Dünya Patriot’lar geliyor

Patriot’lar geliyor

15.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın Kiev’e yönelik saldırıları sürerken, Ukrayna’ya ABD yapımı Patriot hava savunma sistemlerinin gönderilmesi için son aşamaya gelindiği öğrenildi.

Patriot’lar geliyor

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş devam ederken, Rusya’nın sivillere yönelik bombardımanlarını durdurmak amacıyla çalışmalar devam ediyor. Dün Ukrayna’nın başkenti Kiev yine patlama sesleriyle uyanırken, Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kentte ve çevrede sabah saatlerinde 10 insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü bildirdi. Kliçko, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, “Kiev bölgesinde ve başkent üzerinde hava savunma güçleri toplam 10 Shahed insansız hava aracını düşürdü” ifadesini kullandı. Kiev bölge Valisi Oleksiy Kuleba da başkentte hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini ifade etti. Kuleba, “Rusya enerji terörünü sürdürüyor. Ancak biz her gün güçleniyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Almanya’da eğitilebilir

Sahada bu gelişmeler yaşanırken, Ukrayna’nın hava savunmasını güçlendirmek adına önemli bir gelişme yaşanmak üzere. ABD medyasının üst düzey yetkililere dayandırdığı haberlerde, Washington’un Ukrayna’ya Patriot hava savunma sistemi gönderilmesine dair verilecek kararda sona gelindiği ve kararın bu hafta açıklanabileceği belirtildi.

Habere göre 3 üst düzey yetkili, hava savunma sisteminin Ukrayna’ya gönderilmesine dair onayın bu hafta içinde geleceğini, kararın da 15 Aralık’ta açıklanabileceğini söyledi. Yetkililerden ikisi, Patriot’un ABD Savunma Bakanlığı envanterinden geleceğini ve başka bir ülkeden taşınacağını ifade etti. Patriot sistemi Ukrayna’ya gönderilmeden önce Ukraynalı güçlerin Almanya’da eğitilebileceğini belirtiliyor. Patriot’un Ukrayna’ya gönderilmesi durumunda, Batı’nın Rusya’nın hava saldırılarını püskürtmeye yardımcı olmak için Ukrayna’ya sağladığı en gelişmiş karadan fırlatılan füze sistemi olacak.

Haberin Devamı

Rusya rahatsız

Nitekim Patriot’larla ilgili bu haberler Rusya’da rahatsızlık yarattı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Patroit hava savunma sisteminin, Ukrayna’ya tedarik edilmesi durumunda Rusya’nın meşru hedefi olacağını söyledi. Peskov, başkent Moskova’da gazetecilerin Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev’in, ABD’nin Patriot hava savunma sistemini Ukrayna’ya göndermesi durumunda bunların Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin meşru hedeflerinin olacağı” yönündeki görüşüne katılıp katılmadığı sorusunu yanıtladı. Peskov, “Kesinlikle. Ancak bu konuda yorum yapmak doğru olmaz. Çünkü bunlar henüz basında çıkan haberler. Günümüz medyasında çıkan haberlere güven olmuyor. Bu nedenle resmi açıklamaları bekleyip göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Patriot’lar geliyor

Ekonomi ‘sağlam’ ama...

Moskova’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle Batı ülkelerinin uygulamaya başladığı yaptırımların, Rusya’da ekonomik çöküşe yol açmadığı ancak Kremlin’in de beklemediği bazı sonuçlar doğurduğu belirtiliyor. “Medya Günlüğü” sitesinden Fuad Safarov’un haberine göre, Rusya’da bazı mal ve hizmetlerin sıkıntısı özellikle 7 farklı alanda görülmeye başlandı. Örneğin Nokia ve Ericsson gibi şirketlerin Rusya’dan çıkması nedeniyle internet yavaşlarken, Avrupa Birliği’nin yüksek teknoloji ürünlerinin Rusya’ya ihracını yasaklaması nedeniyle krematoryumlarda kullanılan ölü yakma makinelerinin arızalandığı, krematoryumların bazılarının kapandığı belirtiliyor. Tedarik zinciri sıkıntısı nedeniyle bazı otobüs hatlarının iptal edildiği, bazı ürünlere ulaşamayan şekerleme fabrikalarının tariflerinde değişikliğe gittiği, dijital kimlik kartlarında kullanılan çip ve plastik teminindeki sıkıntı nedeniyle dijital kimliklerde sorunlar çıktığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Batılı markaların Rusya’dan çekilmesiyle ofis ve mağazaların boşaldığı, Rus pilotların ambargo nedeniyle uçuş simülatörlerini kullanamadığı da hatırlatılıyor. 

Belarus savaşa mı girecek?

Belarus ordusunun gerçekleştirdiği son tatbikatlarda, zırhlı araçların üzerinde, kırmızı kare şeklinde işaretler görülmesi, bu ülkenin Ukrayna’daki savaşa dahil olacağı yönünde endişe yarattı. Savaş alanında dost ateşini önlemek üzere çizilen bu işaretlerin ne kadar ciddi olduğu merak konusu.