Dünya Operasyon korkusu

Operasyon korkusu

15.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail, Gazze’ye yönelik kara harekatı başlattığına yönelik haberleri yalanlarken, bunun Hamas üyelerine karşı düzenlenen bir aldatmaca olduğu öne sürülüyor. Bununla birlikte Gazze’de kara operasyonu başlama ihtimaline karşı halk evlerini boşaltıyor

Operasyon korkusu

İsrail ile Filistinli gruplar arasında karşılıklı saldırılar devam ederken, dün İsrail’in Gazze’ye yönelik kara harekatı başlattığı yönünde çıkan haberler yalanlandı. İsrail ordusu Gazze Şeridi’ne karadan saldırdıklarını ancak askerlerin henüz sınırı geçmediğini duyurdu. Ordu sözcüsü, Gazze sınırları içinde İsrail askerinin olduğuna dair bilgilerin bir iletişim hatasından kaynaklandığını belirtti. Yapılan açıklamada, kara kuvvetlerinin Gazze’den İsrail’e açılan tünellere yönelik operasyon yürüttüğünü fakat Gazze’ye girmediği ifade edildi. Bu haber Gazze’de panik yaratırken, İsrail’in kara operasyonu da başlatacağı haberleri üzerine kimi Filistinliler evlerini terk etti. Özellikle Gazze’nin kuzeyinde bulunan Filistinlilerin güneye doğru kaçtıkları görüldü.

Haberin Devamı

Operasyon korkusu



Bununla birlikte yanlış haberin İsrail tarafından kasıtlı olarak yayıldığı iddiası da dikkat çekti. İsrail basınında yer alan iddialara göre, Hamas üyelerinin İsrail tanklarını karşılamak için gizli yeraltı tünellerine gireceğini tahmin eden İsrail ordusu, bu şekilde bir yanlış bilgilendirme yaparak militanları tünellere çekti. İsrail ordusu daha sonra tünellere yönelik ağır bombardıman yaptı ve Hamas üyelerini vurdu. İsrail’in gerçekten kara operasyonuna başlama ihtimali ise sürüyor. İsrail, daha önce 2009 ve 2014 yıllarında Gazze’ye kara operasyonu düzenlemişti.

Bu arada Hamas’ın askeri sözcüsü, “Gazze Şeridi’ne yapılacak bir kara operasyonu, Allah’ın izniyle, düşmanın ölülerini ve mahkumlarını artırmak için bize fırsat verecek. Allah’ın izniyle onlara ağır bir ders vermek için hazırız” mesajını yayımladı.

Haberin Devamı

Operasyon korkusu



En ağır bombardıman

İsrail’in Gazze’ye yönelik yoğun hava bombardımanı ise devam etti. Dün sabaha karşı gerçekleşen hava saldırıları 10 Mayıs’tan beri en ağır bombardıman oldu. Gazze’de pazartesiden bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 120’yi aştı. Gazze’deki sağlık yetkilileri 31’i çocuk, 20’si kadın 126’dan fazla kişinin yaşamını yitirdiğini, 950’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in 10 Mayıs’tan bu yana düzenlediği hava saldırılarında Gazze’de sivil mülklerin ve 24 okulun büyük hasar gördüğünü, 200’den fazla yerleşim konutunun yıkıldığını veya ciddi zarar gördüğünü, 10 bine yakın Filistinlinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi. Gazze’de gece boyu süren İsrail saldırılarından korunmak için bazı Gazzeliler, okullara ve sığınaklara sığındı. İsrail, Gazze’ye önceki gece 160 uçağın, 40 dakikada 450 füze attığını açıkladı.

