Dünya Mısır'da kanlı Pazartesi

Mısır'da kanlı Pazartesi

08.07.2013 - 08:00 | Son Güncellenme:

Kahire'deki Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde Mursi'ye destek veren göstericilere açılan ateşte 42 kişinin öldüğü 322 göstericinin ise yaralandığı belirtildi. Müslüman Kardeşler, bu sabahki olayın ardından ayaklanma çağrısı yaptı.

Mısırda kanlı Pazartesi

Mısır devlet televizyonu, başkent Kahire’de bugün sabah yaşanan olayda ölü sayısının 42’ye yükseldiğini duyurdu. Kahire’de askerlerin devrik lider Muhammed Mursi taraftarlarına ateş açtığı bildirildi. Olay, Mursi’nin tutulduğu askeri binanın önünde yaşandı. Mısır devlet televizyonu, olaylarda 322 kişinin de yaralandığını aktardı.

Haberin Devamı

Televizyonun haberine göre, olay Cumhuriyet Muhafızları binasına yapılan saldırı sonucu yaşandı. Bu arada Müslüman Kardeşler ise olayın sabah namazı sırasında askerlerin dua eden göstericilere ateş etmesi sonucu yaşandığını aktarıyor. Mısır ordusu ise “terörist grubun” binaya girmeye çalıştığını iddia ederken, bir subayın öldüğünü bildirdi. İsmini açıklamak istemeyen askeri yetkili ise Mursi taraftarlarının binaya girmeye çalışırken silahlı kişilerin gruba ateş ettiğini söylemişti.

Askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye destek için başkent Kahire'nin Nasr kentindeki Rabiatu'l-Adeviyye Meydanı'nda toplanan göstericiler, dün akşam saatlerinde Mursi'nin gözetim altında tutulduğu öne sürülen Cumhuriyet Muhafızları Karargahı'na yürüme kararı almıştı.

Haberin Devamı

MÜSLÜMAN KARDEŞLERDEN AYAKLANMA ÇAĞRISI

Mısır’da Müslüman Kardeşler, bugün Kahire’deki Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde Mursi destekçilerine düzenlenen saldırı üzerine ayaklanma çağrısı yaptı ve Mısır’ın yeni bir Suriye olmaması için uluslar arası müdahale gerekebileceğini belirtti.

Müslüman Kardeşlerin politik kanadı Özgürlük ve Adalet partisi yaptığı açıklamada, “Büyük Mısır halkından devrimini tanklarla çalmaya çalışanlara karşı ayaklanma” yapmaları şeklinde çağrıda bulundu.

Özgürlük ve Adalet partisi ayrıca "Tüm dünyaya da, uluslar arası kamuoyunun ve tüm dünyadaki özgür insanların Mısır’ın yeni bir Suriye olmaması için bu katliamlara müdahale etmesi gerektiği" çağrısında bulunuldu.

MISIR ORDUSU: OLAYLARDA 2 ASKER ÖLDÜ

Mısır ordusu, başkent Kahire’deki Cumhuriyet Muhafızları binası önünde yaşanan olaylarda 2 askerin öldüğünü bildirdi

'SİLAHLI BİR GRUP CUMHURİYET MUHAFIZLARI KARARGAHINA GİRMEYE ÇALIŞTI' İDDİASI

AFP'nin Mısır'ın devlet gazetesi El Ahram'a dayandırarak verdiği haberde, Mısır Silahlı Kuvvetleri'nin silahlı bir grubun Cumhuriyet Muhafızları karargahına girmeye çalıştığı, olayda bir askerin de öldüğünü duyurduğunu yazdı.

Haberde açıklamaya dair detaylara yer verildi. Açıklamada, "Bugün şafak vakti, silahlı bir grup Cumhuriyet Muhafızları karargah binasına girmeye çalıştı ve ordu birlikleri ile polise saldırdı. Olayda bir asker öldü, birçok asker yaralandı. Yaralılardan altısının durumu kritik" denildiği belirtildi.

AFP, aynı karargahın önünde bugün erken saatlerde Mursi taraftarlarının protesto gösterisi sırasında 16 protestocunun açılan ateşten yaşamını yitirdiğini yazdı.

Haberin Devamı

MANSUR'UN İSTİFASI İSTENDİ

Mısır'da Güçlü Mısır Partisi Genel Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı adayı Abdulmunim Ebu-l Futuh, geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un, ordunun halka ateş açması olayının sorumlusu olduğu için istifa etmesini istedi.

BASININ YAKLAŞMASI ENGELLENİYOR

Bu sabah halk üzerine açılan ateşin ardından basına yönelik baskılar artırıldı. Sabah namazı kıldıkları sırada halkın üzerine ateş açılması olayının dünya kamuoyuna aktarılmasını önlemek isteyen askerler, basın mensuplarının kaldıkları otelden dışarı çıkmasını engelliyor.

Katliamın yaşandığı Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önüne gitmek isteyen gazeteciler de yine askerler tarafından engelleniyor. Olay yerine gitmekte ısrar eden bazı yabancı gazetecilerin "baltacılar" denilen grup tarafından darp edildiği bildirildi. Olay yerine gitmek isteyen yabancı basın organlarında görev yapan bir kameramanın da öldürüldüğü iddia ediliyor.