerinin aşırı derecede önemli bir hedefe dahil olacağı yorumunu yaptı.

Ordunun siber ve teknoloji birimlerinin tatbikata giriştiğini hatırlatan Jerusalem Post, muhtemel karşı saldırının bir bölümünün siber alanda olabileceğini de ekledi.

MİSİLLEME SAVAŞINI TETİKLEYEBİLİR

Gazeteye göre, 1 Nisan tarihinde İran'ın Şam'daki büyükelçilik binasını vuran İsrail'in yeni saldırısı bir misilleme savaşına neden olabilir. Jerusalem Post, karşı saldırıya İran ve Lübnan'daki müttefiki Hizbullah'ın yeni misillemelerle yanıt vermesinin epey yüksek ihtimal olduğunu yazdı.

ABD'DEN İRAN'A YENİ YAPTIRIMLAR YOLDA

İsrail'in 32 ülkeye mektup göndererek İran'a yaptırım çağrısı yapmasına en hızlı yanıt veren, beklendiği gibi ABD oldu. Joe Biden yönetimi İran’a yönelik bazı yaptırımları değerlendiriyor. ABD Maliye Bakanı Janet Yellen Washington’da düzenlediği basın toplantısında tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledi.

İran Devrim Muhafızları halihazırda 2019’dan bu yana ABD’nin yabancı 'terör örgütleri' listesinde yer alıyor.

İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, Pazartesi günü 32 ülkeye mektup göndererek İran’ın balistik füze programının yaptırımlarla hedef alınması ve İran Devrim Muhafızları’nın terör örgütü listesine alınması çağrısında bulunmuştu.