Dünya Oyuncaklarda kurşun izi

Oyuncaklarda kurşun izi

16.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Kimyasallar Ajansı, 2400 ürünü inceledi, 400’ünde kurşun ve kimyasallara rastladı. Elektrikli oyuncak, bebek, çocuk kostüm ürünlerinin de bulunduğu çok sayıda üründe nikel, bor ve nitrozamin de tespit edildi.

Oyuncaklarda kurşun izi

Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA), Avrupa çapında yaptığı araştırmada, tüketicilere satılan ürünlerde kurşun ve plastiği daha dayanıklı yapmaya yarayan kimyasal maddelere rastlandığını bildirdi. 26 ülkede ulusal yetkililer, 2022’de incelenen 2400 üründen 400’ünde Avrupa Birliği normlarına aykırı maddelere buldu. Avrupa pazarında tüketicilere ve profesyonel kullanıcılara satılan farklı türdeki ürünlerin AB kimyasal mevzuatına uygun olup olmadığı incelendi. İncelenen ürünlerin yüzde 18’inin AB mevzuatını ihlal ettiği ortaya çıktı. İncelenen kalemler içinde uygunluk oranının da yüzde 20 olduğu belirtildi. Uygunsuzluk oranı en yüksek olan karışımlar, diklorometan içeren boya sökücüler (yüzde 38) olurken ve bunu toluen ve kloroform içeren tutkallar (yüzde 12) izledi.

Haberin Devamı

İncelenen elektrikli oyuncaklar, şarj cihazları, kablolar ve kulaklıkların yüzde 52’sinin yönetmeliklere uygun olmadığı, nitekim oyuncak askerlerde kurşun, yumuşak plastik parçalarda fıtalat denen kurşun ve plastiği daha dayanıklı yapmaya yarayan kimyasallara, bazı plastik oyuncaklarda da kadmiyuma rastlandı. Ayrıca banyo oyuncakları, bebekler, çocuk kostümleri, plastik askerler gibi figürler, bahçe oyuncakları ve bebek bakım ürünlerinde de mevcutların yanı sıra nikel, bor ve nitrozaminler bulundu. Ayrıca çantalar, takılar ve hatta ayakkabılar moda ürünlerin de fıtalat, kurşun ve kadmiyuma rastlandı. Uygunsuz ürünlerle ilgili yasal işlem başlatıldığı hatta piyasadan çekilmesi, toplatılması için karar alındığı ifade edildi.