Dünya Macaristan'dan Türkiye'ye geldi! Gördüğü manzara karşısında gözyaşlarına boğuldu

Macaristan'dan Türkiye'ye geldi! Gördüğü manzara karşısında gözyaşlarına boğuldu

09.02.2023 - 13:33 | Son Güncellenme:

Türkiye'de meydana gelen depremler sonrası yardım gönderen ilk ülkelerden biri Macaristan oldu. Macar ekibi, dün gece saatlerinde 10 saatlik çalışma sonrası 1.5 yaşındaki bir bebeği enkazdan çıkardı. Kurtarma çalışması sonrası ise basına açıklamalarda bulunan kurtarma ekibinin üyesi gözyaşlarını tutamadı.

Acil ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. Deprem saati 04.17 olarak kaydedildi. Bölgede 13.24'te 7.6 büyüklüğünde ikinci bir büyük deprem daha oldu.

Haberin Devamı

Depremin 10 ilde birden şiddetli şekilde hissedildiği açıklandı. Kahramanmaraş ve Hatay başta olmak üzere Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya'dan acı haberler gelmeye devam ediyor.

DÜNYADAN YARDIM YAĞDI

Güney Kore'den Meksika'ya, Hindistan'dan Cezayir'e, Azerbaycan'dan ABD'ye dünya Türkiye için ayakta. Arama kurtarma ekipleri ve yardımları taşıyan uçaklar Türkiye'ye doğru havalanırken, Avustralya'dan İngiltere'ye birçok ülkedeki gurbetçiler de yardım kampanyaları için yarışıyor. Son eklenen ülkelerle Türkiye'ye kurtarma ekibi ve insani yardım gönderen listesi hayli uzun.

Asya kıtasından Japonya, Tacikistan, Malezya, Tayvan, Çin, Güney Kore, Kazakistan, Hindistan, Moğolistan, Özbekistan, Pakistan listede. Türkiye'nin komşularından Gürcistan, Irak, Bulgaristan, Yunanistan, İran ve KKTC yardıma koştu. Orta Doğu'dan İsrail, Lübnan, Filistin, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeleri Kuzey Afrika'dan Cezayir, Libya ve Tunus izledi.

Haberin Devamı

AVRUPA ÜLKELERİ SEFERBER OLDU

Avrupa Birliği'nin AB Sivil Koruma Mekanizması'nı aktif hale getirmesiyle neredeyse kıtadaki tüm ülkeler seferber oldu. Almanya, İsveç, Hollanda, İtalya, Fransa, İspanya, Malta, Portekiz, Hırvatistan, Polonya, Çekya, İsviçre, Avusturya, Estonya, Slovakya, Macaristan, Romanya gibi birlik üyelerinin yanı sıra Karadağ ve Arnavutluk'tan onlarca arama kurtarma ekibi Türkiye'ye uçtu.

62 YAŞINDAKİ KADIN 71 SAAT SONRA KURTARILDI

Dünya ülkelerinden gelen yardımlarla beraber arama kurtarma çalışmaları da kolaylaştı. Hatay'da depremde çöken bir binanın enkazı altında kalan 62 yaşındaki kadın, 71 saat sonra sağ çıkarıldı.

Yalova Çiftlikköy İtfaiyesi ile Macaristan'dan gelen ekibin çalışma yürüttüğü Gazipaşa Mahallesi Adnan Menderes Caddesi 15. Sokak'taki 5 katlı apartmanın enkazında ses duyuldu. Macaristan'dan gelen ekipler, şimdiye kadar 16 depremzedeyi sağ salim enkazdan çıkardı.

Macar arama kurtarma ekiplerinden biri, Hatay'daki Gün Apartmanı'nın enkazında Çekya ekipleriyle birlikte çalışıyor. Ekipler, bir baba, bebek ve bir erkek çocuğu kurtarmayı başardı. Anne ve diğer çocuklara ulaşmak için yoğun çaba gösteriliyor.

Haberin Devamı

1.5 YAŞINDAKİ KIZ ENKAZDAN ÇIKARTILDI

Öte yandan yine Macaristan ekibinin dün gece yaptığı kurtarma çalışması dünyada gündem oldu. Söz konusu olayda ekipler Hatay'da 10 saatlik bir çalışma sonucunda 1.5 yaşındaki çocuğu enkaz altından çıkardı.

Macaristandan Türkiyeye geldi Gördüğü manzara karşısında gözyaşlarına boğuldu

Kurtarma çalışması sonrası basına açıklamalarda bulunan Macaristan Kurtarma ekibin lideri László Pavelcze basına açıklamalarda bulundu. Pavelcze o anlarda gözyaşlarını tutamadı. 

Macaristandan Türkiyeye geldi Gördüğü manzara karşısında gözyaşlarına boğuldu

Kısa bir süre sonra Macaristan Büyükelçisi de konuyla ilgili Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Viktor Mátis söz konusu olayla ilgili şöyle bir değerlendirmede bulundu:

"Videonun dili önemli değil. Bir küçük kız 10 saat çalışma ardından kurtarıldı. Arkadaş en çevik kurtarmacılardan biri. 50'den fazla felaket gördü. 'Genelde duygulanmıyorsun' diyorlar. Haydi devam."

Macaristandan Türkiyeye geldi Gördüğü manzara karşısında gözyaşlarına boğuldu