Dünya Onlarca yıllık silah stoğu 1 senede eridi! Çin-Tayvan savaşı ABD'yi bitirebilir

Onlarca yıllık silah stoğu 1 senede eridi! Çin-Tayvan savaşı ABD'yi bitirebilir

13.04.2023 - 10:10 | Son Güncellenme:

Ukrayna'daki savaş 1 yılı aşkın bir süredir devam ederken, savaşın başından bu yana Ukrayna ordusuna yapılan kapsamlı silah yardımları ABD'deki mühimmat stoklarını tükenme noktasına getirdi. Bu tablonun Kore Savaşı'ndan sonra ilk kez yaşandığını söyleyen uzmanlara göre Asya-Pasifik'te yaşanacak olası bir gerginlik ABD için büyük bir tehlike doğurabilir!

Onlarca yıllık silah stoğu 1 senede eridi Çin-Tayvan savaşı ABDyi bitirebilir

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - ABD’de üst düzey görev yapan isimlerin hemen hemen hepsi, ülkenin Çin ile stratejik bir rekabet içinde olduğu konusunda hemfikir. Biden yönetiminin 2022 yılında yayınladığı Ulusal Savunma Stratejisi'nde Çin için "ABD ulusal güvenliğine yönelik en kapsamlı ve en ciddi tehdit" ifadeleri yer aldı. Geçen ay ABD'de kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde, Çin Komünist Partisi (ÇKP) ile ilgili yeni kurulan özel komiteye başkanlık yapan Mike Gallagher, ABD ile Çin arasında yaşanan rekabeti "Yirmi birinci yüzyılda hayatın nasıl görüneceğine dair var oluşsal bir mücadele" olarak tanımlamıştı. Bugün, iki ülke arasındaki rekabetin Tayvan Boğazı'nı merkeze alan bir savaşa dönüştüğünü hayal etmek artık her zamankinden çok daha kolay.

Onlarca yıllık silah stoğu 1 senede eridi Çin-Tayvan savaşı ABDyi bitirebilir

Haberin Devamı

KRİTİK MÜHİMMAT STOĞU ERİDİ

ABD ve Çin arasında yaşanacak olası bir savaş, iki ülkenin askeri ve diplomatik gücü ele alındığında tüm dünyayı ateşe atabilecek senaryoları gündeme taşıyor. Geçen yıl Seth G. Jones’un başkan yardımcılığını yaptığı ABD merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) tarafından yapılan bir simülasyonda, 2026 yılında Çin’in Tayvan’ı işgal etme senaryosuna yer verildi.

Başkan Biden’ın daha önce yaptığı açıklamalarda, Çin'in Tayvan'a saldırması durumunda ABD'nin askeri müdahalede bulunacağını ifade etmesinden ötürü senaryoya ABD’yi de dahil eden araştırmacılar, ortaya çıkan sonuçların şaşkınlık verici olduğunu ifade etti. Elde edilen sonuçlara göre, ABD’nin savaşa dahil olduktan sonra kısa süre içinde elindeki kritik mühimmat stoğunu tükettiği tespit edildi. Simülasyon sonucunda ABD’nin acil olarak silah üretimini artırması gerektiği sonucuna ulaşılmış olsa da bunun oldukça zor gerçekleşeceğine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Ortaya çıkan sonuçların ABD'nin savunma stratejisini baltaladığını dile getiren araştırmacılar, Çin'in benzer bir durumla karşı karşıya olmadığını söyledi ve yapılan tahminlere göre Pekin'in ABD'den 5 ila 6 katı daha hızlı şekilde silah sistemleri ve mühimmat alımı yaptığını belirtti. Tüm bunların yanı sıra simülasyonda işlenen senaryoda Çin'in 'arka bahçe' olarak tanımlanabilecek bir alanda savaştığı ve bu sebeple lojistik anlamda daha avantajlı olacağı vurgulandı ve ABD'nin böyle bir savaşta ana karasından binlerce kilometre uzakta savaşmak zorunda olduğuna dikkat çekildi.

UKRAYNA'DAKİ SAVAŞLA DOĞRULANMIŞ OLDU

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna topraklarını işgal etmek amacıyla başlattığı savaş, ABD savunma sanayisinde bir sorun olduğunu ortaya koyan gelişmelerden biriydi. Savaşın başlamasıyla birlikte başta ABD olmak üzere birçok Batı ülkesi Ukrayna'ya silah yardımı yapmaya başladı. Bu süreçte ABD, Javelin tanksavar füzeleri, HIMARS yüksek hareket kabiliyetine sahip topçu roket sistemi ve Stinger omuzdan atılabilir hava savunma sistemi başta olmak üzere savaşta kritik rol üstlenmiş birçok silahı Ukrayna'ya teslim etti.

Yapılan kapsamlı yardımlara rağmen Ukrayna'da yaşanan şiddetli çatışmalar, ülkeye teslim edilen silahların tahmin edilenden daha hızlı tükenmesine sebep oldu. Tüm bunlara ABD ordusunun boşalan silah depolarının eski haline getirilmesi için yapılan çalışmalar da eklenince ABD savunma endüstrisi, talepleri karşılamakta oldukça zorlandı. Yaşanan gelişmeler, dünya genelinde orduların olası bir savaşa ne kadar hazır olup olmadığı konusunda tartışmaya açtı.

