Dünya Mısır Adalet Divanı’nda İsrail sunumu yapacak

Mısır Adalet Divanı’nda İsrail sunumu yapacak

19.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mısır Basın Enformasyon Kurumu Başkanı Diaa Rashwan, Mısır’ın İsrail’in Filistin’de işlediği suçlar konusunda 21 Şubat’ta Uluslararası Adalet Divanı’nda sunum yapacağını açıkladı.

Mısır Adalet Divanı’nda İsrail sunumu yapacak

Mısır, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nca 1967’den bu yana işgal altındaki Filistin topraklarındaki İsrail politikaları ve uygulamalarına ilişkin Uluslararası Adalet Divanı’ndan (UAD) talep edilen istişari görüşmeye katılacak. Mısır’ın sunduğu dosyanın, uluslararası insancıl hukuk ilkelerini ihlal ederek 75 yılı aşkın süredir devam eden İsrail işgalinin gayrimeşruluğunu teyit ettiğini ifade eden Rashwan, dosyada İsrail’in Filistin halkının kendi geleceğini belirleme hakkını engellemek, silah zoruyla Filistin topraklarını ele geçirmek ve Filistinlileri yerinden edilmesi için uyguladığı politikaların yer aldığını açıkladı.

Haberin Devamı

UAD’de İsrail’in, işgal ettiği Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarına ilişkin duruşmalar bugün başlayacak. Aralarında Türkiye’nin de olduğu 52 devlet ve uluslararası kuruluş, duruşmalarda mahkemede 30’ar dakika sunum yapacak.

Lula da isyan etti

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına tepki göstererek, “Gazze Şeridi’nde yaşananlar bir savaş değil, soykırımdır” dedi. Afrika Birliği zirvesine katılmak üzere Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da bulunan Lula da Silva, “Gazze Şeridi’nde yaşananlar bir savaş değil, soykırımdır. Bu askerlerin askerlere karşı savaşı değil. Bu, son derece hazırlıklı bir ordu ile kadınlar ve çocuklar arasındaki bir savaş” dedi. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının Holokost ile aynı olduğunu belirten Lula, “Gazze Şeridi’nde Filistin halkının başına gelenler tarihin başka hiçbir döneminde yaşanmadı.