Dünya Navalniy tekrar zehirlendi iddiası

Navalniy tekrar zehirlendi iddiası

14.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın bir süredir cezaevinde tuttuğu ve Kremlin yanlısı bir blogger’ın ölümüyle ilişkili olduğu iddia edilen muhalif lider Aleksey Navalniy’in sağlık durumunun kötüleştiği açıklandı.

Navalniy tekrar zehirlendi iddiası

Navalniy’in kurucusu olduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı’nın başkan yardımcısı Anna Veduta, AP’ye yaptığı açıklamada Rus siyasetçinin cuma günü hastalandığını açıkladı. Navalniy’in son 15 günde 8 kilo kaybettiğini belirten Veduta, “Düşük dozlarla yavaş yavaş zehirlendiğine inanıyoruz” dedi. Veduta, muhalif lidere verilen isimsiz ilaçların içinde zehir bulunduğuna inandıklarını söyledi. Şiddetli mide ağrıları yaşayan Navalniy’in Cumartesi günü bir ambulansla hastaneye götürüldüğü ancak bir teşhis konulamadığı belirtildi. 

Haberin Devamı

NE OLMUŞTU?

Alexei Navalny, Rusya'da muhalif bir siyasi liderdir. 20 Ağustos 2020'de Rusya'daki bir iç uçuşta seyahat ederken aniden rahatsızlandı ve uçağı acil olarak bir havaalanına indirildi. Daha sonra zehirlendiği ortaya çıktı ve Almanya'daki Charite Hastanesi'nde tedavi edildi.

Almanya'da yapılan analizler sonucu, Navalny'nin Novichok adı verilen bir sinir ajanı ile zehirlendiği tespit edildi. Novichok, Sovyetler Birliği tarafından geliştirilmiş ve son derece ölümcül bir zehirdir. Bu nedenle, Navalny'nin zehirlenmesi uluslararası bir skandal olarak görüldü ve Rusya hükümeti tarafından kınandı.

Navalny, zehirlenmenin ardından Rusya'da birçok protestoya öncülük etti ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i eleştirdi. Rusya hükümeti ise zehirlenmeyle ilgili suçlamaları reddetti ve bu olayın bir komplo olduğunu iddia etti. Ancak, uluslararası birçok kuruluş, Navalny'nin zehirlenmesinin Rusya hükümeti tarafından yapıldığına inanıyor.