Dünya Son dakika: Moskova'da konser salonunda silahlı saldırı! Ölü ve yaralılar var

Son dakika: Moskova'da konser salonunda silahlı saldırı! Ölü ve yaralılar var

22.03.2024 - 23:24 | Son Güncellenme:

Rusya’nın başkenti Moskova’da konser salonunu basan yüzü maskeli 5 saldırgan, uzun namlulu silahlarla dehşet saçtı. Terör saldırısında en az 133 kişi öldü, 150'den fazla kişi de yaralandı. Saldırının görüntüleri dünyayı şoke etti. Teröristlerden biri ise Rus güvenlik güçleri tarafından konuşturuldu. Terörist DEAŞ'ın kendisine verdiği emri itiraf etti.

Rus basınında yer alan habere göre; Rusya'nın başkenti Moskova’daki bir konser salonuna silahlı kişilerce saldırı yapıldı.

ABD SALDIRIYI KINADI

ABD Rusya'nın başkenti Moskova'da meydana gelen terör saldırısını kınadı. Yapılan açıklamada 'Terörü kınıyoruz. Rusya halkıyla dayanışma içindeyiz.' ifadeleri yer aldı.

 

ERDOĞAN VE PUTİN GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

PARLAMENTER LİDER VASİLİEV'DEN 'İDAM' AÇIKLAMASI

RIA Novosti haber ajansının aktardığı üzere, Devlet Dumasında Birleşik Rusya Parlamenter Lideri Vladimir Vasiliev 'idam' cezasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Toplumun beklentilerini karşılayacak bir karar verilecek" dedi.

Haberin Devamı
RESMİ ÖLÜ SAYISI EN AZ 133


Rusya Soruşturma Komitesi, Crocus Konser Salonu saldırısında ölenlerin sayısının en az 133'e yükseldiğini açıkladı.

Komite, Telegram mesajlaşma uygulamasında paylaşılan bir gönderide, acil servislerin olay yerindeki molozları temizlemeye devam ederken daha fazla ceset bulmaya da devam ettiğini aktardı.

PUTİN'DEN 18 SAAT SONRA İLK AÇIKLAMA: BARBAR VE KANLI BİR TERÖR SALDIRISI


Vladimir Putin 18 saat sonra Rusya'daki terör saldırısına dair açıklamalarda bulundu. Putin yaşananları 'kanlı ve barbarca bir terör saldırısı' olarak nitelendirdi. Onlarca masum insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Rus lider, yaralıların hastanede tedavisinin sürdüğünü belirtti ve ek olarak doktorlara teşekkür etti.

24 Mart tarihini ulusal yas ilan eden Putin, Moskova ve Rusya'nın diğer bölgelerinde teröre karşı ek önlemlerin alındığını ifade etti.

 Saldırıya karışan herkesin yakalandığını hatırlatan Putin, teröristlerin Ukrayna'ya geçmek için plan yaptığını kaydetti.

BÜTÜN TOPLU ETKİNLİKLER İPTAL EDİLDİ

Rusya'da terör saldırısının gerçekleştiği Sverdlovsk bölgesinde bütün toplu etkinlikler 13 Mayıs tarihine kadar iptal edildi.

Haberin Devamı
TERÖRİSTLER İTİRAF ETTİ: HERKESİ ÖLDÜRÜN

Rusya'nın devlete bağlı medyası Russia Today'in Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan sosyal medyada dolaşan ve terör saldırısında rol alan kişilere ait olduğu öne sürülen sorgu videosunu doğruladı. Görüntülerde yerde yatan sakallı bir adam kırık dökük bir Rusçayla, terör saldırısını gerçekleştirmesi için kendisine nasıl para verildiğini anlatıyor.

Yaklaşık 5 bin dolar karşılığında saldırıyı gerçekleştirmeyi kabul ettiğini ifade eden terörist, paranın yarısının banka kartına aktarıldığını yarısının ise iş bittikten sonra teslim alacağını ancak yakalandığını söyledi. Bir ay önce görevi veren DEAŞ komutanlarının kendisine Telegram üzerinden ulaştığını ifade eden saldırgan bir süredir o kişilerle aynı Telegram grubunda olduğunu da itiraf etti.

