Dünya Mariana Çukuru’nda yeni bir virüs keşfi

Mariana Çukuru’nda yeni bir virüs keşfi

22.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya üzerindeki virüslerin sayısı gökyüzündeki yıldızlardan daha fazla. Bu virüsler arasında en yaygın olan tür ise bakterileri enfekte eden ve zarar veren bakteriyofajlar.

Mariana Çukuru’nda yeni bir virüs keşfi

Bu virüslere bir yenisi eklendi. Dünya üzerinde bilinen en derin nokta olan, Büyük Okyanus’ta, Guam Adası’nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasındaki Mariana Çukuru’nda yeni bir virüs türü keşfedildi. “VB_HmeY_H4907” adı verilen yeni virüsün bakterileri enfekte ettiği belirlendi. Çin Okyanus Üniversitesi’nde deniz viroloğu olan ve araştırmayı yöneten Min Wang, “Yaşamın olduğu her yerde, patojenlerin iş başında olduğunu görebilirsiniz. Dünyanın en derin noktasında bile virüsleri bulabiliyorsunuz. Bildiğimiz kadarıyla bu virüs, küresel okyanuslarda bilinen en derinde bulunan virüstür” dedi. Wang, virüsün “bakteri yiyen” anlamına gelen bir bakteriyofaj olduğunu ve bakterilerin içine bulaşıp çoğalarak hayatta kaldığını söyledi. 

Haberin Devamı

İnsana bulaşır mı?

Çinli araştırmacı Yue Su da antibiyotik kullanımı ve antibiyotiğe dirençli bakterilerin çoğaldığı çağda bu virüslerin insanları bakteriyel enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olabileceğini vurguladı. Su ayrıca, mevcut araştırmaların okyanus tortusunda bulunan virüs gibi bakteriyofajların insanları ve deniz yaşamını enfekte etmesinin olası görünmediğini, çünkü konakçısının bakteri olduğunu söyledi.