Dünya Mesele aşk mı yoksa taht mı?

Mesele aşk mı yoksa taht mı?

23.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Camilla, yıllarca Prens Charles ile Prenses Diana’nın evliliğini yıkan “gizli sevgili” olarak anıldı. 6 Mayıs’taki taç töreniyle ise resmen İngiltere Kraliçesi oluyor. Diana’nın gölgesinden kurtulup tahta çıkmak hiç de kolay olmadı!

Mesele aşk mı yoksa taht mı

Pelin Aykın - Konsort tanımı, kralın eşi olması dolayısıyla kraliçe unvanı taşıyanlar için kullanılıyor. Ama İngiltere Kralı III. Charles’ın eşi Konsort Kraliçe Camilla, 6 Mayıs’taki taç töreninden itibaren bu “ek”i bırakıp, resmen ve sadece “kraliçe” olarak anılacak. Onun tahta ulaşma yolculuğu, aslında Charles’ın 1996’da boşandığı eşi Prenses Diana ile evliliklerine “sızmadan” çok önce başlamıştı. Ayrıca, ninelerinden Alice Keppel’in, Charles’ın dedelerinden Kral 7. Edward’ın evlilik dışı ilişki yaşadığı kadın olması da “kaderin bir diğer oyunuydu”. Üst sınıftan bir ailenin kızı olan 1947 Londra doğumlu Camilla’nın hayatı, 1965’te sosyeteye katılmasıyla değişti. Çevresinde sevgi dolu bir ailede büyümüş, eğlenmeyi seven bir genç kız olarak görülüyordu. 1971’de henüz bekarken ve 1961 doğumlu Diana hiç ortada yokken, bir polo maçında tanıştığı Prens Charles ile ilişki yaşadı. Sevgililer 1972’de evlenmek istedi. Ama Camilla’nın kraliyet tarafından “istenmeyen gelin” olması nedeniyle Charles görev için yurt dışına gönderildi.  

Haberin Devamı

Sevgiyle kendine çekti 

Kraliyetin, aristokrat bir aileden gelmemesi, bakire olmaması ve “prenses olacak kadar gösterişli olmaması” gibi nedenlerle Camilla’yı istemediği düşünülüyor. Ancak, veliaht prens olarak katı saray kurallarıyla büyüyen Charles’ın “sevmeyi çok iyi bilen biri” olduğunu düşündüğü Camilla’dan vazgeçemediği belirtiliyor. Saraya yakın kaynaklar, Charles’ın Camilla’nın güzelliğine veya gösterişine değil, ailesinden öğrendiği “sevgi dolu” karakterine aşık olduğunu ve onu hiçbir zaman unutamadığını söylüyorlar. Nitekim, Charles, 1981’de Prenses Diana ile, Camilla ise 1973’te subay Andrew Parker Bowles ile evlense de birbirlerinden kopamadılar. Camilla, Bowles ile evlendikten sonra Wiltshire’daki Bolehyde’a taşındı. Charles da 1980’de ikametgâhı olarak Bolehyde’a sadece 16 kilometre uzaklıktaki Highgrove’u seçti. 

Haberin Devamı

Mesele aşk mı yoksa taht mı

 Charles ile 1997’de ölen Diana’nın ilişkisinde Camilla üçüncü kişiydi.

‘Camillagate’ kayıtları 

Uzun bir süre Charles’ın Diana ile evliliği sırasında Camilla ile ilişkisini sürdürdüğü konuşuldu. 1981’den sonra Camilla ile Charles çok sık aynı etkinliklerde görüldü. İki sevgilinin arasındaki özel bir konuşmanın basına sızdığı “Camillagate” kayıtları 1993’te yayımlandı. Ardından Camilla, pek çok kez yan yana geldiği Diana’nın “evliliğini bozan” kişi olarak görüldü. Diana’nın 1995’te verdiği bir röportajda evliliklerindeki “üçüncü kişinin” varlığını kabul etmesi de söylentileri doğrularken, Camilla, İngiliz toplumunda “nefret sembolü”ne dönüştü. İngiliz halkının sevgilisi olan Diana’nın 1997’de trafik kazasında hayatını kaybetmesinin ardından Camilla uzun süre kendini halka benimsetemedi.  

Kraliçenin ‘tarafsızlığı’ 

İki çocuğunun babası olan Bowles’tan 1995’te boşanan Camilla, 2005’te Charles ile evlendiğinde kayınvalidesi, Kraliçe 2. Elizabeth resmi törene katılmadı. Elizabeth, bu tavrıyla “tarafsız” kalmayı ve halkın tepkisini çekmemeyi amaçlamıştı. Charles ile evliliği “zaferi” olarak görünse de Camilla, Diana’nın gölgesinde kaldı. Bu nedenle prensle evlendiğinde, Diana’ya ait olan “Galler Prensesi” unvanını almadı ve “Cornwall Düşesi” olarak anıldı. Ayrıca evliliğin ardından saraydan yapılan açıklamada Camilla’nın Charles’ın kral olması durumunda “kraliçe” yerine “Konsort Prenses” unvanını alacağı duyuruldu. Ama işte İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in 8 Eylül 2022’de ölmesinden sonra başka gelişmeler yaşandı. Camilla önce “konsort kraliçe”liğe terfi etti. 6 Mayıs’taki taç töreniyle ise resmen kraliçe olacak. Tören davetiyesinde de unvanı kraliçe olarak geçiyor. İngiltere Kralı III. Charles’in sevgi bağımlılığı bir dönemin “gizli sevgili”sini tam unvanlı olarak tahta taşıyor! 

Haberin Devamı

Oğullarından söz düellosu

Kraliçe Camilla’ya karşı en ağır eleştiri İngiltere Kralı III. Charles ile Prenses Diana’nın ikinci çocuğu olan Prens Harry’den (38) geldi. 3 yıldır ABD’de yaşayan Harry, Camilla için “Ona baktığımda saraydaki itibarını ve imajını iyileştirmek için her şeyi yapan birini görüyorum. Yuva yıkan kadın imajını düzeltmek için basınla gizli alışverişler yaptı. Kendisi hakkında olumlu, annem hakkında olumsuz haberler sızdırdı. Çok tehlikeli biri. Babam Charles ile evlenip kraliçe olabilmek için planlı hareket etti. Abim William ve ben babamın onunla evlenmesine karşı çıktık. Ailem şeytanla işbirliği yaptı” dedi. Camilla’nın ilk eşinden olan oğlu Tom Parker Bowles (48) ise Harry’ye cevap vererek “Kim ne derse desin annem Camilla hiçbir şeyi planlı yapmadı. Annem şeytan değil, yuva da yıkmadı. O sadece sevdiğinden vazgeçmedi ve Charles ile aşkı için evlendi” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çok uğraştı, sonunda kendini benimsetti

Charles ile Camilla 2005’te evlendikten sonra da Diana’ya yaptıkları “haksızlıkla” anıldılar. “Yuva yıkan kadın” olarak görülen Camilla bu nedenle kraliyette arka planda durdu. Hayır işleriyle de sevilen Diana’nın gölgesinde yaşamanın zorluklarından da zaman zaman yakındı. Ama Charles’ı her zaman desteklemesi Camilla’nın saraydaki yerini sağlamlaştırdı. 8 Eylül 2022’de vefat eden Kraliçe 2. Elizabeth de ölümünden kısa süre önce oğlu Charles tahta çıktığında, eşi Camilla’nın “kraliçe” unvanını almasını istedi. Böylece engeller kalktı.