Dünya Obezitede ‘tatlı bela’: Fruktoz!

Obezitede ‘tatlı bela’: Fruktoz!

25.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gıda sanayi, birçok üründe “fruktoz” adlı şekeri kullanıyor. Araştırmaya göre, fruktoz vücutta hücrelerin yakıtını tüketip açlık yaratıyor; kilo almayı kolaylaştırıp vermeyi zorlaştırıyor!

Obezitede ‘tatlı bela’: Fruktoz

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Fruktoz, sağlık sorunlarına neden olduğu belirtilen bir şeker türüdür. Bilim insanları, çoğu insanda obezitenin temel nedeninin sağlıklı olduğu düşünülen ürünlerde de yer alan mısır şurubundaki ve ilave şekerlerdeki fruktoz olduğunu buldu. ABD’deki Colorado Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada, fruktozun, hücrelerin yakıtını tüketerek açlığa yol açarken, vücutta yağ almayı kolaylaştıran ve kilo vermeyi zorlaştıran biyolojik değişikliklere neden olduğu tespit edildi. Obezitenin tek ana nedeninin, aşırı yemek yiyerek ve az enerji harcayarak vücutta yağ birikmesine yol açmak olduğu düşünülüyordu.

Haberin Devamı

Metabolizma yavaşlıyor

Ancak, yeni araştırma, fruktozun tokluk hormonu düzeylerini düşürdüğünü, vücudun enerji için yağ depolarını kullanmasını durdurduğunu ve metabolizmayı yavaşlatarak vücudun enerji yakmasını zorlaştırdığını buldu. Bilim insanları, rafine fruktoz şurubunun vücutta diğer şeker türlerine ve gıda katkı maddelerine kıyasla obeziteye yol açma riskini daha fazla artırdığını keşfetti.

‘Sağlıklı’ denilen ürünlerde de var

Fruktoz, doğal olarak meyvelerde bulunuyor.

Ancak mısır şurubu aracılığıyla gıda sektörünün ürettiği çok sayıda üründe de yer alıyor.

Yüksek fruktozlu      mısır şurubunun protein barları, tam tahıllı ekmek gibi sağlıklı olduğu düşünülen birçok gıda ürününde de kullanıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Araştırma “Obesity” dergisinde yayımlandı.

Dr. Richard Johnson, “Obezitedeki beslenme faktörlerinin hepsi bir puzzle’ın parçalarıdır. Son parçaysa fruktozdur” dedi.

 

Yazarlar