Dünya Mısırlılar da sorguluyor

Mısırlılar da sorguluyor

17.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye ve Suriye’yi sarsan depremler, Mısır başta olmak üzere bölgedeki diğer ülkelerde yaşayan halkın da, binalarının sağlamlığını sorgulamasına yol açtı.

Mısırlılar da sorguluyor

Türkiye ve Suriye’de meydana gelen deprem, bölge ülkelerinde de tedirginliğe yol açarken, denetimlerin güvenilir biçimde yapılmadığı ve yolsuzlukların sıklıkla görüldüğü ülkelerde halkın hükümetlere yönelik tepkisi büyüyor. Yetkililerin, Türkiye’yi vuran deprem felaketinin ardından, Mısır’ın inşa edilmekte olan yeni başkentin sağlamlığına dikkat çekmesi, bu yeni yapılarda oturma fırsatı olmayacak Mısırlıların tepkisine yol açtı.

Haberin Devamı

Mısırlılar da sorguluyor

Mısır’daki Ulusal Astronomi ve Jeofizik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.Jad El-Kadi’nin, bir TV programında “yeni başkentin depremlerle başa çıkabileceğini” söylemesi, sosyal medyada Kahire ve İskenderiye’nin mevcut durumunun sorgulanmasına neden oldu. “Middle East Eye” haber sitesinde yer alan habere göre, Mısırlı sosyal medya kullanıcıları, yetkililerin yeni Kahire ile ilgili sözlerine tepki gösterdi ve “En önemlisi yeni başkent. Ülkenin kalanının başımıza yıkılması sorun değil” ifadelerini kullandı.

Yeni Kahire neresi?

Yeni Kahire, şimdiki başkentin yaklaşık 45 kilometre dışında, sıfırdan inşa edilmekte olan yeni bir şehir. Hükümet, projenin mevcut başkentin trafik sıkışıklığı ve keşmekeşine çözüm amacıyla düşünüldüğünü öne sürüyor.  Tamamlanmasıyla, ülkedeki tüm yönetim merkezleri ve askeri binalar buraya taşınacak. Ancak buradaki konutlarda oturmanın bedeli hayli yüksek olacak. 

Haberin Devamı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, kendisi ve diğer yöneticilerle ailelerine, halktan uzak yeni bir başkent inşa ettirdiği için eleştirilirken, bunun, ülkede yeni bir ayaklanmayı önlemek adına yapıldığı öne sürülüyor.

BM’den 1 milyar dolar yardım çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye’deki depremzedeler için 1 milyar dolarlık insani yardım çağrısında bulundu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından yapılan açıklamada, “3 aylık dönemi kapsayan maddi yardım, gıda güvenliği, koruma, eğitim, su ve barınma dahil olmak üzere birçok konuda yardıma ihtiyaç duyan yaklaşık 5.2 milyon kişiye hükümet liderliğindeki yardımlarla birlikte hayati desteğin hızla artmasına yardımcı olacak. Türkiye, dünyada üzerinde en fazla mülteciye ev sahipliği yapan bir ülke. Şimdi tüm dünyanın, dayanışma içinde Türk halkına destek olma zamanı” denildi. Öte yandan BM Suriye genelinde yaklaşık 6 bin kişinin deprem nedeniyle öldüğünü açıklarken, bu rakamın, hükümet yetkilileri ve muhaliflerin kontrolündeki kuzeybatı bölgelerindeki sivil savunma görevlilerinin bildirdiğinden daha yüksek olması dikkat çekti.

Balinalar Kıbrıs’a vurdu

Haberin Devamı

Mısırlılar da sorguluyor

Uzmanlar, geçen hafta balinaların Kıbrıs kıyılarına vurmasının depremlerden kaynaklandığını bildirdi. Depremlerin neden olduğu tektonik sarsıntıların, balinaların yön tespit yeteneklerini yitirmelerine neden olmuş olabileceği düşünülüyor.