Terörist ayrıca kendisine "Sana verdiğimiz konuma git ve herkesi öldür, kim olursa olsun" dendiğini belirtti.

BAYRAKLAR YARIYA İNDİ


Rusya'daki terör saldırısı sonrası ülkedeki bayrakların yarıya indirildiği belirtiliyor.

'RUSYA, SALDIRIYI DEAŞ'IN ÜSTLENMESİNE RAĞMEN UKRAYNA İLE İLİŞKİLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR'

İngiliz The Guardian gazetesi muhabiri Pjotr Sauer, ülke tarihinin en kanlı saldırılarından biri olarak kayıtlara geçen trajedinin son detaylarını bildirdi. 

Buna göre, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) müdürü Vladimir Putin'e, terör saldırısıyla ilgili olarak, saldırıya direkt olarak karışan dört şüpheli de dahil olmak üzere 11 kişinin tutuklandığını bildirdi. Putin saldırı sonrası henüz kamuoyuna çıkmadı veya yorum yapmadı.

DEAŞ, Cuma gecesi geç saatlerde Telegram'da yayınlanan bir gönderide silahlı kişilerin kaçmayı başardıklarını iddia ederek saldırının sorumluluğunu üstlendi. ABD'li bir yetkili ise, Washington'un DEAŞ'ın iddiasını doğrulayan istihbarata sahip olduğunu duyurdu.

Öte yandan, DEAŞ'ın ölümcül saldırıyı üstlenmesine rağmen Moskova'nın saldırıyı Ukrayna'ya yüklemeye çalışacağına dair işaretler şimdiden dikkat çekiyor. Cumartesi günü FSB, herhangi bir delil sunmaksızın, silahlı kişilerin Ukrayna'ya geçmeye çalışırken tutuklandığını söyleyerek Kiev'i işaret etti. FSB yaptığı açıklamada, "Ukrayna tarafında temasları vardı" dedi.

Kiev tarafı, saldırıyla herhangi bir ilgileri olduğunu şiddetle reddetti. Ukrayna Devlet Başkanı Danışmanlarından Mykhailo Podolyak, sosyal medyada "Ukrayna'nın Crocus Belediye Binası'ndaki silahlı saldırı/patlamalarla kesinlikle hiçbir ilgisi yok" dedi. 

"Her hangi bir anlam ifade etmiyor. Ukrayna hiçbir zaman terör yöntemlerine başvurmadı.”

Haberin Devamı
RUS TELEVİZYONU: EN AZ 143 CAN KAYBI

Rus televizyonu RT Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, terör saldırısında ölenlerin sayısının 143'e ulaştığını yazdı.

Öte yandan, resmi verilere göre şu ana kadar ölü sayısı 115. Ancak Moskova bölgesi valisi Andrei Vorobyov, ölü sayısının önemli ölçüde artacağını söyledi.

VAHŞET NASIL GERÇEKLEŞTİ? 'ÇİZGİ HALİNDE SIKARAK GELDİLER!'

Rusya'daki kanlı terör saldırısını DEAŞ üstlendi. 115 kişinin öldüğü korkunç olayda hayatta kalanlar yaşadıklarını anlattı.

ÖLÜ SAYISI EN AZ 115

Rusya Soruşturma Komitesi, terör saldırısında ölü sayısının üçü çocuk olmak üzere en az 115'e yükseldiğini duyurdu.

121 kişinin hastaneye kaldırıldığı düşünülüyor ve aralarında az sayıda çocuğun da bulunduğu yaklaşık 60 kişinin durumunun 'ciddi' veya 'son derece ciddi' olduğu belirtildi.

Yanı sıra, Rusya Sağlık Bakanlığı şu ana kadar yaşamını yitiren 41 kişinin kimliğini de yayınladı.

