Dünya Pakistan’da camiye intihar saldırısı

Pakistan’da camiye intihar saldırısı

31.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pakistan’ın kuzeybatısındaki Peşaver kentinde bulunan bir camiye, dün öğle namazı saatlerinde düzenlenen intihar saldırısında en az 59 kişinin hayatını kaybettiği, 157’den fazla kişinin de yaralandığı bildirildi.

Pakistan’da camiye intihar saldırısı

Polisin verdiği bilgilere göre, patlama, polis teşkilatına ait çok sayıda binanın yakınlarında bulunan bir camide meydana geldi. Yetkililer, patlamanın, camide namaz kılan cemaatin arasına giren bir kişinin kendisini patlatması sonucu meydana geldiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Saldırıda can kaybının 59’a, yaralı sayısının ise 157’ye yükseldiğini belirten yetkililer, enkaz altında kalanları kurtarmak için çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Polislerin yoğun olarak gittiği camide, olay anında yaklaşık 300 ila 400 polisin bulunduğunu ifade eden bir polis memuru da, enkaz altında kalan çok sayıda güvenlik görevlisi bulunduğunu, büyük bir güvenlik açığından söz edilebileceğini kaydetti. Hayber Pahtunhva Eyalet Valisi de, halkı kan bağışı yapmaya çağırarak, “Bu polisler için büyük bir iyilik olur” açıklamasında bulundu.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, saldırıyı kınayarak, sorumluların en sert şekilde cezalandırılacağını ifade etti. Saldırıyı ise yılın sonunda İslamabad yönetimiyle yapılan ateşkes anlaşmasının tek taraflı olarak feshedildiğini duyuran Pakistan Talibanı üstlendi. Pakistan Talibanı, saldırının Ağustos 2022’de Afganistan’da öldürülen üst düzey komutanlarından Abdul Wali Mohmand’ın intikamı için gerçekleştirildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Türkiye’den taziye ve kınama

Türkiye, Peşaver’deki cami saldırısını kınadı. Dışişleri Bakanlığı’nın yayımladığı taziye mesajında, menfur terör eyleminin en güçlü şekilde kınandığı belirtilirken, “Saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, dost ve kardeş Pakistan hükümetine ve halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” denildi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise, yayımladığı başsağlığı mesajında, “Terör dünyanın dört bir yanında masum insanların canlarını, yuvaları, mabedleri, yeryüzünde huzur ve barışı hedef almaya devam ediyor. Tek bir insanın güvenliği tüm dünyanın güvenliği hakikatiyle, teröre karşı tarafsız, samimi, kararlı ve ortak mücadele çağrımızı tekrarlıyoruz” dedi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da, saldırıyı kınayarak, Pakistan halkına başsağlığı diledi.