Onlarca yıllık silah stoğu 1 senede eridi Çin-Tayvan savaşı ABDyi bitirebilir

STOKLARI TÜKENME NOKTASINA GETİRDİ

Haberin Devamı

Ukrayna'daki savaşın başlamasının üzerinden bir yılı aşkın süre geçti. Bu süre zarfında Ukrayna'ya yardım yapan ülkelerde ABD başı çekti ve Ukrayna'ya yapılan ABD askeri yardımı tam 32 milyar dolara (yaklaşık 618 milyar 176 milyon TL) ulaştı. Silah sistemlerinin ve mühimmatın çoğu doğrudan ABD stoklarından geldi ve ülkenin stoklarını neredeyse tükenme noktasına getirdi.

ABD, Şubat 2022 ile Mart 2023 arasında Ukrayna'ya 8 bin 500'den fazla Javelin tanksavar sistemi, bin 600 Stinger uçaksavar sistemi ve 38 HIMARS sistemi teslim etti. Teslim edilen silahlar Rusya'nın Ukrayna topraklarında ilerlemesinin önüne geçilmesinde kritik bir rol oynadı. Bu silahlar, aynı zamanda ABD'nin kendi birliklerini eğitmek ve gelecekte özellikle de Pasifik bölgesinde yaşanacak bir savaşta kullanacağı silahlar arasındaydı.

7 YILLIK ÜRETİME DENK GELİYOR

Ukrayna'daki savaşın ilk 6 ayında ülkeye teslim edilen Javelin tanksavar füze sistemi sayısının ABD'nin barış zamanında yaptığı 7 yıllık üretime denk olduğu açıklanmış ve eriyen stokların eski haline gelmesi için birkaç yıl geçmesi gerektiği ifade edilmişti. Ayrıca Javelin, Stinger, HIMARS ve Harpoon gemisavar füzeleri için diğer kullanıcıların verdiği siparişleri de hesaba katan araştırmacılar, stokların eski haline gelmesi için uzun bir süre geçmesi gerektiğini düşünüyor.

Haberin Devamı

Ukrayna'daki savaşın bazı dönemlerinde sadece Rus ordusunun bir günde en az 50 bin top mermisi kullandığını ifade eden araştırmacılar, Ukrayna'nın bu atışlara karşılık vermeye çalıştığında elindeki cephaneyi hızlıca tükettiğini söyledi ve ABD'nin bir ayda ürettiği 155 milimetrelik top mermilerinin Ukrayna tarafından 5 gün içinde tüketildiğini vurguladı.

Onlarca yıllık silah stoğu 1 senede eridi Çin-Tayvan savaşı ABDyi bitirebilir

5 BİNDEN FAZLA UZUN MENZİLLİ FÜZE HARCADILAR

Tayvan Boğazı’nda yaşanacak olası bir savaşı konu alan simülasyonda Çin, Japonya, Tayvan, ABD ve bölgede bulunan diğer ülkelere emekli subaylar ve sivil uzmanlardan oluşan bir ekip liderlik etti. Senaryoda Batı Pasifik ve Tayvan haritaları kullanıldı. Simülasyon işlemeye başladığında, her iki taraf için de birbirlerine karşı uçak gemileri ve balistik füzeler kritik rol oynadı.

Haberin Devamı

Elde edilen sonuçlara göre ABD, üç haftalık süre içinde çeşitli türde 5 binden fazla uzun menzilli füze kullandı. Defalarca tekrarlanan simülasyonda, Amerika Birleşik Devletleri üç haftalık çatışmada Çin’e ait askeri platformları Çin hava savunması menziline girmeden vurmak için çeşitli türlerde 5 binden fazla uzun menzilli füze harcadı. Çin'in tüm Tayvan'ı ele geçirmesine engel olacak en önemli silahların gemisavar füzeler de dahil olmak üzere uzun menzilli hassas füzeler olduğu ve bu silahların kısa süre içinde tükendiği tespit edildi.

Onlarca yıllık silah stoğu 1 senede eridi Çin-Tayvan savaşı ABDyi bitirebilir

Simülasyondan elde edilen sonuçların ardından, araştırmacılar ABD’nin silah üretim kapasitesini artırması gerektiğine dikkat çekti ve ülkedeki savunma şirketlerinin daha fazla üretim için teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. ABD’nin yalnızca Rusya'ya değil Çin'e karşı da etkili şekilde caydırıcı olması için en önemli silah sistemlerini ve mühimmatı yeterli miktarlarda üretmek için tasarlanmış yeni bir endüstriyel üs stratejisine ihtiyacı olduğuna dikkat çekildi ve tehditlerin tekrar değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Savunma Bakanlığı'nın dost ülkelerle ortak silah sistemleri geliştirmek ve ortak üretim yapmak için daha fazla fırsat yaratması tavsiye edildi.

HEDEF İKİ YIL İÇİNDE YÜZDE 500 ARTIRMAK

ABD savunma endüstrisinin son dönemde umut verici adımlar attığını belirten Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Güvenlik Programı Direktörü Seth G. Jones, 155 milimetrelik top mermisi üretiminin 2023 yılında 14 binden 30 bine ve son aşamada 90 bine çıkarılacağını, Javelin füzeleri için alternatif bir motor seçeneğinin sunulması için çalışmalar yapıldığını ve bu sayede yıllık üretimin 4 bine çıkarılmasının planlandığını söyledi.

Jones, Ukrayna'ya gönderilen stokları yenilemek için ABD ordusunun Kore Savaşı'ndan bu yana en büyük üretim artışına gittiğini ve iki yıl içinde topçu mermisi üretimini yüzde 500 artırmayı umduğunu belirtti.