Haberin Devamı
TERÖR SALDIRISI ARDINDAN RUSLAR KAN BAĞIŞI İÇİN KUYRUKLAR OLUŞTURDU

Rusya Sağlık Bakanlığı, yüzlerce kişinin Cumartesi sabahı kan ve plazma bağışlamak için sıraya girdiğini söyledi. Moskova'daki Federal Tıbbi ve Biyoloji Ajansı Kan Merkezi'nin önünde uzun kuyruklar oluştu.

RUSYA: SALDIRGANLAR UKRAYNA SINIRINI GEÇMEYİ AMAÇLIYORDU

Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servisi (FSB), düzenlenen kanlı saldırının ardından faillerin Rusya-Ukrayna sınırını geçmeyi amaçladıklarını savundu.

İstihbarat servisine göre, saldırganların Ukrayna'da 'ilgili temasları' bulunuyordu.

KANLI SALDIRIDA 'YANICI SIVI' DETAYI

Rusya Soruşturma Komitesi'nden, ölü sayısını en az 93'e çıkaran ve bu sayının artabileceğine dair geçilen uyarının yanı sıra şu açıklama yapıldı:

-Konser salonu hâlâ denetleniyor. Enkazı temizlemek, delilleri toplamak ve güvenlik kamerası görüntülerini incelemek için çalışmalar sürüyor.

-Saldırganlar konser salonunun bazı bölümlerini ateşe vermek için yanıcı sıvı kullandı.

-93 kurbanın ölüm sebebi ateşli silah yaralanması ve ölümcül dumandan zehirlenme olarak belirlendi.

-Saldırganların otomatik silah kullanıp arkalarında mühimmat bıraktıkları düşünülüyor.

-Balistik, genetik ve parmak izi incelemeleri yapılıyor

Haberin Devamı
ÖLÜ SAYISI EN AZ 93 

Rusya Soruşturma Komitesi, terör saldırısı sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının en az 93 kişiye yükseldiğini bildirdi.

FAİLLER YAKALANDI

Rus haber ajanslarının bildirdiğine göre, Moskova konser salonu saldırısına direkt olarak karışan dört fail, tutuklanan 11 kişinin arasında bulunuyor.

İKİ ŞÜPHELİ YAKALANDI

Milletvekili Alexander Khinshtein Cumartesi günü Telegram'da yaptığı açıklamada, ölümcül saldırı düzenlediğinden şüphelenilen iki kişinin Rusya'nın Bryansk bölgesinde araba takibinin ardından yakalanarak gözaltına alındığını açıkladı.

Khinshtein, diğer şüphelilerin yakındaki bir ormana kaçtığını söyledi.



SALDIRGANLARIN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU


Moskova'daki Crocus Belediye Binası'na saldırıyı gerçekleştiren altı teröristten dördünün kimlikleri açıklandı. Saldırganların hepsi Tacikistan uyruklu ve isimleri şöyle:

-Nasridinov Makhmadrasul 37 yaşında

-Ismonov Rivozhidin 51 yaşında

-Safolzoda Shokhinjonn 21 yaşında

-Nazarov Rustam 29 yaşında.

ABD'NİN SALDIRIDAN HABERİ VARDI! TERÖRİSTLERİN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Dünya son yılların en büyük terör saldırısına odaklandı. Rusya'da bir konser alanını basan ve DEAŞ üyesi olduğu tespit edilen teröristler 100'e yakın kişiyi öldürdü ve yaraladı. ABD basınında çıkan haberlerde ise Washington yönetiminin çoktan saldırıyı bildiği ifade edildi.

RUSYA'DA 20 YILDIR YAŞANAN EN ÖLÜMCÜL SALDIRI


BBC Rusya Editörü Steve Rosenberg, gece yaşanan kanlı saldırı sonrası ülkedeki durumu bildirdi. Buna göre, Moskova yakınlarındaki önemli bir konser mekanı olan Crocus Belediye Binası'ndaki kan gölünde en az onlarca kişi öldürüldü. Bu, Rusya'da yaklaşık 20 yıldır gerçekleşen en ölümcül saldırıydı.

