Dünya Moskova çare arıyor

Moskova çare arıyor

02.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna, Rusya’ya yönelik İHA saldırılarını sıklaştırırken, Rus yönetimi yeni bir savunma sistemi için harekete geçmek zorunda kaldı.

Moskova çare arıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya’nın başkenti Moskova’nın, son dönemde, Ukrayna’ya karşı başlatılan savaşı ciddi biçimde savaşı hissediyor olması dikkat çekiyor. Geçtiğimiz günlerde Rusya’ya yönelik en büyük insansız hava aracı (İHA) saldırısını düzenleyen Ukrayna, Moskova’ya karşı saldırılarının dozunu artırıyor.

Haberin Devamı

Bu saldırıların ciddi bölümü Rus hava savunma sistemlerince vuruluyor ya da hedefleri saptırılıyor. Ancak önemli sayıda İHA, Moskova ve çevresindeki hedeflere ulaşmayı başarıyor. Bu durum başkentin hava savunma sistemlerinin sorgulanmasına yol açarken, Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, kente yönelik İHA saldırılarını püskürtmek için, 350 kilometre güneydeki Oryol şehrinde bulunan havaalanına yeni tesisler inşa edildiğini açıkladı. Oryol havaalanındaki düzenlemenin henüz tamamlanmadığını belirten Sobyanin, buna rağmen önceki gün Moskova’ya doğru uçan bir İHA’nın Oryol’da düşürüldüğünü kaydetti.

Füze fabrikası vuruldu

Son olarak dün, Ukrayna’dan yapılan yeni bir İHA saldırısında, Moskova yakınlarındaki Lyubertsy’de bulunan füze fabrikası vuruldu. Son dönemde İHA saldırılarına gittikçe daha fazla hedef olan Rusya için bu yeni bir darbe oldu. Rus yönetimi ise Ukrayna ordusunun Moskova, Belgorod ve Kursk bölgelerini hedef alan İHA’lı saldırılarının püskürtüldüğünü duyurdu. Moskova’daki Vnukovo, Domodedovo ve Jukovskiy havalimanlarından sivil uçuşlar ise yine kısıtlandı.

Haberin Devamı

Öte yandan Ukrayna, Rusya’nın kuzeybatısındaki Pskov havaalanına düzenlenen ve büyük ses getiren İHA saldırısının bu ülke toprakları içinden yapıldığını duyurdu. Ukrayna askeri istihbaratından yapılan paylaşımda, “Pskov’daki Kresty hava üssüne saldırmak için kullanılan İHA’lar Rusya içinden fırlatıldı” denildi. Böylece Ukraynalı yetkililer ilk kez doğrudan Rusya topraklarından gerçekleştirilen bu tür bir saldırının sorumluluğunu üstlenmiş oldu.

Ukrayna’nın menzili artık 700 kilometre!

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin 700 kilometre uzaklıktaki bir hedefi vurabilecek bir silah geliştirdiğini söyleyerek bu hafta Rusya’nın batısındaki bir havaalanına düzenlenen ve çok sayıda askeri uçağın imha edildiği hava saldırısına göndermede bulundu. Silahın Ukrayna Stratejik Endüstriler Bakanlığı’nca üretildiğini belirten Zelenskiy daha fazla ayrıntı vermedi. Ukrayna Batı’dan aldığı silahlarla Rus topraklarını vuramıyor ancak kendi silahlarıyla bunu yapmasının önünde bir engel bulunmuyor.