Dünya Paris’te barış diplomasisi

Paris’te barış diplomasisi

25.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail-Hamas savaşının sonlanması ve ateşkes sağlanabilmesi için Fransa’nın başkenti Paris’te İsrail, ABD, Mısır ve Katarlı yetkililer arasında ateşkes diplomasisi gerçekleşti. Diplomatik kaynaklar, olumlu işaretler olduğunu söylüyor.

Paris’te barış diplomasisi

İsrail ile Hamas arasında süren savaşın sonlanması yürütülen çabalara bir yenisi daha eklendi. İsrail, ABD, Mısır ve Katarlı yetkililer, Fransa’nın başkenti Paris’te ateşkes diplomasisi yaparken, bunun, çatışmanın durması ve rehinelerin serbest bırakılması için gerçekleşen görüşmelerin uzun zamandan bu yana “en ciddi girişim” olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

İsrail yönetimi, Filistinlilerin kuzeyden kaçarak sığındığı Refah kentine saldırma konusunda hazırlıklar yürütürken, arabulucular, ateşkes sağlanması için çabalarını hızlandırdı. Bu kapsamda Cuma günü Paris’te yürütülen görüşmeler, İsrail dış istihbarat servisi Mossad’ın Başkanı’nın Katar, Mısır ve ABD’li yetkililerle ayrı ayrı buluşmasıyla başladı. Diplomatik kaynaklar, “Ciddi bir müzakerenin başlatılmasına doğru ilerlenebileceğine dair iyimser işaretler bulunduğunu” kaydederken, Mısır’ın El Qahera TV News kanalı, görüşmelerin başladığını duyurdu.

Mısır istihbarat şefi Abbas Kamel, Hamas lideri İsmail Haniye ile ülkesinde görüştükten sonra ateşkes görüşmeleri için Paris’e gitmişti. Bir Hamas yetkilisi, kendilerinin Kahire’deki ateşkes görüşmelerini tamamladığını, arabulucuların İsrail’le hafta sonu yapılan görüşmelerden ne getireceğini beklediklerini söyledi. Hamas yetkilisi, “Önerimizi Mısırlılarla görüştük ve onlar Paris’ten dönene kadar bekleyeceğiz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Acil yardım çağrısı

Henüz sonuç çıkmayan görüşmelerde, özellikle İsrail’in operasyonlarına son vermesi, yerlerinden edilen insanların evlerine geri dönebilmesi ve rehine-mahkûm takası konuları gümdemde oldu. Hamas, kalıcı bir ateşkes ve İsrail askerlerinin Gazze’den çekilmesini istiyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise “tuhaf” olarak tanımladığı bu talepleri reddediyor ve “mutlak zafer” kazanana ve Hamas’ı tamamen ortadan kaldırana dek askeri baskıyı sürdüreceklerini belirtiyor.

Paris’te bu görüşmeler olurken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da, ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesi yaptı. Macron ile Biden’ın, görüşmede bölgeye acil insani yardım ulaştırılması gerektiğini ifade ettiği, esirlerin serbest bırakılması için bir anlaşmaya varılmasının önemine dikkat çektiği bildirildi.

Silah ambargosu çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları, İsrail’e silah ve mühimmat sağlanmasıyla ilgili uyarıda bulundu. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin yayınladığı, 30’u aşkın özel raportör ve uzmanın imzasına sahip bildiride, “İsrail’in azımsanmayacak sayıda vakada insani savaş kanunlarını ihlal ettiğine dair yeterli kanıt bulunduğunu” ifade edildi. Ortak bildiride, Hamas ve bağlantılı gruplara silah, istihbarat sağlanmasının da uluslararası hukuka göre yasak olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

Lula sert çıkıştı

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, İsrail’in saldırılarını “Nazi soykırımı”na benzeten yorumunu geri çekmesi talebine “Onurumdan vazgeçmeyeceğim” karşılığını verdi. Lula’nın, İsrail’in Gazze’ye saldırılarını Hitler’in yaptıklarına benzetmesi sonrası iki ülke arasında başlayan gerginlik sürerken, Brezilyalı lider sosyal medyadan, “İsrail hükümetinin yaptığı savaş değil soykırımdır. Çocuklar ve kadınlar katlediliyor” dedi.

Kızıldeniz’e Çin de gidiyor

Avrupa Birliği, Husilerin gemilere saldırılarının arttığı bir dönemde, ABD ve İngiltere’nin adımlarını izleyerek deniz seyir güvenliğini korumak adına Kızıldeniz’e gemi gönderme kararı alırken, Çin de 46. filosunu göndereceğini duyurdu. Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’nın haberine göre filo, 46. filoda güdümlü füze destroyeri Jiaozuo, füze firkateyni Xuchang ve kapsamlı ikmal gemisi Honghu yer alıyor.