Kitlesel saldırı mahallinde, güvenlik güçleri, delil toplamak için gece boyunca çalıştı. Rusya Devler Başkanı Vladimir Putin ise saldırıyla ilgili henüz kamuya açık bir yorumda bulunmadı.

Bu sabah Moskova'da ve Rusya'nın diğer kasaba ve şehirlerinde elektronik reklam panolarında, yanan tek bir mum ve 'Skorbim' (Yas tutuyoruz) yazısı görülüyor.

ÇİN VE HİNDİSTAN, RUSYA'YA TAZİYELERİNİ İLETTİ

 Çin Devlet haber ajansı Xinhua'nın haberine göre, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Crocus Belediye Binası saldırısı sebebiyle Rus mevkidaşı Vladimir Putin'e 'taziyelerini' sundu.

Xi, "Çin'in her türlü terörizme karşı olduğunu, terör saldırısını şiddetle kınadığını ve Rus hükümetinin ulusal güvenlik ve istikrarını koruma çabalarını kararlılıkla desteklediğini" vurguladı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise, 'iğrenç terör saldırısını' kınadı. X'te paylaşılan gönderide ülkesinin, 'bu acı anında Rusya Federasyonu hükümeti ve halkıyla dayanışma içinde olduğunu' yazdı.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Rusya Soruşturma Komitesi yaptığı son açıklamada 70'ten fazla kişinin saldırı sırasında öldüğünü duyurdu. Rus medyası ise ölü sayısının 90'ı geçtiğini yazdı. Öte yandan Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, saldırı sırasında 5'i çocuk olmak üzere toplam 115 kişinin hastanelerde tedavi altında bulunduğunu belirtti.

 

ALİYEV’DEN PUTİN’E TAZİYE MESAJI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya’nın başkenti Moskova'da konser salonuna düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybedenler için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e taziye mesajı gönderdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Moskova'da Crocus Belediye Binası'nda yer alan konser salonuna düzenlenen silahlı saldırı sonucu çok sayıda can kaybı ve yaralanma haberinin kendisini ve Azerbaycan halkını derinden üzdüğünü belirten Aliyev mesajında şu ifadeler yer verdi:
“Bu terör eylemini Azerbaycan halkı adına ve kendi adıma şiddetle kınıyor, size, Rus halkına, mağdurların ailelerine ve yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar diliyorum.”

AFP: SALDIRIYI DEAŞ ÜSTLENDİ

AFP'den gelen son dakika bilgisine göre Moskova'daki kanlı saldırıyı terör örgütü DEAŞ üstlendi. CNN Türk Washington Temsilcisi Yunus Paksoy "Kasım ayından bu yana ABD istihbaratı, DAEŞ-H’nın Rusya’da saldırılar düzenleyeceği konusunda spesifik bilgilere ulaşmış. DAEŞ’in saldırılar gerçekleştireceği konusunda Rusya’yı uyarmış' bilgisini aktardı.

RUSYA'DAN BMGK'DA TOPLANTI TALEBİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova’daki terör saldırısına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden toplantı talep edeceklerini açıkladı.

BAKAN FİDAN'DAN MEVKİDAŞINA BAŞSAĞLIĞI TELEFONU

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la telefonda görüştü. Bakan Fidan, Moskova'daki menfur terör saldırısını kınadığını belirterek Rusya halkına ve hükümetine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'nin başsağlığı dileklerini iletti.

 

EL BOMBASI ATTILAR, YANGIN HIZLA YAYILDI

RIA Novosti haber ajansının olay yerindeki bir gazetecisine göre, kamuflaj üniforması giymiş saldırganlar binaya girdi, ateş açtı ve el bombası veya yangın bombası attı. Yangın, Rusya'nın başkentinin kuzeyindeki Krasnogorsk banliyösünde bulunan, birkaç bin kişiyi ağırlayabilen ve önde gelen uluslararası sanatçılara ev sahipliği yapan Crocus City konser salonunda hızla yayıldı.

