Dünya Pentagon belgelerinden çıktı: Ukrayna PKK ile Suriye’de Ruslara saldırı planladı

Pentagon belgelerinden çıktı: Ukrayna PKK ile Suriye’de Ruslara saldırı planladı

23.04.2023 - 10:23 | Son Güncellenme:

Pentagon'dan sızan belgelerde Ukrayna'nın terör örgütü PKK'nın Suriye kolu ile birlikte çalıştığı ve yaptıkları planlar ortaya çıktı.

Pentagon belgelerinden çıktı: Ukrayna PKK ile Suriye’de Ruslara saldırı planladı

Şubat ayından beri sızdırıldığı iddia edilen Pentagon'un gizli belgelerini ABD Hava Muhafızı Jack Teixeira'nın paylaştığı ortaya çıktı. Sosyal medya platformu Discord ve Telegramda gizli bilgileri paylaşan Teixeira, olayın ortaya çıkmasından kısa bir süre yakalandı ve mahkemeye çıkarıldı. Teixeira an itibariyle 15 yıl hapis cezası ile karşı karşıya.

Haberin Devamı

SIZINTILARDA NELER VAR?

1 Mart’ta Discord uygulamasında paylaşılan belgelerde ABD’nin Ukrayna, Güney Kore ve gibi müttefiklerine ait bilgiler yer alıyordu.

Güney Kore hakkındaki belgelerde, bu ülkenin Ukrayna savaşına daha fazla destek verme konusundaki iç tartışmaları ifşa olmuştu.

Bir diğer belge, Ukrayna’da hangi Batılı ülkenin kaç özel birliği olduğunu içeriyordu. Belgeler arasında Rusya-Ukrayna Savaşı başta olmak üzere Rusya merkezli paralı asker şirketi Wagner’in Afrika'daki operasyonları, İsrail'in Ukrayna'ya silah yardımı sağlama yolları, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Rusya ile bağları hakkında gizli belgeler olduğu görülmüştü.

'UKRAYNA SDG İLE BİRLİKTE ÇALIŞTI'

Tüm bu gelişmeler ışığında Washington Post gazetesi belgelerin sızdırılmış yeni kısımlarına ulaşmayı başardı. Gazetenin ulaştığı 'Çok gizli' ABD istihbarat belgesine göre, Ukrayna askeri istihbarat teşkilatı, Suriye'deki Rus askerlerine saldırı planladı. Ukraynalılar bu saldırı için PKK'nın Suriye kolu olan SDG ile birlikte çalıştı.

Haberin Devamı

Belgelere göre Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, Aralık ayında bu planının durdurulması için karşı bir emir verdi. Ukrayna İstihbarat Müdürlüğü Başkanı Tümgeneral Kyrylo Budanov konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Pentagon belgelerinden çıktı: Ukrayna PKK ile Suriye’de Ruslara saldırı planladı

TERÖR ÖRGÜTÜ GARANTİ İSTEDİ

Öte yandan söz konusu belgede olası bir saldırıda İHA'ların kullanılması da planlandı. Rus ordusunun yanı sıra bölgede aktif faaliyet gösteren Wagner grubunun da hedef olacağı kayıtlara geçti.

Geçen sonbaharda planlama yapılırken SDG, Ukrayna operasyonlarını destekleme karşılığında askeri eğitim, hava savunma sistemleri ve rolünün gizli tutulacağına dair bir garanti istedi.

ABD'Lİ YETKİLİ KONUŞTU

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan eski bir ABD'li yetkiliye göre, Ankara'nın Kiev'in planından ne kadar haberdar olduğu net olmasa da durumdan rahatsız olacağını aktardı.

Yetkili isim, planın iptal edilmesini de buna bağladı. Ukrayna'nın Türkiye'nin 'düşmanını' silahlandırmasına yardım etmesinin Türk tarafından şiddetli bir yanıt geleceğini belirten yetkili, açıklamalarının devamında şöyle dedi:

'Türkiye'nin bölgedeki hedefi, SDG'yi ortadan kaldırmak. Türkiye böyle bir planla karşılaşacak olsaydı Ukrayna-SDG ittifakını tuzağa düşürebilir, Rusların acımasızlığını bölgede kullanabilirdi'

Açıklamalarının devamında ABD'li yetkili Moskova'nın muhtemelen SDG birimlerinin yerini bildiğini ve onları vurmakta büyük zorluklarla karşılaşmayacağını çünkü SDG güçlerinin genellikle Rus askeri üslerinin yakınında faaliyet gösterdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Pentagon belgelerinden çıktı: Ukrayna PKK ile Suriye’de Ruslara saldırı planladı

UKRAYNA PLANI NEDEN İPTAL ETTİ?

Belgelere göre planın iptalinin neden ise lojistik sıkıntılar. SDG ve diğer yetkililer 29 Aralık tarihinde Zeleskiy'nin emrini öğrendi ve olası operasyonları durdurdu.

Belgeye göre Zelenskiy'nin bu kararının arkasında ABD baskısı, Ukrayna'nın sınırlı insansız hava aracı tedariki ve saldırıların başarılı olup olmayacağı var.

Belgeye göre, Kiev'in ABD ve Türkiye'nin desteği olmadan Suriye'de Ruslara karşı yaptığı planları yeniden canlandırması veya 'Suriye'de Rusya'ya zarar vermesi' pek olası değil.