İsrail tarafında ise, Hamas ve İslami Cihad’ın yaptığı füze saldırılarının çoğu Demir Kubbe sistemi tarafından engellenirken, İsrail’de biri Gazze sınırında görev yapan asker, ikisi çocuk olmak üzere 8 kişinin öldüğü duyuruldu. Hamas ve İslami Cihad, İsrail’in Kiryat Malahi beldesi ile Herzliya ve Aşkelon kentlerine roket atışları gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Operasyon korkusu

Ufukta ateşkes gözükmüyor

İsrail ve Hamas arasında bir ateşkesin sağlanması için görüşmeler hız kazandı. Gerilime ilişkin uluslararası arabulucuların iki tarafla da görüştüğü ifade ediliyor. Ancak Al Arabiya kanalı, İsrail’in, Filistin ile bir yıllık ateşkes için Mısır tarafından yapılan teklifi reddettiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Hamas ile Gazze’de çatışmamız henüz bitmedi” derken, danışmanı Mark Regev de ateşkes için sihirli çözüm olmadığını belirtti, “Hamas’ın, İsrail’e roket atmasının onların çıkarına olmadığını anlaması gerekiyor” ifadesini kullandı. İsrail’in Rusya Büyükelçisi ise , ülkesinin görüşmeye ve uzlaşmaya açık olduğunu söyledi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Ramazan Bayramı hatırına” çatışmalara son verilmesini istedi.

Operasyon korkusu

İbre Netanyahu’ya mı dönüyor?..

İsrail-Filistin arasında çatışmalar devam ederken, hükümet kurma çalışmaları da sekteye uğradı. Başbakan Binyamin Netanyahu’dan sonra hükümeti kurma görevini alan Yesh Atid (Gelecek Var) partisi lideri Yair Lapid ile Yamina lideri Naftali Bennett’in, Arap Listesi’nden Ra’am’dan alacakları destekle “değişim hükümeti” kurma planları bozuldu. Yaşanan gerginliklerden dolayı Ra’am lideri Mansur Abbas’ın hükümet görüşmelerinden çekildiğini açıklamasının ardından, Yamina partisi de, Netanyahu’yu devre dışı bırakacak “değişim hükümeti” seçeneğinin üzerini çizdi. İsrail basınına yansıyan haberlere göre, bir Arap partisinin desteğine muhtaç hükümetin sorunlarla baş edemeyeceğini savunan Yamina lideri Bennett, Arapların İsrail kentlerinde gerçekleştirdiği şiddet olaylarını da gerekçe göstererek Netanyahu’nun Likud’u ile hükümet kurmaya yönelik görüşmelere başladı.

Haberin Devamı

İsrail’e tam destek!

Almanya’da Şansölye Angela Merkel’in Sözcüsü Steffen Seibert, “İsrail’e atılan Hamas roketleri terörist saldırıdır” derken, hükümetin İsrail’in bu saldırılara karşı meşru müdafaa hakkını savunduğunu ifade etti. Avusturya’da ise Başbakan Sebastian Kurz, “dayanışma işareti olarak” federal başbakanlık binasına İsrail bayrağı çekildiğini açıkladı. Kurz, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “İsrail’e yönelik terörist saldırıların en güçlü şekilde kınanacağını ve İsrail’in yanında olduklarını” belirtti.

Haberin Devamı

Operasyon korkusu

Gösteriler sürüyor

Mescid-i Aksa’da yaklaşık 20 bin Filistinli cuma namazını birlikte kılarken, İsrail güçleri, Filistin’in diğer bölgelerinden Kudüs’e giriş yapılmasını yasakladı. Filistinliler, Mescid-i Aksa çevresinde İsrail’in Kudüs ve Gazze Şeridi’nde sivillere yönelik saldırılarına karşı gösteri düzenledi. Batı Şeria’da da gösteriler düzenleyen Filistinlilere İsrail askerlerince ateş açıldı. Saldırıda 4 Filistinli yaşamını yitirdi. Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Batı Şeria’daki Filistinlilere İsrail’e karşı ayaklanma çağrısında bulundu. Öte yandan İsrail güçleri, Kudüs ve Gazze’ye destek için Lübnan sınırında düzenlenen gösteriye müdahale etti, 1 kişi yaşamını yitirdi.

Operasyon korkusu