Dünya Mars çöplüğü

Mars çöplüğü

04.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni yayımlanan bir harita, insanlığın henüz Mars’a (Kızıl Gezegen) ayak basmamasına rağmen onu kirlettiğini ortaya koydu.

Mars çöplüğü

Harita, NASA’nın geçtiğimiz günlerde kullanım dışı kalan “Ingenuity” adlı helikopteri de dahil olmak üzere, son 53 yılda Mars’a inen uzay araçlarından kalan enkazın yerlerini gösterdi.

Haberin Devamı

Mayıs 1971’de Mars yüzeyine inen ilk insan yapımı nesne olan Rusya’nın “Mars 2” iniş aracının enkazının da hâlâ Mars’da durduğu belirtildi.

TÜRK UZMAN AÇIKLADI

ABD’de West Virginia Üniversitesi’nde havacılık ve uzay mühendisliği profesörü olan Türk bilim insanı Çağrı Kılıç, Mars’ta halihazırda 7 ton insan çöpü bulunduğunu tahmin ettiğini söyledi. Bilim insanları, Mars’a inen araçların kullanım dışı hale geldikten sonra “çöp” olarak gezegende kaldığına dikkat çekti.

'ORAYI DA BURASI GİBİ YAPMAYIN'

İngiltere’de Warwick Üniversitesi’nden uzay enkazı araştırmacısı Dr. James Blake, gelecekteki Mars misyonlarının “sürdürülebilirlik göz önünde bulundurularak tasarlanması” gerektiğini söyledi. Blake, “İnsanlar Mars’a göç ederse, uzay aracı enkazları o zamana kadar toza gömülmüş olacak. Gelecekteki kolonilerin, tıpkı arkeologların Dünya’da yaptıkları gibi, tarihi eser olarak bu kalıntıları aramaya başlaması muhtemel. Ancak bu noktaya geldiğimizde muhtemelen gezegeni başka şekillerde de mahvedeceğiz” dedi.