Dünya Mücadele doğuda

Mücadele doğuda

14.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna ordusu Harkov’da ilerlerken, Rusların da Donbas’ta kazanım elde ettiği belirtiliyor. Çatışmalar şiddetlenirken, Ukrayna bir Rus taburunu nehri geçerken imha etti.

Mücadele doğuda

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatı devam ederken, son günlerde ülkenin doğu bölgelerindeki çatışmalar şiddetlendi. Ukrayna güçlerinin Harkov ve çevresindeki ilerleyişi devam ederken, Rus birliklerinin de Donbas bölgesinde bazı noktaları ele geçirdiği ifade ediliyor. Bununla birlikte uzmanlar önümüzdeki günlerde iki güç arasındaki mücadelenin bir yenişememe durumuna gelebileceğini öne sürüyor. Rus askerlerin Harkov civarından çekildiği ve Donbas’a gönderildiği iddia ediliyor. 

Haberin Devamı

KÖPRÜYÜ UÇURDULAR 

Çatışmalar özellikle Donbas’ta şiddetlenirken, ilerlemeye çalışan Rus birlikleri bozguna uğruyor. Nitekim Ukrayna ordusu, Rus askerlerinin Seversky Donets nehrini aşmak için kurduğu duba köprüyü hava uçurarak Lysychansk’a geçişi önledi. Rus askerlerinin tanklar, piyade savaş araçları ve zırhlı personel taşıyıcıları da dahil olmak üzere onlarca araçla nehri geçmeye başladığı, bu sırada Ukrayna kuvvetlerinin nehre önceden kurulan duba köprüsünü havaya uçurduğu belirtildi. Pusuya düşürülen Rus ordusunun çok sayıda askerini ve aracını kaybederek ağır zayiata uğradığı ifade edildi. Rusya’nın bölgede bir taburun tamamını kaybettiği belirtiliyor. 

Mücadele doğuda

BASKI ALTINDALAR 

Rus ordusunun amacının nehri geçerek Luhansk bölgesindeki Lysychansk kentini kuşatmak olduğu aktarıldı. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun asker kayıplarını telafi etmek için büyük ihtimalle Siversky Donets nehrine yeniden konuşlanacağı uyarısında bulundu. Rus komutanların büyük baskı altında olduğu ve bu nedenle gerekli hazırlığı yapmadan ilerlemeye çalıştığı ifade ediliyor. Rusların 8 Mayıs’tan beri bu nehri geçmeye çalıştığı öğrenildi. Rusya’nın hedefinde Izyum ve Severodonetsk kentleri var. 

Haberin Devamı

NEHRİ GEÇEMEDİLER!

Donbas’ta nehri geçmeye çalışan Rus taburuna yönelik saldırının görüntüleri Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından paylaşıldı.

YILAN ADASI SAVAŞI!

Karadeniz’de Odessa açıklarındaki Yılan Adası’nı almak için Ukrayna ve Rus güçleri arasındaki mücadele devam ediyor. Ukrayna’nın ada kıyılarında bir Rus çıkarma gemisini daha batırdığı öğrenildi. Ada, büyük stratejik önem taşıyor.

RUS ASKER MAHKEMEDE

Rusya’nın Ukrayna’daki saldırıları nedeniyle, Ukrayna’da ilk kez bir Rus askerin savaş suçundan yargılanmasına başlandı. 21 yaşındaki Vadim Shishimarin adlı Rus askerin savaş suçu nedeniyle Ukrayna’da yargılanması başladı. Sumi kentinde 62 yaşındaki sivil adamı öldürmekle suçlanan Shishimarin, Kiev’deki mahkeme salonuna büyük güvenlik önlemleri ile getirildi. Shishimarin, cam bir bölmede oturtulurken, duruşma gazeteci akınına uğradı. Rus askerin avukatı Viktor Ovsyannikov, müvekkilinin suçu kabul edip etmeyeceğine daha sonra karar vereceğini dile getirirken, duruşma ertelendi.

Haberin Devamı

G7: UZUN SAVAŞA HAZIRLANMAK GEREK

Almanya’nın dönem başkanı olduğu G7’nin Dışişleri Bakanları, Almanya’nın Schleswig Holstein eyaletinde yer alan Wangels’deki Weissenhaus Hotel’de sıkı güvenlik önlemleri altında bir araya geldi. Almanya, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantının ana gündem maddesinin ise Rusya-Ukrayna savaşı ve Ukrayna’ya yapılacak yardımlar olduğu belirtildi. Görüşmelere Ukrayna ve Moldova dışişleri bakanları da katıldı. 

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, savaşın uzun sürmesine yönelik hazırlanmak gerektiğini belirtirken, gıda kıtlığı ihtimaline dikkat çekti. İngiltere Dışişleri Bakanı Truss ise, Rus lider Putin’in ‘dünya gözünde kendini küçük düşürdüğünü’ ifade etti ve Rusya’ya yönelik daha sert yaptırımlar istedi. 

Haberin Devamı

 

SAVAŞIN ARDINDAN İLK GÖRÜŞME

ABD Savunma Bakanı Llyoyd Austin ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna savaşının başlamasının ardından ilk kez telefonda görüştü. Pentagon’dan yapılan açıklamaya göre, Austin Şoygu’dan derhal ateşkes ilan edilmesini istedi. Bununla birlikte iki ülke arasındaki iletişim kanallarının açık kalmasına dikkat çekildi.

UKRAYNA’NIN AB ÜYELİĞİNE DE KARŞILAR!

Ukrayna’nın NATO üyeliğine karşı sert uyarılarda bulunan Moskova yönetimi, bu kez Kiev’in Avrupa Birliği (AB) üyeliğine de karşı çıktığını açıkladı. Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Yardımcısı Dmitri Polyanskiy, İngiliz medyasına yaptığı açıklamalarda, Rusya’nın Ukrayna’nın AB üyeliğini, NATO’ya üyelikle eşdeğerde gördüğünü söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da ‘‘Ukrayna’nın AB talebinin ne kadar zararsız olduğu konusunda şüphe var” dedi.