Dünya Moldova'ya roket saldırısı! Gerilim üçüncü ülkeye sıçrıyor, peş peşe açıklamalar

Moldova'ya roket saldırısı! Gerilim üçüncü ülkeye sıçrıyor, peş peşe açıklamalar

26.04.2022 - 13:29 | Son Güncellenme:

Rusya'nın işgalin nihai hedefi olarak gösterdiği Moldova'nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester'e roket saldırıları düzenlendi ve bakanlık karargahı vuruldu. Ülkede Yüksek Güvenlik Konseyi acil toplanırken Moskova ve Kiev'den arka arkaya açıklamalar geldi. Transdinyester lideri saldırıların arkasında Ukrayna'nın olduğunu savundu.

Moldovaya roket saldırısı Gerilim üçüncü ülkeye sıçrıyor, peş peşe açıklamalar

Rus General Rustam Minnekaev'in Ukrayna'nın güneyini kontrol altına alarak Moldova'daki Transdinyester'e karadan bir kapı aralanacağını söylemesiyle dünya gündemine giren bölgede, bugün sabaha karşı patlamalar oldu. Geçen hafta konuşan General Minnekaev, Kiev'den püskürtülmelerinden sonra yalnızca Donbas'a değil Ukrayna'nın güneyine de odaklandıklarını söyledi. Generale göre, Ukrayna'nın güneyinin kontrol altına alınması Moldova'ya doğru bir koridor sağlayacak ve buradaki Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Transdinyester bölgesine bir kapı aralanacak. Ukrayna'nın güneybatı sınırında yer alan Transdinyester bölgesini dünya Moldova'nın parçası olarak görse de bu bölge Moskova destekli bir hükümet tarafından yönetiliyor ve burada Rus birlikleri konuşlanmış durumda.

Haberin Devamı

ZELENSKİY: 'NİYETLERİNİ AÇIK ETTİLER'

Moldova, ülkedeki Rusya büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı ve Rus generalin açıklamasından duyulan derin endişeyi iletti. Rus büyükelçiye, Moldova'nın tarafsız statüde olduğu hatırlatıldı. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ise Rus komutanın sözleriyle amacını açık şekilde ortaya koyduğunu söyledi. Zelenskiy'e göre, Rusya'nın Ukrayna saldırısı yalnızca bir başlangıç ve Moskova diğer ülkeleri de işgal etmek istiyor. Üst düzey Rus komutanın sözlerinin üzerinden bir gün bile geçmeden, söz konusu hattın en kritik noktası Ukrayna kenti Odesa'ya Rus füzeleri yağdı ve çok katlı bir binayı vuran Rus roketleri, en az sekiz kişinin ölümüne yol açtı.

BAKANLIK KARARGAHINA VE ANTENLERE SALDIRI, PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

Haberin Devamı

Salı sabahı ise tüm gözlerin çevrildiği Transdinyester'de iki radyo anteninde patlamalar gerçekleşti. TASS haber ajansının bildirdiğine göre, Moldova Güvenlik Konseyi ayrılıkçı Transdinyester bölgesine bağlı Tiraspol kenti yakınlarındaki bir askeri birliğe 'terörist saldırı' gerçekleştirildiğini açıkladı. Yerel bir haber ajansı olan Novosti PMR'ye göre, patlamalar Transdinyester'deki Güvenlik Bakanlığı karargahını delip geçti ve Sovyet döneminden kalma radyo antenlerine has verdi. Bölgeye bu saldırı dışında iki saldırı daha düzenlendiği aktarıldı. Antenlerin kullanılamaz hale geldiği patlamalarda kimse yaralanmadı. Rusya yanlısı yayın yapan radyonun antenlerinin yerle bir olmuş fotoğrafları yerel yetkililer tarafından paylaşıldı.

Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu, patlamaların ardından Yüksek Güvenlik Konseyi'ni acil şekilde toplantıya çağırdı. Yerel saatle 13.00'te başlayan toplantı yaklaşık 2,5 saat sürdü ve Maia Sandu gazetecilerin karşısına geçti. Sandu, saldırıları tansiyonu artırma girişimi olarak niteledi ve gerilimi düşürmek için tüm önlemleri alacaklarını söyledi. Ülkesindeki huzuru bozan tüm girişimleri kınadığını da belirten Moldova lideri, Kremlinle görüşmek gibi bir planının olmadığını, durumun şu anda karmaşık ve gergin olduğunu belirterek yollarda ve kamu binalarında güvenlik seviyesini artıracaklarını vurguladı. Sandu, saldırıların Moldova’nın kontrolü altında olan bir bölgede gerçekleşmediğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Kremlin'den yapılan açıklamada Transdinyester'deki olayların yakından takip edildiği vurgulandı. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Transdinyester'de Moskova'nın müdahale etmesini gerektirecek bir senaryo istenmediği belirtildi. Ukrayna Başkanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada ise Rusya'nın bu bölgeyi istikrarsızlaştırmaya çalıştığı kaydedildi. Ayrılıkçı Transdinyester bölgesinin lideri ise saldırıların arkasında Ukrayna'nın olduğunu öne sürdü.

PATLAMALARIN ARDINDAN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Moldova’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Rus yanlısı Transdinyester’de dün ve bugün meydana gelen patlamaların ardından güvenlik önlemlerini artırdı. Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Ukrayna sınırında meydana gelen patlamalar sonrası Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Moldova topraklarına sıçrama endişesi artarken, Moldovalılara sakin olmaları çağrısında bulundu. Sandu, patlamaları Transdinyester'i istikrarsızlaşmasından çıkar sağlayacak olan çeşitli grupların parmağı olduğunu ifade etti.