Interfax haber ajansının aktardığına göre güvenlik servisleri, "taktik üniforma giyen ve otomatik silah taşıyan" iki ila beş kişinin girişte güvenlik görevlilerine ateş açtığını ve ardından seyircilere ateş etmeye başladığını söyledi. RIA Novosti gazetecisinin, "Salonda bulunan insanlar kendilerini silahlı saldırıdan korumak için 15 veya 20 dakika boyunca yere yatırıldı" dediği aktarıldı.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA: PUTİN BİLGİLENDİRİLİYOR

Güvenlik güçlerinin, saldırganları etkisiz hale getirmek için başlattığı operasyon sürerken saldırının yapıldığı binada çıkan yangını söndürmek için çalışmalar devam ediyor. Binanın etrafında çok sayıda polis, güvenlik önlemi alırken bölgeye çok sayıda ambulans yönlendirildi. Kremlin Basın Sözcü Dmitry Peskov, Rus haber ajanslarına verdiği demeçte Putin'in ilgili tüm servisler tarafından olup bitenler ve alınan önlemler hakkında sürekli olarak bilgilendirildiğini açıkladı.

RUSYA: ÖLÜME ÖLÜM

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, Telegram'daki bir gönderisinde "Bunların Kiev rejiminin teröristleri olduğu tespit edilirse hepsi bulunmalı ve terörist olarak acımasızca yok edilmelidir" diye yazdı ve şunları ekledi: "Böyle vahşeti gerçekleştiren devletin yetkilileri de dahil. Ölüme ölüm." ifadelerini kullandı.

'ATEŞ ETTİKTEN SONRA YAKTILAR'

CNN TÜRK Moskova Temsilcisi Siyamend Kaçmaz, "Şu an Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın önündeyiz. Orası bir fuar alanı. Konser alanına 3 kişi insanların arasına girerek ateş etmeye başlıyorlar. Adil Karaca, Azerbaycanlıların düzenlemiş olduğu konser alanında konsere çıkacaktı. Saldırının olduğu salonun yanındaki salon. Aynı bölgede 10 metre ilerisinde bir başka salon. Yaklaşık 15 - 20 dakika sürdüğünü söyledi. Tamamen olayın yan tarafındaki salonda gerçeleştiğini söyledi. İlk belirlemelere göre ateş ettikten sonra orayı yaktıkları söyleniyor." açıklamasında bulundu.

UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Zelenskiy'nin üst düzey yardımcısı Mihail Podolyak yaptığı açıklamada "Gerçekleşen saldırıda Ukrayna'nın bir alakası bulunmuyor" ifadelerini kullandı.



SALDIRI BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ
BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray'dan yapılan ilk açıklamada, “Şu anda Ukrayna'nın ya da Ukraynalıların silahlı saldırıya karıştığına dair bir belirti yok.” ifadeleri yer aldı.

 

 

 

YANGIN BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

Saldırı sonrası çıkan yangın şehrin çeşitli noktalarından böyle görüntülendi. Can kaybına dair ise henüz kesin bir açıklama yapılmadı.

"TÜM DÜNYA SALDIRIYI KINAMALI"

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Tüm dünya Moskova'daki saldırıyı kınamalı" açıklaması yaptı.

"HALA REHİN KALANLAR VAR"

İnsanlar tahliye edilirken çevik kuvvet polislerinin bölgeye gönderildiği öğrenildi. Konser salonunda hala mahsur kalanların olduğu belirtiliyor.

ASKERİ KIYAFET GİYEN EN AZ ÜÇ KİŞİ

RIA Novosti haber ajansına göre, savaş kıyafeti giymiş en az üç kişinin silahla ateş ettiğini söyledi.

SALDIRININ GERÇEKLEŞTİĞİ BİNADA YANGIN ÇIKTI

Tass haber ajansı saldırının gerçekleştiği konser salonunun bulunduğu Crocus Belediye binasında patlama yaşandığı ve patlamanın yangına neden olduğu bildirildi.

timeline

Canlı Anlatım Özeti