Dünya Nefes kesen operasyon

Nefes kesen operasyon

02.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın düzenlediği ve DAEŞ’in sözde lideri El Kureyşi’nin etkisiz hale getirildiği operasyonun detayları ve olay yerinin görüntüleri ortaya çıktı...

Nefes kesen operasyon

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki akşam katıldığı TV yayınında, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından uzun süredir izlenen Ebu Hüseyin El Hüseyni El Kureyşi kod adlı DAEŞ’in yeni liderinin özel operasyonla etkisiz hale getirildiğini açıklarken, detaylar da ortaya çıkmaya başladı.

Haberin Devamı

Edinilen bilgilere göre, El Kureyşi, Suriye’nin kuzeyinde saklandığı evde MİT’e bağlı bir özel ekip tarafından 4 saat süren operasyonla etkisiz hale getirildi. Sürekli gizlendiği ve sık sık yer değiştirdiği tespit edilen Kureyşi’nin, Afrin/Cinderes’te olduğu belirlendi. Teröristin yakın zamanda yeniden yer değiştireceği istihbaratı üzerine, MİT, DAEŞ liderine yönelik özel operasyon düzenledi.

Kendini patlattı

Operasyon öncesi El Kureyşi’ye “Teslim ol” çağrıları yapılırken, bu çağrıya yanıt alınamadı. Bunun üzerine MİT’in özel operasyon ekibi, evin önce çevre-bahçe duvarını ardından da arka giriş kapılarını ve yan duvarlarını patlatarak binaya girdi. Ancak Ebu Hüseyin El Hüseyni El Kureyşi, yakalanacağını anlayınca üzerindeki intihar yeleğini patlattı. Buna karşılık operasyon sırasında va sonrasında, özel operasyon ekibi ve sivillere herhangi bir zarar gelmediği bildirildi. 28 Nisan’da operasyon düzenlenen söz konusu evde sığınak bulunduğu da belirtiliyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DAEŞ’in sözde lideri Ebu Hüseyin el Kureyşi’nin Suriye’deki operasyonla etkisiz hale getirildiğini duyurmuş, “Bundan sonra da terör örgütleriyle ayrım yapmadan mücadelemizi sürdüreceğiz” demişti.

Bu arada operasyon, Erdoğan’ın açıklamaları sonrası dünya basınında da yer aldı. Uluslararası ajanslar bu gelişmeyi abonelerine servis ederken, dünyanın önde gelen pek çok haber sitesi de bu gelişmeye yer verdi. AFP ajansı, bölgedeki muhabiri aracılığıyla, Türk istihbaratı ve yerel askeri polisin, Cumartesi günü Afrin’in kuzeybatındaki Cindires’te bir bölgeyi kapattığını, İslami okul olarak kullanılan terk edilmiş çiftliği hedef alan bir operasyon düzenlendiğini aktarmıştı.

Kimliği ve geçmişi belirsizdi

Özel operasyonla etkisiz hale getirildiği açıklanan DAEŞ’in sözde lideri Ebu Hüseyin El-Kureyşi, Kasım 2022’de öldürülen Ebu Hasan el-Haşimi El-Kureyşi’nin ardından DAEŞ’in liderliğine gelmişti. DAEŞ, eski liderlerinin sadece “Allah’ın düşmanlarıyla bir çatışmada” öldüğünü söylemiş ve yeni liderin Ebu el-Hüseyin el-Hüseyni El-Kureyşi olduğunu açıklamıştı.

Haberin Devamı

MİT operasyonunda öldürülen El-Kureyşi, örgütün 4. lideriydi. Kureyşi, DAEŞ tarafından sadece “örgütün sadık bir üyesi ve eski bir savaşçı” olarak dünyaya tanıtılmış, örgütün destekçileri yeni lidere resmi bağlılık yemini etmeye çağrılmıştı. El-Kureyşi pek bilinmeyen bir isim olmakla birlikte, ölümü henüz DAEŞ tarafından resmi olarak duyurulmadı. Örgütün sözde liderliğine getirildiğinin açıklandığı ses kaydını değerlendiren Irak ve Suriye medyasındaki uzmanlar, El-Kureyşi’nin örgütteki geçmişinin DAEŞ’in önceki liderlerine kadar uzanmadığını öne sürmüştü. Örgüt içinde kendisinden “Emir el-Müminin” (Müminlerin emiri) olarak bahsedilmekle birlikte, radikal İslami gruplar arasında pek bilinmediği, küresel istihbarat dünyasında da tanınmadığı vurgulanıyordu.

Arap medyasında geçen ay yer alan bir haberde, görüntüsü ve gerçek kimliğinin tespiti için başta Irak, Türkiye ve ABD olmak üzere birçok istihbarat teşkilatının iş birliği yaptığı öne sürülmüştü. El-Kureyşi, 30 Kasım 2022’de göreve gelişinden bu yana kamuoyuna tek bir mesaj bile iletmemişti.