Dünya ‘Ortadoğu’dan gitmeyeceğiz!’

‘Ortadoğu’dan gitmeyeceğiz!’

17.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan’da konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Ortadoğu’da aktif olmayı sürdüreceğini belirterek, “Asla çekip gitmeyeceğiz” dedi.

‘Ortadoğu’dan gitmeyeceğiz’

Tartışmaların gölgesinde, Suudi Arabistan ziyaretini gerçekleştiren ABD Başkanı Joe Biden, bu ülkeyle 18 anlaşmaya imza atarken, Washington’un politikası hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Cidde’de Körfez İş Birliği Konseyi üyesi 6 ülkenin yanı sıra Mısır, Irak ve Ürdün liderlerinin de katıldığı zirvede konuşan Biden, ABD’nin Ortadoğu’da aktif bir ortak olmaya devam edeceğini vurguladı, “Asla çekip gitmeyeceğiz ve bölgede Çin, Rusya veya İran tarafından doldurulacak bir boşluk bırakmayacağız” ifadesini kullandı.  

Haberin Devamı

Biden, “ABD, istikrarı sağlamaya ve artan gaz fiyatlarını tersine çevirebilmek için dünya çapındaki petrol akışını artırmaya çalışırken Ortadoğu’dan uzaklaşmayacak” dedi. ABD Başkanı, “Dünya daha rekabetçi ve karşılaştığımız zorluklar daha karmaşık hale geldikçe, çıkarlarımızın Ortadoğu’nun başarılarıyla ne kadar yakından ilgili olduğu benim için daha da netleşiyor. Asla çekip gitmeyeceğiz ve Çin, Rusya veya İran tarafından doldurulacak bir boşluk bırakmayacağız... ABD, hepinizle ortak bir şekilde, bölgede olumlu bir gelecek inşa etmeye yatırım yapıyor ve hiçbir yere gitmiyor” diye konuştu. Biden, ABD’nin bölgesel ilişkilere odaklanarak Ortadoğu’da aktif ve ilgili bir ortak olmaya devam edeceğini de kaydetti. 

Haberin Devamı

Biden, ABD’nin kurallara dayalı bir uluslararası düzene katkıda bulunan ülkeleri destekleyip, bu ülkelerin dış tehditlere karşı kendilerini savunmalarına yardım edeceğini söyledi. 

Kaşıkçı konusu 

Öte yandan basın toplantısında öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine de değinen Biden, Veliaht Prens ile görüşmesinde bunu da gündeme getirdiğini, Selman’a cinayetten “kendisinin sorumlu olduğu”nu söylediğini dile getirdi. 

El-Arabiya kanalı ise, iki liderin Kaşıkçı davasının hızlıca sonuca ulaştırılması konusunu ele aldığını, Veliaht Prens’in, “olup bitenleri” kabul edilemez olarak nitelediğini ve benzeri olayların önüne geçilebilmesi için tüm yasal tedbirleri alacaklarını ilettiğini bildirdi. El-Arabiya, ayrıca, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın “bu tip olaylar dünyanın her yerinde olabiliyor” ifadesini kullanıp, ABD’nin Irak’taki Ebu Garib hapishanesinde gözaltına alınanlara işkence yaptığı yolundaki iddiaları hatırlattığını da vurguladı. 

Başkan gitti, füzeler uçuştu

ABD Başkanı Joe Biden İsrail’den ayrılır ayrılmaz, füzeler de uçuşmaya başladı. Nitekim İsrail’e ait savaş uçaklarının, Gazze’de Hamas’a ait roket malzemelerinin üretildiği imalathane ile silah üretim tesisini vurduğu bildirildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Gazze’deki en önemli roket üretim tesislerinden birini hedef aldık. Bu, Hamas’ın faaliyetlerini önemli ölçüde engelleyecektir” denildi. Saldırının, önceki gece Gazze’den İsrail’e gönderilen roketlere karşılık gerçekleştirildiği vurgulandı.