Dünya Mutluluk resmi Finlandiya’da

Mutluluk resmi Finlandiya’da

21.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler’in desteğiyle hazırlanan Dünya Mutluluk Raporu’nda Finlandiya üst üste yedinci yılda zirvede yer aldı. Afganistan ise 143 ülke arasında en mutsuzu oldu.

Mutluluk resmi Finlandiya’da

Araştırmaya dayalı Dünya Mutluluk Raporu (World Happiness Report) 12 yıldır Birleşmiş Milletler’in desteğiyle hazırlanıp yayımlanıyor. 2024’ün Dünya Mutluluk Raporu’nda da İskandinavya ülkesi Finlandiya “en mutlu ülke” olarak zirvede yer aldı. 5.5 milyon nüfuslu Finlandiya yedi yıldır üst üste en mutlu ülke olarak bu listenin liderliğini yapıyor. Finlandiya 10 üzerinden 7,74 puan alarak bu yıl da liste başı oldu. Zaten en mutlu ülkeler listesinin ilk dört sırasında da kuzey ülkeleri Finlandiya, Danimarka, İzlanda ve İsveç bulunuyor.

Haberin Devamı

Mutluluk resmi Finlandiya’da

ABD ilk 20’de yok

Taliban yönetiminde her konudaki yasaklar nedeniyle özellikle kadınların nefes alamadığı Afganistan ise dünyanın en mutsuzu olarak 143 ülke arasında en sonda yer alıyor. Afganistan sadece 1,72 puan alabilmiş. Mutsuzlukta sondan birinci Afganistan’dan sonra 2,70 puanla Lübnan ve 3,18 puanla Afrika ülkesi Lesotho geliyor. ABD ilk kez ilk 20’ye giremezken İngiltere ve Almanya gibi gelişmiş ülkelerin mutluluk puanları da düşmüş. İsrail mutluluk listesinde 5’inci olurken, bombaladığı Filistin 103’üncü sırada. Rusya 70’inci, saldırdığı Ukrayna ise 105’inci sırada.

Türkiye 98. sırada

“Dünya Mutluluk Raporu” listesinde Türkiye bu yıl puanını artırarak 98’inci sırada yer alıyor. Geçen yıl 106’ıncı sıradaymış. Türkiye’nin puanı 4,9 olarak hesaplanmış. Mutluluk listesindeki ilk 50 ülke sırasıyla şunlar: Finlandiya, Danimarka, İzlanda, İsveç, İsrail, Hollanda, Norveç, Lüksemburg, İsviçre, Avustralya, Yeni Zelanda, Kosta Rika, Kuveyt, Avusturya, Kanada, Belçika, İrlanda, Çekya, Litvanya, Slovenya, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Almanya, Meksika, Uruguay, Fransa, Suudi Arabistan, Kosova, Singapur, Tayvan, Romanya, El Salvador, Estonya, Polonya, İspanya, Sırbistan, Şili, Panama, Malta, İtalya, Guatemala, Nikaragua, Brezilya, Slovakya, Letonya, Özbekistan, Arjantin, Kazakistan, Kıbrıs, Japonya.

Haberin Devamı

Nasıl hazırlanıyor?

Dünya Mutluluk Raporu, her ülkeden ankete katılan kişilerin bildirdiği verilere dayanarak hazırlanıyor. Katılımcılardan hayatlarını 10 üzerinden derecelendirerek puan vermeleri isteniyor. Ardından son üç yıldaki puanlar da göz önüne alınarak ülkeler için ortalama mutluluk puanları hesaplanıyor.

Mutluluk resmi Finlandiya’da

Z kuşağı mutsuz

Dünya Mutluluk Raporu’nda, 1996 ile 2015 yılları arasında doğan kişileri tanımlayan Z kuşağından gençlerin mutsuz olduğuna dair bir genelleme yapıldı. Bunun temel nedenlerinin ekonomiyle, eğitimle, barınmayla, savaşlarla, gelecek kaygısıyla ve sosyal medya baskısıyla ilişkili olduğu belirtildi. Analistler ayrıca 1965’ten önce doğan insanların 1980’den sonra doğanlardan daha mutlu olduğunu da buldu.  

Yazarlar