Dünya Misillemelerin boyutu ortaya çıktı

Misillemelerin boyutu ortaya çıktı

22.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son günlerde özellikle İran, İsrail’in kendisine düzenlediği saldırının hiçbir zarara yol açmadığını savunsa da, uydu görüntüleri aksini ortaya çıkardı. Aynı şekilde İsrail’de de vurulan üssün pisti de zarar görmüş...

Misillemelerin boyutu ortaya çıktı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Son günlerde İran ile İsrail arasında, Tel Aviv’in Suriye’deki İran konsolosluğunu vurmasının ardından başlayan gerilim, karşılıklı saldırılarla yeni bir boyut kazandı. Taraflar, bu saldırıları “fiyasko” olarak niteleyip, hiçbir zarara yol açmadığını savunsa da, uydu görüntüleri bunun aksini ortaya koydu.

Haberin Devamı

Özellikle İran, İsrail’in Cuma günü İsfahan kentindeki hava savunmasını hedef alan saldırısını küçümsemiş ve herhangi bir hasar olmadığını söylemişti. Ancak gerek İngiliz BBC gerekse de “Iran International” isimli internet sitesi, saldırı öncesi ve sonrası çekilen uydu fotoğraflarından, İsfahan’daki Natanz nükleer tesisinin 150 km güneyindeki 8. Şekari Hava Üssü’nde bulunan S-300 hava savunma sisteminin zarar gördüğünün anlaşıldığını belirtti.

KARŞIDA DA VAR!

Bununla birlikte İsrail’in neyle saldırdığı konusunda Tahran tarafından yapılan “birkaç küçük, oyuncak gibi İHA” açıklamalarına karşın, “The New York Times” (NYT) gazetesi, İsrail’in saldırıda İran’ın radar sistemlerini atlatabilen yüksek teknolojili füze kullandığını iddia etti. Gazeteye konuşan iki İranlı yetkilinin, saldırıda S-300 sisteminin vurulduğunu söylediği aktarılırken, iki Batılı yetkilinin de, yüksek teknolojili füzenin, “Tahran’a, savunmasını atlatıp etkisiz hale getirebileceğini göstermeyi” amaçladığını anlattığı kaydedildi. İranlı yetkililer, hava sahalarına izinsiz olarak füze veya uçak girişi tespit etmediklerini iddia etmişti.

Haberin Devamı

Hava savunma üssünün, Natanz nükleer tesisini savunan birliğin parçası olduğu belirtiliyor. NYT, İsrail’in yüksek teknolojili füzeyle saldırı yapmasının İran’ı yeni bir karşı saldırıyı düşündürme amacı taşıyabileceğini de savundu.Öte yandan Associated Press (AP) ajansı için Planet Labs’in çektiği uydu görüntüsü de, İran’ın 300 SİHA ve füzeyle düzenlediği hava saldırısının, Nevatim üssünde hangarın yanı sıra pistte de hasara yol açtığını gösterdi. Görüntüde Kudüs’ün yaklaşık 65 km güneyindeki Nevatim hava üssünün güney kısmındaki hangarların yakınındaki pistin hasar gördükten sonra tamir edildiği görülüyor. Uydu görüntüsü, İsrail ordusunun daha önce yayınladığı ve hasarlı pistte çalışan inşaat ekipmanlarını gösteren görüntülerle örtüşüyor. Tel Aviv, İran saldırısı sonrası sadece bir hangarda ufak çaplı hasar meydana geldiğini açıklamıştı.

Misillemelerin boyutu ortaya çıktı

‘ÖNEMLİ OLAN KAÇ FÜZENİN İSABET ETTİĞİ DEĞİL!’

Haberin Devamı

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran’ın İsrail’e yönelik saldırısına ilişkin değerlendirmesinde, “Askeri gelişimde bir an dahi durmamalıyız çünkü duraksamak geriye gitmek anlamına gelir” dedi. Silahlı Kuvvetler ve Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarıyla başkent Tahran’da bir araya gelen Hamaney, komutanlara “gösterdikleri başarılar nedeniyle” teşekkür etti. Hamaney, İran’ın saldırısını değerlendirirken, “Önemli olan kaç füze atıldığı veya kaçının isabet ettiği değildir. Önemli olan silahlı kuvvetlerin ve İran milletinin uluslararası alanda bunu yapabilecek iradeyi göstermesidir” ifadelerini kullandı.

Misillemelerin boyutu ortaya çıktı

GAZZE ŞERİDİ’NDE TOPLU MEZAR BULUNDU

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’ta, Nasır Hastanesi’nde bulunan toplu mezardan 190 Filistinlinin cansız bedeninin çıkarıldığı bildirildi. İsrail güçleri ise bu haberleri kontrol etmeye çalıştıklarını bildirdi. Filistin Sivil Savunma Sözcüsü Mahmud Basal, Nasır Hastanesi’nin avlusunda bulunan toplu mezardan çıkarılan cansız bedenlerin, Şubat ayında hastaneye düzenlenen baskın sırasında öldürülen Filistinlilere ait olduğunu, büyük kısmının çocuk ve kadınlara ait olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

ABD’DEN IDF’YE İLK YAPTIRIM YOLDA

ABD’nin, Filistinlilere karşı insan hakları ihlalleri yapmakla suçlanan İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) “Netzah Yehuda Taburu”na yaptırım uygulamaya hazırlandığı iddia edildi. İsrail medyasındaki haberlere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, söz konusu iddiayı doğruladı. “Haaretz” gazetesi, ABD’nin diğer polis ve askeri birliklere karşı da benzer hamleler yapmayı düşündüğünü bildirdi.

Yaptırım uygulanırsa, ABD askeri yardımının tabura aktarılması yasaklanacak, askerlerin ve subayların ABD ordusu veya ABD finansmanı alan programlarda eğitimlere katılması engellenecek. Bu adımın atılması halinde ABD, İsrail ordusunda bir tabura ilk kez yaptırım uygulamış olacak. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in taburu hedef alan yaptırımları önümüzdeki günlerde açıklamasının beklendiği bildirildi.

Ultra-Ortodoks Yahudiler için oluşturulan, sadece erkek üyelerin yer aldığı “Netzah Yehuda”, Filistin karşıtı aşırı sağcı Yahudi yerleşimcilerden oluşan ve “Tepe gençliği” adıyla bilinen fanatik gençlerin katıldığı tabur olarak biliniyor.

Haberin Devamı

Misillemelerin boyutu ortaya çıktı

BAYRAĞA SALDIRDI TUZAĞA YAKALANDI

Batı Şeria’da Ramallah’ın doğusundaki Binyamin bölgesinde bir Yahudi yerleşimci, toprağa dikili Filistin bayrağını tekme atarak düşürmek istedi. Bubi tuzağı olan bayrak infilak etti. Yaralanan İsrailli hastaneye kaldırıldı.

HIRSINI ALAMADI ELÇİLERİ BAKANLIĞA ÇAĞIRDI!

İsrail Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Filistin’in konseye tam üyeliği kapsamında yapılan oylamaya destek veren ülkelerin temsilcilerini, bakanlığa çağıracağını duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın talimatı üzerine Dışişleri Bakanlığı, Güvenlik Konseyi’nde Filistin’in BM’deki statüsünün yükseltilmesi lehinde oy kullanan ülkelerin büyükelçilerini bir protesto toplantısına davet edecek.