Dünya PKK-KDP arasında gerginlik tırmanıyor

PKK-KDP arasında gerginlik tırmanıyor

30.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz günlerde emekli Bölgesel Güvenlik Konseyi üyesi Sofi’ye düzenlenen bombalı saldırının arkasında da terör örgütünün olduğu ortaya çıktı.

PKK-KDP arasında gerginlik tırmanıyor

NAMIK DURUKAN Ankara - Irak’ın kuzeyindeki Zaho kentinde, 23 Temmuz tarihinde emekli Bölgesel Güvenlik Konseyi üyesi tuğgeneral Muhammed Mirze Yunus Sofi’nin hayatını kaybettiği bombalı saldırıyı, terör örgütü PKK’nın düzenlediği açıklandı. Sofi, PKK yöneticilerinden Zeki Şengali kod adlı İsmail Özden’in Sincar’da etkisiz hale getirildiği SİHA operasyonunun istihbaratını vermekle suçlanıyordu. Yerel kaynaklar, bombalamayı “intikam saldırısı” olarak niteledi.

Haberin Devamı

Terör örgütü PKK, Türkiye’nin Irak’taki operasyonlarına destek verdiği iddiasıyla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Mesut Barzani’nin başkanlığını yaptığı KDP’yi suçluyor. KDP de örgütün bölgedeki varlığına ve faaliyetlerine karşı çıkıyor. Taraflar arasındaki gerilim uzun süredir devam ederken, terör örgütü son dönemde “kayıplarından sorumlu tuttuğu” bölgesel yönetimin kurumlarını ve peşmergeyi hedef alan saldırılar düzenliyor. IKBY Güvenlik Ajansı, emekli tuğgeneral Sofi’nin hayatını kaybettiği saldırının da yine terör örgütünce düzenlendiğini vurguladı.

Sofi, 23 Temmuz’da Zaho ilçe merkezinde aracına yerleştirilen uzaktan kumandalı bombanın patlatılması sonucu ölmüştü.

Başbakan Mesrur Barzani, olayın arkasındaki ellerin ortaya çıkarılması için ilgili kurumlara talimat verdiğini belirtmişti. IKBY Güvenlik Ajansı da, yürütülen soruşturma kapsamında incelenen belge ve görüntülerin, patlayıcının PKK’lı bir grup tarafından yerleştirildiğinin tespit edildiği belirtti.

Haberin Devamı

ÖNCEDEN PLANLI

Açıklamada, terör örgütünün bir süredir bölgedeki asayiş ve güvenlik güçlerinin üst düzey yöneticilerine karşı saldırı düzenlemeyi planladığına yönelik bilgi alındığı, bu plan çerçevesinde örgütün bomba eğitimi verdiği ve örgüt üyelerini bölgeye gönderdiği ifade edildi.

Milliyet’in ulaştığı bölgedeki kaynaklar, terör örgütünün saldırıyı “intikam” amacıyla gerçekleştirdiğini öne sürdü. PKK’nın üst düzey yöneticilerinden Zeki Şengali kod adını kullanan sözde Yürütme Konseyi Üyesi İsmail Özden, 15 Ağustos 2018’de Sincar’da, TSK’nın SİHA operasyonuyla etkisiz hale getirilmişti. Edinilen bilgiye göre, o dönem Sincar’da KDP’nin istihbarat yapılanmasının sorumlusu konumunda bulunan Tuğgeneral Sofi’nin de içinde yer aldığı ekibin, bu operasyonunun istihbaratını verdiği iddia edilmişti. Örgüt son saldırısında bu nedenle Sofi’yi hedef aldı.

Milliyet’e değerlendirmelerde bulunan KDP MKYK Üyesi, peşmerge komutanlarından Ali Avni, saldırıda PKK izinin ortaya çıkmasının rastlantı olmadığını, örgütün bölgede bu tür saldırılar yapacak potansiyeli bulunduğunu olduğunu söyledi. Avni, “Araştırma yapılmış ve PKK olduğu tespit edilmiş. Muhammed Mirze Yunus Sofi, istihbarat alanında çalıştı. Emekliydi. PKK, birçok kez beni de ölümle tehdit etti. PKK yanlız saldırılar değil, insanlar aleyhine olumsuz ve yalana dayalı propagandalar da yapıyor” dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan PKK terör örgütü ise saldırıyla ilgilerinin olmadığını, saldırının kendileri tarafından gerçekleştirilmediğini iddia etti.